Gość: karel IP: *.du.simnet.is 09.08.05, 20:14 moi drodzy czy moglibyscie mi podac namiary na dobrych logopedow w czestochowie, kiedys na forum byl walkowany ten temat ale niestety nie zapisalem zadnego adresu, bardzo was prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zniecierpliwiona Re: LOGOPEDA IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.05, 20:45 To wejdź w wyszukiwarkę na forum. Trudno za każdym razem pisać to samo. To już jest nudne. A poza tym sięgnij po normalną książkę telefoniczną albo zadzwoń na informację TPSA to ci powiedzą, bo mnie już nie chce się pisać po raz czwarty tego samego. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka fp Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 00:49 To po prostu nie pisz,zamiast zasmiecac forum. W ksiazce telefonicznej niestety specjalistow niewielu, poza tym nie wiadomo,ktory jest prawdziwym fachowcem... Wiem,ze na ul. Krotkiej przyjmuje p.K.Mach( nie ma kontaktu z NFZ, wizyta ok. 30 zl), poza tych na ul. Legionow jest poradnia psychologiczno-pedagogiczna, gdzie przyjmuje bodajze 3 lekarzy z ta specjalizacja; istnieja chyba jeszcze dwie podobne placowki,ale niestety nie pamietam adresow. Zycze owocnych poszukiwan, ja rowniez wciaz szukam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2 Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:37 Gość portalu: studentka fp napisał(a): > ... jest poradnia psychologiczno-pedagogiczna, gdzie przyjmuje bodajze 3 > lekarzy z > ta specjalizacja; Logopedia to 1-2 letni kierunek podyplomowy np. na częstochowskiej WSP (AJD), a nie specjalność lekarska. Nie ma lekarzy logopedów. Najczęściej są to magistrowie pedagogiki lub filologii polskiej. Lekarz zajmujący się zaburzeniami głosu i mowy to foniatra. W poradniach pedagogiczno-psychologicznych (jak sama nazwa wskazuje) pracują pedagodzy i psycholodzy, a nie lekarze, bo to nie placówki medyczne tylko oświatowe, podległe kuratorium oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka fp Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 22:50 I tu sie mylisz,bo w placowkach takich pracuja i logopedzi. Piszac: "... jest poradnia psychologiczno-pedagogiczna, gdzie przyjmuje bodajze 3 lekarzy z ta specjalizacja" ich wlasnie (logopedow) mialam na mysli,to wynikalo z kontekstu wypowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka fp Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 22:56 Faktycznie, logopeda lekarzem w scislym tego slowa znaczeniu lekarzem nie jest, jednak jak najbardziej moze zajmowac sie zaburzeniami mowy. A o prawidlowej emisji glosu, procesie powtawania poszczegolnych glosek, szczegolowej budowie aparatu mowy etc. uczy sie zwykly student filologii polskiej (bez specjalizacji) juz w I sem. I roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2 Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 02:45 Gość portalu: studentka fp napisał(a): > I tu sie mylisz,bo w placowkach takich pracuja i logopedzi. Piszac: "... jest > poradnia psychologiczno-pedagogiczna, gdzie przyjmuje bodajze 3 lekarzy z ta > specjalizacja" ich wlasnie (logopedow) mialam na mysli,to wynikalo z kontekstu > wypowiedzi. 1) To oczywiste, że logopedów miałaś na myśli i dlatego cię poprawiłem. Bo logopeda nie jest lekarzem i nie ma lekarzy specjalistów logopedii, wbrew temu co napisałaś. 2) Nie pisałem, że nie pracują tam logopedzi, tylko, że nie pracują tam lekarze. Napisałem też, że w poradniach pedagogiczno-psychologicznych pracują pedagodzy i psycholodzy. A logopedami są najczęściej właśnie pedagodzy, czasem poloniści. Na marginesie dodam, że rzadkością są logopedzi po pełnych 5 letnich studiach logopedycznych, którzy rzeczywiście znają się na logopedii. Gość portalu: studentka fp napisał(a): > Faktycznie, logopeda lekarzem w scislym tego slowa znaczeniu lekarzem nie > jest, jednak jak najbardziej moze zajmowac sie zaburzeniami mowy. No to jest, czy nie jest? Zdecyduj się. Albo ktoś ma dyplom lekarza, albo go nie ma. Nie można być niby lekarzem, takim w "nieścisłym znaczeniu". Tak jak nie można być niby architektem, czy niby księdzem. Albo posiada się stosowne wykształcenie i uprawnienia, albo nie. To przecież oczywiste, że logopedzi (choć nie są lekarzami) nie tylko mogą, ale właśnie się zajmują zaburzeniami mowy, a ściślej mówiąc - rehabilitacją narządu mowy. Nigdzie tego nie kwestionowałem. I gdzie tu moja pomyłka? To ty się myliłaś. Studentko, musisz poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem, bo nie jest z tym najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaq Re: LOGOPEDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:10 Tylko nie radzę dostać się do logopedy oświatowego, własnie po czestochowskiej specjalizacji. Słabe przygotowanie, duża niewiedza, lęk ogarnia ile szkody mogą wyrządzić. Proponuję szukac logopedy dyplomowanego po dobrej renomowanej uczelni a w dodatku ze stażem. Logopeda fakt nie jest lekarzem choć istnieje specjalizacja neurologopedia, która ma całkiem sporo wspólnego z medycyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2 Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 03:39 Gość portalu: aaq napisał(a): > Logopeda fakt nie jest lekarzem choć istnieje > specjalizacja neurologopedia, która ma całkiem sporo wspólnego z medycyną. Pozwolisz, że się w tej jednej, jedynej kwestii nie zgodzę. Mianowicie, jedynym co łączy neurologopedów z medycyną, to przedrostek "neuro" w nazwie i to, że zaburzenia mowy u pacjentów wynikają z przebytego uszkodzenia mózgu powodującego m.in. afazje motoryczne i dyzartrie, a rzadziej także z uszkodzenia nerwów czaszkowych unerwiających aparat mowy. (Mam wątpliwości, czy większość neurologopedów potrafiłaby wymienić te nerwy bez pomocy podręcznika). Pacjenci z tego typu zaburzeniami mowy wymagają bowiem innego rodzaju rehabilitacji logopedycznej, niż pacjenci (zwykle dzieci) z rozwojowymi wadami wymowy. Czy to całkiem sporo wspólnego z medycyną? Wg. mnie raczej niewiele. Co do reszty twojej wypowiedzi, to zgadzam się w 100%. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaq Re: LOGOPEDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 10:10 Nie wypowiadam się tu na temat umiejętności, wiadomości i wiedzy neurologopedów ale stwierdzam fakt że istnieje neurologopedia i osobiście uważam że powinna mieć wiele wspólnego z medycyną. Nie znam materiału obowiązującego na tych studiach ale nie wyobrażam sobie żeby akurat tu anatomia nie była ważna. Nie można czegoś rehabilitować bez znajomości podstaw. A może nasz system kształcenia jest na tyle niedoskonały że przedstawia tylko metody pracy? To też jest możliwe. Poza tym ludzie to tylko ludzie, jedni doczytają sami szczególnie Ci dla których to pasja inni... będą pracować. Nie jest to optymistyczne ale optymistycznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 10:34 R20, przyznaje racje,ze czytalam w pospiechu,a wlascieiw tylko "ogarnelam wzrokiem tekst" i wyszla glupota,ale przeciez szybko sie poprawilam. Nie badz surowy,wybacz blad,szczegolnie,iz post pisany byl w niedzielna noc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2 Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 12:10 Nie bierz tego tak serio i uśmiechnij się. ;) Pozdrawiam. R2, jeszcze nie R20 ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka do R2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:03 No widzisz,znow pomylka- chyba sie jeszcze nie obudzilam:) A skoro juz jestesmy w temacie,to moze Ty znasz jakiegos dobrego specjaliste od wad wymowy (konkretnie chcialabym skorygowac wymowe szczelinowych sz,rz/ż). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZCZEGOLY Re: LOGOPEDA IP: *.d4.club-internet.fr 10.08.05, 01:00 Szczegoly na: Forum prywatne forum.gazeta.pl/forum/71,46483,1540814.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka fp do SZCZEGOLY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 01:13 Mozesz podac jakies konkrety na maila xyz85@wp.pl? Nie moge wejsc w ten link nawet po zalogowaniu (mam poczte rowniez na stronach Gazety). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:34 juz nikt nie ma namiarow na logopede? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja znalazłam Re: LOGOPEDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:40 poszukajcie www.logopeda.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.powolniak Re: LOGOPEDA 13.08.05, 21:23 Pani Zofia Depak - przyjmuje w poradni psychologiczno-pedagogicznej na Legionów 58 budynek 10. Sprawdzona. Byłam z synem. Innych niestety nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: LOGOPEDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 19:01 Najlepsza jest z pewnością mgr Pawełczak (przyjmuje w swojej przychodni na ul.Waszyngtona) Musi być najlepsza skoro już po ok.3 latach pracy otrzymała medal od prezydenta Wrony za zasługi dla ochrony zdrowia. Złośliwi mówili, że to za udział w kampanii wyborczej Wrony, ale kto by im tam wierzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: LOGOPEDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 11:58 Jakość usług logopedycznych nie zalezy od nagrody. Osobiście nie jestem przekonana do tej Pani ale to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karel Re: LOGOPEDA - dzieki IP: *.du.simnet.is 13.08.05, 20:18 dzieki wszystkim za rade teraz zanotowalem niektore porady, i obiecuje ze niepotrzebnie nie bede zasmiecal forum, a nerwowych przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja124 Logopeda IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.13, 14:37 Polecam dobrego logopedę w Częstochowie www.neurologopedaczestochowa.pl Odpowiedz Link Zgłoś