Dodaj do ulubionych

Przykład - jak dostać się do liceum

IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.03, 12:09
moja opinia jest pierwsza tralala tralala
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Os przeliczanie punktów do liceum IP: gil:* / 192.168.0.* 19.06.03, 19:36
      Te punkty są żle policzone panie radaktorze -widać ,że nie masz
      dziecka , które stara sie o przyjęcie do liceum.
      Po pierwsze wynik tesu /suma/ dzieli się na pół, po drugie za
      szostkę na świadectwie mozna dostać max. 10 punktów a nie 18 , a
      poza tym maksymalnie mozna mieć stop punktów -to juz jest górka
      górek -no tak. Jestem matką. Chyba ,że ja coś pokręciłam ale
      siedze w tym na bieząco i moje informacje sa inne niz twoje. Kto
      ma racje?
      • Gość: km Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.net-serwis.pl 19.06.03, 19:51
        NIESTETY GAZETA NIE NAPISAŁA, ŻE PODANE PRZELICZENIA PUNKTÓW DOTYCZĄ
        WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO - Każde województwo ma inny system punktacji
        ustalony przez Kuratora.
        Pozdrawiam serdecznie
        Krzysztof Mirowski
        dyrektor LXVII LO Warszawa, Mokotowska
        • Gość: Dagna Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.chello.pl 20.06.03, 16:14
          Obawiam się, że będzie to konkurs.........protekcji. Nie chcę nikogo obrażać,
          ani zostać posądzona o pomówienie, ale taki właśnie system rekrutacji po
          pierwsze jest niesprawiedliwy a po drugie daje "furtkę" do nadużyć.
          Rekrutacja nie dotyczy w tym roku naszej rodziny więc moge spojrzec na to bez
          nerwów i chyba obiektywnie.
          1. Szóstka - szóstce nierówna. W jednej szkole jest to po prostu najwyższa
          ocena ( tak jak kiedyś piątka) w innej uczeń musi umiec coś więcej a w jeszcze
          innej nie stawia się ich z zasady. Dlaczego uczeń szkoły pierwszej, nawet
          słabszy, jest na starcie na gorszej pozycji niz szkoły drugiej i trzeciej?
          2.Inne osiągnięcia uczniów są, niestety, traktowane dość dowolnie.

Szkoda, że nie ma już starej, sprawdzonej metody egzaminu wstępnego do jednej
          wybranej szkoły. Byłoby sprawiedliwiej i mniej zamieszania dla wszystkich.
          P.S. Byłam na zebraniu w renomowanym gimnazjum, przy liceum. Uczniowie
          podstawówki moga zdobyć na egzaminie max 40 pkt. Dyrektor tej szkoły z jednej
          strony oświadczył, że przyjmowani będą tylko ci, którzy mają 39-40 pkt, z
          drugiej oddał mikrofon uczniom, którzy nie wyglądali na geniuszy. Jak to
          rozumieć????????????????????????????
          • Gość: km Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.net-serwis.pl 20.06.03, 16:23
            Gość portalu: Dagna napisał(a):

> Obawiam się, że będzie to konkurs.........protekcji. P.S. Byłam na zebraniu
            w renomowanym gimnazjum, przy liceum. Uczniowie
            > podstawówki moga zdobyć na egzaminie max 40 pkt. Dyrektor tej szkoły z jednej
            > strony oświadczył, że przyjmowani będą tylko ci, którzy mają 39-40 pkt, z
            > drugiej oddał mikrofon uczniom, którzy nie wyglądali na geniuszy. Jak to
            > rozumieć????????????????????????????

Ci uczniowie byli "z rejonu" - ich gimnazjum musi przyjąć, niezależnie od
            punktów
            km
            • Gość: Dagna Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.chello.pl 20.06.03, 19:44
              To gimnazjum jest "bezrejonowym", przy renomowanym liceum. Z gimnazjami jest
              wogóle trudna sprawa - to czy dziecko trafi do dobrego czy złego w dużej mierze
              zależy od meldunku. Jeśli ma się pecha i mieszka w rejonie "meneli", na terenie
              o którym wiadomo, że nie w nim dobrego gimnazjum pozostaje "wyścig szczurów" do
              szkoły,podobnej do tej, którą opisałam wyżej lub szukanie szczęścia w placówce
              niepublicznej. Te ostatnie nie są zresztą najszczęśliwszym rozwiązaniem. W
              wielu z nich "kupuje" się oceny. Dosłownie za pieniądze.
              Z liceami, jak sądzę, też nie jest prosto. Przy obecnym bezrobociu niewiele
              młodych ludzi decyduje się na szkołę inną niż liceum ogólnokształcące. Trafia
              tam młodzież mniej uzdolniona, leniwa - czyli taka, która swą edukację powinna
              zakończyć o "oczko" niżej. To powoduje, że drastycznie obniża sie poziom szkół
              średnich ogólnokształcących. Pozostaje kilka renomowanych , o miejsce, w
              których trwa prawdziwy bój.
              Czy dostają się rzeczywiście najlepsi?
              Czy egzamin gimnazjalny zdawany we własnej szzkole ( a od niego + ocen na
              świadectwie w dużej mierze zależy przyjęcie) jest w pełni obiektywny?
              Możemy sobie, nikogo nie obrażając , wyobrazić sytuację, w której nauczyciele
              naciągają oceny w ostatnich klasach a także pomagają w prawidłowym rozwiązaniu
              testu gimnazjalnego- czyli innymi słowy mówiąc podpowiadają - mniej lub
              bardziej jawnie-. A także,taką w której nauczyciele oceniają ostro i mowy nie
              ma o sugerowaniu odpowiedzi. Może to sprawić, żeuczniowie w pierwszej opisanej
              szkole wypadną lepiej, mimo, że obiektywnie są gorsi.
              Dalej idąc tym tropem, do dobrej, renomowanej szkoły, ci lepsi i ambitniejsi
              nie maja żadnych szans.
              Tu z kolei rozpoczyna się konkurs protekcji i dojść" rodziców. Ci uczniowie,
              których rodzice są "ustosunkowani" lub znają tego kogo powinni znów są
              uprzywilejowani.
              A może tak się zdarzyć, że naprawdę ktoś mądry i wartościowy trafia do złej
              szkoły tylko dlatego, że padł ofiarą nieuczciwej konkurencji.
              Czy zatem mamy do czynienia z sytuacją patową?
              Zaznaczam, że w tym roku sama nie byłam zainteresowana "wyścigiem szczurów" do
              jakiejkolwqiek szkoły - czeka mnie to w najbliższej przyszłości. A właściwie
              moje dziecko.
    • Gość: tess Re: Przykład - jak dostać się do liceum IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 23:19
      Z tego co mi wiadomo świadectwo z wyróżnieniem "paskiem"
      otrzymuje się wtedy gdy uzyska się minimum 75 pkt. z testu i
      4,75 srednią na swiadectwie.
      Wasza symulacja jest niezgodna z prawdą.
      • Gość: xvx Re: Przykład - jak dostać się do liceum IP: *.siec.pl 29.06.03, 20:23
        Gość portalu: tess napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo świadectwo z wyróżnieniem "paskiem"
        > otrzymuje się wtedy gdy uzyska się minimum 75 pkt. z testu i
        > 4,75 srednią na swiadectwie.
        > Wasza symulacja jest niezgodna z prawdą.
        Aby dostać świadectwo z wyróżnieniem trzeba mieć najmniej
        średnią ocen 4,75 i dobrą ocenę z zachowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka