Dodaj do ulubionych

Nitro do dizla ??

09.12.03, 17:05
Witam. Mam następujące pytanie: czy instalacje nitro są montowane równiez do
silników diesla ? Zastanawia mnie to gdyż nie spotkałem sie jeszcze z tego
typu rozwiązaniami a mysle ze N2O gdy trafi do cylindrów ma na tyle wysoką
temperature ze powinno sie rozdzielic na azot ktory traci juz swoją role i
na tlen który powinien przyłączyć dodatkową porcje ropki. Czy tak jest
faktycznie ??
PZDR
Obserwuj wątek
    • jarpen_etz Re: Nitro do dizla ?? 18.12.03, 09:20
      Małe pytanie: czy jest na ty forum w ogule jakiś ekspert ktory odpowiedzialby
      mi na to pytanie?bo czekam juz5 dni i nadal nic...
      • darksmile Re: Nitro do dizla ?? 20.12.03, 12:55
        Może ekspertem nie jestem ale troszke sie ścigam i mam tdi więc pare słów mogę
        Ci napisać:
        Oczywiście jest montowane. Najczęściej w usa do cięzarówek, które moc osiągaja
        przy niskich obrotach, są odprężone i mają olbrzymia pojemność. W
        europejskich "wierterkach" jakimi są np tdi (moc max ok 4200 obr) kończy się to
        kiepsko. Była próba i silnik padł. w celu zwiększenia mocy można stosowac
        jeszcze wtrysk metanolu. Też daje dobre rezultaty.

Jednak proponował bym zacząc od początku, jeżewli mówimy o nowoczesnym dieslu.
        Kolejnośc proponował bym taką: program, wydajniejsze wtryski,ic(jeżeli nie masz
        lub wymiana na wiekszy). Równolegle wydech i kolejna optymalizacja programu.
        Potem możesz kombinowac z turbo, ale w dieslu w przeciwieństwie do benzyny
        dodanie powietrza nie wpływa jakoś specjalnie na moc.
        Eksperymenty typu N2O zostaw sobie na koniec. Jeżeli potrzebujesz super magika
        do programu to daj znać.
        Pozdrawiam
        • zencol Re: Nitro do dizla ?? 20.12.03, 22:42
          W takim razie mam pytanie: jaką rolę w dieslu tdi pełni turbina? Czy słyszałeś
          o studyjnym modelu opla, bodajże OPC, który po dodaniu drugiej turbiny , z
          pojemności 1896ccm i mocy 150KM osiągnął aż 212KM. No więc jak możesz
          pisać:"...., ale w dieslu w przeciwieństwie do benzyny dodanie powietrza nie
          wpływa jakoś specjalnie na moc". Możesz to wyjaśnić?
          • darksmile Re: Nitro do dizla ?? 22.12.03, 11:39
            Zwiekszając dawkę paliwa, zwiększasz dawkę powietrza żeby to paliwo mogło się
            spalić. Ale samo zwiekszenie dawki powietrza-ciśnienia doładowania nie da ci
            mocy w przeciwieństwie do benzyny. OPC jest jeszcze studyjnym modelem i jezeli
            wejdzie do produkcji to podejżewam będzie miał cos okolo 170 KM na pojedyńczym
            turbo. Poza tym ma 212 KM i 400 nm. My z 1.9 tdi single turbo mamy jeżdżące 170
            km i 400 nm. W warunkach laboratoryjnych, sterując samym paliwem osiągneliśmy
            497 nm ale samochód nie zjechał z rolek bo balismy się o napęd.

Dla mnie biturbo to bajer.
            • zencol Re: Nitro do dizla ?? 24.12.03, 08:32
              To o czym piszesz, dotyczy silników wolnossących, w dieslu ilość powietrza
              zasysanego jest zawsze taka sama, niezależnie od wciśniętego pedału
              przyspieszenia. Zwiększasz tylko dawkę paliwa. Turbina dając więcej powietrza
              do cylindra, podnosi ciśnienie wstępne, a tym samym zwiększa się objętość
              spalin co skutkuje zwiększeniem mocy. Zwiększona ilość powietrza poprawia sam
              proces spalania. WESOŁYCH ŚWIĄT! I bezpiecznych!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka