Dodaj do ulubionych

centralizacja i co dalej

19.02.11, 00:18
Jestem pracownikiem w jednym z małych Oddziałów i mam wiadomość znaną powszechnie, że w najbliższym czasie będzie centalizacja czynności Administratorów Kredytów MM - czy wiecie może jak to skończy sie dla pracowników. Będą zwolnienia grupowe?
Obserwuj wątek
    • marantz65 Re: centralizacja i co dalej 19.02.11, 21:31
      Zwolnienia będą, ale nie grupowe, ponieważ "Najlepszy Bank Na Polskim Rynku" nie zwalnia pracowników - on tylko "dostosowuje strukturę zatrudnienia do dynamicznie zmieniających się uwarunkowań rynkowych i biznesowych" sad A ta pseudo-centralizacja skończy się jak wszystkie dotychczasowe, czyli stosem e-mail'i do okrojonych z pracowników oddziałów "znaleźć, sprawdzić, wyjaśnić, przefaksować, odpowiedzieć klientowi itp" - oczywiście:"wykonać! o trudnościach nie meldować!". A, byłbym zapomniał o najważniejszym: sprzedawać! sprzedawać! sprzedawać!!! tongue_out
      Ps. Wróbelki ćwierkają, że regionalni kadrowi mają wyznaczone limity miesięczne wywalanych na bruk, żeby nie było zwolnień grupowych ...
      • ablaites5 Re: centralizacja i co dalej 20.02.11, 09:04
        Centralizacja to kolejna ściema gości ustawionych w Centrali. Powinno wystarczyć im, co zrobili z windykacją. Ile zostawili spraw w Oddziałach. Jak się błąkają klienci. Centralizacja administratorów to co najmniej 4-5 razy większy bałagan. Na koniec : TRIM to chyba od tego im i nam nie wzrośnie.
        • kalafior56 Re: centralizacja i co dalej 21.02.11, 22:48
          Mam zupełnie takie samo spostrzeżenie co mój przedmówca. Rozwalili windykację, pogorszenie jakości portfela widoczne gołym okiem. Przenoszenie zadłużenia klienta do fazy całkowitej wymagalności np. po 20 dniach od zmiany wskaźnika impermentu na "0", bez analizy produktu w ROCKET, to jest właśnie to czego nie należy robić. Zajmowałem się windykacja klienta detalicznego przez okres ok. 8 lat. Portfel złych kredytów stanowił niewiele ponad 1% całości udzielonych pożyczek i kredytów. Nie wypowiadam się w temacie kosztów prowadzenia windykacji obecnie i wcześniej, ale pogorszenie portfela w znacznym stopniu wynika z niezrozumienia korespondencji skierowanej do klienta, któremu wydaje się, że najważniejszą sprawą jest spłata zadłużenia. i tu się b. myli bo nie zrozumiał, że spłaty należy dokonać np. do 9 nie do 10 danego miesiąca. To są niuanse na których niewyedukowani klienci wykładają się jeden po drugim. Już nawet nie chce mi się chcieć cokolwiek robić w tym naszym Banku, bo ja pracując na co dzień z klientem wiem dużo lepiej jak załatwić problem dla dobra Klienta bez uszczerbku dochodów firmy. Ale nikt nas szeregowców nie pyta o zdanie. Najważniejsze są tabelki, trendy i procedury przeniesione żywcem z Zachodu łącznie z konspektem rozmów z Klientem. To samo tyczyć będzie administratorów. Jest to naprawdę trudna działka a Centrala uważa, że w terenie pracują ludzie nie potrafiący myśleć logicznie. Najlepiej traktować nas, jak ludzi ograniczonych, którzy potrafią tylko obsługiwać fax i kserokopiarkę. To jest po prostu duże nieporozumienie. Kadry, szczególnie w małych Oddziałach są wyedukowane z konieczności na wiele stanowisk. Tu też są ludzie myślący i chcący pracować dla dobra firmy, ale nikt nas nie chce. Najlepiej mobingować, wymuszać pewne zachowania i równać w dół. Góra rzadko dociera do Oddziałów a wyższy szczebel menagerski zrobi dużo aby nie pokazać mądrości swoich podwładnych.
          • kam-yka Re: centralizacja i co dalej 15.03.11, 19:08
            a nie ma możliwości żeby przenieśli administratorów do centrum korporacyjnego jest ich troche w całej Polsce- a nie zatrudniać z zewnątrz?
            • ablaites5 Re: centralizacja i co dalej 15.03.11, 22:29
              Administrator kredytów w Oddziale nie ma fachowego przeszkolenia w pisaniu umów centrum korporacyjnego. Potrzeba byłoby szkoleń - szkoda kasy dla zwykłych pracowników. Poza tym centrum korporacyjne nie ma chyba takiej dynamiki przyrostu umów jak detal. Nie wiem skąd ta informacja o pisaniu umów przez osoby z zewnątrz ? Czyżby Bank nie dbał o tajemnice finansowe takich transakcji. Realnym pomysłem na zagospodarowanie tak fachowej grupy ludzi jak administratorzy byłoby utworzenie dwa razy większej liczby centrów niż powstało windykacji, a obecnie to będzie chyba tylko bałagan żeby nie powiedzieć inaczej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka