oszrany 17.08.10, 19:57 Brawo ! Wiecej takich inwestycji ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: Tory na ul. Orkana IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 20:33 Nie wyobrazam sobie zamkniecia skrzyzowania Jag-Niep , to bedzie horror :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Tory na ul. Orkana IP: *.elisa-laajakaista.fi 17.08.10, 20:37 Jak zwykle. Przetarg wygrał Drog-bud. Partacze a nie firma. Jeszcze nie skończą roboty a od razu zj...ne. Nie będę pisał, że jestem zdziwiony. To już prawie tradycja. Po co w ogóle przetargi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Tory na ul. Orkana IP: *.tktelekom.pl 17.08.10, 21:32 śmieszny gościu takie oskarżenia to poprzyj przykładem , a nie palniesz głupote i myślisz że wszyscy ci uwierzą.A może po prostu jesteś za słabym konkurentem dla DROGBUDU - i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 1 Re: Tory na ul. Orkana IP: 193.138.242.* 18.08.10, 09:47 Przykład skrzyżowanie na DK1 (to obok Mcdonalds)- "garb" pojawił się jeszcze przed zakończeniem remontu. Remont nie których odcinków drogi w kierunku Działoszyna różnego rodzaju uskoki i mniejsze "zagłębienia" pojawiły się po ok 3 miesiącach .Jednej rzeczy nie wykonali dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terl Re: Tory na ul. Orkana IP: 212.87.241.* 17.08.10, 21:04 Brawo dla Tadeusza za największą inwestycje rozwojową dla miasta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tory na ul. Orkana IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 21:40 Dla Tadeusza? Myślę że on sam miał w tym najmniejszy udział, pogratulować trzeba urzędnikom którzy pisali wniosek a nie gościowi który tylko myśli żeby gębę w tv pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: Tory na ul. Orkana IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 21:47 Tylko jak widziałem mapkę do będzie dublowanie autobusów z tramwajami. Mam nadzieję, że wtedy albo nie będzie autobusów wcale albo mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Tory na ul. Orkana IP: *.146.104.81.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.08.10, 22:16 Ano Tadeusza kto zarządzał miastem Wtedy kiedy składano wnioski. Samo pozyskanie takiej kasy 120 dużych baniek to majstersztyk w wykonaniu Tadka Wrony. Mało kto o tym wie, a to jest prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tory na ul. Orkana IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 22:37 Tak tak, to po co tam tylu urzędników skoro wszystko robi wspaniały Tadeusz? Odpowiedz Link Zgłoś
aguia8 Tory na ul. Orkana 17.08.10, 21:59 Nie wiem po co te tory tramwajowe na orkana... Z ulicy orkana (i obok) jest 5 autobusow, ktore dojedzaja do centrum !!! Moim zdaniem bez sensu... Tylko halas i buractwo bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Tory na ul. Orkana IP: *.54.174.148.tvksmp.pl 17.08.10, 22:07 Jaki hałas ćwoku??? Nowe tramwaje są ciche i nie robią tyle hałasu. W końcu miasto się rozwija i tylko nielicznym burakom to przeszkadza. Wielka szkoda, że tramwaj nie pojedzie Gajową, no ale urzędasy przestraszyli się garstki zacofanych ludzi. Więcej takich przyszłościowych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
aguia8 Re: Tory na ul. Orkana 17.08.10, 22:19 Jasiu... Nie nazywaj mnie cwokiem, to po pierwsze. Po drugie, kretynie - bedzie wielki halas podczas robot, i nie wierze w to ze te tramwaje beda super ciche :D No i do tej pory nie wiem po po tramwaje skoro jest duzo autobusow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Tory na ul. Orkana IP: *.multimo.pl 17.08.10, 23:18 Wyprowadź się najlepiej w Bieszczady tam będzie cisza.Jak mieszkasz w mieście to się przyzwyczaj do jego hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cipka Re: Tory na ul. Orkana IP: 212.87.246.* 18.08.10, 18:51 Jesteś ćwokiem i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrońca autobusów Re: Tory na ul. Orkana IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.10, 22:13 Postawi się krzyż albo dwa i zaciągnie wartę obrońców krzyża. "Nie" dla tramwajów! Non possumus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi Re: Tory na ul. Orkana IP: *.chello.pl 17.08.10, 23:36 takie chwasty jak obrońca autobusów to należy wyrywać, co za porąbańcy, jesteśmy naocznymi świadkami jednej z największych inwestycji tramwajowych w Polsce a ci psioczą nie wiadomo o co. Cieszyć się należy! I bić brawo przede wszystkim Panu prezydentowi Tadeuszowi Wronie. Rozbudowa lini tramwajowej w Częstochowie to wspaniała sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acotopo Re: Tory na ul. Orkana IP: 193.138.240.* 18.08.10, 00:54 Gość portalu: vox populi napisał(a): > takie chwasty jak obrońca autobusów to należy wyrywać, co za > porąbańcy, jesteśmy naocznymi świadkami jednej z największych > inwestycji tramwajowych w Polsce a ci psioczą nie wiadomo o co. > Cieszyć się należy! I bić brawo przede wszystkim Panu prezydentowi > Tadeuszowi Wronie. Rozbudowa lini tramwajowej w Częstochowie to > wspaniała sprawa. ale ten Tadek wspaniały!!! wybierzmy go znowu na prezydenta!!! hhehehhehehheee a za miesiąc zróbmy referendum i go odwołajmy!!! hehhehhehehehehe Tadek wygląda jak obrońca krzyża!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spyke Re: Tory na ul. Orkana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 23:06 Takich jak ty powinno się wyplewić ze społeczeństwa. Co by się nie zrobiło to będzie źle. Wreszcie wielka inwestycja w mieście, inwestycja w tramwaje, które w większości miast są podstawowym środkiem komunikacyjnym, miasto się rozwija, ale zawsze znajdzie się jakiś burak, któremu nic nie pasuje. Tak jak już tu ktoś napisał, postaw sobie krzyż to może tramwajów nie będzie, demonstracja w sam raz dla ciebie gdyż poziomem nie różnisz się od tych protestujących pod krzyżem w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyf Re: Tory na ul. Orkana IP: *.wachelka-lyczba.com.pl 18.08.10, 09:12 a widziałeś kiedykolwiek nowoczesny tramwaj? Z pewnością nie więc jeżeli nigdzie nie byłeś ,nic nie widziałeś to się nie wymądrzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Tory na ul. Orkana 18.08.10, 16:55 gunia8 A skąd masz pewność, że tramwaje będą jeździć wraz z autobusami? Po uruchomieniu linii tramwajowej zostanie przeprowadzona reforma linii autobusowych na miarę tej z 1961r. Dublowania nie będzie. Raczej zastąpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjali Re: Tory na ul. Orkana IP: *.um.gov.pl 31.08.10, 10:08 Sam robisz hałas i jesteś burak, tramwaje są ciche, niskopodłogowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Nagroda Gargamela IP: *.proxy.aol.com 18.08.10, 04:31 Dwie inwestycje komunikacyjne realizowane w najblizszym czasie w Częstochowie mogą łeb w łeb rywalizować ze sobą o nagrogę Gargamela. Zupełnie nielogiczny i bezsensowny ekonomicznie jest przebieg linii tramwajowej budowanej w dzielnicach Wrzosowiak, Błeszno, Raków. Ostro idzie z nim w zawody pomysł połączenia dzielnicy Północ z DK 1 przez ul Makuszyńskiego, nie mający rozsądnego powiązania z ul. Warszawską. Dlaczego tak uważam, wyjaśniałem zabierajac wielokrotnie głos w dyskusjach na forum internetowym. Nie chciałbym się powtarzać, bo moje opinie można znaleźć w internecie. Władze miejskie zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku ugięły się pod presją dyletantów komunikacyjnych dbających tylko i wyłacznie o swoje prywatne interesy. Zdobycie pieniędzy na inwestycje to bardzo ważna sprawa, ale to tylko połowa szczęścia. Druga połowa to wydanie tych pieniędzy w optymalny sposób dla dobra przeważającej większości mieszkańców miasta. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z popełnianych w projektowaniu błędów i ich kosztów. Przedstawiciele władzy, wierzę że przynajmniej w jakieś części, widzą te błędy, ale w imię poprawności politycznej wolą schować głowę w piasek, bo ważniejsze od logicznych, perspektywicznych rozwiązań urbanistycznych, są najbliższe wybory. W efekcie pójścia na łatwiznę przyjmowanę są do realizacji projekty przemyślane "połową głowy" i jako takie realizowane. Dopiero po ich zmaterializowaniu znajdą się "zorientowani", że można było pomyśleć "całą głową". Tylko wtedy korekta zrealizowanych inwestycji będzie kosztowniejsza. Drożej będzie też kosztować włączenie tych Gargameli w logicznie działający system komunikacyjny realizowany za następnych 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Nagroda Gargamela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 09:00 Ja jestem ciekaw, czy przy okazji realizacji nowej trasy Północ - Raków (nr 3) nie można było zrealizować bezpośredniego połączenia Huta - Raków. Nie wiem, czy taka trasa miałaby powodzenie (być może - z dalekiej, kucelińskiej alei Pokoju na Wrzosowiak nie tak łatwo się dostać rzadko kursująca 19), ale chyba położenie torów "przy okazji" dużej inwestycji zbytnio kosztów by nie podniosło, a jedna więcej opcja poprowadzenia trasy tramwajowej byłaby zapewniona. Polecam ten wpis analizie CMKM - może Towarzystwo mogłoby jeszcze jakoś wpłynąc na zakres robót? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nagroda Gargamela IP: 193.201.167.* 18.08.10, 10:19 pomysł z tym tramwajem Huta - Stadion Rakowa rzeczywiscie jest dobry i faktycznie niskonakładowy . Tylko czy wystarczy wagonów do jego obsługi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Nagroda Gargamela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 10:41 To już oczywiście temat do analizy. Moja hipoteza wynika po postu z tego, że zapewnienia takiej opcji (choćby do ewentualnego wykorzystania na dalszą przyszłosć) pozwoliłaby na zaoszczędzenie pieniędzy, czasu, nerwów i utrudnień w ruchu, gdyby się kiedyś okazała pożyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Nagroda Gargamela 18.08.10, 16:56 Ja jestem ciekaw, czy przy okazji realizacji nowej trasy Północ - Raków (nr 3) nie można było zrealizować bezpośredniego połączenia Huta - Raków. My też tego nie rozumiemy. Rezygnacja z tej przewiązki jest bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Tory na ul. Orkana IP: *.chello.pl 18.08.10, 06:05 To jest inwestycja "nieudacznika" Wrony, tak jak remont Dekabrystów. A co z obecnymi władzami i ich inwestycjami? Bo jak na razie słyszę o samych odwołaniach ( przbitka Sobiskiego nad torami, Śląska - Korczaka, dojazdu do autostrady a wizytówką miasta jest zrujnowana ul. Nowowiejskiego! Poza tym nic sie ni da zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek emeryt Re: Tory na ul. Orkana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 09:26 Szkoda tej linii tramwajowej na Raków...gady żyjące w tej dzielnicy i tak zaraz wszystko zniszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Tory na ul. Orkana 18.08.10, 16:52 Tramwaj na Błeszno - nowe informacje. Zapraszamy, aktualizacja z godziny 16:30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joker Re: Tory na ul. Orkana IP: *.bestgo.pl 18.08.10, 16:59 ...do malkontentów przeciwnyminwestycji... czy nie wpadliscie na pomysł, że po wybudowaniu nowej lini, będzie mozna zmienić trasy kursujących autobusów i zrezygnowac z częsci z nich (tych najstarszych) tak aby nowa linia tramwajowa nie dublowała lini autobusowych... Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Tory na ul. Orkana 18.08.10, 20:04 Nie pamiętam już, kto na to wpadł. Jednakże jest to konieczne. Czeka nas reforma linii autobusowych na miarę tej z 1961r, w dwa lata po uruchomieniu linii tramwajowej w 1959r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor widmo Re: Tory na ul. Orkana IP: 212.87.241.* 18.08.10, 19:07 Po h@j tam tramwaj !!! Autobusy ktore tam dojezdzaja zupelnie wystarczaja, poza tym jezdza prawie puste. Ludzie nie narzejkaja na polaczenie. A teraz znowu popierd@lą trasy autobusow, bedzie balagan na skrzyzowaniach i niepotrzebny halas. Jak zwykle kolejna beznadziejna inwestycja. A moze niech jeszcze zrobia kilka fontann za grube pieniadze, a ludzie ktorzy stracili wszystko w powodzi niech ida na ulice. Częstochowa to ZERO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macieropolak Re: krzyż na tory IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 19:40 Trzeba postawić krzyż na torach. I niech spróbuja usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Tory na ul. Orkana 18.08.10, 20:06 Poziom merytoryczny wypowiedzi jest ZEROwy. Natomiast argumenty są nijakie - powtarzasz tego gościa o kryptonimie "zbudowałem tutaj dom". Mówię tak o nim, bo nie jestem upoważniony do wymieniania jego nazwiska pomimo tego, że on moim szasta dowolnie siejąc takie pomówienia, że sądownie wykończyłbym go definitywnie. Mam nawet świadków. Ale, żeby mnie obrazić, to autor tychże musi coś dla mnie znaczyć, a w moich oczach jest nikim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forys Re: Tory na ul. Orkana IP: 193.138.241.* 19.08.10, 11:44 Autor widmo nigdy chyba nie wyjechał poza Częstochowę oraz kilku innych mądralińskich!!!Autobusy do centrum jadą okrężną drogą co zajmuje mnóstwo czasu około 45min aby dostać się do kina,tramwaj od jagielończyków w około 10-15min,z tego powodu ludzie np.z Orkana spacerują na tramwaj.Tramwaj powinien jeszcze zawitać na Parkitce i Wyczerpach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Orkana Re: Tory na ul. Orkana IP: *.net.stream.pl 27.08.10, 02:56 Ludzie z Orkana spacerują na tramwaj? Chyba sobie kpisz człowieku... Po pierwsze - autobusami 20/34 (zawsze krótkie, niskopodłogowe - więc i szybciej jeżdżą) do galerii można dojechać w ok 12 min. Po drugie - autobusami 26/27 do galerii w ok 15 min + w 2 aleje w ok 5 min więc od Orkana do centrum dojeżdżam w 20 min. No i pozostaje jeszcze autobus linii 19 którym z Orkana pod plac Biegańskiego również dojedzie się w przedziale 14-17 min. Twoja wersja spaceru do tramwaju to ok 15 min pieszo (z Orkana na tramwaj koło Jagiellończyków) + czekanie na tramwaj (ok 2-7 min) + kolejne 15 min na dojechanie do centrum - także takie spacerki to ja sobie podziękuje... Co do nowego tramwaju - jest więc krzyczeć nie ma co. Po prostu tu było miejsce więc tu go dali, czy potrzebnie - o tym już dyskutować nie warto bo trochę za późno. Ale nie wyobrażam sobie żeby zlikwidować wszystkie autobusy. Pozostawienie tylko tramwaju kompletnie zrujnuje się ludziom codzienne trasy. Dla przykładu zakupy bądź praca w galerii - aktualnie 12/15 min i na miejscu, z nowym tramwajem - ok 20-25 min do centrum + z centrum przesiadka w autobus i potem wysiadka na krakowskiej i spacerek pod galerie - w zimę - KOSZMAR! (bo oznacza to 2 krotne czekanie na środek lokomocji + spacer kilkusetmetrowy) Także tramwaj OK, ale autobusy zostają. Odpowiedz Link Zgłoś
temur78 Re: Tory na ul. Orkana 31.08.10, 20:09 Hehe, nie każdy pracuje w galerii, jak wynika z Twojego posta. :) Nr 19 z Orkana n pl. Biegańskiego jedzie wg. rozkładu 18 min. - oczywiście, jeżeli nie ma korka na Śląskiej. Wiem, czepiam się. :) I jeszcze to: z Orkana na tramwaj idę 10 minut. No, może 12. :) Jak będzie wyglądała reforma komunikacji autobusowej w rejonie Orkana nikt chyba jeszcze nie wie. Dlaczego więc już znaleźli się różni krytycy i inni malkontenci? Polska... Czy nikt nie pomyślał, że ktoś może np. często dojeżdzać na Północ, Tysiąclecie, okolice Ronda 1-go Maja? Czy takie rozwiązanie ułatwi temu komuś życie? Nie będzie musiał się przesiadać, czekać w deszczu, śniegu, zamieci, zawiei, aż przyjedzie docelowy środek lokomocji. Jak ktoś słusznie zauważył trasa nowej linii tramwajowej została wymyślona, a właściwie zatwierdzona "połówką głowy" i mogła być dużo lepsza. Niestety dzięki zacofańcom i różnym obrońcom krzyża, którzy ujawnili się w poprzednich postach jest jak jest. Dlaczego jest to od razu powodem do całościowej krytyki przedsięwzięcia? A co do Drog-Budu, to faktycznie obawiam się o jakość wykonania. Wystarczy spojrzeć jak przygotowywana jest warstwa pod nawierzchnię. Czy będzie dostatecznie wytrwała? Odpowiedz Link Zgłoś
temur78 Re: Tory na ul. Orkana 31.08.10, 20:14 Jeszcze odnośnie tego: >Dla przykład > u zakupy bądź praca w galerii - aktualnie 12/15 min i na miejscu, z nowym tramw > ajem - ok 20-25 min do centrum + z centrum przesiadka w autobus i potem wysiadk > a na krakowskiej i spacerek pod galerie - w zimę - KOSZMAR! (bo oznacza to 2 kr > otne czekanie na środek lokomocji + spacer kilkusetmetrowy) > Takiego rozwiązania przy projektowaniu nowych rozkładów i tras chyba nawet idioci nie wezmą pod uwagę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusek Re: Tory na ul. Orkana IP: *.net.stream.pl 19.08.10, 17:05 Wiecznie niezadowolony!!! To jak tak bardzo nie pasuje Ci ta Częstochowa to się wyprowadź do innego miasta albo do innego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś