Dodaj do ulubionych

Żaba musi żyć

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 17:19
Augustowianie wasze życie jest mniej warte dla psełdoekologa niż życie
żaby. "Ekolog" ma frajdę pomieszkać na drzewie. Zaproponuj mu mieszkanie w
namiocie na którymś z rond dużego miasta. Niech tam walczy o czystość
powietrza. W naszym mieście w dni pogodne bez wiatru smog aż się prosi o ich
obecność (ekologów).
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: Żaba musi żyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 17:26
      Zadyma, szum o to że ludzie giną na ulicach. To takie normalne. Dziwne że ktoś
      o tym pisze. Znak nie zabijaj człowieka nie jest mi znany, znam znak uwaga na
      żaby. Paranoja.
      • Gość: xxx Re: Żaba musi żyć IP: 80.51.57.* 25.02.07, 18:00
        Jakoś wolę żaby....
    • Gość: xxx Re: Żaba musi żyć IP: 80.51.57.* 25.02.07, 18:13
      Ekolodzy między innymi nie chcą dopuścić właśnie do tego aby lasy nie zostały
      zamienione w takie zanieczyszczone spalinowym smogiem ronda .Najłatwiej jest
      wyciąść drzewa a ziemię zalać betonem...
    • 42-200czestochowa Re: Żaba musi żyć 25.02.07, 18:45
      Miły.
      Uważam, ze przywołałanie żaby na tytuł swojego postu jest sarkastyczne i
      nieuzasadnione.
      Żaby są systemem wczesnego ostrzegania ziemskiego ekosystemu. Kiedy ich
      zabraknie pozostanie Ci śledzić tylko tablicę skażeń w okolicy.

Pewnie, że pseudoekologia jest równie szkodliwa jak ślepy pęd ku "cywilizacji".
      Żadne ekstremum nie jest dobre. Dziwne tylko, że i rząd i ekologiczni
      ekstremiści programowo głosą zasadę zrównoważonego rozwoju.:) I taki on w
      gruncie rzeczy powinien być. Powinien być naszym udziałem na co dzień - a jak
      jest w rzeczywistości każdy widzi (niestety).
      Mnie osobiście nie podoba się to, że rząd nieudolnie stawia się raz w roli
      rozjemcy w sporze interesów społeczności Augustowa i ekologów, raz jako młot
      na czarownice.

Rządowi sugeruję lekturę art.5 Konstytucji RP. Pan Premier zamiast prężyć
      muskuły i "twardość nie mnientkość" powinien pokazać, że potrafi szukać
      konstruktywnego rozwiązania konfliktu interesów. Bo, że konflikt jest to
      widać. Każda ze stron ma swoje ważkie racje - co też widać.
      Samorządowcy od tego są by dbać o bezpieczeństwo dnia codziennego swoich
      obywateli, rząd powinien myśleć o bezpieczeństwie strategicznym i tego akurat
      , w świetle art.5 Konstytucji RP nie widzę. Nasuwa mi się nieodparcie
      wniosek, że szukając kompromisu wszyscy zyskujemy, idąc na zwarcie tracimy
      jako społeczeństwo. Mam nadzieję, że kumkot żab jednak wygra, zamiast
      złowieszczego rechotu ostatniej żaby RP :)))

pozdrawiam
      • Gość: Oz Re: Żaba musi żyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 19:58
        Drogo Kliencie! Problem Rospudy wydaje się o tyle zawikłany, co - odnoszę
        wrażenie - niezrozumiały dla większości zabierających głos w sprawie. Rzecz
        pozornie wygląda na nadzwyczaj łatwą do ogarnięcia; teoretycznie mamy bowiem do
        wyboru bliżej nieokreśloną grupę osób, których istnienie wyznacza rachunek
        prawdopodobieństwa ograniczony liczbą dziesięciokołowych ciągników siodłowych
        plus sympatyczna naczepa; z drugiej zaś strony wciąż jeszcze widzimy bezcenny
        zabytek przyrody wraz z unikalnymi pokładami torfu i całym szeregiem
        organizmów żywych występujących niemal wyłącznie na interesującym nas obszarze
        "być albo nie być". Idąc tym tropem wybór wydaje się oczywisty, albowiem
        posiłkując się mądrymi księgami dokonać winniśmy świadomego wyboru na rzecz
        dobra najcenniejszego, jakim niewątpliwie jest życie ludzkie. Tutaj właśnie do
        rango problemu urasta istota zagadnienia. Rodzi się bowiem pytanie - w oparciu o
        co ten ludzki ukwiał zawędrował tak niebezpiecznie daleko?
        • 42-200czestochowa Re: Żaba musi żyć 25.02.07, 20:33
          Witaj Oz :)

Właśnie obejrzałem telewizyjną migawkę poświęconą poszczuciu na siebie
          ekologów i mieszkańców. Utożsamiam się z protestem mieszkańców w tym tylko
          zakresie, jaki wiąże się z zagrożeniem spowodowanym dużym natężeniem
          samochodów. To bardzo ważki argument za tym, aby wywalić ruch poza miasto by
          chronić ludzkie życie. Trochę to jednak przypomina jeden z argumentów, jaki
          już padł na forum, aby wyciąć wszystkie drzewa rosnące przy drogach - wtedy
          ludzie nie będą ginąć? :)
          I ekolodzu i mieszkańcy szermują hasłem ochrony życia ludzkiego. I mają rację
          - problem w tym że nie są w stanie uświadomić sobie wzajem, że mówią o tym
          samym w różnej perspetywie czasu. Te same TIRy, które będą sobie radośnie
          pomykały obwodnicą zagrożą temu życiu - za 20-30 lat. Chyba, że wcześniej
          któryś się wykopyrtnie i wywali zawartość cysterny w ekologicznym sercu Polski.
          Wtedy agonia regionu zacznie się wcześniej. Już to widzę, jak setki strażaków
          usiłują zatamować rozprzestrzeniajacy się ciekami wodnymi wyciek. Kurcze,
          teraz przeze mnie przemawia sarkazm. :)
          Szkoda mi mieszkańców. Patrzą na problem w krótkiej perspektywie. Nie ma Tirów
          - nie ma śmierci na drogach. Problem w tym, że te same Tiry załatwią główny
          walor, dzięki któremu społeczeństwo Augustowa i okolic mogłoby nie tylko
          wegetować ale pozwolić sobie na rozwój. Tym walorem jest środowisko Doliny
          Rospudy. Zdegradowane nie przyciągnie ekoturystów , nie będzie sprzyjać
          tworzeniu miejsc pracy w branży turystycznej.

Obserwowałem tę nieszczęsną relację - widziałem też ludzkie słupy skandujące
          jak na zawołanie chwytliwe hasła. Chwilę później kolejna zajawka mówiąca o
          emigracji zarobkowej w północno-wchodniej Polsce. I jeden wspólny mianownik.
          Brak pracy, brak przyszłości powodujący wyludnienie tych terenów. Ja uważam,
          że jeśli jako Polska dopuścimy do budowy obwodnicy w Dolinie Rospudy -
          zabierzemy ludziom mieszkającym na tych obszarach właśnie wizję przyszłości -
          skutki poniesiemy jako całość. W perpektywie zapłacimy więcej, znacznie
          więcej z budżetu niż tylko koszt budowy kawałka drogi. Chrońmy więc jako
          społeczeństwo ludzkie życie przed zagrożeniami. Chrońmy je jednak mądrze dając
          bezpieczną perspektywę przyszłym pokoleniom.

pozdrawiam
          42-200Częstochowa aka klient :)
          • Gość: Oz Re: Żaba musi żyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:24
            Witam ponownie! Jeśli idzie o tę ilustrację z lasów Rospudy, to nie chciałbym
            się jednoznacznie wypowiadać, istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że musiałbym
            użyć słów nieobyczajnych. Mroczno-wieczny zabobon, agresja niemal spontaniczna.
            Skąd zatem brzydki aromat procesu sterowanego i celowego działania?!
            Zadziwiająca bierność i nieporadność włodarzy Rz-plitej, przy jednoczesnym
            porostactwie reakcji?!
            Doświadczenie uczy, że każda sytuacja wieńczona jest mniej lub bardziej
            skutecznym rozwiązaniem. Logika natomiast podpowiada, że warto słuchać
            doświadczenia. Warto jednak pamiętać, że jesteśmy rodzajem istot nadzwyczaj
            krótkowzrocznych najchętniej posługujących się argumentami ad absurdum na
            poparcie skądinąd obopólnie słusznych - z jednej strony - apelów, z drugiej -
            żądań. I tutaj jest miejsce na kompromis, na rozmowę - na mądrą postawę rządu!
            Trafne spostrzeżenia uważnego obserwatora zagadnień istotnych - oto jak widzę
            posty szanownego Klienta( proszę wybaczyć, że wciąż posługuję się poprzednią
            formą). Pozdrawiam.
            • 42-200czestochowa ktoś tę żabę musi teraz zjeść :) 25.02.07, 21:43
              Dziękuję za dobre słowo, Oz :)
              Choć bynajmniej nie z fałszywej skromności uważam, że skomplementowałeś mnie
              na wyrost.

pozdrawiam
          • Gość: mateusz Re: Żaba musi żyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:29
            W migawce telewizyjnej TVN pewna pani dała powód do otwarcia nam oczu na dobro
            jakie możemy stracić podejmując takie bezmyślne kroki.Powiedziała mianowicie
            ciekawą rzecz,że będąc w Niemczech miała przyjemność uczestniczyć w wycieczce
            ,gdzie ze specjalnie do tego przeznaczonego pomostu z dumą pokazano jej
            ostatnią, zachowaną w stanie dzikim łąkę.Następnie będąc w Holandii doznała
            następnego szoku,gdy wyraziła potrzebę spaceru po lesie musiała za tą
            przyjemność zapłacić 3 euro wstępnego z czego można wyciągnąć wniosek,że lasów
            tam jak na lekarstwo ,a chętnych bez liku.
            Nie znam dokładnie sprawy Doliny Rospudy ponieważ z braku czasu nie obserwuję
            jej dokładnie i nie będę się wypowiadał po czyjej stronie leży racja ,natomiast
            jako wielbiciel dzikiej przyrody dziwię się ,że ktoś podejmujący decyzję na
            wstępie ,mógł spłodzić taką "żabę". Powinien za to surowo beknąć.
            • Gość: Lusiu Re: Żaba musi żyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:31
              Dziwne,że tak dużo trzeba słów do opisu sensu życia żaby. Fajnie mieć w sercu
              Europy skansen (Polskę). Furka, konik polna droga to marzenie europejczyka za
              zachodniej granicy. Słuchanie żab za darmo. Jestem za płotami z drewna, one tak
              swojsko wyglądają.
              • Gość: Czok Re: Żaba musi żyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 09:36
                Ratunku chcą uporządkować lasek na Aniołowie. Tak nie wolno widziałem tam żabe.
                • krzepice.city Re: Żaba musi żyć 28.02.07, 10:04
                  rere kum kum :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka