Dodaj do ulubionych

Pani Kasiu - hipotrofia

17.05.11, 10:49
Witam,
widziałam z poprzedniego roku, że temat był już poruszony, ale prosiłabym o odniesienie się do mojego przypadku.
Pani Kasiu mój lekarz prowadzący po samym badaniu brzucha stwierdził, że moja macica jest za mała (teraz jestem w 31 tyg. ciąży, a badanie było przeprowadzane w 30 tyg.). Dostałam skierowanie do szpitala. Spędziłam tam kilka dni, porobili badania. Stwierdzono, że wszystko jest dobrze, jedynie moja córcia w wymiarach jest za mała w brzuszku, reszta wymiarów ok, wagę wówczas lekarz ocenił na 1,5 kg.
Czy mała jeszcze urośnie? Za ok. 2 tyg. mam mieć zrobione kolejne usg. Martwię się czy dotrwamy do 9 miesiąca. Chciałabym by urodziła się w terminie.
Denerwują mnie też komentarze na temat mojego brzucha, bo ludzie jak się dowiadują, że jestem praktycznie w 8 miesiącu to stwierdzają, że mam mały brzuch.
Aha czy moja waga też może świadczyć o hipotrofii? Póki co przytyłam ok. 7 kg. Wydaje mi się,że niezbyt dużo?

Proszę o opinię. Dziękuje
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 17.05.11, 13:17
      moim zdaniem przesłanek o zagrożeniu hipotrofia nie ma.
      1,5 kg to dobra waga.
      nie ma znaczenia ile tyje mama.
      znaczenie w wielkości brzucha ma wzrost mamy ( u wysokich brzuch inaczej się rozkłada) umiejscowienie macicy głęboko przy kręgosłupie, ilość wód płodowych.
      nie martw się, ale kontrolować oczywiście nie zaszkodzi-jeśli za te 2 tyg dziecko nie urośnie to można szukać problemu.
      • agniecha_p1984 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 18.05.11, 00:02
        No w zasadzie moja mała tylko w obwodzie brzucha jest o 2 tyg. do tyłu, a reszta wymiarów jest nawet o tydzień do przodu.
        Jestem dosyć wysoka, bo mam 176 cm, więc może faktycznie mój brzuch inaczej się u mnie rozłożył.

Dziękuje za informacje
        • nives1 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 18.05.11, 22:14
          Moja córka na usg miała brzuszek do 4 tygodni "młodszy" od reszty. A ze waga z usg to wypadkowa wymiarów to wychodziła ona także bardzo zaniżona. Na usg w 39 tygodniu wychodziło ze ledwie do 2300 dobija. Podobnie już na porodówca - słyszałam że 2500 ma moze...
          Rzeczywistość okazała się boleśniejsza dla mojego krocza bo Karolina miała 3700. Ale chuuda strasznie - i tak jest do dziś - ma dwa lata a wszystkie spodnie z niej spadają.
          Brzuchem się nie przejmuj - ja miałam ogromny i na porodówce mi sie pytali czy mam wielowodzie ;)
    • aleksandra1357 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 18.05.11, 23:03
      Wielkość brzucha na pewno nie ma nic do rzeczy. Znam dziewczyny, po których niemal do końca nie widać, że są w ciąży i rodzą dzieci ok. 3 kg. Tylko pozazdrościć!
      A co do hipotrofii, to mnie też nią straszyli. Zostałam w 37 tc pilnie skierowana na patologię ciąży, ale tam uznali, że dziecko jest na granicy hipotrofii i w końcu odesłali mnie do domu.
      Syn urodził się w 41 tc z wagą 3250.
      Dziś ma 10 miesięcy i 7 kg - poza siatką centylową. Chudy z natury, niemożliwy do utuczenia - to moja diagnoza.
      • thebestmama Re: Pani Kasiu - hipotrofia 19.05.11, 09:38
        Mój synek urodził się jako hipotrofik. W 36tc. Leżąłam wczesniej kilka tygodni w szpitalu, USG robili co 2 dni, czasami codziennie. Waga sie zatrzymała, brzuszek synka był dużo mniejszy od reszty - o 4 tyg. do tyłu. Jednak dopiero po kilku dniach, kiedy Maluszek nie przybierał ani grama, zbadali jakie są przepływy - tam pojawiło się wyjaśnienie - Piotrus nie dostawał pokarmu, brakowało tlenu itd. Dlatego nie rósł. Stwierdzono hipotrofię, a kiedy jego stan w brzuszku zacząl się pogarszać (spadało tętno) zabrali na cc. Dostał 10 pkt Apgar, nie było żadnych problemów. Jeszcze rano przed cc mówili, że ma max 1700g, a urodził się z 1950. Jeśli jesteś pod opieką lekarza to się nie martw:)
    • tully.makker Re: Pani Kasiu - hipotrofia 19.05.11, 11:52
      W poprzednich dwoch ciazach przytylam 5 i 7 kg. Chlopaki wazyli 3670 i 3650. jak przyjechalam do szpitala w pierwszej ciazy, to panie sie podsmiechiwaly, ze w 7 miesiacu przyszla rodzic...

Srednia waga malucha w 31 tygodniu to 1.6 kg, wiec twoja malutka nie odbbiega specjalnie od normy. Jestes pod opieka lekarzy - nie zamartwiaj sie, zonaczysz, wszystko bedzie dobrze.
    • martwa_k1 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 20.05.11, 08:11
      Agniecha, wczoraj miałam usg, pełne 31 tyg, waga małej 1430 g i lekarz absolutnie nie pozwolił mi się tym martwić. W poszczególnych wymiarach też odchylenia, ale jak do tygodnia to też nie powód do zmartwień. Zresztą pisałam już o tym na lipcówkach.
      Najważniejsze to kontrolować czy maluszek rośnie systematycznie, a małym brzuchem się nie martw, tylko pozazdrościć ;)
    • naana26 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 20.05.11, 10:26
      na pewno twoja waga nie ma znaczenia. znajoma przytyła 2 kilo w stosunku do wagi sprzed porodu (ciągłe wymioty, stres i ogólnie miała nieciekawie ), brzuch w dniu porodu jak mój w 5 miesiącu, a córa 3,5 kilo zdrowa jak ryba :)
      • naana26 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 20.05.11, 10:27
        tfu do wag sprzed zajścia w ciaze
    • agniecha_p1984 Dziękuje Dziewczyny 20.05.11, 21:39
      Dziękuje za słowa wsparcia :)

Macie rację trzeba mieć zdrowsze podejście i na spokojnie. Bo lekarze nieraz się mylą, a oczywiście muszą dmuchać i chuchać, bo a nóż...
    • kiki1981 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 20.05.11, 21:51
      co do wagi mamy to chyba nie jest wyznacznikiem wielkości dziecka. Ja przytyłam 8kg a dziecko urodziło się z wagą 3300. A wymiary dzidzi z usg są przypuszczalne. Zyczę powodzenia!!!
    • katarzynaoles Re: Pani Kasiu - hipotrofia 26.05.11, 16:45
      Nie ma powodów do niepokoju - róznice w wymiarach to normalna rzecz - a te dwa tygodnie to niedużo. Zwłaszcza, że u wysokich kobiet brzuszek wygląda zupełnie inczej niż u niskich. Nie widzę też powodu do niepokoju jesli chodzi o wagę dziecka - poza tym maluch na pewno jeszcze urośnie. Pozdrawiam serdecznie :)
      • zmijka81 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 27.05.11, 17:04
        witam, trafiłam do szpitala 28,6 tc ze skurczami. Podczas badania usg okazało się, że dziecko ma mały brzuszek na 26 tc, waga 1180 g, ale lekarze nie kazali się przejmować, zalecili mi Acard i Medargin. Tydzień później poszłam na kontrolę już prywatnie na usg 29,3 tc i wyszło, że brzuszek jest ok, waga 1380 g. Oczywiście niepokój nie przeszedł i poszłam znowu na usg do tego samego lekarza za 2 tyg 31,3 tc i tu z kolei okazało się, że brzuszek z 30,0 tc reszta ok a waga 1660g. W sumie to mnie zamurowało. lekarz oczywiście, że nie ma się czym przejmować, przepływy ok. Zwątpiłam- wszystko zależy jak dziecko ułoży się podczas badania. Widziałam oba badania na monitorze i wiem, że dr wykonywał je bardzo, bardzo skrupulatnie, tylko dziecko miało inne pozy. Także wydaje mi się, że jeżeli przepływy są ok, to nie ma co się stresować, bo te pomiary i statystyki to tylko psychicznie wykończyć mogą.
    • iwonagos Re: Pani Kasiu - hipotrofia 05.06.11, 20:31
      Moje dwie córki ważyły 2200. W pierwszej ciąży miałam spory brzuch, a w drugiej wyglądałam jak smok wawelski.... Przytyłam i w jednej i drugiej ciąży 8 kg. Wymiary dzieci były cały czas na usg w porządku.
    • kruszynka2011 Re: Pani Kasiu - hipotrofia 06.06.11, 12:34
      W moim przypadku, a było to w piątek podczas badania-32/33 tydzień lekarz powiedział ,że synuś waży -1591g, ani za dużo ani za mało. Córa urodziła się w 42t+3dni i ważyła 3020 g, wiec kolosem nie była, widocznie Kubuś też będzie zgrabniutki, podobnie jak Twoja córa:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka