Gość: F.Y.M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 23:33 Jak zmierzyć czyjąś wiarę w Boga? Najlepiej sprawdzić czy się chodzi po ulicach w procesjach, głośno śpiewa w kościele i zna się 8 błogosławieństw. O to właśnie Bóg nas zapyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: h w Czestochowie jest dużo komuchów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 00:47 bo zdaniem PRLmiało to byc przeciwwaga dla Jasnej Góry. i dlatego komuchy zawsze wygrywały wybory. jedynie dzieki mądrosci Wrony i szerokiej koalicji mamy teraz normalne rządy w Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JARAS POLSKI KATOLICYZM..... IP: *.udn.pl 28.11.05, 05:41 ...... NIE JEST MOCNY INTELEKTUALNIE (cytat z artykułu). To bardzo pasuje do tego "Wronochwalcy" co smarował jakieś głupoty o komuchach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HK Re: POLSKI KATOLICYZM..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 07:26 Szanowny przedmówco! Zwróć uwagę o której godzinie Twój przedmówca to pisał i po chrześcijańsku mu wybacz. On z tych, co obojętnie na jaki temat wypowiadają się na temat komuchów. Biedny człowiek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nius Re: nasze miasto jest chore od czerwonej zarazy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:05 Czarna zaraza wyleczy miasto od czerwonej hi, hi hi.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:38 No więc teraz mamy "czerwoną zarazę" i "czarną zarazę" i nic poza tym,a gdzie miejsce dla normalnych ludzi??Gdzie miejsce na swobodną krytykę by od razu nie zostać posądzonym o przynależność do jednych albo do drugich. No ale chyba nie te dwie,kolorowe zarazy są problemem Czestochowy.Problemem tego miejsca jest "ciemna masa" zawierająca się w tych dwóch poprzednich.Ludożerka zjadająca wszelakie próby narodzin inwencji tych mądryc których większosć z tąd odeszła(w zaświaty i poza granice) i zerka z niepewnością-czy coś się zmienia.Niestety ,głupota wciąż dominuje,niezależnie od koloru "zarazy". Co do badań prowadzonych przez sam kościół-tu raczej nie może być mowy o zupełnej obiektywności,przyznawanie się do słabości to kolejne osłabianie własnych struktur i o ile ludzie w kościołach sa policzalni to ich wiara i moc katolicyzmu jest już nieokreślona-dla przykładu-zobaczcie jakie świństwa wyprawiają nasi rodacy wobec siebie nawzajem-wiedząc że nasze spółeczeństwo w ogromnej większości katolickie-zatem-jacy z nas chrześcijanie,pewnym usprawiedliwieniem tego faktu może być poziom rozhulania polskiego kleru ale...to wszystkiego nie tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: *.icis.pcz.pl 29.11.05, 00:51 Badz po prostu soba. A ten artykul jest generalnie wywazony, a cala sprawa nie niesie jakichs negatywnych emocji, wiec nie ma sensu tutaj zaczynac od razu ideologicznych wystapien o "zarazach" i glupocie. Kosciol i religia to czesc naszego spolecznego zycia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 01:02 Oj XX,czepiłem się gościa który od razu zaczyna swoje ideologiczne gadki,moja wypowiedz miała być tylko ripostą czy pewnego rodzaju uzupełnieniem wypowiedzi poprzedników.Nie neguje religii,rozsądek karze uwarzać iż człowiek bez wiary istnieć nie może,religia scala społeczeństwo tego Romanowi mówić nie trzeba. No ale taka rola Romana-jedni piszą zwięźle,drudzy piszą pierdoły a kolejni walą wywody:).A ja po porstu nie lubię jak człowieka ocenia się po kolorze czy tam według innych sztucznych wytycznych,ludzie są warci tyle ile warte sa ich czyny. Tyle..znów sie rozpisałem.Hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: w Czestochowie jest dużo komuchów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 01:13 No i zważ XX-sie że ja właśnie jestem sobą pisząc w ten sposób.Sztuczność moją poznałbyś po pisaniu że to wszystko co czytam to prawda absolutna,wszyscy mają rację momo rozbieżności,że jest ok,wogóle odlotowo i nie ma świata podzielonego na politykę i rzeczywistość,dwóch wymiarów mieszających ludziom w głowach,Jedni pokazują czerń,drudzy biel a ja syntetyczną szarość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nius Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:04 Czarna zaraza wyleczy nas od czerwonej...hi, hi hi,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEPŁATNIK Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:08 ..no i mało pieniążków na tacę dla panów w sukienkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATOLIK Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.com / *.strefa.com 28.11.05, 15:09 A JAKA MA BYĆ NASZA RELIGIJNOŚĆ SKORO WLAŚNIE W CZĘSTOCHOWIE NAJBARDZIEJ WIDAAĆ PAZERNOŚĆ I ROSPASANIE KLERU. ZAWLADNĘLI JUŻ CHYBA POŁOWĄ GRUNTÓW W ŚRUDMIEŚCIU I WCIĄŻ IM MALO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedynowladca Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.11.05, 18:33 srudmieścia to raczej nie zajęli, chyba raczej śródmieście. a i to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.prenet.pl 28.11.05, 23:33 Tekst jest niemiłosiernie neprecyzyjny. Nic z niego nie wynika,(zresztą jak ze wszystkiego co "urodzą" sutannowi) a raczej wynika,że 95% mieszkańców to katolicy, tyle że płytko wierzący.Musi być jednak bardzo źle, skoro sam SZEF wyraził się o wynikach, że "mogą nas zaboleć"- oczywiście miał na myśli podwładnych, a nie "owieczki".A co może boleć?. Oczywiści spadek liczby owiec i baranów praktykujących, a tym samym zmniejszanie się wpływów do kasy.Ale ważniejszy sygnał to ten, że w "Świętym Mieście" coraz więcej owieczek jest niepokornych i kler olewa, a może nawet Kościół. Z artykułu wynika także, że "owieczki" są raczej przygłupawe, a mimo to "ŚWIATLI" nie mogą nad tym stadem zapanować. Dobrze, że jest przynajmniej WRONA, bo ten i przydupasy zadbają o kasę i dobra doczesne kościoła, a nad stadem przyjdzie SZEFOWI i podwładnym trochę popracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 01:28 Ankieta czemuś ma służyć i dlatego dużo będzie zależało od interpretacji. A z tą może być różnie. Brak wiedzy religijnej pomieszano w tych ankietach z religijnością. Jeśli nie znam czegoś to znaczy, że ktoś mnie tego nie nauczył. Nie praktykuję swej religi, bo ci którzy wini być przewodnikami życia duchowego nie troszczą się o mnie. W/g mnie w większości nauka religii w szkołach /to opinia uczniów/ jest żle prowadzona. Autorytet duchownego nie buduje się wystawnym życiem, nowym autem, dwuznacznymi kontaktami z kobietami. Ankieter stawiał pytania łatwe do policzenia statystycznego. Problem jest gdzie indziej.Okres Adwentu jest i dla niedouczonych, sfrustrowanych "wiernych" ale i dla oświeconych wiedzą teologiczną.Zacznijmy szukać żdżbła we własnym oku może temu posłuży statystyka ja osobiście wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Jaka jest nasza archidiecezja? IP: *.cel.czest.pl 29.11.05, 12:28 No nareszcie rozmawiamy o czymś poważnym i fundamentalnym. Jeśli czegoś nie rozumiemy powinniśmu wrócić do ustabilizowanego stanu moralnego lub prawnego . Dlatego, zapraszam co niektórych do lektury Biblii lub właściwej Ewangelii - jeśli dobrze pamiętam, to dwie lub trzy Niedziele wstecz było " o tych , których należy słuchać ale nie brać z nich przykładu", i taka jest Częstochowa, gdzie jak w źrenicy oka - widać różnicę między Klerem , a naszym Kościołem Powszechnym i dlatego słuchamy , a przykładu nie bierzemy i mimo, że WRONA lata po Alejach z Procesjami i nosi Baldachim - to my nie gęsi i swój język i rozum mamy. Pozdrawiam z Panem Bogiem! Odpowiedz Link Zgłoś