Dodaj do ulubionych

Jaka jest nasza archidiecezja?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 23:33
Jak zmierzyć czyjąś wiarę w Boga? Najlepiej sprawdzić czy się chodzi po
ulicach w procesjach, głośno śpiewa w kościele i zna się 8 błogosławieństw. O
to właśnie Bóg nas zapyta
Obserwuj wątek
    • Gość: h w Czestochowie jest dużo komuchów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 00:47
      bo zdaniem PRLmiało to byc przeciwwaga dla Jasnej Góry. i dlatego komuchy
      zawsze wygrywały wybory. jedynie dzieki mądrosci Wrony i szerokiej koalicji
      mamy teraz normalne rządy w Czestochowie.
      • Gość: JARAS POLSKI KATOLICYZM..... IP: *.udn.pl 28.11.05, 05:41
        ...... NIE JEST MOCNY INTELEKTUALNIE (cytat z artykułu). To bardzo pasuje do
        tego "Wronochwalcy" co smarował jakieś głupoty o komuchach..
        • Gość: HK Re: POLSKI KATOLICYZM..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 07:26
          Szanowny przedmówco! Zwróć uwagę o której godzinie Twój przedmówca to pisał i
          po chrześcijańsku mu wybacz. On z tych, co obojętnie na jaki temat wypowiadają
          się na temat komuchów. Biedny człowiek !!!
          • toberson Re: nasze miasto jest chore od czerwonej zarazy!!! 28.11.05, 11:04
            • Gość: nius Re: nasze miasto jest chore od czerwonej zarazy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:05
              Czarna zaraza wyleczy miasto od czerwonej hi, hi hi..............
      • Gość: Roman Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:38
        No więc teraz mamy "czerwoną zarazę" i "czarną zarazę" i nic poza tym,a gdzie
        miejsce dla normalnych ludzi??Gdzie miejsce na swobodną krytykę by od razu nie
        zostać posądzonym o przynależność do jednych albo do drugich.
        No ale chyba nie te dwie,kolorowe zarazy są problemem Czestochowy.Problemem tego
        miejsca jest "ciemna masa" zawierająca się w tych dwóch poprzednich.Ludożerka
        zjadająca wszelakie próby narodzin inwencji tych mądryc których większosć z tąd
        odeszła(w zaświaty i poza granice) i zerka z niepewnością-czy coś się
        zmienia.Niestety ,głupota wciąż dominuje,niezależnie od koloru "zarazy".
        Co do badań prowadzonych przez sam kościół-tu raczej nie może być mowy o
        zupełnej obiektywności,przyznawanie się do słabości to kolejne osłabianie
        własnych struktur i o ile ludzie w kościołach sa policzalni to ich wiara i moc
        katolicyzmu jest już nieokreślona-dla przykładu-zobaczcie jakie świństwa
        wyprawiają nasi rodacy wobec siebie nawzajem-wiedząc że nasze spółeczeństwo w
        ogromnej większości katolickie-zatem-jacy z nas chrześcijanie,pewnym
        usprawiedliwieniem tego faktu może być poziom rozhulania polskiego kleru
        ale...to wszystkiego nie tłumaczy.
        • Gość: xx Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: *.icis.pcz.pl 29.11.05, 00:51
          Badz po prostu soba. A ten artykul jest generalnie wywazony, a cala sprawa nie
          niesie jakichs negatywnych emocji, wiec nie ma sensu tutaj zaczynac od razu
          ideologicznych wystapien o "zarazach" i glupocie.

Kosciol i religia to czesc naszego spolecznego zycia w Polsce.
          • Gość: Roman Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 01:02
            Oj XX,czepiłem się gościa który od razu zaczyna swoje ideologiczne gadki,moja
            wypowiedz miała być tylko ripostą czy pewnego rodzaju uzupełnieniem wypowiedzi
            poprzedników.Nie neguje religii,rozsądek karze uwarzać iż człowiek bez wiary
            istnieć nie może,religia scala społeczeństwo tego Romanowi mówić nie trzeba.
            No ale taka rola Romana-jedni piszą zwięźle,drudzy piszą pierdoły a kolejni walą
            wywody:).A ja po porstu nie lubię jak człowieka ocenia się po kolorze czy tam
            według innych sztucznych wytycznych,ludzie są warci tyle ile warte sa ich czyny.
            Tyle..znów sie rozpisałem.Hmmm
        • Gość: Roman Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 01:13
          No i zważ XX-sie że ja właśnie jestem sobą pisząc w ten sposób.Sztuczność moją
          poznałbyś po pisaniu że to wszystko co czytam to prawda absolutna,wszyscy mają
          rację momo rozbieżności,że jest ok,wogóle odlotowo i nie ma świata podzielonego
          na politykę i rzeczywistość,dwóch wymiarów mieszających ludziom w głowach,Jedni
          pokazują czerń,drudzy biel a ja syntetyczną szarość.
    • Gość: nius Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:04
      Czarna zaraza wyleczy nas od czerwonej...hi, hi hi,,,,
    • Gość: NIEPŁATNIK Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:08
      ..no i mało pieniążków na tacę dla panów w sukienkach:)
    • Gość: KATOLIK Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.com / *.strefa.com 28.11.05, 15:09
      A JAKA MA BYĆ NASZA RELIGIJNOŚĆ SKORO WLAŚNIE W CZĘSTOCHOWIE NAJBARDZIEJ WIDAAĆ
      PAZERNOŚĆ I ROSPASANIE KLERU. ZAWLADNĘLI JUŻ CHYBA POŁOWĄ GRUNTÓW W ŚRUDMIEŚCIU
      I WCIĄŻ IM MALO.
      • Gość: jedynowladca Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.11.05, 18:33
        srudmieścia to raczej nie zajęli, chyba raczej śródmieście. a i to przesada.
    • Gość: Życzliwy Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.prenet.pl 28.11.05, 23:33
      Tekst jest niemiłosiernie neprecyzyjny. Nic z niego nie wynika,(zresztą jak ze
      wszystkiego co "urodzą" sutannowi) a raczej wynika,że 95% mieszkańców to
      katolicy, tyle że płytko wierzący.Musi być jednak bardzo źle, skoro sam SZEF
      wyraził się o wynikach, że "mogą nas zaboleć"- oczywiście miał na myśli
      podwładnych, a nie "owieczki".A co może boleć?. Oczywiści spadek liczby owiec i
      baranów praktykujących, a tym samym zmniejszanie się wpływów do kasy.Ale
      ważniejszy sygnał to ten, że w "Świętym Mieście" coraz więcej owieczek jest
      niepokornych i kler olewa, a może nawet Kościół. Z artykułu wynika także, że
      "owieczki" są raczej przygłupawe, a mimo to "ŚWIATLI" nie mogą nad tym stadem
      zapanować. Dobrze, że jest przynajmniej WRONA, bo ten i przydupasy zadbają o
      kasę i dobra doczesne kościoła, a nad stadem przyjdzie SZEFOWI i podwładnym
      trochę popracować.
      • Gość: koleś Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 01:28
        Ankieta czemuś ma służyć i dlatego dużo będzie zależało od interpretacji. A z
        tą może być różnie. Brak wiedzy religijnej pomieszano w tych ankietach z
        religijnością. Jeśli nie znam czegoś to znaczy, że ktoś mnie tego nie nauczył.
        Nie praktykuję swej religi, bo ci którzy wini być przewodnikami życia duchowego
        nie troszczą się o mnie. W/g mnie w większości nauka religii w szkołach /to
        opinia uczniów/ jest żle prowadzona. Autorytet duchownego nie buduje się
        wystawnym życiem, nowym autem, dwuznacznymi kontaktami z kobietami. Ankieter
        stawiał pytania łatwe do policzenia statystycznego. Problem jest gdzie
        indziej.Okres Adwentu jest i dla niedouczonych, sfrustrowanych "wiernych" ale i
        dla oświeconych wiedzą teologiczną.Zacznijmy szukać żdżbła we własnym oku może
        temu posłuży statystyka ja osobiście wątpię.
        • Gość: wierny Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.cel.czest.pl 29.11.05, 12:28
          No nareszcie rozmawiamy o czymś poważnym i fundamentalnym. Jeśli czegoś nie
          rozumiemy powinniśmu wrócić do ustabilizowanego stanu moralnego lub prawnego .
          Dlatego, zapraszam co niektórych do lektury Biblii lub właściwej Ewangelii -
          jeśli dobrze pamiętam, to dwie lub trzy Niedziele wstecz było " o tych ,
          których należy słuchać ale nie brać z nich przykładu", i taka jest Częstochowa,
          gdzie jak w źrenicy oka - widać różnicę między Klerem , a naszym Kościołem
          Powszechnym i dlatego słuchamy , a przykładu nie bierzemy i mimo, że WRONA lata
          po Alejach z Procesjami i nosi Baldachim - to my nie gęsi i swój język i rozum
          mamy.
          Pozdrawiam z Panem Bogiem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka