ma-ma-o 06.06.09, 13:47 czy ktoś może wie, w jakich godzinach są msze w Farze w dzień powszedni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: venom Re: Fara i msze IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.09, 14:11 czyli w tych godzinach parkujemy gdzie popadnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Fara i msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 16:34 takie informacje powinny być dostepne na stronach www. ale niestety tylko 2 parafie podążaja za postępem. parafia sw.Piotra i Fatimska.mają bardzo aktualne strony www. pozostałe są 100 lat za murzynami. proboszczowie nie moga zrozumieć ,że w dzisiejszych czasach to jest niezbędne. nie odciągnie ludzi od kościoła a wręcz odwrotnie zachęci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIL Re: Fara i msze IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.09, 16:40 no i przy pozostałych kościołach można spokojnie zaparkować bez względu na wyznanie. Ale przecież jak to nasza wice mówiła, że ten odcinek drogi nie jest kierowcom potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ''''' Re: Fara i msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:17 w ogole fara ciechanowska ma super proboszcza i wikarych bardzo przyjaznie nastawieni do swoich parafian hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fru Re: Fara i msze IP: *.cnow.pl 07.06.09, 20:58 Klasztorek kiedyś miał stronę, ale czemuś zaprzestał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Fara i msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 21:25 cała nadzieja na zmiany po odejsciu starego proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Re: Fara i msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 22:50 O tak! Co racja, to racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Nowy proboszcz w tekli!! Ocena pozostałych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 11:57 no w Tekli pod koniec czerwca proboszcz się zmienia. Miejmy nadzieję, że ten który przyjdzie będzie postępowym człowiekim i znów zacznie działać strona internetowa parafii oraz zmieni się powalający cennik usług w Klasztorku. Co sądzicie na temat kosztów jakie trzeba ponosić w wyniku takich uroczystości jak ślub, chrzest, pogrzeb itp. w naszym mieście????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeska nasze las vegas IP: *.elk.mm.pl 12.06.09, 22:47 ciechanów to drugie las vegas, nie słyszałam nigdzie o takich cenach, dla przykładu zapowiedzi w farze-130 zł ( u narzeczonego na mazurach 0 zł, u koleżanki w trójmieście 50 zł) , ślub w farze póki co 900 zł + "dodatki" dla porównania w sopocie na monciaku 500 zł...a o półślubkach nikt poza ciechanowiakiem nie słyszał... Odpowiedz Link Zgłoś
amigosciech Re: nasze las vegas 13.06.09, 02:15 Zapowiedzi w Farze 130 zł? Ja zapłaciłem w Fatimie 250 zł a i tak byłem uradowany bo księża potrafią wziąć półślubek w cenie połowy ślubu. No przecież "sama nazwa wskazuje" jak to powiedział proboszcz z Opinogóry do mojego brata. Ale jak to mówią: "ksiądz na swojej parafii, równy bossowi ..." może lekko się zapędziłem, ale ta nasza diecezja Płocka jest chyba ewenementem w skali kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskana Re: nasze las vegas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 08:31 Muszą płacić wysokie podatki do diecezji - skąd brać? Odpowiedz Link Zgłoś
amigosciech Re: nasze las vegas 14.06.09, 00:16 Każda parafia od innych sum płaci te podatki?? Coś mi się jednak wydaje, że to inwencja poszczególnych proboszczy. Rozumiem potrzebę finansowania kościoła, ale można by to było jakoś ujednolicić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olof Re: nasze las vegas IP: *.cnow.pl 16.06.09, 10:21 można by ujednolicić jak we Włoszech - dobrowolnym podatkiem, który by finansował pensje, seminaria, budynki etc. a jednocześnie uwolnił ludzi od płacenia za "półślubki" i całą resztę - cenniki czasem powalają na kolana; tylko czy taka formuła przejdzie? ja jestem za, bo nie wierzę, że księża przejdą na opłaty "co łaska" Odpowiedz Link Zgłoś
amigosciech Re: nasze las vegas 20.06.09, 15:08 To nie ma szans przejścia. Ale pewnie w Ciechanowie za kilka/kilkanaście lat stanie się to co w Warszawie jest teraz. Ludzie przestaną brać kościelne a śluby stanieją i będą kosztować 400 zł. Jestem za zmianą finansowania kościoła z naszych podatków tak jak to jest w cywilizowanych krajach albo za uczciwym opodatkowaniem usług kościelnych, bo jeśli jest cennik to już nie jest dla mnie sakrament a usługa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZEWIDYWACZ Re: nasze las vegas IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.09, 15:14 wcale się nie dziwię kościołowi. Wiedzą że mogą ciągnąć od ciemnoty to ciągną ile wlezie. Tu wszyscy boją się złego słowa powiedzieć księdzu bo to BOS, a Warszawie gdyby ksiądz krzyknął 1000 zł to by dostał opierdziel i do widzenia a poza tym w Warszawie jest duża konkurencja Odpowiedz Link Zgłoś
amigosciech Re: nasze las vegas 21.06.09, 00:30 Ciągną od wszystkich, nie tylko od ciemnoty. Teoretycznie jednak masz wybór, możesz wziąć cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: nasze las vegas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 12:11 A największą przeginkę robią proboszczowie od siedmiu boleści na parafiach wiejskich. Tam nikt się im nie postawi bo jak taka można. Ewenementem na skalę naszego województwa i nie tylko jest proboszcz z parafii w Łysakowie ( mała miejscowość po trasie do Gruduska). Gość ma takie cenniki usług kościelnych, że nóż się w kieszeni otwiera. Ale ma 3 porządne samochody więc musi na nie zarobić. ŻENADA!!!!!!! MAM NADZIEJE ŻE JUZ WKRÓTCE LUDZIE ZROBIĄ Z NIM PORZĄDEK... Odpowiedz Link Zgłoś