Dodaj do ulubionych

pieczywo z Lidla

22.10.13, 09:52
Jakie jest Wasze zdanie na temat pieczywa z własnej piekarni Lidla? Czy oni faktycznie pieką sami czy też robią to z mrożonych gotowców naszpikowanych jakąś chemią? Do tej pory kupowałam ale po rozmowie z koleżanką trochę mniej mi smakuje. Może któraś z Was pracuje albo wie z pewnego źródła jakie faktycznie jest to lidlowe pieczywo? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 09:55
      Kupiłam kilka razy, ale mi kompletnie nie smakuje, to jakiś syf. Pieczywo biorę tylko z piekarni Grzybki, w mojej okolicy to jest jedyny chleb, który da się jeść.
      • przystanek_tramwajowy Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 09:59
        Grzybki? Nieeeee! Kupuję tylko pieczywo od Lubaszki. big_grin

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • morgen_stern Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 09:59
          Nie znom tongue_out
          • feiticeira Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:11
            Lubaszka to Galeria Wypieków?? Jesli tak, to Grzybki lepsze wink
      • iuscogens Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 13:13
        O tak, Grzybki są super.
        Bardzo lubię ich pieczywo, a chleb kanapkowy uwielbiam smile
    • solaris31 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:04
      od czasu do czasu kupię bułki fitnes - i to w sumie tyle. reszta pieczywa moim zdaniem nie nadaje się do normalnego jedzenia, okazjonalnie może i tak, ale na stałe absolutnie nie. pieczywo lidowe jak i inne supermarketowe jest z mrożonek, więc smak jest wiadomy.

kupuję normalny chleb w piekarniach, albo sama piekę. smak zupełnie inny.
    • loola_kr Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:04
      nie wiem czy robią z mrożonego ciasta ale małe bagietki lidlowe bardzo lubię.
      • crises Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:08
        Tak, małe bagietki są świetne. My lubimy jeszcze chleb drwalski (ale musi być świeży, niestety, następnego dnia robi się gliniasty) i croissanty.
    • karolciab125 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:08
      Bleeeee !
      Kiedyś kupiłam taki trójkątny chleb z ziarnami. Paskudny sad
      Skórka twarda, a środek był dobry tylko dopóki chleb był w miarę ciepły, potem się zaczął sypać.

Lubaszka dobra, ale mam średnio po drodze, więc częściej kupuję w Piekarni Wawerskiej.
      • przystanek_tramwajowy Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:15
        Jak się sypał po wystygnięciu, to na bank z mrożonki. Te mrożonkowe tak właśnie mają.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • barbibarbi Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:02
        Ten trójkątny z ziarnami był świetny, mój ulubiony, nic się nie sypało. Niestety już go nie robią, nie mogę odżałować. Może jakość zależy od regionu, pewnie wcześniej "półfabrykaty" gdzieś przygotowują i rozwożą po regionie, a w Lidlu tylko to pieką. W mojej okolicy ten trójkątny był kapitalny.
    • slonko1335 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:08
      Musieliby mieć jakieś zaplecze kuchenne coby samodzielnie to przygotowywać a sorry ale nie widziałam tam nic poza magazynami, kucharek czy piekarzy też zdaje się nie zatrudniają czyli wychodzi na to, że z gotowców.
    • aurinko Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:13
      Ciasto nie jest przygotowywane od podstaw na miejscu, przyjeżdża gotowe a w Lidlu tylko wrzucają do piecyka.
    • aurinko Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:15
      A co do jakości, cóż, jak ktoś lubi chleb na drożdżach to raczej nie zauważy różnicy między pieczywem z lidla, biedronki czy innego tesco.
      • olewka100procent Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:33
        jestem teraz w ciąży, i jakoś tak mnie odrzuciło od chleba, jedynym chlebem jaki toleruje jest śródziemnomorski z lidla no i ciastka z jabłkiem, wiśnią są pyszne. Jeśli robi je jakaś piekarnia, zamraża i dostarcza do lidla to nie mam nic przeciwko, przecież chleby się mrozi , tak kiedyś robiono na wsiach, żeby nie latać codziennie po 5 km do sklepu
      • hanusinamama Re: pieczywo z Lidla 05.03.19, 09:41
        Maja tez chleb na zakwasie....
    • amy.28 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 10:55
      mrożonki, szczególnie buły.
      albo półprodukt.
      w sensie taki gotowy świeży ale do podpieczenia. są takie dostępne tez w sklepach - pakowane. poczytaj skład to ci się odechce.

bułki i chelbki z lidla to są głównie mrożonki, pieczone ok. 15-20 min. do tego są te piece. takie same są w tescach i innych - wszystko z mrożonek.
      fe!
      • slodkoipieprznie Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:01
        niestety wszystko z mrożonki i to nie tylko w Lidlu, ale tez w Tesco biedronce, carrfurze i innych. Mnie niestety czasami nie ominie kupno szczególnie bułek, ale zdecydowanie wolę piec w domu.Chleb i bułki, to nic trudnego dla emamy wink
      • angela10086 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:02
        mrozonki, kiedys im chyba zamrazalki padly na zapleczu bo wszytkie bulki powsadzali do zamrazalek na sklepie, jak to vzobaczylam to przestalam kupowac.
        • maggi9 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:14
          A co jest takiego strasznego w mrożonych bułkach bo nie kumam? Rozumiem, że doznałabyś szoku jakby je wrzucili między chemię domową ale do zamrażarek?

Generalnie bułeczki to i tak zdrowe pieczywo to nie jest. Ale raz na jakiś czas można zjeść. A wtedy to już wszystko jedno czy mrozone czy nie. Ja lubię tylko croissanty z Lidla. biją na głowę nawet te z okolicznej piekarni.
          • morgen_stern Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:17
            Chyba nie jadłaś dobrego pieczywa, skoro nie rozumiesz różnicy...
            • maggi9 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:19
              Rozumiem różnicę ale bardzo ciężko jest dostac dobre bułki. I na pewno nie ma ich w piekarniach Lidlowych, Tescowych czy innych popularnych sieciówkach typu oskroba czy jakieś lubaszki.
              A większość ludzi kupuje własnie tam. Więc czy one są mrożone czy nie - wsio rawno.
            • anorektycznazdzira Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 19:00
              skoro różnica polegała na tym, że "jak to zobaczyłam{bułki w zamrażarkach, to przestałam kupować", to ja też tej różnicy nie rozumiem. Gdyby były złe w smaku z powodu mrożenia to nie trzeba by było ich oglądać w zamrażarkach, żeby przestać kupować. Od mrożenia półproduktu "chemii" akurat w bułce nie przybywa. To o co kaman, poza ideologią.
        • piesikot Re: pieczywo z Lidla 04.03.19, 19:14
          a ja lepiej bo na tłusty czwartek widziałam zamrożone w lodówkach pączki, jak to zobaczyłam to przestałam kupować.
      • hanusinamama Re: pieczywo z Lidla 05.03.19, 09:43
        A co jest złego w mrozonym ciescie jezeli ma dobry skład. W lidlu masz wywieszony pełny skład chlebów i bułek. Wole tak nic kupowiac niewiadomo co. Przypominam ze piekarnie korzystają teraz z gotowych meiszanek do odpiwku lub gotowego zakwasu. Majac dzieci z alergia moglam kupowac tylko pieczywo w Lidlu bo tylko tam miałam 100% info o skłądzie.
    • chipsi Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:08
      Biały chleb jest niezjadliwy za to bagietki i ciemne pieczywo ( z wyjątkiem tego trójkątnego) jest pyszne. I mam gdzieś czy je przedtem mrozili (to jest śmiertelnie groźne czy jak?). Na codzień chleb kupuje w piekarni. Porządny chleb na zakwasie a nie jakieś gorolskie wynalazki tongue_out
    • feel_good_inc Wszystko z ciasta głęboko mrożonego 22.10.13, 11:11
      ...nie mającego z chlebem szczególnie dużo wspólnego.
      Bułki jak bułki, pszenica więcej znosi.
      • olewka100procent Re: Wszystko z ciasta głęboko mrożonego 22.10.13, 11:23
        pracowałam kiedyś w pizzeri i tam ciasto na pizze się mroziło, robiło się ileś tam kilo, i do zamrażarki, później codziennie rano wykładało się załóżmy 20 sztuk porcji ciasta i się rozmrażało samo, z tego wychodziła pyszna pizza
        • feel_good_inc Chyba nie łapiesz 22.10.13, 11:26
          olewka100procent napisała:
          > pracowałam kiedyś w pizzeri i tam ciasto na pizze się mroziło, robiło się ileś
          > tam kilo, i do zamrażarki, później codziennie rano wykładało się załóżmy 20 szt
          > uk porcji ciasta i się rozmrażało samo, z tego wychodziła pyszna pizza

Tu nie jest mowa o wyrobionym tradycyjnie cieście, które poszło do zamrażarki.
          To jest produkt ciastopodobny o nie do końca określonym składzie, który wędruje do przemysłowych zamrażarek na nieokreślony czas, a potem dopiero do lidla jako gotowe wyroby wrzucane do pieca.
          • hanusinamama Re: Chyba nie łapiesz 05.03.19, 09:46
            Okreslony skład. Masz w lidli liste wypieków, kazdy ma podany dokładny skład z wyszczególnionymi alergenami. Miałam 2 dzieci z alergią i tylko to pieczywo kupowałam. W piekarniach uzywaja gotowego zakwasu i nie moga na 100% powiedziec ze nie ma w nim pszenicy albo mleka...juz pomijam 3 piekarnie (małe) ktore okazało sie ze pieka z gotowej mieszanki do wypeiku chleba...
    • aniorek Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:36
      Przypuszczam, ze w wiekszosci to mrozonki zwozone z Niemiec. W finskim Lidlu kupuje croissanty, ciabatte i bawarskie precle. Zwykly chleb robie sama (metoda bez wyrabiania, bardzo prosty do zrobienia i pyszny).
      • olewka100procent Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 11:41
        no właśnie, nie ma dowodów, że w tych chlebach jest faktycznie chemia. Bułki z lidla są okropne, takie bezsmakowe, ale chleb słonecznikowy czy śródziemnomorski są naprawdę dobre, nie robią się twarde 5 godzin po zakupie, a bułki na drugi dzień są niezjadliwe.
      • rosa-fira Re: pieczywo z Lidla 04.03.19, 21:06
        Mrożone gotowce do odpiekania są z polskiej piekarni. Chemii w nich nie ma.
      • astomi25 Re: pieczywo z Lidla 04.03.19, 21:09
        Dasz przepis?
    • dziennik-niecodziennik Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 12:42
      z mrożonego ciasta robią.
      • woi.mi Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 16:14
        Oprócz pieczonego w Lidlu jest zwykły chleb z piekarni regionalnych.
    • 59kg Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 12:47
      ja lubię te takie krótkie bagietki z jasnej mąki,
      moi znajomi takie ciemne pieczywo jedzą stamtad, chyba wypiekane na miejscu
      • rosa-fira Re: pieczywo z Lidla 04.03.19, 21:03
        Odpiekanesmile jest z ciasta mrożonego.
    • 18lipcowa3 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 14:51
      mnie po nim brzuch boli
      sama chemia
      • sandrasj Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 16:35
        Ojejujeju fachowo to się nazywa "odpiek", pieczywo, głęboko zamrożone przywożą w wielkich foliowych worach, a potem odpiekają w piecu w sklepie...
        myk jest taki że oczywiście wszystko się mrozi itd, tylko jak można porównać chleb z odpieku, do chleba np na zakwasie, który to zakwas powoduje że pieczywo rośnie, pracuje, że zachodzi w nim szereg procesów które nigdy nie zajdą w czymś co jest z mrożonki
        • kropkacom Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 16:39
          Ja niestety/stety nie mam w pobliżu piekarni i ten chleb (między innymi) z Lidla mi pasuje. Brzuszek nie boli.
    • vilez Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 16:52
      Chleb się samemu robi tak prosto.
    • lauren6 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 18:30
      Ze świecą szukać piekarni, która nie robi teraz z mrożonych gotowców. Podpowiem, że na pewno nie są to piekarnie przy marketach.
    • zdzisnadzis Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 18:35
      Co to znaczy z gotowców?? Chode przemiennie do dwóch punktów i w każdym jest dosyc duża powierzchnia piekarniana, widac jak panie wypiekaja to wszystko. Wg mnie pieczywo bardzo dobre.
    • anorektycznazdzira Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 18:53
      A co koleżanka takiego odkrywczego powiedział? big_grinbig_grin
      Dla mnie jest to ulubione pieczywo.
      Co do "chemii" to kupując pierwszy z brzegu chleb nie dostaniesz jej pewnie ani mniej ani więcej niż w Lidlu. Chleby pieczone przez babcię Kazimierę to się za często w handlu nie trafiają, niech koleżanka zejdzie na ziemię.
    • pruszynkaaa Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 19:20
      Lidl odpieka wcześniej zamrożone pieczywo (każde). Podobnie jak Oskroba i wieeele innych... .
      Moja mama prowadzi od kilkudziesięciu lat "prawdziwą" piekarnię, więc konsystencję chleba, który został wczesniej poddany głębokiemu mrożeniu, rozpoznam po pierwszej kromce.
      Dodam, że także wiele rzeczy takich jak donut's czy inne pączki na stacjach benzynowych są także z mrożonek...
    • klubgogo Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 19:23
      Wszystko z mrożonej padliny, dlatego zjadliwe jest tylko bezpośrednio po wypieczeniu, jak kupisz rano, wieczorem jest już klucha.
      • hanusinamama Re: pieczywo z Lidla 05.03.19, 09:49
        Kupuje chleb żytni. Jest bardzo dobry przez kolejne 3 dni. Nie wiem czemu mrozona ma być padlina. Rozumiem ze jak kupujesz chleb w piekarni to znasz jego skład? Bo ja znam tego co kupuje w lidlu.
    • thegimel Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 20:29
      Lubię bułki z dynią. Ale dobre są tylko świeże, każde pieczywo pieczone z mrożonego ciasta jest niezjadliwe po paru godzinach.
    • lola211 Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 21:26
      Sztuczne chemiczne wyroby z mąki.Niestety.

Osobiscie od jakiegos czasu kupuje pieczywo w piekarni na Bema we Wrocławiu- ich chleb smakuje identycznie jak lata temu, gdy kupowalo sie prawdziwe pieczywo.Od lat pieka według tej samej receptury, pychota- a tak przeciez kiedys smakowala wiekszosc pieczywa,nikt sie tym nie zachwycał.Dzis taki chleb to rarrytas w porównaniu z tym, co sie sprzedaje.
      • hanusinamama Re: pieczywo z Lidla 05.03.19, 09:50
        A z czego sie wypieka chleb jak nie mąki ?smile Skonczyłam chemie spożywczą i widać nie uważałam na piekarnictwie...
        • czarniejszaalineczka Re: pieczywo z Lidla 05.03.19, 10:00
          tęczy , łez jednorożców , proszku elfowego i wąsów pana Stasia z zaprzyjaźnionej piekarni !!!!

a nie jakiejś mąki niemieckien tfu tfu
    • hermenegilda_zenia Re: pieczywo z Lidla 22.10.13, 21:29
      Jedyne pieczywo, które tam kupowałam i było w porządku, czyli nie z mrożonki to był ciemny chleb, który kosztował zdaje się 6 zeta za bochenek. Podejrzewam, że dla większości klientów Lidla niestety był za drogi i przestali go mieć w ofercie. Szkoda, bo kilka dni mógł leżeć i wciąż był ok.
    • estragonka a ten ciemny słonecznikowy chleb? 22.10.13, 21:46
      dla mnie jest świetny, a jak poleży ze 2 dni to jeszcze lepszy. piszecie że na drugi dzień niezjadliwe pieczywo, ale ten chleb kilka dni jest naprawdę ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka