Dodaj do ulubionych

indukcja- naleśniki ?

04.09.12, 10:19
ok,opanowałam płytę.Gotuję,smażę,duszę ale mam problem z naleśnikami.
Problem bo jak nakładam ciasto na patelnię to podnoszę ją w górę aby "rozlać" ciasto na całęj powierzchni a indukcja zonk.....wyłącza się.
Znów nastawiam palnik,smażę,ściągam, nalewam ciasto ,podnoszę patelnię i zonk-wyłączyła się.
Droga redakcjo-jak smażyć ?
Obserwuj wątek
    • asiek_k Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 13:14
      Szybciej smile
      Płyta wyłącza sie dopiero po dobrych kilku sekundach, przynajmniej moja.
    • joann_80 Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 13:25
      co to za płyta, która aż tak szybko się wyłącza? Zobacz w instrukcji bo może istnieje sposób na to aby ten czas wydłużyć. Jeśli się nie da to moja rada brzmi tak. Po pierwsze mocno nagrzej patelnię, bo nawet jak płyta Ci się wyłączy a ty ją za chwilę włączysz to bez straty temperatury, a dla nalesników to istotne. Dopóki się nie wprawisz to zawsze pierwszego przeznacz na straty, bo potem już 'leci". No i najwazniejsze: kup porządną patelnię, taką która będzie dobrze trzymała temperaturę. najlepiej żeliwną z grubym dnem. Należy pamiętać, że indukcja to nie płyta grzejna i jak wyłączysz to po prostu przestaje "grzać" i wszystko trzeba zaczynać od początku.
    • sokhna Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 13:31
      U nas trwa to zdecydowanie dluzej. Nie wiem dokladnie ile, ale jeszcze nigdy mi sie nie wylaczyla. Albo z plyta cos nie tak, albo musisz nauczyc sie szybciej smazyc smile
    • imasumak Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 13:38
      Ale tak od razu Ci się wyłącza? Moja dopiero po około 5 sekundach.
    • satoja Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 13:39
      cos masz nie tak z płytą, moja dość długo grzecznie czeka aż znowu cos położę. nie zdarzyło mi się bym musiała ponownie włączać gdy na chwilę ściągam garnek z płyty

chyba, ze aby nalać na patelnię ciasto idziesz do sąsiadki big_grin
      poczytaj w instrukcji czy jest tam czas czuwania płyty-może można go ustawić na dłużej, zadzwoń do serwisu/producenta dowiedzeć się czy nie ma jakiegos błędu w ustawieniu oraz jaki czas firmowo gwarantują
      ewentualnie gdy podnosisz patelnię to równocześnie kładź na płytę mały garnuszek z wodą (tylko że prądu szkoda)
      • anyx27 Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 14:08
        Dokładnie, coś jest nie tak, bo płyta nie wyłacza się od razu. tzn. przestaje grzać dane pole, ale jaki tylko z powrotem położysz patelnię, to "zaskakuje" i nic nie musisz znów właczać.
        • a-ronka Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 14:22
          hmm,patelnie mam ok. Rozlewanie ciasta trwa dłuzej niż 5 sekund.Może ja to faktycznie długo robię ?????
          Wieczorem próba,dziękismile
          • niutaki a-ronka OT 04.09.12, 14:25
            co z psem? bo chyba nie doczytalam tamtego watku?
          • bu-zia Re: indukcja- naleśniki ? 04.09.12, 15:48
            wyłacza sie cała płyta czy tylko to pole?
            Jak cała płyta, to dlatego ze (za szybko) dostaje info ze nic na niej nie stoi, postaw moze na jednym polu garnek z woda na minimum i a na drugim smaż smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka