Dodaj do ulubionych

dewocjonalia na prezent

05.06.14, 21:22
zaczelo sie od I Komunii. Dostal jeszcze przed nią na przestrzeni ok 3 m-cy. 2 skarbczyki, świece, medalik, dwa różańce, album i Pismo Sw dla dzieci, na komunię książeczkę o Sakramencie i medalik. Miesiac pozniej mial urodziny- dostal ksiązkę Modlitwy na kazdy dzien roku. Na BN dostal dwa obrazki takie co ksiądz po kolędzie zostawia i kolejny rożaniec. Na Wielkanoc - obrazek z Matka Boską do powieszenia na scianie. Teraz kolejne urodziny-dostal książkę o Papiezu.
Nie jestesmy jakos szegolnie zaangazowani w zycie Kosciola, Babcia bo to ona jest darczyńcą, kiedy ją poznałam to mialam wrazenie, ze nie zna nawet drogi do Kosciola. Teraz tez w zasadzie nie chodzi, ale slucha radia Trwam i bardzo ze tak powiem teoretycznie kultywuje wiarę, co nie przeszkadza jej kupowac i zaczytywac sie w horoskopach i pismach typu Wrozka czy Gwiazda.
Moje dziecko ma tylko jedna babcie, przykro mi ze tak naprwade kupuje ona prezenty dla siebie i nawet nie stara sie trafic w gusta jedynego wnuka. A syn jest prosty w obsłudze, zadowoli go byle drobiazg, ale taki, ktory wykorzysta. Teraz kiedy pytala co mu kupic bo nie wie, powiedzielismy ze wystarczy paczka kart z piłkarzami bo zbiera, nawet go uprzedzilismy, żeby sie wstrzymal z zakupami bo pewnie cos na urodziny dostanie-nie dostal.
Czy ja powinnam kupic jako rewanż modlitewnik i rożaniec dla babci? A może idąc dalej-stringi koniakowskie....klasyczny przyklad czegos, czego babcia nie wykorzysta i z czego sie nie ucieszy.
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: dewocjonalia na prezent 05.06.14, 21:59
      Ja bym po pierwszym (pokomunijmym) prezencie powiedziała babci, że nie ma sensu kupować takich rzeczy dziecku. Powiedzieliście to otwarcie?

PS. Mam wrażenie, że Babcia nie kupuje tych prezentów, a robi "wyprzedaż garażową", tzn. wypycha niepotrzebne rzeczy, które dostala od kogoś.
      • aqua48 Re: dewocjonalia na prezent 05.06.14, 22:18
        Ale świece dała dziecku w prezencie, naprawdę? Czekajcie teraz na ornacik, rozmiar XS..
        • kwiat_w_kratke Re: dewocjonalia na prezent 05.06.14, 22:35
          No ale rozmawiałaś na ten temat z babcią, czy dzielisz się tymi przemyśleniami wyłącznie z nami w nadziei, że babcia to kiedyś przeczyta?
    • sueellen Re: dewocjonalia na prezent 05.06.14, 22:47
      Prezenty zanies do koscioła. Babci nic nie mów bo to niegrzecznie.
      • koronka2012 Re: dewocjonalia na prezent 06.06.14, 09:52
        sueellen napisała:

> Prezenty zanies do koscioła. Babci nic nie mów bo to niegrzecznie.

Dlaczego ma nie mówić? Gdyby babcia kupowała wnukowi np. za małe ubrania, to tez nie nalezy się odzywać? nie jest fajna sytuacja, ale można to powiedzieć w takiej formie, żeby nie było to niegrzeczne.

To bliska rodzina, a nie królowa angielska. Jeśli nawet wśród najbliższych trzeba lansować hipokryzję i nie można się zdobyć na szczerość w banalnej sprawie, to coś jest nie tak.
        • sueellen Re: dewocjonalia na prezent 06.06.14, 13:05
          ale nie kupje za małych ubrań. W przypadku ubrań można zasugerować numer większe albo zapytac gdzie bylo kupowane by mozna było wymienic na większe. Babci sie podobają świete figurki więc daje to co jej się podoba. To prezent. Kultura nakazuje by przyjać z wdzięcznością, nie krytykować. Białe kłamstwa to nie hipokryzja - to dobre wychowanie.
    • klawiatura_zablokowana Re: dewocjonalia na prezent 05.06.14, 23:36
      No akurat prezenty komunijne to rozumiem. Bądź co bądź jest to święto kościelne.
      A co do dewocjonaliów - może babcia wam wypycha zawalające jej dom graty, może ma taki gust i myśli, że wszyscy mają, a może oczekuje od was większego zaangażowania w życie Kościoła. Ostatecznie dziecko do komunii poszło.

Moja teściowa lubowała się swego czasu w czymś podobnym z ewidentną ideą nawrócenia. Co rusz jakieś medaliki, książki, krzyże. Kiedyś dostałam na jakąś okazję trochę kasy, to nakupiłam sobie grubą warstwę książek typu "Bóg urojony" i postawiłam w salonie tak, żeby było idealnie widać z sofy. A potem zaprosiłam rodzinkę. Nikt słowa nie powiedział, ale od tamtej pory jej entuzjazm znacznie przygasł... wink
    • wielkafuria Re: dewocjonalia na prezent 06.06.14, 09:16
      to jest radio Trwam? Myslalam że Maryja, a Trwam jest telewizją.
      Co to jest skarbczyk? moze tam babcia ukryła karty z piłkarzami?
      porozmawiajcie z nią zeby NIE dawała wnukowi nic zwiazanego z religią i ze nie bedziecie przyjmować.
    • iwoniaw Kupcie babci karty z piłkarzami 06.06.14, 09:25
      na Dzień Babci, urodziny i pod choinkę - będzie adekwatnie big_grin
      • triss_merigold6 Re: Kupcie babci karty z piłkarzami 06.06.14, 10:03
        smile Dobre.
        • bu-zia Re: Kupcie babci karty z piłkarzami 06.06.14, 12:18
          heh-o tym nie pomyslalam smile

Po akcji ze swieca i rózancami powiedzielismy, zeby nie kupowala takich rzeczy, bo co potrzebne to on juz ma. Ale widac uznala, że za malo.
          Ktory 10 latek moze sie pochwalic 3 medalikami, 4 rozancami i 3 skarbczykami? A na scianie dosc oryginalnie bo Matka Boska wisi obok FC Barcelona...... tylko czekam az babcia wpadnie i przypadkowo zniszczy plakaty.
          Jak dostal ksiazke z modlitwami to go co jakis czas odpytywala jaka modlitwe odmawial, teraz czekam az kaze mu zrecenzowac ksiazke o Papiezu (a to ksiazka pisana jak dla dorosłych, nie dla dzieci. Z pewnoscia nie dla 10 latka).
          • mnb0 Re: Kupcie babci karty z piłkarzami 06.06.14, 12:32
            > Ktory 10 latek moze sie pochwalic 3 medalikami
            Moze babcia tak chcialaby widziec wnuka:

https://i178.photobucket.com/albums/w244/lil50cent2008/50cent2.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka