Dodaj do ulubionych

Jajka bez pieczątek

26.08.13, 13:29
czy wszystkie jajka sprzedawane w Polsce musza mieć pieczątki świadczące o pochodzeniu (0, 1, 2, 3 i dalszy ciag identyfikujacy zakład)?
W moim osiedlowym spożywczaku znalazłam jajka bez niczego, pakowane po 10 w plastikowe "kratki" bez żadnych oznaczeń i zastanawiam się skąd pochodzą, ale może nie ma takiego wymogu, tylko to dobra wola producenta jak jest pieczątka?
Właściciela nie spytam, bo bucowaty jest uncertain
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: Jajka bez pieczątek 26.08.13, 13:47
      Możesz podejrzewać, że są to fermowe odrzuty z taśmy produkcyjnej.
    • morgen_stern Re: Jajka bez pieczątek 26.08.13, 13:49
      U mnie w warzywniaku sprzedają jajka bez żadnych pieczątek, niby "z dobrego źródła", ale właściwie nie wiadomo skąd. Ludzie to sobie wyrywają, ja nie tykam. Szczerze mówiąc dziwię się ich niefrasobliwości.
    • annajustyna Re: Jajka bez pieczątek 26.08.13, 13:51
      Pieczatki sa obowiazkowe.
      • anel_ma Re: Jajka bez pieczątek 26.08.13, 14:07
        czyli sprzedawca łamie prawo? suspicious
        • hellulah Re: Jajka bez pieczątek 26.08.13, 14:32
          Nieprawda smile nie są, poniżej pewnego limitu pogłowia kur nie trzeba pieczątkować (chów przydomowy).
    • majenkir A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:07
      Sorry, ze sie przyczepe do tego tematu, ale chcialam sie pochwalic moimi nowymi dziecmi big_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/4wdjDiBJdjWWoiSI1B.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/qGYJIBgg9677VTIflB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/ZivfijPhG5VgpGED3B.jpg
      • anel_ma Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:08
        bedziesz zjadać, czy to pupile do ozdoby?
        • majenkir Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:18
          Te zolte to miesne (pomysl malzonka...) Reszta na jajka I "do kochania". Jedna wlasnie spi mi w garsci, pisze jedna reka,hehe. Kurczaczki sa slodkie smile
          • anel_ma Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:25
            zaraz wpadnie stado nawiedzonych wege i beda cię wyklinac, ze najpierw głaszczesz, potem zjadasz wink
            • ciastko_z_kota Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:26
              No no, rozumiem, że muszą je zabić. Przecież inaczej umrą z głodu.
              • majenkir Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:34
                Oj, czuje nadchodzaca burze big_grin. Ja osobiscie nie bede ich jadla, bo miesa, oprocz ryb, nie jadam. Maz zje ze smakiem, dzieci pewnie tez. Te kurczaki, ktore jadaja teraz tez kiedys zyly....
                • ciastko_z_kota Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:42
                  wiem i właściwie to co Wy robicie wydaje mi się o wiele bardziej humanitarne niż chów przemysłowy. po prostu zareagowałam emocjonalnie, bo nie potrafiłabym zjeść pupila (a taki status mają u Was te kurczaki).
                  'Niepupila' też bym nie zjadła, ale w sytuacji przymusu przyszłoby mi to zapewne łatwiej.
                • esr-esr Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 16:32
                  brojlery (mięsne) jeszcze rozumiem, bo to zaledwie 8 tygodni chowu, ale nioski kupować na zimę? kupę kasy wydacie na grzanie i światło (nioski muszą mieć odpowiednią temperaturę i ilość godzin światła, żeby się niosły - różną w różnym wieku). polecam www.biblioteka.faunaflora.com.pl/Przyd_chow_kur.html na początek.

odnośnie tematu wątku - jaja do sprzedaży muszą mieć pieczątkę, żeby można było zlokalizować np. źródło salmonelli.

PS. szaleństwo dopiero będzie przy skubaniu smile nienawidzę tego...
                  • majenkir Re: 27.08.13, 13:41
                    esr-esr napisała:
                    > brojlery (mięsne) jeszcze rozumiem, bo to zaledwie 8 tygodni chowu, ale nioski kupować na zimę? kupę kasy wydacie na grzanie i światło

Nie szkodzi. To nie z biedy te kurczaki wink.
          • ciastko_z_kota Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:25
            Tego to ja nie jestem w stanie pojąć. Jedne do kochania, drugie do zarżnięcia. Słodkie.
            • annajustyna Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:28
              Life is brutal.
              • ciastko_z_kota Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:31
                Wiem, ale nie zawsze musi być.
            • hamerykanka Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 18:20
              Eeetam....nie wierze, ze do zarznieciawink
              Kolega meza tez kupil tuzin kurczakow, teoretycznie do zjedzenia w przyszlosci...

Wszystkie dostaly imiona i teraz sa ulubiencami. O zarznieciu nawet mowy nie masmile))
      • aneta-skarpeta Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 14:36
        jakie masz ładne dzieci, a jakie do Was podobnewink
      • gazeta_mi_placi Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 16:46
        Słodkie te żółte, jak długo żółte upierzenie utrzymuje się na pisklaku? Po jakim czasie "brzydnie"?
        • majenkir Re: A moje tez beda bez pieczatek! 26.08.13, 22:18
          gazeta_mi_placi napisała:
          > Słodkie te żółte, jak długo żółte upierzenie utrzymuje się na pisklaku? Po jakim czasie "brzydnie"?

peterscreekfarmblog.blogspot.com/2010/08/life-of-meat-chicken-part-2.html
          Na drugim zdjeciu maja 2 tygodnie, na trzecim - 3. Moje mialy 1 dzien na zdjeciu.
          • gazeta_mi_placi Re: A moje tez beda bez pieczatek! 27.08.13, 13:35
            Oby wegetarianie nie zobaczyli ostatniego zdjęcia big_grin
      • carmita80 Re: A moje tez beda bez pieczatek! 27.08.13, 11:58
        majenkir napisała:

> Sorry, ze sie przyczepe do tego tematu, ale chcialam sie pochwalic moimi nowymi
        > dziecmi big_grin
        >
        >
        > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/4wdjDiBJdjWWoiSI1B.jpg
        > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/qGYJIBgg9677VTIflB.jpg
        > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/ZivfijPhG5VgpGED3B.jpg

Sliczne smile
        Ja tez mam kury, cale 3 i niosa nam ekologiczne jaja smile
    • 3czytelniczka Re: Jajka bez pieczątek 26.08.13, 18:11
      Jajka można sprzedawać bez pieczątek jeśli hoduje się mniej niż 50 kur
      • esr-esr Re: Jajka bez pieczątek 27.08.13, 11:21
        ale wyłącznie "z gospodarstwa". w zieleniaku muszą mieć pieczątki, być "nabite" w kasie, z opieką sanepidu. sprzedaż bezpośrednia od rolnika jest tylko w gospodarstwie i na targu.
        • anel_ma Re: Jajka bez pieczątek 27.08.13, 11:53
          czyli mogę podkablowac sklepikarza w sanepidzie? suspicious
          dla bezpieczeństwa kupujących (ja juz tam jaj nie kupię)
          • esr-esr Re: Jajka bez pieczątek 27.08.13, 12:13
            do us za sprzedaż poza kasą też, bo pewnie faktury na zakup jajek nie ma.
            www.agro-info.org.pl/index/?id=8fe0093bb30d6f8c31474bd0764e6ac0
            www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090622/INNEMIASTA03/453015133
            każde jajo może zawierać choroby, takie z chowu przemysłowego też. dlatego każde jajo zjadane na surowo należy sparzyć wrzątkiem, chociaż salmonella może być również wewnątrz jaja (do zakażenia zachodzi jeszcze w kurze), ale to zdarza się rzadziej.

proponuję zapytać się dlaczego jaja są bez pieczątek, wyrobienie pieczątki to żaden problem - kilka wizyt weterynarza powiatowego (do 300 niosek) i prowadzenie ewidencji produkcji i sprzedaży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka