Dodaj do ulubionych

Asymetria ułożeniowa

IP: *.* 07.04.02, 20:08
U mojego 3-miesięcznego synka neurolog wykrył asymetrię ułożeniową. Od ponad dwóch tygodni rehabilituję go metodą Vojty, ale na razie nie widzę żadnych efektów - mały nadal układa główkę prawie zawsze w lewą stronę, nawet ssie tylko lewą piąstkę. Może ktoś z Was miał albo ma podobny problem ze swoim dzieckiem? Czy ta metoda Vojty coś daje? Proszę, napiszcie.Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: anuś Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 07.04.02, 20:17
      Ja idę w piątek do neurologa z podobnym problemem. Ciekawe jakie dostaniemy ćwiczenia.A czy możesz dać przykład tych ćwiczeń Voity? Czy są one skomplikowane? Pozdrawiam anuś
      • Gość: guest Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 07.04.02, 21:10
        u nas nie było problemow powaznych, ale troszke tendencja do ukladania lebka w jedna strone. i jedna z metod bylo ukladanie jakiegos przedmiotu kolorowego po drugiej stronie, aby dziecko zainteresowane, odwracalo sie.
      • Gość: guest Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 07.04.02, 21:11
        Ćwiczenie polega na tym, że przytrzymuje się dziecku główkę i uciska odpowiedni punkt na klatce piersiowej. Podobno nie jest to bolesne (zresztą jak coś takiego może boleć?), ale dzieci bardzo nie lubią tego ćwiczenia i głośno protestują. Mój synek tak protestuje, że słychać w całym bloku.Ewa
    • Gość: AnitaP Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 07.04.02, 21:20
      U mojego 3-letniego synka zdiagnozowano asymetrię i był rehabilitowany metodą Vojty przez kilka miesięcy. Ilość ćwiczeń i częstotliwość ich wykonywania była stopniowo zwiększana, aż doszliśmy do 3 ćwiczeń 4 razy dziennie. To był koszmar. Dziecko wyło, a my mieliśmy kryzys psychiczny. Ale pomogło! Potem stopniowo przeszliśmy na metodę Bobathów - przyjemna i łagodna, ale na skutek trzeba dłużej czekać. W tej chwili mój synek skończył 2 latka, jest zdrowy, bardzo ruchliwy i doskonale się rozwija.Pozdrawiam i życzę wytrwałości - Anita.
      • Gość: AniaB! Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 07.04.02, 22:04
        Czy to, że dziecko podczas snu i podczas zasypiania przeważnie trzyma główkę przekręconą w jedną stronę stanowi problem? Mała ma 7 m-cy. Kiedy zwróciłam na to uwagę ortopedzie powiedział, zeby ustawiać zabawki z drugiej strony. To było 4 m-ce temu. Potem jeszcze byliśmy u kontroli i niby wszystko ok, ale córcia ciągle preferuje jedną stronę. Normalne? W końcu każdy z nas ma swój ulubiony bok. Samo przejdzie? Nie chcę niepotrzebnie panikować.
      • Gość: guest Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 08.04.02, 07:59
        Zajrzyjcie na forum ZDROWIE. Jest tam bardzo dużo informacji na temat ćwiczeńy Vojty i różnych innych metod rehabilitacji maluchów.:hello:Tyska
    • Gość: guest Re: Asymetria ułożeniowa IP: *.* 08.04.02, 09:08
      My rowniez cwiczylismy przez 5 miesiecy 3 razy dziennie. Cwiczenia sie zmienialy zaleznie od postepow, czasami bylo jedno, dwa, trzy najwiecej. Maly darl sie jakby go ze skory obdzierali, ale zaraz po zakonczonych cwiczeniach smial sie bo wiedzial, ze to koniec. Teraz jest zdrowy i wesoly, nie ma sladu po asymetrii. Metoda ta jest skuteczna ale ja rowniez przezywalam kryzysy i kilka razy chcialam zaprzestac cwiczen. Ale wytrwalam chociaz czasami bylo ciezko. Pozdr,Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka