Dodaj do ulubionych

Grafik szuka pracy w USA

IP: 213.76.63.* 18.05.01, 19:14
Znajomosc DTP na poziomie profesjonalnym. Szczegoly przesle e-mailem. Czy ktos moze pomoc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek S Re: Grafik szuka pracy w USA IP: *.amdahl.com 18.05.01, 20:44
      A czy probowales juz agencji konsultingowych? Szczerze mowiac jakbym mial cos to bym postaral sie
      Tobie pomoc. Nietety moja zona wkrotce takze bedzie szukala czegos jako projektant grafiki (nie
      koniecznie DTP) tylko ze startujac z koledzu ma sie nieco wieksze szanse. Firmy oferuja maloplatne
      prace na start ale to robi doskonale "resume", ktore jest wazniejsze niz CV w Europie a dodatkowo
      wyrabia kontakty w sferach. Musisz zaczac od znalezienia kontaktu. Mysle ze konsulting bylby
      pomocny w Twojej sytuacji. Niestety teraz jest slabszy rynek pracy i z tego co wiem wiele firm
      projektujacych grafike moze zwalniac pracownikow.

Rozejrzyj sie za agencjami pracy (biurami konsultingowymi). Jesli mieszkasz w okregu TriState
      (Nowy Jork, New Jersey, Connecticut) to nie powinienes mies problemow ze znalezieniem takowej.
      Skorzystaj takze z internetu i zatrudnij wyszukiwarke do tego.

Powodzenia
      • Gość: Sven Re: Grafik szuka pracy w USA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 17:42
        Mysle ze wlasnie o kontakt tutaj chodzi. Problem w tym, ze mieszkam w Polsce i osiagnalem na tyle
        duzo w zawodzie, ze chce unknac kroku w tyl. Mam swiadomosc, ze to trudne zadanie, ale probuje.
        Wiem, ze jest to mozliwe. Dzieki za informacje. Pozdrawiam.
    • Gość: Riki Re: Pytanie do Svena IP: *.dbtec.de 01.06.01, 10:06
      witaj Sven,
      wiem, ze to nie na temat ale chcialbym spytac przy okazji jak wyglada teraz
      sytuacja grafikow w Polsce, jakie sa tam perspektywy. Sam pracuje na wlasny
      rachunek od okolo 6 lat w Niemczech i czasami rozwazalem mozliwosc powrotu.
      Tutaj jest moze i wiekszy rynek i wyzsze zarobki ale bynajmniej nie jest tak
      latwo, jak sobie to niektorzy byc moze wyobrazaja. Ten rynek jest tu po prostu
      bardzo nasycony.

Czy moglbys napisac cos blizszego o wysokosci honorariow w Polsce (np. stawka
      godzinna za uslugi w tym zakresie) lub cos ogolnie o perspektywach materialnych?
      • Gość: d Re: Pytanie do Svena IP: 134.65.105.* 01.06.01, 11:48
        honoraria w Polsce sa zblizone do tych np. we Wloszech
        francuska agencja Publicis w Mediolanie daje na dzien dobry Art Directorowi z 10 letnim
        doswiadczeniem
        (znajomosc praktyczna: Quark, Photoshop, 3D, Ilustr) rownowartosc 4000 zlotych.

To stawka z marca tego roku. Wloch ktory chcial tam pracowac, juz kiedys tam 3 lata pracowal (1991-93).
        W Polsce chyba nie ma takiego nasycenia grafikami i Art Directorami. Latwiej samemu wyrwac cos na
        miescie i zarobic 2 razy tyle. W samej agencji sieciowej mozna zarobic nawet 10 tys zlotych na
        stanowisku Art Directora ale trzeba cos umiec (nie chodzi o znajomosc komputera tylko o kreatywnosc i
        sprzedaz swojego pomyslu klientowi, zadowolenie klienta, utwierdzenie go w przekonaniu ze jest mu
        sie niezbednym itd)
        W innych miejscac h w Mediolanie zarabia sie srednio 6000-6500 zlotych (osoby ktore tam pracuja
        latami). Najlepsze kaski to freelancerstwo za ktore placi sie 200 zlotych za godzine. Tylko godzin
        niewiele i trzeba sie najezdzic od klienta do klienta, czest o ze swoim HD a czasem i calym sprzetem....

W Niemczech:
        W agencji "Scholz i koledzy" w Monachium, Copy writer, ktory mysli i jest bardzo dobry, zarabia nawet
        do cwierc miliona marek rocznie. Znam te osobe dosyc dobrze. Spedza zycie w pracy i jest bardzo fajna
        ciekawa osoba. Dla porownania top Copywriter w Polsce zarobi okolo 15 tys zl miesiecznie (2.600 USD).
        Oczywiscie ja troche generalizuje i moga byc od tego odstepstwa. Sa tez rozne sposoby wynagradzania
        aby uniknac Zusow i nadmiernych podatkow.
        We Francji:
        Copywriter pracujacy w sieciowej agencji zarabia podobnie jak w Niemczech. Aby tam jednak zaczac
        prace trzeba duzo umiec i miec juz dorobek.

Fotografia:
        reklamowa w calej Europie jest mniej wiecej w tej samej cenie. Oczywiscie sa nazwiska za ktore sie placi
        b. duzo. Modelki taniej kosztuja w Mediolanie niz w np. w agencji Gudejko w W-wie. We Wloszech
        latwiej i taniej kupuje sie prawa do zdjec i fotografa i modelki. W Polsce jest bazar i liczenie pieniedzy
        klienta .... ile da sie wyciagnac ....?

Ja uwazam ze latwiej jest zaistniec w Polsce. Zarobic w tym zawodzie tez.
        • Gość: Riki Re: Pytanie IP: *.dbtec.de 06.06.01, 11:24
          Hi, czy ktos z kolegow grafikow i projektanow - tych wolnych strzelcow - moze
          szczerze napisac o swoich rocznych dochodach w Polsce?
          Ja w tej chwili wychodze tutaj ( w Niemczech) na jakies 100.000 - 140.000 DM
          rocznie. Po potraceniu podatku zostaje mi netto jakies 70.000 - 90.000 DM
          (120.000 - 150.000 PLN). W Niemczech sa oczywiscie wyzsze koszty utrzymania niz
          w Polsce.
          Czy startujac w Polsce, niestety praktycznie od zera ale dysponujac sporym
          doswiadczeniem mozna osiagnac przynajmniej polowe tego? Jaka stawke godzinna
          mozna "sprzedac" w tej chwili klijentowi w Polsce? Ja biore tutaj jako podstawe
          170 DM netto (okolo 290 PLN).
    • Gość: Nazi Re: Grafik szuka pracy w USA IP: *.physik.uni-ulm.de 01.06.01, 10:46
      Wypierdalaj Polack na smietnik Warszawy tak gdzie
      nalezysz.
      Zostaliscie rozpracowani. Polskie uczelnie to siatki
      szpiegowskie
      KGB. You shall hung.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka