Gość: zulugula IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.03, 12:09 moja opinia jest pierwsza tralala tralala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ela Os przeliczanie punktów do liceum IP: gil:* / 192.168.0.* 19.06.03, 19:36 Te punkty są żle policzone panie radaktorze -widać ,że nie masz dziecka , które stara sie o przyjęcie do liceum. Po pierwsze wynik tesu /suma/ dzieli się na pół, po drugie za szostkę na świadectwie mozna dostać max. 10 punktów a nie 18 , a poza tym maksymalnie mozna mieć stop punktów -to juz jest górka górek -no tak. Jestem matką. Chyba ,że ja coś pokręciłam ale siedze w tym na bieząco i moje informacje sa inne niz twoje. Kto ma racje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.net-serwis.pl 19.06.03, 19:51 NIESTETY GAZETA NIE NAPISAŁA, ŻE PODANE PRZELICZENIA PUNKTÓW DOTYCZĄ WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO - Każde województwo ma inny system punktacji ustalony przez Kuratora. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Warszawa, Mokotowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagna Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.chello.pl 20.06.03, 16:14 Obawiam się, że będzie to konkurs.........protekcji. Nie chcę nikogo obrażać, ani zostać posądzona o pomówienie, ale taki właśnie system rekrutacji po pierwsze jest niesprawiedliwy a po drugie daje "furtkę" do nadużyć. Rekrutacja nie dotyczy w tym roku naszej rodziny więc moge spojrzec na to bez nerwów i chyba obiektywnie. 1. Szóstka - szóstce nierówna. W jednej szkole jest to po prostu najwyższa ocena ( tak jak kiedyś piątka) w innej uczeń musi umiec coś więcej a w jeszcze innej nie stawia się ich z zasady. Dlaczego uczeń szkoły pierwszej, nawet słabszy, jest na starcie na gorszej pozycji niz szkoły drugiej i trzeciej? 2.Inne osiągnięcia uczniów są, niestety, traktowane dość dowolnie. Szkoda, że nie ma już starej, sprawdzonej metody egzaminu wstępnego do jednej wybranej szkoły. Byłoby sprawiedliwiej i mniej zamieszania dla wszystkich. P.S. Byłam na zebraniu w renomowanym gimnazjum, przy liceum. Uczniowie podstawówki moga zdobyć na egzaminie max 40 pkt. Dyrektor tej szkoły z jednej strony oświadczył, że przyjmowani będą tylko ci, którzy mają 39-40 pkt, z drugiej oddał mikrofon uczniom, którzy nie wyglądali na geniuszy. Jak to rozumieć???????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.net-serwis.pl 20.06.03, 16:23 Gość portalu: Dagna napisał(a): > Obawiam się, że będzie to konkurs.........protekcji. P.S. Byłam na zebraniu w renomowanym gimnazjum, przy liceum. Uczniowie > podstawówki moga zdobyć na egzaminie max 40 pkt. Dyrektor tej szkoły z jednej > strony oświadczył, że przyjmowani będą tylko ci, którzy mają 39-40 pkt, z > drugiej oddał mikrofon uczniom, którzy nie wyglądali na geniuszy. Jak to > rozumieć???????????????????????????? Ci uczniowie byli "z rejonu" - ich gimnazjum musi przyjąć, niezależnie od punktów km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagna Re: przeliczanie punktów do liceum IP: *.chello.pl 20.06.03, 19:44 To gimnazjum jest "bezrejonowym", przy renomowanym liceum. Z gimnazjami jest wogóle trudna sprawa - to czy dziecko trafi do dobrego czy złego w dużej mierze zależy od meldunku. Jeśli ma się pecha i mieszka w rejonie "meneli", na terenie o którym wiadomo, że nie w nim dobrego gimnazjum pozostaje "wyścig szczurów" do szkoły,podobnej do tej, którą opisałam wyżej lub szukanie szczęścia w placówce niepublicznej. Te ostatnie nie są zresztą najszczęśliwszym rozwiązaniem. W wielu z nich "kupuje" się oceny. Dosłownie za pieniądze. Z liceami, jak sądzę, też nie jest prosto. Przy obecnym bezrobociu niewiele młodych ludzi decyduje się na szkołę inną niż liceum ogólnokształcące. Trafia tam młodzież mniej uzdolniona, leniwa - czyli taka, która swą edukację powinna zakończyć o "oczko" niżej. To powoduje, że drastycznie obniża sie poziom szkół średnich ogólnokształcących. Pozostaje kilka renomowanych , o miejsce, w których trwa prawdziwy bój. Czy dostają się rzeczywiście najlepsi? Czy egzamin gimnazjalny zdawany we własnej szzkole ( a od niego + ocen na świadectwie w dużej mierze zależy przyjęcie) jest w pełni obiektywny? Możemy sobie, nikogo nie obrażając , wyobrazić sytuację, w której nauczyciele naciągają oceny w ostatnich klasach a także pomagają w prawidłowym rozwiązaniu testu gimnazjalnego- czyli innymi słowy mówiąc podpowiadają - mniej lub bardziej jawnie-. A także,taką w której nauczyciele oceniają ostro i mowy nie ma o sugerowaniu odpowiedzi. Może to sprawić, żeuczniowie w pierwszej opisanej szkole wypadną lepiej, mimo, że obiektywnie są gorsi. Dalej idąc tym tropem, do dobrej, renomowanej szkoły, ci lepsi i ambitniejsi nie maja żadnych szans. Tu z kolei rozpoczyna się konkurs protekcji i dojść" rodziców. Ci uczniowie, których rodzice są "ustosunkowani" lub znają tego kogo powinni znów są uprzywilejowani. A może tak się zdarzyć, że naprawdę ktoś mądry i wartościowy trafia do złej szkoły tylko dlatego, że padł ofiarą nieuczciwej konkurencji. Czy zatem mamy do czynienia z sytuacją patową? Zaznaczam, że w tym roku sama nie byłam zainteresowana "wyścigiem szczurów" do jakiejkolwqiek szkoły - czeka mnie to w najbliższej przyszłości. A właściwie moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tess Re: Przykład - jak dostać się do liceum IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 23:19 Z tego co mi wiadomo świadectwo z wyróżnieniem "paskiem" otrzymuje się wtedy gdy uzyska się minimum 75 pkt. z testu i 4,75 srednią na swiadectwie. Wasza symulacja jest niezgodna z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xvx Re: Przykład - jak dostać się do liceum IP: *.siec.pl 29.06.03, 20:23 Gość portalu: tess napisał(a): > Z tego co mi wiadomo świadectwo z wyróżnieniem "paskiem" > otrzymuje się wtedy gdy uzyska się minimum 75 pkt. z testu i > 4,75 srednią na swiadectwie. > Wasza symulacja jest niezgodna z prawdą. Aby dostać świadectwo z wyróżnieniem trzeba mieć najmniej średnią ocen 4,75 i dobrą ocenę z zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś