Dodaj do ulubionych

Grupa Rekonstrukcyjna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 17:46
Witam jestem jednym ze współtwórców Grupy Rekonstrukcji Historycznej 79 Pułku
Piechoty Strzelców Słonimskich im. Lwa Sapiehy. Chciałbym zachęcić osoby
interesujące się historią a także nieco innym spędzaniem wolnego czasu do
współpracy z nami.
Istniejemy jako grupa od 2008 roku.
W tym czasie zdążyliśmy wziąć udział w kilku rekonstrukcjach ( Bzura, Modlin,
Tersespol, Różan, Łowicz, Marsz Pamięci Odwrotu znad Bzury, Ostrołeka) z
których rekonstrukcja bitwy pod Mławą jest dla nas najważniejsza.
Kultywujemy tradycje pułku z 20 DP choć historia pozostałych jednostek nie
jest nam obca.
Połączyła nas wspólna pasja do historii i ziemi na której żyjemy, pracujemy i
mieszkamy.
kontakt darek.kraw@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: polak Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 15.12.09, 17:01
      czy zastanowił się pan ze pośrednio pan propaguje faszyzm?? bedac na rekonstrukcji bitwy pod maława można zobaczyć zwycieśców:)
      • Gość: też Polak Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 10:16
        i to jest właśnie problem niektórych środowisk w polsce dla których
        nie ważne są fakty historyczne. Bitwę pod Mławą w 1939 przegraliśmy
        i to jest fakt. Ale rekonstrukcja ma na celu nie upamiętnienie tego
        że przegraliśmy ale tego że walczyliśmy bohatersko w obronie
        Ojczyzny, dając tym świadectwo swojej miłości do niej. Rekonstrukcja
        mławska na pewno skuteczniej upamiętni to zdarzenie w pamięci ludzi,
        niż urzędowe czczenie klęski powstania warszawskiego, gdzie ludzie
        wielcy urzędem przepychają się na trybunie jak dzieci w piaskownicy.
        Rekonstrukcja mławska to także płaszczyzna do spotkania się i
        współpracy dawnych przeciwników. To najleprzy pomnik dla poległych w
        tej bitwie po obu stronach prostych żołnierzy, którzy przecież nie
        dobrowolnie poszli na wojnę lecz zostali do tego zmuszeni przez
        polityków. Wystrzegajmy się zatem polityków którzy mówią językiem
        wojny, abyśmy sami nie zostali pognani na front.
        • Gość: polak Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 10:33
          No właśnie pójdźmy dalej z tą propagandą bo czy powstanie warszawskie to była
          klęska czy zwycięstwo?
          • Gość: nikita Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 16.12.09, 23:22
            jestem ciekawa dlaczego dzieci w piaskownicy wola bawić sie w germańskie wojsko po obejrzeniu bitwy pod mlawa??
            przeciez na sam widok tych nedznych polskich mundórów z 39 roku to jak zobaczy si e mundur SS to jest róznica:)
            • Gość: x Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 00:07
              Bo bitwa pod Mławą była źle zorganizowana. Powinno się pokazać Niemców jako debili gubiacych gacie uciekajac przed Polakami (patrz: "Czterej panzerni i pies") ;)
          • Gość: też polak Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.09, 10:37
            Klęską pod każdym względem! Nie będę się rozwodził nad klęską
            militarną powstania, bo ta jest oczywista dla każdego kto ma mózg.
            Ale powstanie warszawskie było przedewszystkim klęską polityczną.
            Ruscy rękami Polaków i Niemców zniszczyli fizycznie trzon sił AK w
            Polsce oraz zwartość struktur AK. Mieszkańcy Warszawy, będący
            przecież fundamentem działania AK, zostali wyrwani ze swojego
            środowiska, pozbawieni domów, wymieszani między róznymi uchodżcami,
            w związku z ogromnymi stratami wśród cywilów ( ok. 200 000 ludzi )
            zniechęceni do oporu wobec kogokolwiek. Ruscy pozbyli się
            największego ośrodka oporu w Polsce, dzięki nieodpowiedzialnej
            polityce władz AK, która wręcz sprawia wrażenie wrogiego działania
            na czyjeś zlecenie. Tłumaczenie władz AK że chcieli zdobyć Warszawę
            aby przywitać Rosjan jako legalna władza kraju jest naiwne, gdyż z
            jednej strony mówią o braku zaufania do komunistów, a z drugiej
            strony byli święcie przekonani że ruscy w pław przepłyną Wisłę żeby
            wyzwolić Warszawę.
            • Gość: Nowy Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.opera-mini.net 18.12.09, 20:24
              Czy to wasza Grupa Rekonstrukcyjna?

www.youtube.com/user/telewizjakomorkowa#p/a/u/1/Ley-OXjaAwI
              • Gość: polak Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 28.12.09, 19:14
                i zeszliśmy z tematu faszyzmu na powstanie warszawskie nieważne w tym
                poście.
                • Gość: też polak Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 18:45
                  Sam zboczyłeś z tematu zadając w swoim 2 wpisie pytanie dotyczące
                  powstania. Jak mnie pytają to odpowiadam, jeżeli mam coś do
                  powiedzenia na temat.
              • Gość: grupa rekonstrukcy Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.09, 12:55
                Proszę Państwa czytam te komentarze i jak zawsze do powiedzenia maja ludzie, którzy naj mniej wiedzą, o co w tym wszystkim chodzi.
                Po pierwsze naszym zadaniem jest odtworzenie postaci żołnierza polskiego z okresu II RP, chodzi o mundur i wyposażenie, do drugie staramy sie odnawiać i dbać o miejsca pamięci ( nam udało sie odnowić schron - mauzoleum na pozycji rzęgnowskiej ,zrobiliśmy to za własne pieniądze, nikogo nie prosimy o datki, robimy to z zamiłowania do tradycji i historii), udaje nam się organizować 26 lipca święto pułkowe, zorganizowaliśmy wystawę militari w Grudusku, po trzecie bierzemy udział w uroczystościach patriotycznych, po czwarte staramy sie docierać do młodzieży z wiedzą historyczną o wrześniu 1939, po piąte bierzemy rekonstrukcji.
                Osoba o nicku Nikita napisała i nędznym polskim mundurze, przykro jest słyszeć takie słowa, ale w dobie takich gdy dzisiejsze ideały kreują takie osoby jak Doda czy Wojewódzki trudno wznieść się na wyżyny intelektualne. Czy zdaje Pani sobie sprawę że właśnie w tym „nędznym polskim mundurze „ludzie ginęli bohatersko za to żeby Pani mogła wypisywać dziś wypociny. Jak by miała Pani troszkę pojęcia o historii to wiedziała by Pani że gros sił niemieckich stanowił Wehrmacht a nie SS. I nie przypuszczam że potrafi Pani samodzielnie rozróżnić te mundury. A co do dzieci bawiących się w piaskownicy, o których Pani wspomniała, no cóż jak się wychowuje tak się ma. Jeśli wiedziałyby, co to za formacje to by się nie bawiły, ale dla Pani jest ważne kryterium mundurowe a nie moralne.
                A dla osobę, która umieściła link do filmu pragnę poinformować, że to nie jest nasza grupa. My zajmujemy się odtwarzaniem żołnierza z okresu II RP na filmie widać LWP a to jest różnica.
                Faktem jest, że we wrześniu 1939 ponieśliśmy klęskę, ale warto pamiętać, że państwo polskie miało wówczas 21 lat w ciągu tych lat stoczyło jeszcze wojnie z Armią Czerwoną, ale jak ktoś już zauważył to już temat na inna dyskusje.
                Szczęśliwego Nowego Roku
            • Gość: obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 31.12.09, 14:02
              Powstanie było przede wszystkim przedsięwzięciem z góry skazanym na porażkę. Już w Teheranie podjęto decyzję, dokąd sięgała będzie radziecka strefa powojennych wpływów, toteż jakakolwek interwencja wojsk zachodnich była niemożliwa. Wiadomo, iz istniał juz wtedy legalny rzad odwolujacy sie do ostatniej legalnie uchwalonej konstytucji (bo kwietniowa uchwalona zostala niezgodnie z zalozeniami marcowej), pomocy radzieckiej mozna bylo zatem oczekiwac. Nie mniej jednak nie zmienilaby ona powojennych losow Polski, dajac dodatkowy pretekst do legitymizacji sowieckiej kurateli. Ruch, ktory stal sie przyczyna kleski i wyniszczenia Warszawy i nie osiagnal zadnego z zalozonych militarnych celow jest dzis stawiany jako najpiekniejszy z przejawow polskosci i ogromnego patriotyzmu. Osobiscie polecilbym zastanowic sie raczej nad historia Powstania Wielkopolskiego z roku 1918.
            • Gość: zaTUSKany o Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 09:19
              tez polak ma wiedzę wykraczająca poza spotkanie 3 stopnia:-).

są dwie wersje tamtych wydarzeń

nawet gdyby powstanie nie wybuchło to ta gloryfikowana armia czerwona
              rozprawiłaby się z akowcami tak jak rozprawiała się na terenach wyzwalanych.

znany nam kultowy serial 4 pancerni i pies ma drugie dno, a jest nim udział tej
              dywizji w pacyfikowani podziemia zbrojnego

• Gość: wrzesien 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.10, 14:57
      Szanowni Państwo ówczesne władze nie wiedziały że powstanie będzie porażką w
      sensie militarnym. Warto cofnąć się nieco i zastanowić się nad planem Burza,
      którego podstawowym założeniem było to ze AK ma występować w roli gospodarza,
      dlatego podjęto decyzje o wybuchu powstania, tym bardziej że nikt nie
      przewidział że Armia Czerwona zatrzyma ofensywę i stanie na lewym brzegu Wisły (
      przecież radiostacja Kościuszkowska wzywała do podjęcia walki w warszawie),
      nikt nie wiedział że Stalin nie pozwoli korzystać aliantom z lotnisk. Do
      powstania być może i tak by doszło samoczynnie bo ludność rwała się do walki za
      kilka lat upokorzeń, społeczeństwo pałało rządzą zemsty na okupancie. Warto też
      zauważyć że rząd w Londynie planował przerzucenie części armii polskiej na
      zachodzie do powstania w tym Samodzielnej dywizji powietrzno desantowej gen.
      Sosabowskiego ( plany te jednak się nie powiodły). Przepraszam za bezład myśli
      na tym poście, ale trochę czas goni:) ale chętnie podyskutuję bliżej nad tym
      problemem. Pozdrawiam
      • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 12:35
        Ja jako statystyczny przedstawiciel Narodu Polskiego,
        ciechanowianin. Mam pozytywne nastawienie do całej tej akcji z
        grupami rekonstrukcyjnymi. Z tego co wiem w naszym mieście działają
        już słowiańscy wojowie,średniowieczni rycerze, napoleońscy
        szwoleżerowie i piechurzy z legii nadwiślańskiej.Czas więc nadszedł
        na bohaterów kampanii wrześniowej. Bardzo mnie to cieszy,nie
        zapominajmy o tym że w czasie międzywojnia na Wojska Polskiego stał
        11 pułk ułanów - jednostka bardzo często odwiedzana była przez
        Marszałka Piłsudskiego oraz większość sanackiej generalicji.
        W całym tym temacie, nie odpowiada mi jednak poruszanie spraw
        historycznych. U nas takimi rzeczami zajmuje się każdy. Pozostawmy
        tę sprawę ekspertom, a jak ktoś jest niespełnionym historykiemi
        naczytał się jakiś beletrystycznych opowiadań o wrześniu niech
        uzupełni wiedzę o fachową literaturę z biblioteki CTN.
        Serdecznie pozdrawiamwszystkich rekonstruktorów - swoim
        postępowaniem dają godny do naśladowania wzór.
        • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 13:59
          Szary obywatel, dziękuję za dobre słowo, ale rozmawiać trzeba nawet z tymi ktorzy mało wiedzą, bo takich jest najwiecej. Dziś ludzie oceniają różnę wydarzenia historyczne, ale nie rozumieją że zamiary te rodziły sie w nieco innych sytuacjach politycznych niż dziś.
          • Gość: Adam Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 14:12
            Ogladanie rekonstrukcji jak i poznawanie histori jest jedyne w swoim rodzaju,
            nie wystarczy ogladac filmow....

Bardzo pochwalam taka inicjatywe i chetnie bym sie tez do niej dolaczyl gdybym
            mial wiecej czaasu ;)

A co do nedznego polskiego munduru.... to ktos piszac to nie zdaje sobie chyba
            sprawy ze w tym nedznym mundurze mogl zginac jego dziadek lub pradziadek.
            Niestety te forum przesiaka glupota i pogarda dla wszelkich pozytywnych
            inicjatyw.Lepiej siedziec i narzekac na wszystko i wszystkich.

A ja życzę sobie i wam więcej inscenizacji walk ;)
            Wy chetnie wezmiecie udzial a ja chetnie popatrze ;)

Pozdrawiam
          • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 14:12
            ja proponowałbym spojrzeć na sprawę rozmów o historii w taki sposób -
            każdy Polak zna sięna futbolu,polityce,gotowaniu ... i historii -
            jednak w szkołach ucza kwalifikowani nauczyciele a nie domorośli
            pasjonaci - na medycynie zna się również każdy a tylko chirugr z
            dyplomem może zoperować Ci chory wyrostek ( no może gdzieś po
            mazowieckich lepiankach będzie siedział kolejny Rafał Wilczur )
            z mojego doświadczenia w rozmowie na temat historyczny nie ma nic
            gorszego jak pasjonat - on przyjmie do wiadomości wszystkoza
            wyjątkiem prawdy historycznej - którą zdobyto na podstawie badania
            źródeł - wszystkim antagonistom gloryfikowania kampanii wrześniowej
            proponuję zapoznać się z tekstami ,zmarłego w zeszłym roku jednego z
            największych polskich historyków XX wieku, Pawła Wieczorkiewicza -
            to co On pisze jest mocne,bolesne ale w 100% prawdziwe
            • Gość: wrześień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:12
              Szary obywatel, jestem kwalifikowanym historykiem choć nie nauczycielem ( nauczyciele dziś to w większości ludzie z przypadku, miałem okazje obserwować jak wyglądają lekcje historii w polskich szkołach, myślę że nie tylko nauczyciela mają prawo mówić o historii bo czasem sami ja wypaczają) nie gloryfikuje kampanii wrześniowej i nie wiem czemu zarzucasz pasjonatom jaką kolwiek gloryfikację faktów historycznych. Czy chociażby prof. Paweł Wieczorkiewicz czyby był dobrym historykiem? gdy by nie był pasjonatem historii, miałem okazje go poznać i widać było że historia to jego pasja i życie. Jego książki również czytywałem jak i artykuły.. Po upadku PRL-u nowe fakty ujrzały światło dzienne, dziś pewnie wielu dowódców wrześniowych spadło by z piedestału za swoje czyny w tamtym okresie.
              • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.10, 09:24
                żle mnie zrozumiałeś,gdy pisałem o pasjonatach miałem na myśli
                domorosłych historyków bez wyższego wykształcenia - za pewne setki
                takich ludzi kręci się wokół miejsc pamięci - nie miałm na myśli
                pasjonatów z wykształceniem, prof. Wieczorkiewicz był pasjonatem
                wszelkiej historii, pamiętam jak przed jednym z egzaminów powiedział
                nam że możemy rozmawiać na każdy temat począwszy od wydarzeń
                rewolucji bolszewickiej po dzień dzisiejszy ... bardzo podobnym
                pozytywnym pasjonatem historii i dziejów swojego regionu jest prof.
                Juszkiewicz - on oprócz pasji pisania czy też mówienia ma pasję
                kolekcjonera - mało osób może się pochwalić takimi zbiorami - dzięki
                temu, że jest "profesorem" ludzie traktują go na serio ...
                A co do prawdy o wrześniu to jest wiele białych kart i moim zdaniem
                już tak pozostanie
                • Gość: Adam Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 11:25
                  to ze nie jest sie profesorem to nie znaczy ze nie moze sie miec racji, lub nie
                  dopuszczac do siebie prawdy.
                  Wszyscy wiecie tyle ile ktos napisal, powiedzial ale sami tam nie byliscie to
                  nie wiecie.
                  Nie podoba mi sie te podejscie ani troche.
                  Czujesz sie lepszy od innych? Lepiej miec jakas pasje niz wcale.
                  I niejeden domorosly pasjonata zawstydzil by Twoj nedzny dyplom...
                  • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.10, 12:00
                    szkoda tylko że domorosły pasjonat nie będzie miał dostępu do
                    niektórych materiałów źródłowych - ja się nie chwalę swoim dyplomem
                    i nigdzie nie napisałem, że takowy posiadam, piszę jedynie że
                    pewnymi rzeczami powinni zajmować się przygotowani do tego fachowcy -
                    szanowny Adamie - czy chciałbyś aby operację na Twoim sercu
                    przeprowadzał "domorosły pasjonat" - ja mimo tego iż Cię nie znam
                    nie chcałbym aby ktoś taki narazał Twoje zdrowie na szwank - poza
                    tym np: w Warszawie na Wiejskiej mały pełno takich pasjonatów i
                    wcale to dobre dla nas wszystkich nie jest - oczywiście wśród
                    ludzkiej masy mogą się znaleźć perełki - one jednak stanowią
                    odstępstwo od reguły i posiadają otwarte umysły -
                    z mojego osobistego doświadczenia życiowego wiem, że nie ma nic
                    gorszego niż pasjonat - muzułmański fundamentalista w porównaniu z
                    nim to dzieciak z przedszkola
                    W swoich wpisach nie mam zamiaru nikogo obrażać ani piętnować -
                    przedstawiam tylko swój punkt widzenia. A jest on taki, że aby o
                    czymś się wypowiadać należy mieć pełną wiedzę na dany temat.
                    Zgłębienie takiej wiedzy jest "moim" zdaniem możliwe tylko i
                    wyłącznie na studiach, gdyż one uczą czegoś takiego jak warsztat
                    historyka. A na NPH człowiek uczy się w pełni korzystać z źródła.
                    • Gość: nikita Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 06.01.10, 13:31
                      Zgadzam się z przedmówca
                      są pasjonaci co naoglądali się "czasu honoru" i cha być lepszym od
                      innych.
                      bardzo dobry i pouczający wpis.
                      • Gość: Adam Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 15:36
                        Ja tylko nie pozwalam wrzucic wszystkich do jednego wora :)

Nie kazdy pasjonat jest taki, wlasnie zazwyczaj Ci co najmniej wiedza to
                        najwiecej gadaja i psuja innym opinie.

I nie jeden lekarz z doswiadczeniem bedzie lepszy od absolwenta ktory
                        przeskoczyl ledwo co studia i ma wszystko gdzies.

No ale co tu mnozyc i pisac nie na temat watku :)
                        Tak tylko napisalem gdyz uwazalem ze niektorzy mogli poczuc sie urazeni tym postem.
                        Zreszta historia jest bardzo zawila i niekiedy sie nigdy nie dowiemy calkowitej
                        prawdy o wszystkim :)

Ale wracajac do watku, pochwalam rekonstrukcje dzialan wojennych.
                    • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 18:45
                      Szary Obywatelu być może źle Cię zrozumiałem, ale po przeczytaniu Twojego postu
                      odebrałem to tak jak by to nauczyciele mieli prawo wypowiadać się o historii, ja
                      sądzę że znaczna cześć nauczycieli( nie akademickich) popadła w rutynę i co roku
                      plotą to samo. Przyznam się szczerze że lubię rozmawiać o historii z ludźmi
                      którzy nie są w tym fachu zawodowcami, bo wnoszą świeże spojrzenie i pozwalają
                      oderwać się o rutyny.
                      A teraz z innej beczki myślę że osoba która podpisuje się Nikita powinna sobie
                      dać spokój bo naprawdę wypisuje brednie nie. Lubie podyskutować ale z kimś kto
                      ma rzeczowe argumenty a ta Pani ich nie ma:)
                    • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 18:50
                      aha i zapewniam że pasjonat ma większy dostęp do materiałów niż wykwalifikowany
                      nauczyciel:) a dlaczego bo pasjonatowi się chce, a chcieć to móc. Zapewniłem że
                      dzięki pasjonatom można oglądać tankietkę TKS, że jest projekt czołgu 7 TP,
                      wiem że powstaje dokumentacja techniczna Vicersa, dzięki pasjonatom można
                      zobaczyć polski motor Sokół czy polskiego fiata 508 ( którego nie ma żadne
                      muzeum w Polsce, a właśnie też w muzeach pracują "fachowcy")
                      • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 08:43
                        to są te wspomniane perełki o których mówiłem, jak wspomniałem nie
                        chcę nikogo obrażać, chciałem tylko przedstawić swój punkt widzenia
                        i tyle ... serdecznie pozdrawiam na tym kończę
                        • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 09:59
                          Szary obywatelu własnie czasem dzieki tym "perełkom" można dowiedziec się ciekawych rzeczy, ktore mozna pozniej weryfikować.Historyk nie powinien siedzieć tylko za biurkiem ale powinien rozmwiac z ludzmi i weryfikowac fakty. Siedzac za biurkiem człwowiek popada w rutynę i plecie te same bzdury co jego poprzednicy.
    • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 17:09
      a to robią pasjonaci
      www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/czolg-rozpoznawczy-tk3-18042009
      • Gość: zichenauer hell Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:21
        czytam tą dyskusję i muszę przyznać prawda jest tak jak zawsze po
        środku - szanuję pasjonatów, szanuję historyków oraz szanuję
        członków grup rekonstrukcyjnych
        proszę zobaczyć poniższy film i przeczytać to co pojawi się na końcu
        to są moim zdaniem najważniesze słowa w tej dyskusji

www.youtube.com/watch?v=T8-f6c5LJAs
        • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 10:17
          nic dodać nic ująć
    • Gość: Jarosław Z Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 22:54
      A ja się po prostu spytam czemuż to mimo tego, iż byłem odpowiedzialny za całą
      inscenizację epizodu batalistycznego z obrony Różana we wrześniu 39 r./
      zaproszenie poszczególnych grup rekonstrukcyjnych z terenu całej Polski, ich
      transport ,przyjęcie, zaprowiantowanie,przydzielenie miejsca postoju,zamówienie
      pirotechniki tj.broni, amunicji, efektów pirotechnicznych i jeszcze wielu innych
      z taką imprezą związanych rzeczach nic ale to absolutnie nic o Twojej GRH nie
      słyszałem?????????
      Info o inscenizacji znajdziesz na
      :www.gouk.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=287&Itemid=146
      oraz na
      odkrywca.pl/rekonstrukcja-bitwy-o-fort-rozan-13-czerwca-2009a,654167.html#654167
      • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 14:07
        nie każdy musi wiedzieć o każdym :)
      • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 18:50
        aha jeszcze chciałem na końcu przeprosić Pana Jarosława, za to że brałem udział
        w tej inscenizacji, bez Pańskiego pozwolenia, za to że nie zameldowałem swojego
        przybycia i nie zaspokoiłem Pańskiego urzędniczego "ego". Bardzo chętnie zwrócę
        również koszty amunicji którą wystrzeliłem ( 20 sztuk amunicji od mosina) jak i
        pokryje koszt wypożyczenia broni.
        Wtedy nie będzie mi Pan zarzucał że naciągam historię swojej grupy.
    • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 15:51
      Jarosław to słaby z Ciebie organizator a tym barziej "dowódca", że nie wiesz komu wydajesz broń. Dal Twojej wiadomości byłem sam na tej rekonstrukcji ponieważ pozostała czwórka nie mogła.
      www.79pp.dobroni.pl/media/index.php?KategoriaID=509&pokaz=galeria&MediumID=314
      • Gość: Jarosław Z Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 17:32
        A teraz wypisujecie "braliśmy" udział w rekonstrukcji i tworzycie naciąganą
        historię swojej GRH.Poza tym jeśli już przybyłeś wypadało się zameldować
        organizatorowi.
        • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 18:35
          Proszę Pana zazwyczaj bywa tak, że jak jedziemy na rekonstrukcje to organizator
          się interesuje kto przyjeżdża i komu wydaje się broń oraz amunicję. Nie snuję
          naciąganej historii GRH 79 pp, żeby nie być gołosłownym przesyłam link do naszej
          strony. Czy według Pana to naciąganie?
          www.79pp.dobroni.pl/media/index.php?MediumID=314
        • Gość: rekonstruktor 79 p Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 13.01.10, 19:55
          Ciekawe ......chyba za dużo pijemy , bo mamy zwidy. Kogo pan reprezentuje. Widać
          chyba że, zależy Panu abyśmy do Różana nie przyjeżdżali. Pozdrawiamy i prosimy
          "łykąć" za nasze zdrowie. Pozdrawiam.
    • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 19:05
      aha jeszcze chciałem na końcu przeprosić Pana Jarosława, za to że brałem udział
      w tej inscenizacji, bez Pańskiego pozwolenia, za to że nie zameldowałem swojego
      przybycia i nie zaspokoiłem Pańskiego urzędniczego "ego". Bardzo chętnie zwrócę
      również koszty amunicji którą wystrzeliłem ( 20 sztuk amunicji od mosina) jak i
      pokryje koszt wypożyczenia broni.
      Wtedy nie będzie mi Pan zarzucał że naciągam historię swojej grupy.
      • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 11:40
        i wychodzi Polskie bagienko - nie jestem w temacie, ale to co pisze
        wrześień 1939 jest sensowne - osoby odpowiedzialne za wydawanie
        pirotechniki czy też replik uzbrojenia powinny wiedzieć kto to
        bierze i co z tym ma zamiar zrobić
        • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 15:32
          Szary obywatelu zapewniam że ten Pan logistyk wiele musi się jeszcze nauczyć:)
          • Gość: Jarosław Z Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 20:18
            I może mi powiesz, iż przyjeżdżające GRH nie zgłaszają się do organizatora, tylko szukają bliższych lub dalszy znajomych / MZM i GR i Pan W.Ł. nie byli odpowiedzialni za tą część uroczystości/.Wiem ,iż była to tylko inscenizacja, ale to organizator musi dbać o to aby i w takiej sytuacji zachować realizm odtwarzanych zdarzeń. Nie może bowiem być tak aby ilość uczestników ze strony atakującej i broniącej mniej więcej nie odpowiadała realiom historycznym,to organizator zapewnia obydwu stronom uzbrojenie,zaprowiantowanie i wskazanie MP.Organizator przedstawia przybyłym krótki scenariusz inscenizacji i wyznacza im poszczególne role,ubezpiecza ich i zapewnia im jak najlepsze warunki pobytu.Piszesz o moim urzędniczym ego o tuż nie jestem urzędnikiem, a tylko osobą mam nadzieję odpowiedzialną,kochającą swoje miasto i jego historię, która 2 tyg. wcześniej/wraz z pracownikami swojej firmy i uczniami gimnazjum/ zaczęła szykować teren pod jej przebieg.Muszę Ci też napisać, iż na 48 godz. przed inscenizacją wszyscy biorący w niej udział przysłali potwierdzenia udziału z adresem i nr dowodu włącznie.To, iż nie biegałeś po terenie fortu z kijem lub repliką , wynika tylko z tego, iż poprosiłem na własne ryzyko, aby pirotechnik przywiózł parę szt."żelaza" więcej bo obawiałem się i słusznie, iż uczestników może być więcej.Chciałbyś zwrócić też kwotę za broń i amunicję, a czy ja mam o to do Ciebie pretensję czy, wspomniałem o finansach, mnie chodzi tylko o to,że jako GRH nie możecie działać na "partyzanta" bo może to kiedyś przynieść przykre skutki.Pozdrawiam Darku- Jarosław Z.

Do wiadomości "szarego obywatela" - pirotechnik wydający broń i amunicję spisuje z dowodu każdego ją pobierającą- imię i nazwisko,nr dowodu,nr PESEL i adres zamieszkania i faktycznie pod nr 8 na liście pobrań broni figuruje Dariusz K.

A impreza była przednia tym bardziej , iż była organizowana pierwszy raz.
            • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 07:50
              Dariusz K? czyż został bym już postawiony w stan oskarżenia? Z tego co wiem to
              prokurator używa takich skrótów!To jest forum publiczne wiec zgodnie z
              wrxzprawem możesz pisać całe nazwisko. Mi chodzi o to że piszesz o naciąganiu
              historii swojej grupy, a teraz sam sobie zaprzeczasz pisząc że na liście osób
              popierających broń jest moja osoba. Więc chyba byłem tam jako reprezentant mojej
              grupy, bo reszta nie mogła. Podczas organizacji imprezy pytałem chłopaków z
              Cytadeli kto organizuje tę imprezę okazało się że nie potrafili wskazać
              organizatora. Jeśli chodzi o scenariusz to z tego co wiem to układała go Cytdela
              przynajmniej tak stwierdzili. Nie wiesz nic o naszej grupie i piszesz że
              działamy z partyzanta! Kolego dałem CI link do strony gdzie są informacje o nas,
              więc możesz sobie poczytać. Mogę Cię zapewnić że mnie ani mnie ani ludzi z mojej
              grupy nie zobaczysz nigdy więcej na rekonstrukcji w Różanie. Chyba że będzie
              organizowana przez Muzeum, bo tam jest właściwy człowiek na właściwym miejscu.
              Pozdrawiam
    • Gość: f Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.10, 20:01
      nowosci.net/manual.download4.php?what=file&id=291&mirror=121080
      • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 15:11
        to dobrze że są spisywane osoby którym się daje w ręce repliki broni
        oraz materiały pirotechniczne, szkoda tylko, że w wcześniejszych
        postach to się nie pojawiło ... pozdrawiam
        • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 15:39
          tak, tylko chodzi mi o to gdzie był organizator jak to wydawano:) normą jest to, że takie dane sie spisuje. Powininna być też osoba ktora tego pilnuje,(dowódca grupy lub ktoś z ramienia organizatora) a nie tylko człowiek którego własnoscia jest broń spisuje dane:)
          • Gość: zołnierz pułku Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 20.01.10, 16:36
            powiem tylko jedno "chaos"
            jak wy sobie radzicie w warunkach bojowych w dowodzeniu wojskiem jak
            takie rzeczy partaczycie??
            • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.10, 08:57
              chaos, ale nie z naszej strony. My nie odpowidamy za organizacje imprezy.
              • Gość: wz36 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 22:19
                Dobre wychowanie nakazuje po przyjeździe przedstawić się organizatorowi.
    • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 09:00
      jeszcze ciagniesz temat Rożana, no cóż. Z tego wynika że nadal organizator ma urażona swoją dumę. Większym brakiem wychowania jest to że ktoś pisze o "naciaganiu historii" przez moją grupę, pomimo że nic o nas nie wie, a swoje teorie opiera na tym że sie u niego nie "zameldowałm". Skoro organizator chce się w ten sposób dowartościować to już jego problem.
      • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:10
        tak na marginesie? czy w Ciechanowie w tym roku będzie jakaś
        rekonstrukcja? mławę już widziałem a do różana nie mam ochoty
        jechać - poza tym czy ktoś kultywuje tradycję 11 pułku ułanów w
        naszej okolicy !!! z tego co pamiętam to czasami ktoś na koniu z
        białym otokiem przemknie przez miasto, ale czy to są nasi,
        tubylcy ??? Kostrzewa co zawsze robi szoł pod zamkiem i wciela się w
        koniarzy to raczej z swoim 11 P.Ułanów ( zakładam że jest to
        jednostka z okresu księstwa lub co najdalej kongresówki ) nie
        odwołuje się do tradycji ciechanowskiego pułku - oni wywodzą się od
        Bieliny
        pozdrawiam wszystkich serdecznie
        • Gość: zona pastora Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.chello.pl 22.01.10, 12:35
          Tutaj poważna grupa zajmuje się promocją historii wojskowości, poprzez udział w
          inscenizacjach bitew oraz innych przedsięwzięciach i kreuje realistyczny stary
          porządek i świat dawnego września 1939r. a oglądający ja widzowie sobie jaja
          robią. 
          Temu postowi zdecydowanie brakuje klasy. Kiedy ktoś występuje przeciwko grupie a
          ma inny pogląd na sprawę musi liczyć się z tym, że zostanie potraktowany w
          sposób uwłaczający wszelkim standardom dobrego smaku. "Kto poniża, sam jest
          niski". Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944).
          Ot w żołnierkę się bawią z zza biurka
          „Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej,
          ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka”
          „Racja jest jak dupa, każdy ma swoją”
          Cytaty z Józega Piłsudskiego
          Patrzę i czytam posty to myślę ze wszystkie dzieci tych panów urodziły się z
          hełmem na głowie i z szabelka znanego wzoru u boku.
          Proponuje temat wpływ walk żołnierzy września 1939 na odzyskanie niepodległości
          Polski w 1945 roku. Odnosząc się do niektórych wpisów to jeżeli robią
          charytatywnie pomniki ich sprawa, są do tego instytucje które się śmieją ze
          zapaleńcy amatorzy zrobili za nich robotę dobra poniekąd. Czasami odnoszę
          wrażenie, ze na tym forum w tym zaścianku katolicyzmu prowadzona jest krucjata
          z krzyżem na czele pod hasłem „wrzesień 1939” kto nie z nami ten przeciwko nam.
          A to już krok do zła niejednokrotnie w historii przerabianego. Mundur polski z
          1939 roku należy szanować. Może niektórym niepodobaja się styliści mody z tego
          czasu ale w porównaniu z mundurami niemieckimi wypada szaro. Niemieckie wojsko 
          czerpało inne wzorce i po prostu były one inne podkreślające władze i budzące
          respekt. I ci pod Mława na rekonstrukcji mieli je exluzywnie wyprasowane i
          szyte na miarę. A dziecko jak to dziecko powie „król jest nagi” jak w tym
          przypadku. A odnoszę wrażenie, ze Nikita ma na myśli Mławę i wystarczy poszperać
          w Internecie wiec zacytuje dla niewtajemniczonych „Pod koniec lipca 1939 roku w
          związku z planowanym atakiem na Polskę na teren Prus Wschodnich przerzucono
          drogą morską oddziały dyspozycyjne SS – pułk SS „Deutschland”, pułk artylerii
          SS, bataliony SS: rozpoznawczy, przeciwlotniczy i łączności oraz dywizjon
          przeciwpancerny SS. Oddziały te skierowano na teren poligonu w miejscowości
          Stablack (obecnie Dołgorukowo), gdzie do tych oddziałów dołączono jednostki
          Wehrmachtu – 7 pułk czołgów i 505 batalion pionierów”.
          W dniu 1 września 1939 roku dywizja wzięła udział w natarciu na pozycję 20
          Dywizji Piechoty pod Mławą. Natarcie to nie przyniosło efektów, także w dniu
          następnym nie zdołano przełamać tych pozycji. W dniu 3 września Dywizja Pancerna
          Kempf została przerzucona w rejon Ciechanowa, gdzie zepchnięto z pozycji
          obronnych Mazowiecką Brygadę Kawalerii i w dniu 4 września dywizja wspólnie z
          innymi oddziałami niemieckimi zajęła Ciechanów.” I tak łatwo przerzucić temat na
          inna stronę robiąc z Nikity niedouczona blondynkę. Ale to grupa rek na pewno wie
          i podkreślę słowo dołączono. 
          Niewątpliwie polski żołnierz bohatersko walczył, walczył i ginął i był bohaterem
          niejednokrotnie przez 7 dni. Wielu synów polskich matek zginęło z rak
          niemieckich litewskich, rosyjskich i ukraińskich a także estońskich i
          słowackich, a w 1945 roku Polska odzyskała „czerwoną” niepodległość bo Wielka
          Armia Czerwona wyparła wojska niemieckie. Wiadomo kto liczył się w tej wojnie i
          na pewno nie była to Polska. Świadczy o tym min to, ze generał Maczek walczący u
          boku Brytyjczyków skończył jako barman. Ktoś tam załączył film o polskim czołgu
          TK- 3 i historyk co to prowadzi w TV ma po prostu możliwości wchodzi z kamerą i
          ma dokumenty z archiwów, to jest inna historia to nie jest tylko pasjonat. Liczy
          się nie to co masz lecz to kogo znasz. Nawet zmodernizowany czołg przez polskich
          inżynierów był za słaby w porównaniu z niemieckimi lub sowieckimi, to tylko
          element emocjonalny na tym forum.
          Idea grupy rek jest ok. ale należy pamiętać o widzach, którzy to oglądają jak w
          teatrze i mają prawo do opinii i recenzji . Niekoniecznie założenia grupy i
          szczytne cele przedstawiane w rekonstrukcjach są tak samo odbierane przez
          „szarych obywateli” np. niewiedzach co to Wehrmacht a co SS. Bo nie przypuszczam
          że robi to ktoś dla VIP - ów oraz dla zdobycia kolejnych szczebli kariery.
          Ojczyna istotnie jest jedna i każdy, kto miłuje dzień powszedni, ale także
          przeszłość swojego miasteczka, gminy i wioski, nie miłuje mniej kraju nad Wisłą,
          ubogaconego jakże piękną i godną szacunku tradycją. Bo patriotyzm to nie
          pięciominutowe emocje po obejrzeniu filmu „Czas honoru”. Bez patriotyzmu
          wyniesionego z rodzinnego domu, szkoły, lokalnego stowarzyszenia, drużyny
          harcerskiej i wiary nie mielibyśmy tak chwalebnych kart walki z okupantami w
          latach okupacji. A wiec nie pytaj, co twoja Ojczyzna może zrobić dla ciebie,
          pytaj raczej, co ty możesz zrobić dla niej. Czy każdy aktor w filmie o II wojnie
          św. jest patriotą? To pytanie pozostawiam czytającym ten post.
          Warto zastanowić się nad odradzającym się faszyzmem w Europie bo ktoś ten wątek
          też poruszył. A walczymy o stabilność Afganistanu min razem. z żołnierzami
          Bundeswery czyż historia nie drwi z żołnierzy??
          pozdrawiam
          A tak na marginesie to przedstawiciel z „Rózna” ma racje bo jak się wpada na
          czyjeś pole jak dzika świnia i ryje to wiadomo jak to będzie odebrane .
          Troszeczkę godności mości panowie i szacunku dla gospodarza.
          Żona Pastora

• Gość: wrzesień Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 17:36
            żona pastora i co te cytaty wnoszą do dyskusji? w poscie rządzi gen. chaos
            poruszasz kilka wątków na raz Napisałeaś tak: "inscenizacjach
            bitew oraz innych przedsięwzięciach i kreuje realistyczny stary porządek i świat
            dawnego września 1939r. a oglądający ja widzowie sobie jaja robią......zaścianku
            katolicyzmu prowadzona jest krucjata z krzyżem na czele pod hasłem „wrzesień
            1939” kto nie z nami ten przeciwko nam" zdaje sobie doskonale że bycie dziś
            katolikiem nie jest "modne" bo według niektórych to ciemnogród i nie na miarę XX
            wieku, tak samo jak hołdowanie wartościom za które ginęli nasi dziadkowie "Bóg,
            Honor, Ojczyzna"- dziś to także zeszło na dalszy plan. Bycie patriotą to też
            podobno przezytek.Ja nie twierdzę że mam monopol na patriotyzm, po prostu robię
            to co mnie interesuje i poprzez to wyrażam swoje uczucia patriotyczne. A
            wracając do Różana to Pan Jarosław wie na czyje zaproszenie się tam znalazłem i
            niech nie udaje dziś zdziwionego. Mój post miał służyć jako informacja dla osób
            zainteresowanych współpracą z nami.
            Film załączyłem ja. I pragnę poinformować że TK- 3 nie powstało dzięki TV tylko
            Ci ludzie zainwestowali w to własne pieniądze. TKS był nie czołgiem tylko
            tankietką bronią wsparcia piechoty i natomiast jeśli chodzi o czołg to był nim
            czołg 7TP (7-tonowy polski) ta maszyna spokojnie dawała sobie radę z niemieckim
            panzerkampfwagen II czy innymi modelami czołgów.

• Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 15:45
              wrzesień 1939 ma racje - podczas kampanii 1939 Niemcy dysponowali
              głównie czołgami: PzKpfw I,PzKpfw II mieli co prawda trochę PzKpfw
              III -> jednak ten czołgi pod względem technicznym był słabszy od 7-
              TP, jego zalety docenili Niemcy przejmując zdobyczne czołgi i dając
              im oznakowanie Pzkpfw 731 (p) 7TP - z tego co pamiętam jedna
              kompania tych maszyn walczyła już w 1940 we Francji.
              Co do SS to istniało ono od 1 kwietnia 1925 roku, natomiast Waffen
              SS od maja 1940 r. Formacje SS wspomniane wcześniej na forum
              uczestniczace w działaniach zbrojnych przez OKW ( czyli jeszcze
              starych generałów !!! ) były odbierane jako formacje paramilitarne.
              A nie liniowe jednostki Wermachtu.
              I na końcu jeszcze jedno - nie spotkałem się ( jeżeli ktoś ma
              informacje to proszę ) aby na sztandarach II RP było wyszyte BÓG -
              HONOR - OJCZYZNA było HONOR - OJCZYZNA
              W wojsku wtedy nie służyli tylko katolicy !!! Pamiętajmy o tym !!!
              Byli muzułmanie, prawosławni, protestanci a nawet ateisci - na
              niesmiertelnikach obowiazkowe było oznakowanie wyznania zolnierza -
              na bardzo wielu było inne wyznanie niz katolickie
              Msze ekumeniczne byly wtedy czyms codziennym - bierzmy przyklad z
              dziadów naszych !!!
              • Gość: wrzesień 1939 Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 17:51
                Niemcy wiele zdobytych czołgów przerabiali np. Hotchiksa został on przerobiony
                na działo samobieżne a polskie TKS czy TK zostały przydzielone niemieckich
                jednostkom policyjnym. Do kampanii wrześniowej można jeszcze dorzucić
                czechosłowacki czołg LT wz. 38 niemiecka nazwa PzKpfw. 38(t)
                Widzę że szary obywatel się interesuję historią militarną. Cieszę się że można z
                kimś porozmawiać bez sporów.
                • Gość: szary obywatel Re: Grupa Rekonstrukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 08:38
                  wspomniana juz czeska skoda stanowiła główny czołg podczas kampanii
                  1940 na terenie Francji - wszelkie Panzer I,II,III czy śladowe
                  ilości IV, były zbyt słabe na francuskie Renault, a skoda z solidnym
                  korpusem i dobrym silnikiem była groznym przeciwnikiem - jasno o
                  tym pisał Guderian w swoich pamiętnikach, tak było ... wystarczy
                  popatrzec na zdjecia z tego okresu :) albo zagrac w PANZER GENERALA
                  II ha,ha :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka