topo-lina 16.12.13, 22:57 Czy ktoras emama ma doswiadczenie w nauczaniu jezyka polskiego dla obcokrajowcow? Czy mozecie polecic jakas dobra ksiazke do nauki naszego jezyka? Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 16.12.13, 23:42 mam kolezanke-nauczycielke jezyka polskiego jako obcego. Ciezki kawalek chleba.. Tutaj zobacz:sjpdc.uni.lodz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 10.04.14, 14:19 Najpopularniejsza książka to chyba "Hurra! Po polsku" Niestety jest trochę trudna, zwłaszcza dla anglojęzycznych osób. Słyszałam też pozytywne opinie o "Polski, krok po kroku", ale sama z tego nie uczyłam, więc trudno mi coś więcej powiedzieć. Tak naprawdę to materiałów jest bardzo dużo, ale różnej jakości. Dużo zależy też od tego, jaki jest ojczysty język uczącego się i czy zna on inne języki obce. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 10.04.14, 15:08 Z Hurra uczyłam, zgrzytając zębami i iskrząc obficie, okropna jest Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 10.04.14, 15:39 Ja pracuję z Krok po kroku i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 10.04.14, 18:24 daj se spokoj jak dojdziesz do punktu ze "czterech lekarzy (kogo?czego?) poszlo (3os., l.p., rodzaj nijaki)" to i tak ci rece opadna. szczegolnie ze w czasie terazniejszym rownie dobrze do kina moga isc najnormalniej w swiecie czterej lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 10.04.14, 18:40 Zazwyczaj nigdy nie dochodzi się do takiego poziomu )) A liczebniki w polskim faktycznie są bardzo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 10.04.14, 18:50 Viola podziel się swoimi doswiadczeniami, co jeszcze sprawia trudności nie do przeskoczenia? obcokrajowcy z której grupy jezykowej maja najtrudniej? Domyslam się że obcokrajowiec posługujący sie którymś z języków słowiańskich załapuje szybciej na zasadzie podobieństwa i wspólnego korzenia. To bardzo ciekawe, jak mozesz to napisz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
ajsza9 Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 12.06.14, 11:16 Doświadczenia jako takiego nie mam,ale poznalam ostatnio dziewcyzne, która pracuje w szkole językowej gdzie ucza wlasnie języka polskiego i z tego co mówiła, to taki kurs to lepszy sposób by obcokrajowiec się dobrze naszego języka nauczył, po samodzielnej nauce z książek może mieć dosc chaotyczną wiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 12.06.14, 11:46 Mój mąż próbował się uczyć z Hurra Po polsku, ale zarzuciła naukę. Tak naprawdę zaczął mówić, kiedy zaczął pracować w polskiej podstawówce i został zmuszony przez sytuację, żeby się komunikować - a mnie nie było pod ręką. Wcześniej uczył w szkołach językowych i tam po prostu wszyscy mówili po angielsku, więc nie miał potrzeby używać polskiego. Teraz kończy trzeci rok pracy w tej szkole i po polsku się dogada bez problemów, rozmawia z rodzicami, z pozostałymi nauczycielami, potrafi zrobić zakupy, porozmawiać z moją mamą... Z tym, że mówi niegramatycznie, używa przypadków na chybił trafił, czasem mu wychodzi, częściej nie - ale najważniejsze jest to, że się skutecznie komunikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nimwstaniedzien Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 17.11.14, 18:12 na pewno nie jest to proste zadanie i szczerze, ja bym się go nie podjęła. Myślę, że najlepiej byłoby wysłać na jakiś dobry kurs językowy. Tutaj www.glossa.pl/polish/english/mikolajki2014.php jest konkurs, w którym można wygrać m.in. kurs językowy. To myślę rozwiąże problem nauczania języka obcego. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 17.11.14, 19:43 Probowalam nauczyc wlasnego chlopa nie jest idealnie ale cos tam wyduka najczesciej nazwy potraw barszczyk,buraczkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 17.11.14, 21:20 Wystarczy, że będą oglądać Klan, mowia tam powoli, wyraźnie, bez sensu. Idealne do nauki. -Dokąd wychodzisz? -Wychodzę do sklepu -A co chcesz kupic? -W sklepie kupię masło i mleko, a w aptece syrop - To dobry wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 17.11.14, 21:46 W środę będzie lektorka, która uczy też cudzoziemców polskiego. Zapytam co poleca. Ona uczy Francuzów. Czasami oddaję jej czasopisma, chodzi o ilustracje, które mozna opisywać . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 27.01.16, 00:26 i wiecznie wszystko sie dzieje w Klanie w przedpokoju jak zakladaja plaszcze. Od lat te plaszcze i plaszcze i w drzwiach rozgrywaja sie najwazniejsze rzeczy, albo jak wlewaja zupe przy stole...lol Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 18.11.14, 09:29 Ja mam wlasne doswiadczenie, bo sama uczylam sie jezyka. Moim zdaniem, najlepszym sposobem jest kurs jezyka polskiego dla cudzoziemcow (jest przy wielu wyzszych uczelniach). Odpowiedz Link Zgłoś
karol8010 Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 19.11.15, 21:51 Nie wiem czy książka pomoże. Jak już ktoś tu wspomniał najlepszy by był tutaj kurs dla obcokrajowców. Takie są organizowane na uczelniach. W końcu jak jakiś obcokrajowiec decyduje się na studies in poland to musi się tego języka nauczyć Także warto z takiej możliwości skorzystać Nauka i rozmowa z innymi ludźmi to najlepszy sposób na oswojenie się z językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 19.11.15, 22:40 na uw sa kursy polskiego dla cudzoziemcow - skocz albo zadzwon na pewno cos podpowiedza Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 27.01.16, 00:27 moj chlop chodzi 2 rok na kurs i tam uzywaja Krok po Kroku Odpowiedz Link Zgłoś
bantek79 Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 22.06.16, 10:25 Ja byłam na kurs języka polskiego i polecam tą formę nauki. Sama próbowałam się nauczyć ale bez efektów. Pod tym linkiem macie wszystko: orbe.pl/kursy/ Odpowiedz Link Zgłoś
graywolf66 Re: Jezyk polski dla obcokrajowcow 03.09.16, 19:20 Polecam fajną stronę do nauki języka polskiego - polishincomics.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś