Dodaj do ulubionych

Zamek będzie rewitalizowany...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 12:17
Zamek będzie a raczej MUSI być rewitalizowany - bo inaczej moje
wnuki zobaczą za parę lat ,,kupę''gruzu. Przeciwnicy - przestańcie
mącić i opowiadać wymyślone brednie, zmyślone wersje np. z obrad
Rady Miasta czy o jakichś ,,plastikach''. KOMU I O CO CHODZI w tej
miernej propagandzie i dezinformacji ???
Obserwuj wątek
    • magik1985 Re: Zamek będzie rewitalizowany... 01.02.08, 13:47
      ze strony Urzędu Miasta(chyba wiarygodne źródło?)
      /Podczas wczorajszej sesji Rady Miasta radni dyskutowali na temat
      przyszłości Zamku Książąt Mazowieckich. Radni popierają nieustające
      starania Muzeum Szlachty Mazowieckiej o rewitalizację zabytku. Rada
      przegłosowała apel do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
      następującej treści:

„Rada Miasta Ciechanów wyraża swoje zaniepokojenie przedłużającym
      się okresem wstrzymania działań na rzecz rewitalizacji Zamku Książąt
      Mazowieckich w Ciechanowie. Sytuacja taka wpływa na dalszą
      nieuchronną degradację tego zabytku, tak ważnego dla kultury i
      historii narodowej. Z pewnością nie sprzyja temu utrzymywanie zamku
      w stanie „trwałej ruiny”. Głównym celem inwestycji jest ochrona i
      ekspozycja historycznej budowli oraz stworzenie przestrzeni
      muzealnej. Nowa kubatura ma ożywić miejsce, bez zacierania elementów
      historycznych. Wolą mieszkańców Ciechanowa, których przedstawicielem
      jest Rada Miasta jest przywrócenie do życia tego zabytku dla
      przyszłych pokoleń. Zwracamy się zatem z prośbą do Pana Ministra o
      podjecie zdecydowanych kroków w celu przerwania tego stanu.” /
      www.um.ciechanow.pl
    • Gość: Ciechanowianin Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 14:24
      Od zawsze wiedziałem, ze ten kraj jest skazany na triumf głupoty, co
      skrzętnie wykorzystywali w przeszłości jego sąsiedzi.
      • Gość: mniam mniam Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.171.95.110.crowley.pl 01.02.08, 14:29
        a pewnie, rewiatalizacja polegać bedzie na produkcji "rzeźb" przez
        miejscowego pana "artyste", a sponsorem zapewne bedzie w.w. z
        ratusza;)
        • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 14:42
          I jak takiego ,,mniam mniam'' czy innego jortexa czy phk1 nie
          kochać - Tak, cudowna propozycja dajcie mnie ten zamek a Ja będę tam
          stawiał rzeźby i żył jak król/ no może książę...cudna propozycja, że
          też Ja na to nie wpadłem - wielkie dzięki...za troskę o mnie.
          • Gość: Dominika Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:04
            "Od zawsze wiedziałem, że ten kraj jest skazany na triumf głupoty, co
            skrzętnie wykorzystywali w przeszłości jego sąsiedzi".
            W przeszłości? Myślę, że ta głupota przetrwała do dziś. Bo jeśli nie chcemy aby w naszym mieście powstało coś sesnownego, potrzebnego, śmiałego, wyjątkowego, coś co może uatrakcyjnić Ciechanów - chociażby tym, że łamie stereotypy i odważnie patrzy w przyszłość... Jeśli nie chcemy wziąć pieniędzy, które zostały nam na ten cel przyznane... Jeśli spieramy się o wieżyczki i inne duperelki... Jeśli chcemy mieć trupa zamiast żyjącego organizmu... Wystarczy nos wytknąć dalej niż miedzę, a zobaczymy, że naokoło istnieją wspaniałe połączenia nowoczesności i historii, które doskonale ze sobą funkcjonują. Wystarczy tylko przekręcić śrubkę w głowie, żeby inaczej spojrzeć na problem. Ciechanowianie!!!! pokochajcie nasz zamek, ten stary i ten , który zbudujemy. Dajcie mu szansę na nowe życie....
            • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:07
              Jak bym mógł to bym Cię ucałował Dominiko - przywracasz wiarę w
              ludzi - DZIĘKI WIELKIE...
              • Gość: masyw Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:20
                Towarzystwo za budowaniem architektonicznego bubla z p. Zalewskim na
                czele walczy jak lwy.Godne to, ale lepszej sprawy.Jeżeli jest pan
                takim zwolennikiem nowoczesności(po pracach śmiem wątpić)to
                przebierz się Pan w strój z epoki i spaceruj Pan po deptaku.Będziesz
                pan i nowy i stary w jednym.A jak wnuki się ucieszą!
                • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:22
                  masyw to ty chyba byłeś bo teraz jesteś niziną
                  • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:25
                    oj zapomniałem cię istoto pozaziemska zaprosić do pracowni może byś
                    wreszcie coś w życiu zobaczył, przepraszam i zapraszam...
                    • Gość: Dominika Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:00
                      Ta głupota ciągle się tylko potwierdza w niektórych wypowiedziach. Ja
                      nigdy nie ośmieliłabym się wypowiedzieć na temat projektu Kleczkowskiego, że to jest bubel, chociażby dlatego, że się na tym nie znam. A może niektórzy przedmówcy są fachowcami wielkimi tylko o tym nie wiemy? W takim razie dlaczego nie wystartowali w konkursie? Wielka szkoda
                      bo powinni. A tak naprawdę to potwierdziła sie stara prawda, że o wiele trudniej zmienić mentalność ludzką, niż zbudować zamek.....
                      • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:37
                        Nie dalej jak wczoraj w Galerii,,C''było spotkanie Uniwersytetu
                        Trzeciego Wieku . Spotkanie z Panią Hanią Morawską -
                        Tybuchowską /promocja książki/ i Ja miałem małą wypowiedź na temat
                        Sztuki Współczesnej i muszę powiedzieć , że byłem mile zaskoczony
                        poziomem uczestników, ich pytaniami, zainteresowaniem tą tematyką.
                        Było to dla mnie wspaniałe, niekiedy trudne ale twórcze spotkanie.
                        Tak więc jest z kim rozmawiać. Pani Dominiko ludzie są różni.
                        Głupota była, jest i będzie. Szkoda, że nie rozmawiają, że się
                        okopują w swoich sztywnych poglądach a jak jeszcze ,,gryzą'' to ręce
                        opadają i wtedy ... nie bo nie i NIC... pozdrawiam
                      • Gość: Ciechanowianin Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:40
                        Do p.Marka Zalewskiego i Dominiki.
                        Panie Marku! Niech Pan sobie wyobrazi, że starając się unowocześnić
                        w swoim wyglądzie rzeżbę św. Piotra naprzeciwko księgarni będącą
                        Pańskim dziełem, które uważam za udane i szczerze gratuluję, jakiś
                        natchniony nowoczesnym wiatrem artysta w miejsce klucza trzymanego w
                        ręku włożył by laptopa lub ubrał go w dżinsy. Może głupie porównanie
                        ale jest trochę podobieństwa idei tego pomysłu z projektem
                        rewitalizacji zamku, który tak Wam się podoba. Nowoczesność za
                        wszelką cenę. Więc Pani Dominiko, jak Pani mój pomysł na
                        unowocześnienie pomnika św. Piotra się podoba? Może Pan Marek nie
                        wykorzystał szansy w tym wypadku na nowoczesną rzeżbę i za kilka lat
                        ktoś Go poprawi. Ciekawe jak będzie się wtedy czuł gdy prowadząc
                        swoje wnuczki ujrzy raptem tak zrewitalizowane swoje dzieło.
                        • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:16
                          Tak?... ciekawie Pan chce mnie przeciągnąć na swoją stronę. Niestety
                          wyobrażałem i wyobrażam sobie pomnik Św.Piotra w innej formie i czy
                          z laptopem czy raczej bardziej swobodnej bryle, itd...ale niestety
                          byłem wtedy gdy robiłem tą rzeźbę pod wielką presją wielu czynników,
                          np.własnego młodego wieku a więc braku doświadczenia, chęcią
                          zrobienia za wszelką cenę tego pomnika dla ,,mojego''miasta oraz
                          presją gremium chyba 40/60 osób, gdzie każdy miał inną wizję. Ale
                          wyszło jak wyszło i w odróżnieniu do Pana Ja jako rzeźbiarz nie
                          jestem z tego pomnika szcególnie zadowolony - ale...jest i stoi i
                          myślę, że nie jest tak do końca zły. Jeszcze da się też dostrzec to,
                          że kawałek miasta /ten plac/ jest miastem a nie kępą krzaków z
                          rozwalającym się parkanikiem. Pewne jest, że dzisiaj bym zrobił to
                          inaczej i tu zaskoczę bardziej nowocześnie. Nie , nie nowoczesność
                          za wszelką cenę ... tylko jak nie istnieją dokumenty/projekty zamku
                          to budowanie ,,gargamela'' na ,,podobe'' średniowiecznego zameczku
                          nie jest rozwiązaniem. Bo niby dlaczego odbudowywać w klimacie
                          średniowiecza a może z innego okresu - a więc jakiego? Nie bajajmy,
                          że wiemy wszystko o zamku...jest to nieprawda. My ludzie
                          współczesnych czasów żyjemy, rozmawiamy, ubieramy się współczesnie.
                          A tak na marginesie to od czasu do czasu jacyś ,,przyzwoici''
                          mieszkańcy Ciechanowa przystrajają pomnik różnymi elementami i
                          malują mu też na plecach coś niecoś i jakoś to ludziom nie
                          przezkadza - no ale przepraszam za zgryźliwą docinkę. pozdrawiam
                          • Gość: anty artysta Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 21:47
                            "dzieła" miejscowego "rzeźbiarza" mają coś w sobie z bezkształtnej kupy, a
                            istnieją tylko dzięki naszym podatkom, z których w.w. sponsoruje tą żenująca
                            działalność pseudoartystyczną.
                            • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 22:01
                              Ale śmierdzi - FU...
            • Gość: red Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 11:08
              Wytknąłem nos za miedzę. Do Działdowa.

Pani Dominiko! Ciągle Pani pisze, że żeby krytykować trzeba się znać. Podobnie, żeby chwalić trzeba się znać. Mamy zatem takie same prawo do krytykowania, jak Pani do chwalenia projektu. Proszę nie dzielić ludzi.
    • Gość: szybszy Animacja IP: 213.199.253.* 01.02.08, 17:02
      Z dedykacją od "ciemniaków":
      www.youtube.com/watch?v=VCH6n-OGSJA
      Mysle, że na temat.
      • Gość: dominika Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 22:06
        ""dzieła" miejscowego "rzeźbiarza" mają coś w sobie z bezkształtnej kupy, a istnieją tylko dzięki naszym podatkom, z których w.w. sponsoruje tą żenującą działalność pseudoartystyczną."
        Nie bardzo rozumiem.... Jakie podatki? Co tu podatki mają do rzeczy?
        Natomiast nick "anty artysta" chyba wszystko tłumaczy...
        Co do św. Piotra z laptopem - to chyba jakieś niezrozumienie w porównaniu. Piotr z nowoczesnym kluczem , owszem, ale z laptopem? To jakby w mury naszego zamku chciał wcisnąć wieżowiec ....a przecież projekt Kleczkowskiego zachowuje formę i gabaryty zamku...
        • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 22:19
          Mam propozycję do Pani Dominiko - proszę z takim ,,smrodem'' nie
          polemizować - szkoda Pani czystych intencji...pozdrawiam
        • Gość: ciechanowianin Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 22:55
          Pani Dominiko! Przecież napisałem, ze nie do końca dobre porównanie
          a nawet użyłem zwrotu - może głupie. Pani nowoczesny klucz jest
          rzeczywiscie dobrym porównaniem. Jeśli tak, to czy ta rzeżba z tym
          nowoczesnym kluczem ma sens? Życzę przyjemnego weekendu.
          • Gość: x Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 23:29
            Pani Dominiko "wyleciała" pani z tym kluczem, oj, wyleciala i pokazała, oj, dużo
            - jako miłosnik sztuki. Proszę,więcej pani nie czepia się ktytyków
            Kleczkowskiego, bo to świadczy...
            • Gość: Dominika Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 23:38
              A dlaczego PIotr nie mogłby mieć nowoczesnego klucza? Wszystko zalezy od wizji artysty. A ja sie nie czepiam krytyków, tylko uważam, żeby krytykować trzeba sie na tym znać
              • Gość: ciechanowianin Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 00:10
                Pani Dominiko! Na tym właśnie polega ten spór. My przeciwnicy
                projektu się oczywiście nie znamy na tym. Mamy swój gust i
                wrażliwość i nam się ten projekt nie podoba. Mamy do tego prawo.
                Jest może kilku ludzi w tym mieście, którzy odważyli by się
                powiedzieć, że się na tym znają. Jak mniemam Pani się do nich
                zalicza. Każdy się na czymś zna. Znał się też na tym śp. prof. Zinn
                i wielu innych fachowców w tej dziedzinie i wcale nie jest tak, że
                wszyscy oni byli tym projektem zachwyceni. Wręcz przeciwnie. Więc
                chyba nie jest tak, że dla znawców przedmiotu jesteśmy zakapiorami,
                kołtuństwem, Rejtanami na drodze do nowoczesności jak tu nas
                niektórzy z Panem Markiem na czele postrzegają.
                • Gość: Dominika Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 07:44
                  Juz wcześniej napisałam, że się na tym nie znam. Potrafię zrozumiec jeśli pisze Pan, że ot, po prostu się projekt nie podoba.Ale nazywanie projektu Kleczkowskiego bublem już chyba wymaga pewnej wiedzy. Ja nie liczę na to, że przeciwnicy projektu nagle zmienią mentalność, bo to się nie stanie, ale liczę, że coraz wiecej osób dołączy do tych, którzy rozumieją, że mając taką mozliwość ten zamek rewitalizować musimy!!! Inaczej historia nam tego nie wybaczy. A, że nie a la Kleczkowski? A mamy inny projekt? i inne pieniądze? Mamy inny wybór? Mamy! Pozostawić ruinę.... i z tym (niezależnie od projektu) to już chyba niewielu Ciechanowian się zgadza. I tego właśnie nie zawaham się nazwać głupotą
                • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 09:19
                  -przepraszam że się wtrącam ... przyznam Panu rację ale tylko w tym
                  że macie Państwo prawo do swojego gustu i wrażliwości - to jest
                  oczywista oczywistość. Tylko - dlaczego ,,wszyscy'' się ,,znają'' na
                  Sztuce, każdy njlepiej by namalował, wyrzeźbił, zaprojektował...A
                  niby prof.Zinn to...a niby prof.Tomaszewski to tamto...chleb
                  też ,,każdy'' potrafi upiec...no i właśnie , tylko dlaczego jakoś
                  stoimy z wieloma ,,rzeczami'' w Polsce a jak pojedziemy w Europę to
                  stoi to i owo i ,,japy'' rozdziawiamy - ze zdziwieniem i płaczem
                  stwierdzamy ,,ONI TO POTRAFIĄ'' . A za chwilę z mediów dowiadujemy
                  się , że polski Architekt ...tu czy tam na świecie coś
                  fantastycznego zaprojektował... no, może i w
                  Polsce ,np.Kamiński/Śląsk/ ale to tylko maleńkie przykłady, że w
                  Polsce też można. Myślę, że ogólnie tzw. ludzie władzy, każdego
                  szczebla są zachowawczy /pilnują swoich stołków i nie chcą się
                  wychylać ponad przeciętność/ i dla świętego spokoju nie podejmują
                  odważnyc, śmiałych decyzji, bo lepiej się nie wychylać - siedzieć
                  sobie cichuteńko na stołeczku i jakoś tam będzie. Tutaj u nas w
                  Ciechanowie /chyba nie odbiegamy od przeciętnej/ nagle ruszono
                  śmiało temat i jeszcze znaleziono na to pieniądze ... i stało się .
                  Nagle samozwańczo urodziło się Towarzystwo Opieki nad Zabytkami -
                  Muzeum śmiało naruszyć TABU. Pojawiły się nagle ,,jakieś''
                  autorytety, jakiś rybak, jakiś niedoszły muzyk czy architekt i
                  machają tak po Polsku szabelkami a para idzie w gwizdek też tak po
                  Polsku. Panie ciechanowianin z wieloma Pańskimi słowami się w
                  zupełności zgadzam no ale proszę nie wkładać mi jakichś epitetów w
                  moje usta bo to Pan powiedział a nie Ja...no a co do elementów
                  współczesnych w rzeźbie to proszę przyjść na mój wykład to
                  podyskutujemy bo to jest bardzo rozległy i ciekawy temat...
                  pozdrawiam
                  • Gość: x Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 09:43
                    Panie Marku,przecież pan obraża. Pan przeczyta swoje posty,to typowe dla tuza z
                    PO. Tuskowe połajanki.
                    Np.co Pan napisał do "masywa"?
                    Znam całe Niemcy lepiej niż Pan i "takiego zamku" tam nie ma.
                    O co chodzi w tej obronie?
                    • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 09:57
                      proszę dokładnie przeczytać masywa - no jeżeli Pan nie widzi niczego
                      to nie mój problem... ale na pewno nie obrażam pierwszy i nigdy nie
                      mam takich takich intencji pisząc na forum...ale, jeżeli ktoś coś
                      wkłada w moje usta i jeszcze poniewiera to Pan wybaczy - ale wtedy
                      mam pełne prawo oddać - wiem szkoda energii...no ale skoro zabawiam
                      się i to nie anonimowo to chyba muszę... a najbardziej to mam ochotę
                      połajać tych wszystkich anonimów ukrywających się pod ... czy brak
                      im odwagi czy nie mają twarzy... i to Oni z gruntu nie są...pominę
                      milczenie bo zostanę posądzony o obrażanie...pozdrawiam Ja Marek
                      Zalewski
                    • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 10:10
                      Oj zapomniałem sie ustosunkować do Pańskiego czy mojego zamku o
                      którym Pan wspomniał , tylko jakoś nie mogę ...proszę mi
                      przypomnieć. A co do znajomości Niemiec to nikt a napewno Ja nie
                      odmawiam Panu prawa do lepszej czy gorszej znajomości tego kraju.
                      A jeżeli chce Pan poszukać trochę realizacji łączących stare
                      zamczyska, pałace czy inne zabytkowe budowle z nowoczesnymi
                      rozwiązaniami to polecam,np. Zamek w Mannheim. Doskonały przykład
                      mam chyba jeszcze jakieś zdjęcia...i wiele wiele innych przykładów.
                      Znam i szczególnie podglądam rozwiązania z tej branży bo to
                      mój ,,konik''. Jeżeli teraz się źle zachowałem i też obraziłem to
                      przepraszam... pozdrawiam
                      • Gość: Ciechanowianin Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 10:51
                        Panie Marku! Znam też trochę Niemcy. Zjeżdziłem południe czyli
                        Bawarię i Schwarzwald. Lubię oglądać zamki ( jest ich tam mnóstwo) i
                        też nie zauważyłem aby Niemcy coś do tych zamków przyczepiali
                        nowoczesnego. Może być tak, czego nie wykluczam, że i tam zaczną
                        pojawiać się takie trendy o których Pan pisze na przykładzie Mannheim
                        (wierzę Panu) i może wyprzedzimy tu w Ciechanowie Europę.
                        Jeśli tak będzie nie omieszkam w sytuacji kiedy "Wasz" projekt
                        zrealizujecie złożyć Panu serdeczne gratulacje osobiście, gdyż nie
                        ukrywam, że mam szacunek do Pańskiego zaangażowania się w sprawę po
                        przeciwnej wprawdzie stronie (ubolewam), ale zwycięzcy należy się
                        uznanie i satysfakcja.
                        Post Pani Dominiki też mi się podoba. Kultura dyskusji - szacunek.
                        A tak na marginesie. Może będzie z tym zamkiem tak jak to bywa w
                        modzie. Najpierw szok a póżniej gały (przepraszam za pierwiatek
                        humoru) się przyzwyczajają i życie toczy się dalej.
                        Jeśli stosowanie nowoczesnych materiałów budowlanych do
                        rewitalizacji, konstrukcja, nie naruszy pierwotnej materii, pogodzę
                        się z wyborem tej opcji.
                        • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 12:19
                          Dziękuję ... z przyjemnością z Panem podyskutuję. Chciałbym Pana
                          zaprosić np. do zamku Hundisburg koło Haldensleben /nasze
                          partnerskie miasto/ gdzie mimo, że zachowały się plany/projekty
                          rewitalizacja następuje w sposób, w formie ,,nowoczesnej''. Powstaje
                          tam np. piękna w nowoczesnej formie sala koncertowa. U nas trochę
                          jeszcze jesteśmy w ,,epoce'' niezbędnych w każdym wnętrzu palmy. A
                          wracając do naszego zamku to bronię idei rewitalizacji w
                          nowej/współczesnej formie bo zależy mi by ten zamek wreszcie ożył.
                          Pracownicy muzeum przekonują /mam prawo im wierzuć/, że nie istnieją
                          żadne projekty, plany, zdjęcia a więc jestem przeciwnikiem bajania w
                          temacie - niech powstanie gargamel na ,,podobe''średniowiecznego
                          zameczku /coś na wzór Troków/ - czyli kicz. Ten projekt Pana
                          Kleczkowskiego to do końca też nie moja ,,bajka''. Zdecydowanie bym
                          poszedł dalej...ale szanuję wybór komisji i tyle. Życie jak
                          zwykle ... zamiesza i powstanie co powstanie ...ALE NA BOGA nie
                          straćmy tej szansy tak wiele innych w Ciechanowie. Tak było z obecną
                          Akademią Humanistyczną w Pułtusku, z ,,Europa-Parkiem'', z Biurem
                          Wystaw Artystycznych/ bo to jest teraz to namiastka/ czy wreszcie z
                          województwem ciechanowskim. Chce Pan jeszcze jakieś przykłady
                          przecież pewnie zna je Pan doskonale. Tak jakoś się składa w
                          Ciechanowie, że gdy pojawi się jakiś pomysł to ... e szkoda gadać.
                          Przepraszam i pozdrawiam
                        • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 14:05
                          Do Ciechanowianina... no i proszę poczytać co pisze ten Gość i jak
                          na to reagować ? Mogę tylko ... ludzie czytają tylko fragmenty w tej
                          wymianie poglądów i czepiają się wyrwanych z kontekstu słów... coś
                          sobie wydumają i ,,gryzą''. Czyżby przysłowia się sprawdzały -
                          przysłowia mądrością ... czyżby nożyce się odezwały. Przecież Ja też
                          np.jestem jakimś weterynarzem bo kiedyś chciałem /w młodości/ nim
                          zostać, czy jakimś cyrkowcem bo zdawałem do szkoły cyrkowej w
                          Julinku /chciałem być treserem dzikich zwierząt/ - to jakaś
                          paranoja. Mam HOBBY ale to nie znaczy, że dzisiaj mam leczyć
                          zwierzęta czy wchodzę do klatki z lwami. To oczywista oczywistość,
                          że każdy może mieć jakieś zdanie na jakiś temat ale gdy przychodzi
                          do ,,rzeczy'' to - lekarz leczy, hydraulik naprawia rurę, szec
                          pozelowuje but itd... Wystarczy tego, że na tym forum dają
                          mi ,,jacyś''ludzie popalić. Bardzo proszę Gościa ,,jakiegoś
                          genetyka'' o normalne czytanie i nie szukanie drugiego dna - bo ono
                          nie istnieje.
                          pozdrawiam
                          • Gość: gość Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 14:29
                            Panie Marku Zalewski. To fakt, że nie ukrywając się pod nickiem
                            naraża Pan siebie na bezpośrednie ataki, "kąsanie", ale tak Pan
                            wybrał, odważnie. To się chwali. Dlatego tylko chciałem Panu zwróćić
                            uwagę, że w tej sytuacji powinien Pan bardziej uważać na to co Pan
                            pisze, gdyż już któryś raz zauważam u Pana być może niezamierzony
                            nagły, może niekontrolowany wybuch braku szacunku do swoich
                            adwersarzy. Piszę niezamierzony, gdyż w gruncie rzeczy chyba tak
                            jest, ale.........w sumie Pan sobie szkodzi niepotrzebnie. Troszkę
                            przyhamować jak nawet nerwy ponoszą. Powtarzam - Pan pisze jawnie.
                            Niech Pan to sobie przemyśli i weżmie pod uwagę.
                            Życzę pogodnego, udanego weekendu.
                            • Gość: gość Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 14:57
                              Dlaczego ja nie odważam się pisać pod własnym nazwiskiem, mimo że
                              uważam to za formę tchórzostwa niestety. Otóż obserwuję zmagania
                              Pana, Pana Szyperskiego z tymi "kąsajacymi" i niestety doszedłem do
                              wniosku, że nie miałbym na to czasu aby odparowywać ciosy a brak
                              odpowiedzi na cios upewniałby mojego przeciwnika w tym, że ze mną
                              wygrał lub skutecznie dopiekł. Nie chcę dawać swoim przeciwnikom,
                              których szanuję, fałszywej satysfakcji.
                            • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 14:58
                              O i ten ton i poradę przyjmuję z wielkim szacunkiem. Ma Pan świętą
                              rację ale ... może Pan wierzyć lub nie - zawsze szanowałem i szanuję
                              ludzi. Wiele osób mi mówi... i chyba przestanę. Widzę, że się
                              pogadać przy sobocie nie ,,opłaca''. Również życzę pogody ducha.
                              Przepraszam, że ... pozdrawiam
                              • Gość: gość Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 15:29
                                Panie Marku! Opłaca się porozmawiać przy sobocie też. Nasza rozmowa
                                coś nam obydwu mam nadzieję dała, gdyż i mnie było trochę głupio, że
                                użyłem pewnego sformułowania.Przepraszam.
                                Stres, jak dowiedli ostatnio naukowcy brytyjscy podobno przedłuża
                                życie a więc możemy sobie nawzajem za niego podziękować.
                                Przyjemnego wieczoru życzę.
                  • Gość: gość Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 12:44
                    - jakieś miejscowe "autorytety" , jakiś rybak, jakiś niedoszły
                    muzyk, jakiś architekt....
                    Panie Zalewski! Ma Pan problem ze swoimi genami i współczuję Panu,
                    gdyż nie może Pan ich zwalczyć.
                    Te wymienione przez Pana "autorytety" to ludzie z wyższym
                    wykształceniem tak jak i Pan, którzy o świecie mają trochę pojęcia.
                    Stosując Pańską logikę nazywania, oceniania ludzi można by o Panu
                    powiedzieć - jakiś artysta plastyk z Ciechanowa. Ktoś wówczas od
                    razu wrzuci Pana do tego samego wora co "jakiegoś rybaka", "jakiegoś
                    niedoszłego muzyka", "jakiegoś architekta". I tyle Panu z tej
                    bufonady zostanie.
                    • Gość: marek zalewski Re: Animacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 13:24
                      Oj przepraszam ale wydaje się, że coś Pana/Pani uwiera...jeszcze raz
                      przepraszam i pozdrawiam
                    • magik1985 Re: Animacja 02.02.08, 23:24
                      Zainteresowało \mnie okresdlenie "niedosżły muzyk" czy dowiemy się
                      na forum ,o kim autor tego sformułowania myślał?
    • Gość: drukarz Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 18:03
      A tymczasem drukowane są ładne prospekciki przedstawiające ten projekt...
      • Gość: as Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 23:19
        W koncu robmy cos , a nie tylko gadamy. Warszawska jak byla
        zapyziala tak jest. Niedlugo bedzie zabytkiem socrealizmu i znajda
        sie tacy co nie dadza jej tknac. To samo jest z zamkiem. Uwazam, ze
        kolejne pokolenia powinny cos wniesc do jego wygladu, bo stanie sie
        ruina. Uznanie dla p. Zalewskiego, ktory walczy z głupota niektorych
        mieszkancow naszego miasta, wsrod ktorych sa podobno i mlodzi a juz
        konserwatysci.
        • magik1985 Re: Zamek będzie rewitalizowany... 02.02.08, 23:29
          Gość portalu: as napisał(a):

> W koncu robmy cos , a nie tylko gadamy. Warszawska jak byla
          > zapyziala tak jest. Niedlugo bedzie zabytkiem socrealizmu i znajda
          > sie tacy co nie dadza jej tknac. To samo jest z zamkiem. Uwazam,
          ze
          > kolejne pokolenia powinny cos wniesc do jego wygladu, bo stanie
          sie
          > ruina. Uznanie dla p. Zalewskiego, ktory walczy z głupota
          niektorych
          > mieszkancow naszego miasta, wsrod ktorych sa podobno i mlodzi a
          juz
          > konserwatysci.
          _____
          nei jestem drogi asie konserwatystą, a tez jestem przeciwny temu
          projektowi. i co? zaraz pewnie wyleci jakieś błotko, bo
          ten "niedoszły dziennikarz" tak isę stawiał w swoich tekstach. fakt
          faktem, z zewnątrz można odnieść wrażenie,że ktoś "manipuluje
          informacjami","że to sprawka tych z PIS, na złość PO" a mnie nie
          bawią polityczne rozgrywki, tu chodzi o nasz produkt, ciechanowski,
          miejski - NASZ! Projekt - nie "a la" Kleczkowski, tylko projekt
          zakładający jakieś unowocześnienia- można zrealizować. Ale... to tak
          jakby do oscypka dodać dżemu, posypać koperkiem i sprzedawać
          brytyjczykom w przekonaniu, że oni t ak właśnie jedzą (spaghetti z
          dżemem np.). Można, prawda? ale to już nie ten sam oscypek, co
          tradycyjny. o TO CHODZI!
          • Gość: as Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 11:22
            Wiec madralo zamiast kłapac jezorem zrob projekt, ktory przywroci
            nasz zamek do życia. Gadac, krytykowac , wymadrzac sie i nic nie
            robić kazdy potrafi.
            • Gość: gość Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 12:52
              Obserwując tą "dyskusję" można zauważyć, że zwolennicy projektu
              dr.Kleczkowskiego posługują się przeważnie językiem agresji lub
              zarzucają przeciwnikom brak znajomosci tematu, wstecznictwo i wręcz
              sabotaż dobrego pomysłu na ożywienie naszego zamku.
              To fakt, że jeśli już nie da rady inaczej i "mają przepaść
              pieniądze" (bardzo nie lubię tej głupiej argumentacji w odniesieniu
              do tak ważnych spraw)
              to może lepiej by było pogodzić się z tą koncepcją i ją realizować.
              W tym momencie godzi się przypomnieć, że pomysł na zamek został
              nazwany - rewitalizacja. Dlaczego nie rekonstrukcja? Czytałem
              gdzieś, ze istnieje coś około 70% wiedzy o wyglądzie pierwotnym
              zamku i konserwator podobno nie wyda zgody na rekonstrukcję. Dziwne
              to wszystko, gdyż tak przy okazji też warto zauważyć, że nic się nie
              robi, nie ma woli miejscowych władz, aby tą brakującą część
              dokumentacji zdobyć, natomiast cała energia pewnej grupy decydentów
              w sumie nie liczacych się z opinią mieszkańców jest skierowana w
              forsowanie projektu dr. Kleczkowskiego. Myślę, że przy tak chyba
              przezornie skonstruowanej ideii rewitalizacji zamku a nie
              rekonstrukcji, czy to będzie ten projekt, czy inny raczej nie ma
              znaczenia.
              Apel więc do zwolenników. Przestańcie przeciwników mieć za głupków i
              spróbujcie cierpliwie ich przekonać, że macie rację. Wiem, że będzie
              ciężko. Sam uważam projekt dr. Kleczkowskiego za conajmniej
              niefortunny. Sposób w jaki go wybrano też mi się nie podoba.Trudno.
              Stało się. Ja jestem gotów ustapić Wam pola gdyż zgoda buduje. Ta
              walka na słowa do niczego nie prowadzi o czym chyba wszyscy wiemy.
              • Gość: hobbysta Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: 213.199.253.* 03.02.08, 17:30
                nie ma woli miejscowych władz, aby tą brakującą część
                > dokumentacji zdobyć,

Jak można zdobyć coś , co nie istnieje! Żeby coś zrekonstruować, trzeba
                wiedzieć, jak to "coś" wyglądało, jak było konstruowane. No i pytanie:
                rekonstruować z wieku XIV, XV czy XVI? Przecież to inne zamki były! To tak samo,
                jak by zrównać z ziemią Wawel i odtworzyć go w wersji XV - wiecznej (bo przecież
                inwestycja XVI wieczna stanowiła naruszenie rdzennie historycznej tkanki XV -
                wiecznej)! Gdyby wtedy facet od projektu nazywał się Kleczkowski, a facet od
                protestu Kęsik, efekt mielibyśmy taki, że Wawelu by po prostu nie było. Fajne?
                Poza tym jestem w stanie zacytować Ci dziesiątki opinii autorytetów negujących
                sens prób rekonstrukcji historycznej (nie w tym przypadku, tylko w ogóle).
                Udawane średniowiecze to kicz po prostu!
            • Gość: mieszkaniec Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 13:25
              Brawo, argumentacja godna 12 letniego komentatora na Onece - "jak jesteś taki mądry to zrób lepsze"
              • Gość: gość Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 13:40
                Czasem te dzieci są od nas dorosłych mądrzejsze. Dopóki nie nauczą
                się naszych "sztuczek", widzą świat taki jaki powinien być a nie
                taki jaki spapraliśmy.
                • Gość: Dominika Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 15:11
                  "Obserwując tą "dyskusję" można zauważyć, że zwolennicy projektu
                  dr.Kleczkowskiego posługują się przeważnie językiem agresji lub
                  zarzucają przeciwnikom brak znajomosci tematu, wstecznictwo i wręcz
                  sabotaż dobrego pomysłu na ożywienie naszego zamku."
                  Co do pierwszej części, absolutnie sie nie zgadzam, prześledziłam wszystkie wypowiedzi, to raczej zwolennicy kupy gruzu atakuja pana Zalewskiego i jego twórczość. Co do drugiej , to chyba oczywiste, że niewielu z tutejszych dysakutanrów zna się na rzeczy, nie jestesmy archiektami, a działanie w kierunku kupy gruzu - mówi samo za siebie.
                  • jortex Re: Zamek będzie rewitalizowany... 03.02.08, 16:49
                    Niebawem ukaże się referat, jaki dr Lewicka wygłosiła na sesji naukowej w
                    Działdowie, dotyczący problematyki rekonstrukcji ciechanowskiego zamku. Pani dr
                    bardzo precyzyjnie określiła wszystkie fazy rozbudowy zamku i Domu Dużego. Na
                    podstawie opisów XVI-wiecznych i badań architektonicznych z lat 50-tych XX w.
                    ustaliła wszystkie najważniejsze elementy zabudowy wewnątrz dziedzińca. O Domu
                    Dużym wiadomo naprawdę sporo. Znany jest układ wszystkich pomieszczeń, ich
                    dyspozycja a nawet wyposażenie. Jest to wiedza, która pozwala na rekonstrukcję z
                    80% prawdopodobieństwem.

Rozumiem, że te 20%, które można odtworzyć poprzez analogie, jest "takie
                    poniżające", że aż trzeba zanegować rekonstrukcję w ogóle i postawić coś, co
                    nawet nie uwzględnia w sposób prawidłowy bryły dawnego Domu Dużego (o detalu nie
                    wspominając). Jest to typowy przykład "wylania dziecka z kąpielą" byle tylko
                    zaksięgować pieniądze, przeciąć wstęgę itd...

Jeśli Muzeum brakuje pomieszczeń, to dlaczego nie odtworzy dwóch pozostałych
                    elementów podpiwniczenia Domu Dużego - na to Główna Komisja Konserwatorska
                    wyraziła zgodę. Wyraziła też zgodę na zabezpieczenie murów zamku po to aby się
                    "nie rozsypał". Do ochrony zabytku, pawilon zaprojektowany przez dra
                    Kleczkowskiego wcale nie jest niezbędny.

I jeszcze jedna uwaga do pana Zalewskiego, kiedy pisze o "samozwańczości" koła
                    TOnZ w Ciechanowie. Towarzystwo Opieki nad Zabytkami jest organizacją o
                    100-letniej historii. Koło w Ciechanowie podlega pod najstarszy - Warszawski
                    Oddział TOnZ. Polecam też wycieczkę do Starostwa celem obejrzenia wykazu
                    organizacji pozarządowych, działających na terenie Ciechanowa lub choćby
                    zajrzenia na strony internetowe TOnZ.

G. Kęsik
                    • Gość: gość Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 17:08
                      Kęsik, ja tylko mam nadzieję, że historia Cię kiedyś rozliczy za zło, które uczyniłeś dla Ciechanowa i naszych potomnych...
                      • Gość: m Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 17:44
                        Tak, Kęsik - ten zbrodniarz, komunista i morderca dzieci! (a pewnie też żyd, mason i cyklista!!!)
                        • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 18:09
                          ... OJ...Miałem skończyć, ale... tak nie wolno. Tego za wiele.
                          Możemy się różnić ale tego to za wiele. Zarówno Ja jak i Pan G.Kęsik
                          czy inni mamy różne zdania i pewnie dobrze ale ,,mordować''nie wolno.
                          A tak gwoli informacji to ani Ja ani G.Kęsik ani Pani Lewicka
                          ani ,,enigmatyczna'' władza tylko fakty i przepisy oraz /ogólnie/
                          Muzeum ma w tej sprawie /na dzień dzisiejszy/ najwięcej do
                          powiedzenia. Rada Miasta wyraziła swoją troskę o ,,ruinę''. WIELKA
                          SZKODA, że tak się stało ale...
                          Panie G.Kęsik niech Pan nie myśli, że się dopiero co
                          urodziłem. ,,Samozwańcem'' w ciechanowskim odprysku TOnZ-u to Pan
                          jest i niech Pan nie wykręca kota ogonem.
                    • Gość: zdziwiony Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: 213.199.253.* 03.02.08, 17:52
                      A stadion 10-lecia? Nie bierzecie się za ochronę tego zabytku? Przecież te hieny
                      z PO pragną zniszczyć i ten pomnik kultury!!! W historycznej niecce pragną
                      umieścić budowlę radykalnie naruszającą jej historyczność. ZGROZA!!!
                      • Gość: as Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 18:08
                        Ostatni wpis oddaje z ironia istote rzeczy. Kazde pokolenie cos
                        dodawalo do struktury zamku /niektore kupe ruin/my powinnismy dodac
                        to co w XXI wieku jest najistotniejsze Nastepne pokolenia pewnie tez
                        dodzdza swoje 3 grosze do zamku Tak tworzy sie historia. Nie
                        skonczyla sie ona na sredniowieczu. A propos dlaczego ten golowas
                        tyle miesza w tej sprawie. Kim on jest i dlaczego tak sie wymadrza.
                        • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 18:19
                          Ech ... przecież o to w tym wszystkim chodzi...Dziękuję
            • magik1985 Re: Zamek będzie rewitalizowany... 04.02.08, 08:37
              A dlaczego ty nie zrobiłeś.? czy ja krytykuję sam projekt? NIE! Jest
              piękny i tak dalej, tylko mi się nie podoba wstawiony do zamku.
              Bosz... Co za brak zrozumienia, a fe! Czy już nie można stwierdzić
              po prostu, że mi się cos nie podoba? Sztuka p. Marka Zalewskiego tez
              do mnie nie przemawia i co mi zrobi? Pobije mnie? Nie! Ja się komuś
              nie podobam?"ni ziębi nie grzeje mnie to"... Zachowujesz się jak
              dziecko w piaskownicy, które obrażone zabiera zabawki i
              krzyczy "bawcie się sami". A idź. A jakoś nikt nie wpadł na to, ze
              skoro tak dużo osób krzyczy, że brzydkie "kurnik", "plastik" itd to
              moze warto się zastanowić nad inną formą ? lokalizacją? eh.. w taki
              sposób do niczego nei dojdziemy, wiem, że kłapać dziobem nie wypada.
              AAle, że mmi się nie dpodoba.. cóż.. Picassa za jego życia tez nikt
              nie docenił.
              • Gość: gość Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 09:14
                W każdym przypadku rozmowy na temat projektu p.Kleczkowskiego ze
                znajomymi czy w mieście, czy w pracy, pada sformułowanie mniej
                wiecej tego typu - kto to wymyślił? dlaczego tak? zgroza!!!.
                Przeważnie pierwszy raz na to patrzą i tutaj wypada zaznaczyć, że
                rozpropagowanie tego projektu wśród mieszkańców jest żenujące. Może
                o to chodzi? Po cicho coś załatwić?. Zaraz ktoś zripostuje - masz
                takich znajomych (nie znających się na rzeczy, tumanów, wsteczników
                takich samych jak jesteś). No cóż. Obracam się przeważnie w gronie
                ludzi z wyższym wykształceniem, bywałych w świecie, no ale tylko
                magistrów. Może tam jeden dr się znajdzie.
                Rozumiem, ze projekt może się komuś podobać. Gusta ludzkie są różne.
                Mnie też by się bardzo podobał, ale niestety w innym kontekście.
                Tego typu architektura postawiona obok, gdzieś w okolicy np. na
                błoniach naprzeciwko zamku cieszyła by moje oko. To byłoby
                nowoczesne i zrobione z sensem.
                • Gość: Dominika Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 10:00
                  absolutnie nie zgodzę się z tym, że projekt nie był rozpropagowany, było tyle spotkań i prezentacji projektu - dość aby się z nim zapoznać,
                  jak i z argumentami:za i przeciw. Tyle tylko, że tych znawców krytyków
                  "nie bo nie", nie bo mi sie nie podoba i tyle", a przede wszystkim Ciechanowian było na tych spotkaniach niewielu.
                  A ci, którzy byli, niewiele się wtedy , kiedy był czas odzywali. Choćby sam Kęsik Junior, który był na ogłoszeniu wyników konkursu i słowem się nie odezwał. Dopiero z niewiadomych przyczyn rozpoczął walkę po kilku
                  ładnych miesiącach. To też zastanawiajace.
                  Poznając dobrze aspekty projektu jestem zdania, że wiele nieprawdziwych rzeczy na temat projektu Kleczkowskiego, powtarzanych potem gdzie się da wymyślił sam Kęsik. Przykład: choćby wg Kęsika" fosa na dziedzińcu", a wg projektu "ścieżka edukacyjna pozwalajaca na obserwację struktury murów" - coś co dziś spotkać można w wielu polskich muzeach.
                  Powtarzane w ten sposób ślepo staje się powoli prawdą.
                  A Picasso? dobry przykład, jak również i Chopin w Łazienkach (poczytajcie jak protestowała przeciw niemu Warszawa)i wiele innych . Ale wszędzie trzeba było śmiałej odwagi...
                  • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 10:16
                    Tak i dziekuję ... jeszcze mit o jakimś plastiku ... ludzie słyszą i
                    widzą tylko to co chcą ... pozdrawiam
                  • Gość: gość Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 10:39
                    Zgadzam się z Panią. Gdyby słuchac tzw. opinii publicznej nie
                    mielibyśmy np.Picassa w malarstwie, Kage w muzyce itd,itp. Picassa
                    do dziś nie rozumiem z czego się wcale nie wstydzę i gotów jestem
                    się założyć, że prawie wszyscy Go nie rozumieją a tylko nieliczni
                    mają odwagę się do tego przyznać. To samo z Kage itp. Znawcy
                    powiedzą w tym momencie - trzeba na to umieć spojrzeć, umieć się
                    wsłuchać, przyjdżcie do nas to wytłumaczymy wam na czym to polega
                    itd. Znakomita większość tych co bedzie obcować z tymi dziełami nie
                    ma na to czasu i tak naprawdę te dzieła służą tylko garstce znawców
                    wśród których też jest kilku co się naprawdę znają areszta robi z
                    siebie znawców. Ja to Pani Dominiko przerabiam na polu innej
                    działalności artystycznej i wiem doskonale jak to jest.
                    • Gość: hi hi hi Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.171.95.110.crowley.pl 04.02.08, 10:58
                      łooo, czy pan "rzeźbiarz" to lokalny pikasso?
                    • Gość: marek zalewski Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 11:01
                      Drogi Gościu /przepraszam, że podsłuchuję/... zrozumieć?/wcale nie
                      musisz/ trzeba prześledzić/zdać sobie sprawę z rozwoju Sztuki i
                      wpływu Sztuki na życie człowieka a mamy przecież XXI wieku.
                      Przepraszam za te komunały ale... bo przecież impresjoniści czy
                      Picasso, czy Lem - można by tak w nieskończoność mieli ogromny wpływ
                      na to KIM MY dzisiaj jesteśmy...jak się ubieramy...czym jeździmy...w
                      jakich domach mieszkamy...itd...itp...
                      Należy taki rachunek zrobić i jeszcze zastanowić czym jest np.
                      kompozycja, kolor, forma...i można by tak jeszcze. Mnie jako
                      Artyście oczywiście by się chciało OBCOWAĆ z świadomym odbiorcą
                      sztuki ... ale to są tylko chęci... a jak jest to widzimy...
                      Mam nadzieję... a w wolnych chwilach zapraszam do Galerii,,C''np.w
                      piątek o godz.18.oo otwieramy nową wystawę/jak co miesiąc/.
                      Sztukę trzeba najpierw poznawać nie tylko oceniać...zapraszam i
                      pozdrawiam
                      • Gość: as Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 12:43
                        W zupelnosci zgadzam sie z p. Zalewskim. Trudno jest przekonac ludzi
                        do wizji artystycznych, gdy ich percepcja sztuki kończy sie na
                        oklepanym temacie słonecznikach van Gogha / nie ujmujac nic
                        wybitnemu artyscie/. Ale jest to wina naszego systemu edukacyjnemu.
                        Czlowiek wykształcony na roznych etapach ksztalcenia w efekcie jest
                        analfabetą z dziedziny sztuki. Nikt go tego nie uczy, a jezeli uczy
                        to podobny analfabeta . Pytanie. Czy ktos z dyplomem muzyka czy
                        plastyka bedzie uczyl np w sredniej szkole, gdy na ten przedmiot
                        przypada zaledwie 1 godz w calym ciagu nauki. W Ciechanowie takich
                        nauczycieli policzylby na palcach jednej reki. Wspolczuje im w
                        takich warunkach pracowac. Potem sie dziwimy, ze spoleczenstwo o
                        takim projekcie jak zamek mowi tylko, ze albo sie podoba , albo nie
                        i zadnej merytorycznej dyskusji. Gustow jest tyle ile jest ludzi i
                        tym nie nalezy sie przejmowac i robic swoje. Pozdrawiam p.
                        Zalewskiego i zycze mu powodzenia na tym trudnym polu. Jeszcze
                        jedno. Ktos z forumowiczow zarzucil p. Zaleawskiemu, ze byc moze
                        bedzie prezentowal swoje rzezby w zamku. I tu wychodzi pies
                        ogrodnika. Po to p. Bog dal talent p. Zalewskiemu, zeby on z niego
                        skorzystal. Wyksztalcil sie w tym kierunku i rzezba to jego chleb.
                        Coz w tym dziwnego. Hm polskie piekielko!
                    • Gość: m Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: 212.160.172.* 04.02.08, 13:15
                      Przecież ten projekt to jakieś popłuczyny po postmodernizmie. Jesli
                      chcecie być tacy super nowoczesni budujcie faktycznie współczesną
                      architekturę.
                      • Gość: Dominika Re: Zamek będzie rewitalizowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 16:25
                        Kolejny znawca się znalazł....Tymczasem nie da się ukryć, że wiele autorytetów, nawet przeciwników uważa ten projekt za dobry, tyle tylko, że widzą go gdzie indziej... Dlatego proszę nie krytykować projektu, bo nie o to tutaj w tym wszystkim chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka