Dodaj do ulubionych

problem z lekcjami religi w szkole.

14.03.14, 13:02
mam problem z religią w szkole. Córka chodzi do I klasy, chodzi na religię. Niestety siostra, z którą dzieci mają lekcje, ma niekonwencjonalne metody nauczania. Jak np mówi o św Stanisławie Kostce - puszcza dzieciom filmy o Oświęcimu i opowiada o zagazowywaniu małych dzieci. Albo mówi że jak rodzice nie chodzą do kościoła to trafi w nich piorun i zginą na miejscu i tym podobne kwiatki. Interwencje u dyrekcji były - skuteczność ich zerowa. I pytanie - czy można gdzieś zapisać dziecko na religię poza szkołą? Bo chce żeby uczęszczała na takie zajęcia, poszła do komuni itd. I nie pytam tu o radę z cyklu jak mam się awanturować z dyrekcją - pytam czy słyszałyście o czymś takim jak nie wiem...hmmmm... prywatna religia wink wiem, brzmi absurdalnie wink
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: problem z lekcjami religi w szkole. 14.03.14, 13:17
      św. Stanisław Kostka i Oświęcim? Rzeczywiście niekonwencjonalnie, bo jakieś 400 lat różnicy.
      Nauczyciel religii nie podlega dyrektorowi szkoły tylko Kurii. Więc na skargę tylko tam.

Możesz też dogadać się z księżmi w parafii, że będziesz przygotowywała sama a do nich pójdzie dziecko na przepytanie i do komunii przystąpi w parafii.

Ja tak robię z bierzmowaniem u syna. W jego gimnazjum jest obowiązkowa etyka, a religia przed lekcjami. Syn jest po szkole katolickiej, więc wiedzę ma sporo większą niż inni. Co lepsze wie więcej od katechetki, której poprawiał prezentacje. Jako że z religii nic nie wynosił, a godzina snu dłużej, przy 8 kolejnych wymagających lekcjach to dużo, poszłam do opiekuna ministrantów ( syn jest ministrantem w najwyższym stopniu ) i uzgodniłam, że chodzi na zbiórki, służy do mszy i będzie miał bierzmowanie bez problemu w parafii. Spróbuj podobną drogą. Może się uda
      • pearlinee Re: problem z lekcjami religi w szkole. 14.03.14, 13:21
        sory, o Kolbem było o Oświęcimu , o Kostce było o nowotworach i umieraniu dzieci. Pomyliłam się. >
        • pearlinee Re: problem z lekcjami religi w szkole. 14.03.14, 13:21
          ale dziękuję za informację smile
          • arwena_11 Re: problem z lekcjami religi w szkole. 14.03.14, 13:27
            smile a już myślałam, że naprawdę niezbadane są ścieżki myślowe katechetkismile
    • eo_n Re: problem z lekcjami religi w szkole. 14.03.14, 13:19
      Może spotkania rodzin? Dominikanie np. robią. Ewentualnie pytałabym właśnie w takich miejscach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka