Dodaj do ulubionych

Nowy podzial administracyjny-utopia?

IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 29.06.06, 20:35
Dwa razy wiecej wojewodztw i calkowita likwidacja powiatow-to pomysł dwoch
poslow PiS-u Krzysztofa Tchorzewskiego i Leonarda Krasulskiego,kazde z tych
wojewodztw liczyloby przecietnie 1-1,5 mln mieszkańcow.Panowie ci maja bardzo
dobre relacje z szefem PiS-u,panem J.Kaczynskim,co wy na to?
Obserwuj wątek
    • mrjulek Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? 29.06.06, 22:27
      a jakby ten podzial mial wygladac? jakies informacje konkretniejsze? bom
      ciekaw! :)
    • francuz_el Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? 30.06.06, 11:57
      Nie utopia, tylko udogodnienie. Jest to jedyne rozwiązanie, które zmniejszy
      koszty administracji, a przy okazji nie zwiększy odległości ludzi do urzędów.
      Powiem więcej dostępność urzędów zwiększy się, a decyzje będą podejmowane
      szybciej. Rozgraniczenie kompetencji na gminy i powiaty, a do tego jeszcze
      dodatkowe skompliwanie ich powiatami grodzkimi porządkowi w administracji nie
      służy. Jak to sobie wyobrazić? Normalnie, trochę ponad 30 województw ze
      stolicami w miastach pow.100 tys.mieszkańców i likwidacja powiatów, tzn. system
      dosyć podobny jak przed reformą z 1999 r. Jak się znajdą na to pieniądze, dobrze
      byłoby powrócić do lepszych wzorców.
      BTW Skąd się alfik dowiedziałeś o tym?
      • Gość: alfik Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 30.06.06, 14:23
        Srodowe wydanie "Dziennika",tego ogolnopolskiego i wiadomosci z tego czwartku
        pierwszego programu PR.
      • maszar Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? 30.06.06, 23:48
        dobry sposób na obsadzenie stołków przez wiernych towarzyszy.
        Czas wprowadzić w życie program ideowy prezesa K. - TKM...
        • francuz_el Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? 01.07.06, 01:16
          Robisz się nudny maszar z tymi swoimi tekstami. Jakbyś przez chwilę tylko
          pomyślał, to byś wiedział, że nawet jakby PiS chciał wprowadzić w życie TKM, to
          by nie starczyło mu ludzi do obsadzenia wszystkich stołków. Oczywiście gdyby PO
          zaproponowała to, byś piał z zachwytu...
          • maszar Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? 02.07.06, 19:25
            pragnę przypomnieć, że zasadę TKM przedstawił opinii publicznej niejaki Jarosław
            K. i dlatego w nieodparty sposób wiże się z PiSem. Normalną rzeczą jest wymiana
            osób na strategicznych stanowiskach, ale zasięg operacji PiS (szczególnie w
            połączeniu z przedwyborczymi bajeczkami o tanim państwie, fachowości itp) staje
            się żenujący.
            Może jestem i nudny, ale tylko dlatego, że oceniam nudną rzeczywistość w
            wykonaiu Prawie Sprawiedliwości. Prawie robi dużą różnicę...
          • Gość: pR0SiAczek Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.07.06, 20:36
            mniej wiecej pol roku temu postanowilem dac sobie spokoj z tym forum - i do
            dzis nawet nie przeczytalem posta - jednak dzis tu trafilem, postanowilem
            nadrobic nieco zaleglosci i poprosic cie o cos (ale to nieco dalej) widzac jak
            bronisz absolutnie nieslusznie wielu tez i poczynan swoich liderow w imie
            punktowania u Wplywowych przed nadchodzacymi wyborami samorzadowymi (pisz sobie
            co chcesz to moje zdanie, masz prawo tak ja i ja do swojej oceny twojego
            postepowania)

francuz, szanuje cie za konsekwencje, poglady toleruje choc nie podzielam, ale
            prosze przestan ciagle sie tlumaczyc (bo rzadko ktos cie o to prosi - w
            wiekszosci przypadkow sam z siebie wyjezdzasz z tlumaczeniami) jak w
            przedszkolu z poczynan swoich wodzow bo jest to rowniez zenujace jak ich
            wielomiesieczny cyrk poziomem w okolicach inteligencji 2 latka... My naprawde
            nie jestesmy tlumem ciemniakow - jak bardzo by chcial pis ktorym da sie
            sterowac jak stadem baranow metoda nakazowo-rozdzielcz. twoi ziomale wybrali
            sobie takich partnerow to sa wspolwinni... robia cos nie tak to sa winni. a ja
            ciagle slysze (slucham radia), ze to INNI I UKLAD I SYTUACJA jest winna - jak
            dzieci. i te dzieci dzwigaja nie do udzwigniecia dla nich ciezar
            odpowiedzialnosci za polske, za moj i twoj byt, za Nasza przyszlosc... i
            przegrywamy razem z nimi... wiec przestan bredzic o "zwolennikach wspanialej,
            lecz gorszej PO", bo mnie nie cieszy ich porazka, tak jak nie cieszy porazka w
            rzadzeniu pisu.. zycia nam nie starczy zeby w koncu nie stracic kolejnych
            ktorychs z rzedu 4 lat na "pieprzenie farmazonow przez politykow"...

a propos widze ze stawianie sie w opozycji do "wydymanego przez was
            koalicjanta" jest bardzo trendy od ponad roku.. widac ze konsekwentnie
            realizowany program socjotechniczny mial takie zalozenia, a wielu ludzi daje
            sie nabrac na sztuczki zawarte w kilku podstawowych podrecznikach z tej
            tematyki. choc wiekszosc z nabranych chyba rzadko wogole w ksiazki zaglada...
            (wyniki badan i ankiet osrodkow badania opinii pokazuja to bardzo wyraznie)

ps. wypada mi podziekowac pisowi, poniewaz od pazdziernika nie ogladam polskiej
            telewizji (jedynie kanaly polskojezyczne) co do tamtego czasu bylo dla mnie nie
            do pomyslenia...

ps2. prosze nie zaczynaj ze mna polemiki bo nie zamierzam sie tu wiecej
            udzielac...
            • francuz_el Re: Nowy podzial administracyjny-utopia? 22.07.06, 00:34
              Witam,
              dobrze, że się odezwałeś, bo już myślałem, że całkowicie przepadłeś ;-) U mnie
              się sporo zmieniło, a tego forum i tak nikt nie czyta, więc nie muszę się
              podlizywać "tym z góry". OK, polemizować nie będziemy. Ja wiem swoje, widziałem
              różne ciekawe rzeczy, część nieprawdopodobnych, Ty też masz swoje poglądy i tyle.
              Pozdrawiam
    • Gość: Janek Urzad wojewódzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 10:14
      Dobra, ale gdzie będzie Urząd Wojewódzki, skroro połowę budynku zajął już PWSZ?
      A jak mniemam połowa budynku nie wystarczy na UW?
      • Gość: alfik Re: Urzad wojewódzki IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 01.07.06, 15:20
        Poprostu urzedu nie bedzie,powtarzam jeszcze raz ,to utopia,chociaż z punktu
        widzenia elblazanina jestem za.
        • Gość: alfik Re: Urzad wojewódzki IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 21.07.06, 21:17
          I jescze jedno,po tym nowym podziale na 16 wojewodztw,to wlasnie powiaty mialy
          stopniowo przejmować kompetencje dawnych,malych wojewodztw,wowczas nie
          martwilibysmy sie,ze paszportowke zabiorą do wojewodztwa,mialo tak byc,a co
          jest?Powiaty bardzo czesto są niechcianą czapą dla gmin,wiążą gminom ręce,a
          mialo byc tak pięknie.
    • generallo Nic 22.07.06, 08:44
      Bo jak narazie nie słychać o zmianach na mapie województw i powiatów :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka