Dodaj do ulubionych

co to jest?

13.06.13, 07:46
allegro.pl/curaprox-tabletki-wybarwiajace-plytke-nazebna-x10-i3242654236.html
do czego to jest?
do sprawdzenia czy dziecko myje zęby?
kupiła to znajoma dla 4 latka i tak mnie zdziwiło, zeby kontrolować dziecko?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: co to jest? 13.06.13, 07:50
      Ale co cię dziwi?Nie pojmujesz jak dzia la ta tabletka,czy po co ktoś jej używa?
    • kropkacom Re: co to jest? 13.06.13, 07:53
      Jak komuś zależy to kontroluje. Proste.
    • kerri31 [...] 13.06.13, 08:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • caroninka Re: co to jest? 13.06.13, 08:53
        Po pierwsze, wymyslono to dawno temu, z dobre 25 lat temu sama mialam takie. Zeby mylo sie dobre 5 minut, by pozbyc sie farby.
        Po drugie, bez wulgaryzmow sie nie da, co?
    • mama766 Re: co to jest? 13.06.13, 08:23
      To jest po to żeby dziecko widziało gdzie ma dokładniej myć zęby, taki bajer, działa u dzieci którym mycie zębów zajmuje 30 sekund "już umyłem" big_grin

• mayaalex Re: co to jest? 13.06.13, 09:09
        Dokladnie. W ten sposob mozesz sprawdzic czy dziecko DOBRZE myje zeby (i warto sprawdzic samemu wink
        • chipsi Re: co to jest? 13.06.13, 09:14
          No ładnie, pięknie, tylko jak sprawdzić czy dziecko dobrze użyło preparatu? smile Bo jak się domyślam niedokładnie zęby myją raczej małe dzieci, które mogą mieć problem z prawidłową aplikacją.
        • naturella Re: co to jest? 13.06.13, 09:14
          Hahahasmile tak mnie to zachęciło, że kupiłamsmile Polecam tak w ogóle szczoteczki Curaprox, używamy z mężem, teraz razem z tabletkami kupiłam dla dzieci - zobaczymy, czy też takie fajne jak dorosłe. No i przez wątek wydałam 110 zł z przesyłką, grrr.
          • moje.m Re: co to jest? 13.06.13, 09:16
            naturella napisała:

> Hahahasmile tak mnie to zachęciło, że kupiłamsmile Polecam tak w ogóle szczoteczki Cu
            > raprox, używamy z mężem, teraz razem z tabletkami kupiłam dla dzieci - zobaczym
            > y, czy też takie fajne jak dorosłe. No i przez wątek wydałam 110 zł z przesyłką
            > , grrr.

to Cie naciągnęłam...
        • moje.m Re: co to jest? 13.06.13, 09:15
          aaaa ja zrozumiałam ze to co innego
    • wuika Re: co to jest? 13.06.13, 09:14
      Można się też samemu skontrolować smile Dorosłemu też się może wydawać, że już umyte, a tu zonk.
    • olena.s Re: co to jest? 13.06.13, 09:16
      Bez histerii, pliz.
      Tabletki służą nauce prawidłowego mycia zębów, są bardzo przydatnej, bo i dziecko, i rodzic wie, czy mycie jest wystarczająco dokładne czy nie, i jak trzeba poprawić.
    • slonko1335 Re: co to jest? 13.06.13, 09:18
      Żeby pokazać dziecku jak prawidłowo myć zęby...po zwyczajowych 30 sekundach zapodajesz młodocianemu takie coś i dzieciak naocznie widzi, że zęby nieumyte i te 30 sekund nie wystarczy. Jak dzieciak tak opanuje mycie, że tabletka nie zostawi śladów to może myć sam bez poprawiania przez osobę dorosłą ale czterolatek na to stanowczo za mały.
    • mruwa9 Re: co to jest? 13.06.13, 18:35
      przede wszystkim 4-latkowi zeby maja myc rodzice. Swoimi rekami, a nie zrzucac na dziecko odpowiedzialnosc za higiene jamy ustnej. Ono jest za male na to, zeby samo sobie moglo poradzic z mycie zebow w prawidlowy sposob.
      A te tabletki wybarwiajace to bardzo dobry sposob sprawdzania skutecznosci szczotkowania zebow. A robi sie to tak: po zwyklym myciu zebow ssie sie taka tabletke (mozna podzielic np na pol, bo cala to IMHO za duzo), ssac az rdo rozpuszczenia, wypluwac piane, nie polykac. Nastepnie przeplukac usta woda JEDEN RAZ i przed lustrem sprawdzic , gdzie jeszcze zalega wybarwiona plytka bakteryjna.
      Czterolate mize byc za maly na takie testy, bo moze byc problem z niepolykaniem piany.Ale to nie ma wiekszego znaczenia, bo to i tak twoj rodzicielski obowiazek, zeby wziac szczotecke dziecka do reki i osobiscie wyszorowac mu zeby.
      • mruwa9 Re: co to jest? 13.06.13, 18:36
        poza tym jest wiele podobnych produktow, np. tabletki Red Cote firmy Butler.
      • jak-nie-ja-to-kto Ty tak serio??? 13.06.13, 20:54
        Teraz to dałaś. Tyłek też trzeba mu wycierać i najlepiej karmić. Czterolatek za mały nasamodzielne mycie zębów.... A kiedy jest według Ciebie odpowiedni wiek, do samodzielnego mycia zębów????
        • baczyn_ska8 Re: Ty tak serio??? 13.06.13, 21:17
          Mruwa ma jak najbardziej rację.
          Jakby się ze stomatologią trochę zaznajomiła to byś wiedziała, że do pewnego wieku dziecko nie potrafi prawidłowo myć zebów, dochodząc do każdych zakamarków.
          Za mała sprawnośc manualna, i tyle.
          A zaniedbanie zębów mlecznych potem b. często ma wpływ na stan zębów stałych.
        • duzeq Re: Ty tak serio??? 13.06.13, 21:20
          Nie, czterolatek nie jest za maly na samodzielne mycie zebow. Czterolatek potrafi szczoteczke ujac w dlon i nia w paszczy pomachac. Ale MOZE nie potrafic umyc zebow porzadnie i na tym polega rola rodzica, zeby dopilnowal owej porzadnosci.
          Moje dziecie myje sobie samo zeby, ale po tym nastepuje kontrola rodzicielska czyli kolejne mycie. I bede to uprawiac dotad, dokad nie bede miala pewnosci, ze zeby sa porzadnie wyszorowane. Niezaleznie od opinii na forum.

PS. Moja czterolatka chodzi juz do tzw. szkoly, wiec tylek wyciera sobie sama. Ale w domu robie to czasem ja, na zasadzie kontroli rodzicielskiej. I bede tak robila niezaleznie od forumowych opinii.

• gazeta_mi_placi Re: co to jest? 13.06.13, 20:18
      Zbędny gadżet.
      • annakate Re: co to jest? 13.06.13, 21:06
        znakomity i skuteczny wynalazek, stosowałam z dobrym skutkiem na dziecięciu, co jakiś czas, wyrywkowo. Bardzo dobrze uświadamia kilkulatkowi różnicę między porządnym umyciem zębów a pomachaniem kilka razy szczotką w paszczy. Moje dziecię jest dorosłe i ma wszystkie zęby zdrowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka