kasiak29 09.05.04, 19:34 Nie uważacie, że Super Express to świnie nad świniami żeby zamieszczać zdjęcia zamordowanego Milewicza? Ja uważam, że to szczyt chamstwa, skur...yństwa i pazerności na kasę. Kaśka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igga-81 Re: Super Express 09.05.04, 20:32 byłam w szoku!!!! niech żyje brak taktu;-((( a pomyślałyście co czują jego najbliżsi??brrrrrrr aż mi ciarki po plecach przechodzą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agapolo Re: Super Express 09.05.04, 20:36 bez komentarza... agapolo Forum mam mądrych i sympatycznych Odpowiedz Link Zgłoś
kachna01 Re: Super Express 09.05.04, 21:28 Uważam, że w pogoni za sensacją, pieniędzmi czy nie wiadomo czym, dziennikarze nawet własnego kolegę potrafią poświęcić. Uważam, że jest to obrzydliwe i poniżej wszelkiej krytyki. Kachna Odpowiedz Link Zgłoś
mama_martusi Angora zrobiła to samo :( 10.05.04, 07:16 Jak zwykle w pn rano kupiłam nowy numer Angory i nawet do niego nie byłam w stanie zajrzeć po tym co zobaczyłam na okładce. Leży więc sobie ta Angora złożona na biurku tak żeby nie było widać zdjęcia zabitego Milewicza. Jak oni mogli to zrobić?! Dno.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: Super Express 10.05.04, 09:28 Każde zdjęcie ofiar jest dla mnie okropne. Każdy martwy człowiek na zdjęciu w szmatławcu typu SE czy Fakt... Niedawno właśnie w tym drugim ukazała się pośmiertna (z detalami)fotografia szejka Ahmeda Jassima. Dramat. Pogoń za sensacją. Współczuję wszystkim bliskim ofiar jakiejkolwiek tragedii, którzy muszą znosić ten kult obrazka w szmatławcach i cierpieć, widząć swych nie żyjących bliskich na okładce tabloidu za złotówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Super Express 10.05.04, 11:25 Zdjęcia zamieściła też "Rzeczpospolita" i co wy na to???? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
wierz_14 Wczoraj widziałam je też w GŁOSIE Szczecińskim! 10.05.04, 12:22 Bardzo się zdziwiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Wczoraj widziałam je też w GŁOSIE Szczecińsk 10.05.04, 12:37 Skoro aż tak się obruszacie na zamieszczenie pośmiertnego zdjęcia, dziwi mnie, że taki wątek powstał dopiero, gdy zginął ktoś o znanym nazwisku! Rzadko kupuję gazety, staram się nie oglądać wiadomości. Poprzestaję na wiadomościach radiowych i to mi wystarcza. A czasami mam dość nawet słuchania ! Nie cierpię taniej sensacji, plotek i żerowania na ludzkim nieszczęściu! Ale uważam, że śmierć mniej znanych powinna być tak samo uszanowana! Odpowiedz Link Zgłoś
tranik Re: Wczoraj widziałam je też w GŁOSIE Szczecińsk 10.05.04, 12:51 Otoz to. Manipulowanie przez media opinia publiczna jest tak wielkie, ze chyba sami nie zdajemy sobie z tego sprawy. Pani Pienkowska jest tak przekonujaca w swej roli, ze az trudno miec inne zdanie. Szkoda tylko, ze w innych przypadkach tocza sie sprawy a dziennikarze i tak maja w nosie czy kogos boli dana publikacja czy tez nie. I nie jest to kwestia tylko Super Ekspresu ale kazdej innej gazety czy tez ogolnie mediow. Czy Pani Jola Pienkowska zastanawiala sie nad rodzina i jej cierpieniem, jak beznamietnie komentowala smierc weterynarza, ktorego przez pomylke zastrzelona podczas lapania tygrysa? Oj chyba nie, bo komentowala to przez kilka kolejnych dni. Wiec nie opluwajcie SE tylko wszystkich po kolei, bo im wszystkim brakuje poczucia chocby estetyki i wszyscy gonia glownie za kasa. TVN pokazalo wczoraj zabitego studenta z Lodzi. Fakt bylo ciemno nie bylo widac twarzy. Ale pokazalo. I co? Czemu brak odzewu? Pozdr...TrAnik Odpowiedz Link Zgłoś
miranda3 Re: Wczoraj widziałam je też w GŁOSIE Szczecińsk 10.05.04, 13:32 cytat :Czy Pani Jola Pienkowska zastanawiala sie nad rodzina i jej cierpieniem, jak beznamietnie komentowala smierc weterynarza, ktorego przez pomylke zastrzelona podczas lapania tygrysa Oj tak , mimo, ze bylo to jakis czas temu to zawsze w takich sytuacjach ten przypadek chodzi mi po glowie : pokazano wtedy chyba ze 4 powtorki w zwolnionym tempie, rany przeciez ten czlowiek wlasnie stracil zycie, a oni pokazuja to jak , robieraja na czesci, komentuja : koszmar jakis a trudno nawet nazwac co to bylo dla rodziny, przyjaciol , znajomych. Eh, media zupelnie zatracily granice ( Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Etyka 10.05.04, 13:29 Wiesz, w ogóle to zginęło wiele osób o znanym nazwisku... Ale Milewicz: Polak, dosyć znany jeżeli ktoś ogląda TV - wiadomości,ale w ogóle po co ja to piszę.... Jest takie coś jak etyka... Oczywiście niejednokrotnie pokazywane były zdjęcia zabitych irakijczyków, czeczenów, hiszpanów, to też nie było etyczne, ale może to mniej do nas przemawiało, były to osoby dla nas anonimowe. Tu opkazano kogoś, kto wiesz jak się nazywał, był osobą znaną, prawie codziennie pokazywaną w TV.... Pomyslałaś o tych którzy Go znali???? aga Odpowiedz Link Zgłoś
tranik Re: Etyka 10.05.04, 13:44 W moim poscie nie staram sie wybielic SE, a jedynie uwidocznic hipokryzje, jaka dokarmia sie widza i manipuluje jego opinia. Mowienie, ze Milewicza znamy i nie pokazujemy wiec jego zdjecia ma sie nijak do pokazywania okrutnych zdjec z przbiegu zdarzen zabijania wymienionego weterynarza. Czy widzisz roznice, czy tez nie ma to dla Ciebie wiekszego znaczenia? To tez byl Polak i tez mial rodzine, znajomych....Mowie tez, ze wlasnie tej etyki brakuje. Granica jak widac tez jest cieniutka, bo mnie poruszaja gleboko zdjecia ofiar wypadajacych z World Trade Center i podobne. Mowienie, ze tego to nie znamy wiec jego zdjecia nie poruszaja i splywaja jak po kaczce woda to wlasnie hipokryzja. Albo stosujemy podobne zasady w stosunku do wszystkich i wtedy jest uczciwie i nie ma problemu, albo udajemy wzniosly ton i stajemy sie hipokrytami. Pozdr...TrAnik Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Etyka 10.05.04, 14:35 Napisałam, że pokazywanie w prasie, w TV, jakichkolwiek zdjęć ofiar jest nieetyczne. aga Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Super Express 10.05.04, 15:35 Zdjęcia różnych ofiar różnych tragedii są zamieszczane w prasie, pokazywane w TV. w tym przypadku jednak chodzi o to, że zostało pokazane zbkliżenie twarzy martwej osoby - to jest szokująće, bo takich zdjęć faktycznie nikt do tej pory nie zamieszczał (i nie chodzi nawet o osoby publiczne). I stąd też cały protest przeciw SE. Inne rodząsię uczucia jeśłi widzisz zdjęcie szerokim planem i sylwetką zmarłego, a co innego kiedy masz po prostu portret trupa. P.S> zdjęć nie widziałam, ale tak one wygląają z opisów Odpowiedz Link Zgłoś
jaskierus Re: Super Express 10.05.04, 20:12 MNie ostatnio strasznie zbulwersowala "Gala"- zaraz po smierci Kaczmarskiego wydrukowali "ostatni wywiad". Okazalo sie, ze zrobili go pare miesiecy temu i chyba czekali, az umrze zeby moc wydrukowac i zwiekszyc sobie naklad, dupki. Odpowiedz Link Zgłoś
ladydark a co z odbiorcami tych szmatławców???? 11.05.04, 12:51 To fakt, że dziennikarze zachowują się coraz częściej jak hieny cmentarne, ale co powiedzieć o odbiorcach tego typu prasy? Przecież gdyby nie głodna sensacji i juchy tłuszcza,która kupuje Fakt czy SE i pasjonuje się i niezdrowo podnieca każdym skandalem, tragedią i sensacją, te gazety nie zaistniały by na rynku. Ludzi zawsze pociągało czyjeś nieszczęście. Dawniej formą rozrywki były publiczne egzekucje, a teraz mamy tabloidy i głód na krew zaspokojony. smutne((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Super Express 11.05.04, 14:05 Miałam łzy w oczach jak dowiedziałam się, ze zginął Milewicz, ale uważam, że reakcja mediów i niektórych polityków na zamieszczenie jego pośmiertnego zdjęcia (w ogóle nie drastycznego: wyglądał jakby spał, widziałam te zdjęcia w internecie przed zablokowaniem strony SE) jest zwykłą hipokryzą. Bratkowski powiedział wręcz, że co innego jest publikowanie zdjęć anonimowych ofiar, a co innego przyjaciół. Czyli gdyby np. mnie zabito można by było publikować, bo ja oczywiście nie mam przyjaciół i rodziny? Można pokazywać podpalone, a potem powieszone zwłoki Amerykanina, bo on nie był kolegą naszych dziennikarzy? "Fakt" który zagrzmiał świętym oburzeniem na SE może publikować zdjęcia dziewczyny w trumnie zabitej przez chłopaka, może publikować zmasakrowane zwłoki szejka itd. Zakłamanie i hipokryzja do entej potęgi. Oczywiście nie mam też wątpliwości co do intencji naczelnego SE: chodziło o kasę (każdej gazecie chodzi o kasę, nie oszukujmy się), bo zdjęcie niczego nie wniosło. Naczelny reklamował to zdjęcie jako drastyczne. Dlaczego skoro tak naprawdę jest ono zupełnie zwyczajne i nie bulwersujące? Nie widać krwi, Milewicz jakby spał. A w ogóle ciekawa jestem dlaczego TVP pokazała rozpaczającą rodzinę przy trumnach? Czy to nie jest żerowanie na tragedii? Jakoś nikogo to nie oburzyło. Powtórzę: hipokryci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miola Re: Super Express jest OK 11.05.04, 14:25 Fotografia w SE pokazała, że dziennikarze (poza tymi z SE) mają moralność Kalego. Każda ofiara pokazana na zdjęciu ma rodzinę i bliskich - ale wtedy najważniejsza jest INFORMACJA, ale kiedy pokazuje się dziennikarza, to najważniejsza jest ETYKA. Odpowiedz Link Zgłoś
s.a.m.m.y Re: Super Express - a czym on się różni od TVP? 11.05.04, 14:30 Przepraszam bardzo ale czym się różni Super Express o TVP? Tej telewizji, która tak bardzo potępiła Super Express? Wywiad z Jerzym Ernstem nakrecony w kilkanaście godzin po całym zdarzeniu. Po tym jak widział śmierć swoich i ich kolegów? Wywiad puszczany we wszystkich możliwych informacjach. Stan psychiczny Ernsta nie pozwalał na przeprowadzenie tego wywiadu i w Polsce żaden lekarz, przypuszczalnie, nie wyraziłby na niego zgody. Ale jednak wywiad został przeprowadzony i puszczony, bo to podnosi oglądalność. Komu i czemu miały służyć zdjęcia nakręcone przez Ernsta i puszczone przez TVP? Zdjęcia w których słychać jego ból, strach i wołanie o pomoc? Jakim prawem TVP filmowała ból i rozpacz żon i córek zabitych dziennikarzy? I tutaj jakoś nikt nie zaprotestował... Jeżeli chodzi o SE to go nie kupuje i gdyby nie afera w radiu i TV nie miałabym o tym zielonego pojęcia. Natomiast telewizja nie dała mi wyboru i chcąc oglądnąć jakiekolwiek wiadomości musiałam oglądnąć wyżej opisany wywiad i zdjęcia. Widziałam zdjęcie zabitego Milewicza w internecie i nie zrobiło ono na mnie takiego wrażenia jak zdjęcie zabitego Mounira Bouamrane leżącego koło samochodu z twarzą do ziemi. Zdjęcie to wydrukował Newsweek w artykule o dziennikarzach. Dlaczego nikt nie oburza się teraz? A przecież on też miał w Polsce rodzinę i znajomych? Ale nie był znany, a już na pewno nie był tak znany jak Milewicz. Dlatego nie potępiajmy tylko SE, bo nie tylko on jest winny. pozdrawiam sammy Odpowiedz Link Zgłoś