Dodaj do ulubionych

Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki

IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 12:05
Jak w temacie, posiadam kamery monitoringu podlaczone do rejestratora, ktory z kolei podpiety pod router Dlink a ten wspolpracuje z Neostrada ze zmiennym ip i mam problem z konfiguracja ddns .... Ktos sie juz tym bawil? Moze ktos pomoc?
Obserwuj wątek
    • Gość: zibo Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 12:37
      Może to Ci pomoże...

www.eltrox.pl/index.php?main_page=document_general_info&products_id=4987
    • Gość: Michau Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 12:50
      Pamiętaj, że najpierw zakładasz konto na dyndns.org a później wpisujesz do routera swój login, hasło i pełny adres domeny którą zarejestrowałeś.
    • Gość: . Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.free.aero2.net.pl 07.04.13, 13:20
      Gość portalu: Michal napisał(a):

> Jak w temacie, posiadam kamery monitoringu podlaczone do rejestratora, ktory z
      > kolei podpiety pod router Dlink a ten wspolpracuje z Neostrada ze zmiennym ip i
      > mam problem z konfiguracja ddns .... Ktos sie juz tym bawil? Moze ktos pomoc?

A chcesz mieć z zewnątrz widoczne tylko kamery czy z rutera też będziesz poza lokalizacją korzystał?
      Co to za rejestrator?
      • Gość: michal Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 16:07
        Znalazlem na allegro rejestrator identyczny jak moj
        allegro.pl/bcs-1604e-rejestrator-cyfrowy-16-kan-1604-e-i3114859123.html
        • Gość:   Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 16:55
          Postaw koło rejestratora najprostszy komputer z programem (usługą) "no IP" i komunikacja z rejestratorem będzie możliwa dzięki stałemu adresowi internetowemu. Przy każdej zmianie IP jeśli tak zaznaczysz w konfiguracji dostaniesz mail z nowym.
        • Gość: . Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.free.aero2.net.pl 07.04.13, 17:09
          masz dwa wyjścia
          albo ddns na ruterze albo na rejestratorze
          dlatego pytałem czy do rutera będziesz "sięgał" z zewnątrz
          nie odpowiedziałes to opiszę obydwie mozliwości
          1. ddns na rejestratorze
          ustawiasz ddns na rejestratorze
          ustawiasz stały ip z podsieci z ruterem a adres rutera jako bramę
          2. ddns na ruterze
          ustawiasz stały ip z podsieci na rejestratorze i adres rutera jako bramę
          przekierowujesz potrzebne porty z rutera na rejestrator (tcp 37777 oraz udp 37778)
          jak chcesz zaglądać do rejestratora z zewnątrz to jeszcze dla przykładu 8080 z rutera na 80 rejestratora

oczywiście ustawienie ddns na ruterze nie wklucza skorzystania z ddns rejestratora

ćwicz, jak będziesz miał problemy to pytaj
          jeśli Twój problem leży gdzie indziej niż zrozumienie zasady podłączenia rejestratora to sprecyzuj w czym tkwi i jakiej pomocy oczekujesz
          • Gość: michal Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 18:11
            Nie ukrywam ze to co powiedziales brzmi dla mnuie troche magicznie :) ... Interesuje mnie nadzorowanie monitoringu rejestratora i podlaczonych do niego kamer z zewnatrz po sieci nic wiecej.
            Jesli to mozliwe zostaw mi do siebie jakies namiary ... moj mail to
            sebociech@wp.pl
            • Gość: . Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.free.aero2.net.pl 07.04.13, 19:22
              Sebastianie/Michale * (* niepotrzebne skreślić)
              zdecyduj się czy chcesz mieć zdalny podgląd z kamer czy chcesz nadzorować rejestrator
              to wielka różnica
              zdalny podgląd z kamer uzyskasz po ustawieniu samego ddns na rejestratorze (howto jest w instrukcji)
              jeśli chcesz mieć możliwość "grzebania" w rejestratorze będąc na zewnątrz swojej sieci (przez internet) to musisz jeszcze ustawić na ruterze przekierowanie jakiegoś portu na 80-tkę rejestratora
              (jak wykorzystasz do tego celu port 8080 czy wyżej to nie stracisz możliwości zdalnego zarządzania ruterem)
              Z wpisów wnioskuję jednak że nie bardzo wiesz co robisz tak generalnie więc sugeruję działanie następujące. Kolejno:
              1. weź do ręki instrukcję od rejestratora
              2. ustaw ddns na rejestratorze
              3. zainstaluj program do podglądu kamer przez sieć
              4. nie grzeb z zewnątrz w rejestratorze
              Jeśli nie dostałeś instrukcji to weź ją stąd:

Tekst linka
              Bardziej już nie pomogę, bo musiałbym (dla zachowania wypracowanego przez lata zdrowego poziomu szaleństwa) zrobić to sam
              A to by Ciebie już kosztować mogło

Instrukcja Ci wystarczy
              Zaglądałeś chociaż?
              Nie odpowiadaj
              • Gość: michal Re: Neostrada & monitoring & DDNS & Dlinki IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 19:42
                skreslac nie moge bo to sa obydwa moje imiona :)
                Coz nadal brzmi to dla mnie nieco magicznie :-) mam nadzieje ze to wynika to z faktu ze nigdy niczego podobnego nie konfigurowalem, ale teraz mam juz duuuzo wiecej wskazowek i informacji na ten temat a wiec jutro od rano podejmuje walke :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka