Dodaj do ulubionych

mops daje a potem odbiera

14.02.13, 18:58
przez dwa lata mialam przyznawany zasiłek na podstawie dochodu za rok poprzedni,a teraz jak zlozylam papiery na kolejny rok to doliczają mi dochód obecny do calosci z 2011r i ządaja jakis wysjasnień,bo moze bede musiała zwracac to co mi dali wczesniej.
i chciałam zapytac czy ktoś był w sytuacji kiedy mops przyznał mu zasiłki rodzinne a po latach kazał zwracac?sad
Obserwuj wątek
    • hamerykanka Re: mops daje a potem odbiera 14.02.13, 20:56
      Wejdz na pomocne emamy, tam maja wiecej doswiadczenia z takimi sprawami
    • kai_30 Re: mops daje a potem odbiera 14.02.13, 22:05
      Pytanie brzmi: czy któreś z Was w obecnym roku uzyskało jakieś źródło dochodu, którego nie było wcześniej? Np. zaczęłaś pracę? Jeśli tak, to ten dochód jest dochodem uzyskanym (pod warunkiem, że na dzień składania wniosku dalej pracujesz), i do średnich dochodów miesięcznych za rok bazowy dodaje się obecny dochód uzyskany, kwota średnia na miesiąc. Ale powtarzam - to tylko w sytuacji, jeśli któreś z was było wcześniej bezrobotne, a teraz podjęło pracę.
      • tallolcia Re: mops daje a potem odbiera 14.02.13, 22:27
        od momentu złozenia pierwszego wnosku do mopsu jestem zatrudniona u tego samego pracodawcy bezjakichkolwiek zmian co co roku pisałam w oswiadczeniu bo tak kazała pani w mopsie,na podstawie wszystkich zlozonych papierków przyznawany był zasilek, i na ten ro tak samo ale po dwoch tyg.przyszlo pismo ze mam dostarczyc zasw.o zarobkach z ostatniego m-ca plus wyjasnic sytuacje zawodową /co zrobilam wczesniej 2 tyg.pisemnie jak co roku/.Pani w mopsie mowi ze pytaja o wszystko bo nie wiedza czy nie bede musiała zwracac,ale wszystko dostane pisemnie uncertain
        • kai_30 Re: mops daje a potem odbiera 14.02.13, 22:32
          Jeżeli nie było żadnych zmian, i przedstawiałaś normalnie zaświadczenia o zarobkach, zgodne z prawdą, to raczej nie ma możliwości, żebyś musiała zwracać zasiłek, bo niby z jakiej paki? Nawet jeśli Ci się nie należał, bo ktoś tam gdzieś coś źle policzył, to i tak nie daj się zrobić w bambuko - nie możesz odpowiadać za błąd urzędnika. A wg aktualnych zarobków wychodzi Ci dochód na osobę w rodzinie poniżej kryterium dochodowego? Jeśli tak, to na bank możesz spać spokojnie - prawdopodobnie robią wyrywkowe kontrole w celu wykrycia oszustów, ale Ty nim nie jesteś przecież smile
          • tallolcia Re: mops daje a potem odbiera 14.02.13, 23:00
            po obliczniu calego dochodu wyszlo mi ze mi przysluguje dlatego zlozyłam i w tym roku papiery,wiec byłam spokojna. a ty nagle taie ceregiele.
            wydaje mi sie ze nawet gdyby mi przekroczyło to powinni przyznac bo raz moze sie ta zdazyc ze omus przekroczy i oni o te pare zloty pomniejszaja wtedy rodzinne,no ale to juz nawet nie o to chodzi bo jesli nawet by mi wg nich przekroczylo i bym nie dostała to ok.tylko chodzi o to jakim prawem miałabym oddawac im pieniądze ktorych juz nie mam,a przyznali mi je na podstawie swoich wyliczen.zarabiam teraz srednio 700 zl m-cznie i mam dziecko wiec z czego mialabym je zwrócicsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka