Dodaj do ulubionych

Skutki uboczne Mireny

24.03.14, 21:37
Witam
Czy któraś z Was me negatywne doświadczenia z tą wkładką? Ja mam ją od 2lat i pojawiły mi sie objawy podobne do alergii ( pokrzywka,,opuchniecia, nieżyt nosa) nie wiem czy mogę wiązać to z Mireną!!! Jeden z lekarzy mi to zasugerował !!!!
Obserwuj wątek
    • ella_nl Re: Skutki uboczne Mireny 24.03.14, 21:39
      Ale przez 2 lata było ok?
      • imika Re: Skutki uboczne Mireny 24.03.14, 21:45
        Problemy zaczęły sie po niespełna roku
    • ania_mo Re: Skutki uboczne Mireny 24.03.14, 21:53
      Podbijam. Moja leży od dwóch miesięcy w szufladzie i cały czas się waham. Macie jakieś skutki uboczne?
      • lucky80 Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 09:15
        Prócz zahamowania libido (ale w sumie nie wiem od czego to, czy od mireny czy od kp), bardzo długotrwałe plamienia. Trwały chyba z 8 mscy, ale ponoć jeśli się kp, to tak może być.
        Nadal kp, ale w końcu (rok od włożenia) nie mam plamień. Ogólnie bardzo polecam, bo nie trzeba myśleć o antykoncepcji w ogóle, prócz corocznych "przeglądów".
        • edelstein Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 09:52

"Prócz zahamowania libido"
          Faktycznie jest co polecac.Po co antykoncepcja gdy nie Ma sie ochoty na seks?

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
          Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
          Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
          Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
          • chipsi Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 10:09
            Ty tylko zahamowanie. Po pigułkach często występuje całkowity spadek.
          • joxanna1 Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 10:51
            może na tym właśnie polega ten efekt antykoncepcyjnysmile
    • ioanna80 Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 09:23
      Alergia na miedz?
      • simonkapl Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 17:14
        Mirena nie jest miedziana.
    • chipsi Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 09:23
      Z pierwszą wkładką było ok, druga musiałam usunąć po roku - silne krwawienie i samoistne wysunięcie do szyjki - lekarz stwierdził że należę do niewielkiej grupy osób, które nie powinny wkładek stosować, organizm reaguje na ciało obce i próbuje wydalić. Mimo wszystko polecam. Jeśli się okaże że też masz jakieś przeciwwskazania do stosowania - polecam krążki smile
      • ania_mo Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 12:53
        Miałaś silne krwawienia przy spirali z hormonami czy przy zwykłej? Ja miałam trochę nadzieję na koniec morderczych miesiączek sad
        • chipsi Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 12:56
          Druga z hormonami ale te krwawienie było spowodowane wysunięciem się wkładki. No chyba ze odwrotnie. Koleżanka używa i chwali że wreszcie ma spokój z okresem, więc od organizmu zależy.
    • jajko54 Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 09:54
      ja musiałam wyjąć po 2,5r. objawy - ciągłe plamienia i krwawienia oraz straszne pryszcze na plecach i pogorszenie nastroju. po wyjęciu wszystko przeszło.
    • simonkapl Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 17:06
      Nie podeszla mi w ogole Mirena, wytrzymalam z nia 18 miesiecy. Puchlam potwornie, non stop grzybica pochwy, bole glowy. Ginekolog nie bardzo mi wierzyla.Karmilam piersia, sport, uwazalam na to co jem (po kazdej ciazy wracalam od razu do wagi sprzed) i 15 kg na plusie przez rok, ale podejrzewam, ze w duzej mierze to byla woda.Nie moglam nosic obraczki.To byla masakra po prostu.No i krwawilam non stop przez rok. Potem pojawily sie ostre bola brzucha i okazalo sie poznoej na USG ze mialam ogromna cyste.Ginka od razu usunela spirale.
      Wiec ja uwazam, ze z Mirena wszystko jest mozliwewink
      • jagodka_mare Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 20:24
        Moja gineklog z uporem maniaka namawia mnie na mirene. A ja sie okropnie jej boje. Naczytalam sie mnostwo negatywnych opinii i zastanawiam sie ile w tym prawdy. Ginka mowi ze ona nie spotkala sie ze zla tolerancja a w necie huczy od negatywow. A koszt niemaly - u mojej 1200. Trudno za taka kwote eksperymentowac. Poza tym mialam w historii cin 1 szyjki, male miesniaki i zapalenie po lyzeczkowaniu i to wzmaga niepewnosc. Ginka mowi ze nie ma znaczenia. Czas chyba skonsultowac z kims innym.
        • simonkapl Jagodka 25.03.14, 20:39
          Lepsza podobno jest wkladka miedziana, ta bez hormonow, ale wzmaga obfitosc miesiaczek , z tego wzgledu sie na nia nie zdecydowalam.

• rosapulchra-0 Re: Jagodka 25.03.14, 21:40
            simonkapl napisała:

> Lepsza podobno jest wkladka miedziana, ta bez hormonow, ale wzmaga obfitosc mie
            > siaczek , z tego wzgledu sie na nia nie zdecydowalam.
            >

Miedziankę miałam w sumie ponad 12 lat. Nie zauważyłam wzmożonych miesiączek u siebie z tego powodu. Były dokładnie takie same jak przed pierwszym założeniem.
          • aniela_petronela Re: Jagodka 27.10.16, 20:54
            Mam miedzianą od 8 miesięcy, po trzech cyklach miesiączki mi się ustabilizowały w sensie, że nie są bardziej obfite niż przed. I krócej trwają.
    • rosapulchra-0 Re: Skutki uboczne Mireny 25.03.14, 20:28
      A po co te wykrzykniki w takiej ilości?
      Mam mirenę od trzech lat, na początku, zanim mój organizm się przyzwyczaił do niej, to miałam krwawienia niewielkie, ale dość często, czasem bolał mnie brzuch i wewnętrzna strona ud. Poza tym chyba nic więcej się nie działo.
    • aaagatha Re: Skutki uboczne Mireny 27.10.16, 11:11
      ja po założeniu mireny mialam plamienia a po 3 miesiacach świad skóry szczególnie na klatce piersiowej łydkach, piszczelach i zgieciach w kolanach. do tego pokrzywka. poszlam do dermatologa i zasugerowała ze to moze byc od hormonow (to było pierwsze pytanie co stosuje i od kiedy), lekarka przepisała mi leki i po 5 dniach ustapilo, póki co nadal biore jeszcze te leki i jest wporzadku. nie wiem co bedzie gdy skoncze opakowanie leków od dermatologa.no i waga... nie da sie schudnac,(wkładka założona 4 miesiace po porodzie) ok 7 kg mi zostało a w ciazy przytyłąm ok 30kg i waga staneła w miejscu po mimo ze chodze na fitness ograniczam sie z jedzeniem.
      • memphis90 Re: Skutki uboczne Mireny 27.10.16, 16:18
        Nie łączyłabym Mireny z trudnościami ze schudnięciem. Hormony są w znikomej ilości i działają miejscowo.
        • jematkajakichmalo Re: Skutki uboczne Mireny 27.10.16, 21:10
          A ja bym laczyla. Pomimo uprawiania sportu i diety przytylam z mirena (w ciagu roku) prawie 10 kg uncertain
          Dodatkowo mialam w tym czasie wszystkie mozliwe wymienione w ulotce skutki uboczne sad Lacznie z bolem miednicy... (w ogole na poczatku nie kumalam co to w ogole jest i skad sie wzielo).
          • memphis90 Re: Skutki uboczne Mireny 28.10.16, 10:01
            Tak, tak, wiem, leki wziewne na astmę też u niektórych powodują straszliwe tycie tongue_out Ból miednicy jest akurat w pełni usprawiedliwiony- masz tam przecież ciało obce. Natomiast niewielka dawka hormonów działa wyłącznie na endometrium, nawet na cykl miesiączkowy nie działa i na mirenie ma się normalne owulacje.
            • jematkajakichmalo Re: Skutki uboczne Mireny 28.10.16, 14:56
              Przez caly rok jak mialam mirene nie mialam anikropli okresu.
              Po wyjeciu tego badziewia okres dostalam po ok 4 tygodniach i potem powoli waga zaczela spadac.

Akurat naprawde nie naleze do tych co to nadwage na tarczye i podobne zwalaja tongue_out
              • jematkajakichmalo Re: Skutki uboczne Mireny 28.10.16, 14:59
                U wzsystkich dziewczyn, ktore znam (tych stosujacych mirene) okres zanikal najdalej po kilku miesiacach. Dla mnie to byl glowny argument dla zalozenia tej spirali... Niestety po roku to juz nawet maz mi mowil, ze mam sie tego pozbyc, bo skutki uboczne bardzo, ale to bardzo obnizyly jakosc mojego (i mojej rodziny) zycia uncertain
                • aggy80 Re: Skutki uboczne Mireny 28.10.16, 15:07
                  kiedy w koncu wymysla cos skutecznego dla facetow, tak w ogole czy to jest na pewno zdrowe pozbywac sie okresu? ladowac sobie cialo sztuczne w macice? zonglowac z horomonami..troche nie w temacie ale kolejan znajoma zachorowala na raka piersi..byla na pigulce od lat..ale oczywiscie nie nalezy tego laczyc.. ech, dobrze ze jeszcze sa prezerwatywy wink
                  • jematkajakichmalo Re: Skutki uboczne Mireny 28.10.16, 15:18
                    Moj tam sie zoperowal smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka