rhaenyra Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 14:36 czyli jednak masz problem z alkoholem Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 14:53 Jestem w stanie zrozumieć że ktoś alkoholu nie toleruje/jest abstynentem/ byłym alkoholikiem,/przyjmuje byłych alkoholików/ ma złe doświadczenia związane z alkoholowymi imprezami i dlatego u niego w domu goście przyjmowani są herbatą i sokiem. Nie jestem w stanie zrozumieć osoby pewnego pięknego dnia oznajmia, że nie będzie u siebie w domu tolerować alkoholu, bo sama nie pije, zwłaszcza, że dotychczas nie miała z tym najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 14:56 10/10 Smaczku dodaje to, że jednak jak ktoś ją poczęstuje, to wypije. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 15:00 No i jak tu nie posądzic jej o skąpstwo Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 19:25 Nie jestem w stanie zrozumieć osoby pewnego pięknego dnia oznajmia, że n > ie będzie u siebie w domu tolerować alkoholu, bo sama nie pije, zwłaszcza, że d > otychczas nie miała z tym najmniejszego problemu. > W tym, ze ona konsekwentnym abstynentem nie zamierza być, bo jeśli jej się zechcę to u kogoś sobie wypije, ale tylko u siebie aaa kyyysz butelki, a kysz kieliszki, u innych wolna amerykanka i w łapki parzyć raptownie nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 14:57 nadia000 napisał(a): > Przy okazji świątecznych porządków wyrzuciłam zalegające bute > lki i kieliszki. Koniec. Chcę mieć gości trzeźwych, z ich naturalnym zachowanie > m a nie wspomaganych kielichem. I zastanawiam się jak odbiorą to znajomi. Myślę, że zaproponują wyprawę w Tatry do psychiatry... Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 15:02 Ja to bym sobie pomyślała,że ci coś odwalilo i tyle, sory ale gdyby ktoś z moich znajomych czy przyjaciół coś takiego wprowadził to jestem pewna,że imprezy urzadzalby w swoim domu tylko dla siebie,bo wolelibyśmy je urządzać u kogoś komu na mózg w tej kwestii nie padło. Nadal jednak na te imprezy byłaby ta osoba zapraszana i nikt by nie zwracał uwagi na to czy ona pije czy nie. Imprezy bez alko ok,ale tylko chrzciny i komunię tutaj rozumiem brak. Odpowiedz Link Zgłoś
evolene Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 15:05 U nas jest tak, że nie dorabiamy ideologii do wypicia kieliszka wina. Po prostu to napój do obiadu/kolacji. Po kieliszku wina ani humor nie robi mi sie lepszy, czy też gorszy, ani język mi sie nie rozwiązuje itp. Być może Ty piszesz o jakimś większym piciu? Mam w domu mnóstwo kieliszków i butelek z alkoholem, nie pamiętam kiedy była sytuacja, aby mogła siebie okreslić pijaną. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 15:07 Czy pomyślą ,że przychodzę napić się do nich na krzywy ryj a sama jestem skąpcem i u siebie gości winem czy drinkiem nie poczęstuję? Jak Wy byście to odebrały? jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 16:13 Ja bym pomyślała że problem z alkoholem ma twój facet, czy tam inny domownik. Bo to typowe podejście przy współuzależnieniu - nie trzyma się alkoholu ani kieliszków w domu, ale poza domem, przy ludziach, można się napić. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 22:06 A już szczególnie, jak się zasadzi tekstem "nie będę się z tego tłumaczyć, tak jest i koniec". Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 16:30 Te obiadowe "odświętne" czy wieczorne sytuacje są zwykle z alkoholem, za dnia typu "kawka" to raczej nie, bo zwykle potem jedzie się samochodem. Jakbym odebrała fakt, że moja przyjaciółka wyrzuciła nagle kielkiszki i butelki z alkoholem? Zapytałbym ją czy wszystko z dynią w porządku albo czy leczy się alkoholowo. Bo tak z niczego takie podejście sie nie bierze. I nie, nie wyobrażam sobie towarzyskich spotkań, czy to imprez, czy to obiadów "niedzielnych" bez wina. Tzn wyobrażam, ale nie chciałabym tak świętować. Lubię wino, piwo, czasem wódkę. Sama możesz nie pić, ale nie wymagaj od dorosłych osób tego samego. Rzuć jedną czy dwie butelki wina na stół, na kilka osób do obiadu to naprawdę śladowe ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 18:55 My co weekend spotykamy sie na browarze/winie/wodce, kto co tam sobie przyniesie badz zarzyczy. Czesciej goscie wpadaja do nas, bo tylko my mamy dziecko i to latwiejsze ze wzgledow logistycznych, ale z raz na miesiac spotykamy sie u kogos innego. Jakbym nagle zarzadzila, ze od dzis nie wolno u nas pic, to by wszystkim chyba kapcie z wrazenia pospadaly, pewnie by pomysleli, ze zwariowalam. Na szczescie za bardzo lubie browar, zeby miec takie glupie pomysly. Natomiast jakby ktos nas zaprosil i zabronil odpalic cos, co sami przynieslismy, na dodatek powiedzial, ze w tym domu sie nie pija i ze powyrzucal wszystkie kieliszki, to bym pomyslala, ze ma powaznie z deklem nie halo i raczej bardzo bysmy ograniczyli wizyty u tych ludzi podejrzewajac jakas chorobe psychiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 23:04 chora to jestes ty i dobrze o tym wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 07:34 Wiem, wiem, juz dawno mnie zdiagnozowalas Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 19:04 Tak skąpstwo, bo jak nie pijesz to nie pij w ogóle, tymczasem u siebie nie postawisz, a u znajomych chętnie wypijesz. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 19:27 fadilla napisała: > Tak skąpstwo, bo jak nie pijesz to nie pij w ogóle, tymczasem u siebie nie post > awisz, a u znajomych chętnie wypijesz. prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 19:48 Coś na zasadzie - słodycze są niezdrowe, a ja staram się schudnąć, więc u mnie słodyczy nie będzie, ale u kogoś może zjem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasienki1 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 20:05 dla mnie problemu by nie było, ja całkowicie niepijąca, mąż ze 2-3 razy w roku. Nie rozumiem dobrej zabawy tylko z alkoholem, u nas alkohol jest bardzo rzadko, a jak jest to stoi miesiącami i w końcu komuś prezentujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 20:09 Ja tez nie przepadam za alkoholem, pije okazjonalnie czyli kilka razy w roku. Jednak te powody autorki do pozbycia sie kieliszkow i nie podawania alkoholu sa jakies niejasne. Bo z jednej strony to moze ona sie napije u kogos a z drugiej u niej alkoholu nie poda a jesli ktos przyniesie wlsany to kieliszkow tez nie bedzie. Przypuszczam jednak ze z czyjegos sie napije. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 22.12.14, 20:18 A ja mysle, ze nie piszesz nam calej prawdy. Cos mi sie zdaje, ze znajomi nie pija jednak z taka kultura jak nam to przedstawilas . Wtedy nic dziwnego, ze nie chcesz chlania w swoim domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 22.12.14, 21:43 Tak to wygląda Takie radykalne decyzje nie biorą się z kosmosu, ale jakiś bardzo żenujących sytuacji, które wydarzyły się po pijaku. Jeśli oczywiście wykluczymy wersję alkoholizmu kogoś z domowników lub samej autorki wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 21:50 Cóż, bez mrugnięcia okiem przyjęłabym informację od abstynentów, że w ich domu się nie pije. Ale gdyby znajomi opijający innych zaczęli żałować alkoholu własnym gościom... Cóż, to byłoby dziwne. Poza tym take umoralnianie i wychowywanie dorosłych ludzi jest nie na miejscu. A co zrobisz, jak goście nieświadomi prohibicji przyniosą wino? Wyrzucisz? Oddasz im? Podasz alkohol w musztardówkach? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 22.12.14, 23:03 osoba nieuzależniona nawet nie zauwazy braku alkoholu tak jak nie zauwazy braku babeczki morelowej po prostu zdrowym osobom jest wszystko jedno czy alkohol bedzie czy nie a to co pomysla uzaleznieni to nie powinno Cie w ogole obchodzic Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 08:39 > osoba nieuzależniona nawet nie zauwazy braku alkoholu hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 09:03 Ale Naomi ma rację. Przychodzisz do koleżanki z dzieckiem w niedzielę przed południem, wy rozmawiacie, dzieci się bawią - zauważysz, że koleżanka nie podała likieru/wina do ciastek? Umawiasz się ze znajomym tuż po pracy w kawiarni dosłownie na godzinę, zamawiacie po kawie/herbacie - odczuwasz brak kielonka? Wracając z parku/inne zaglądacie z dziećmi do dzieciatych znajomych, jest pora obiadowa, wszyscy zamawiacie pizzę - zwracasz uwagę czy gospodarze do tej pizzy/kurczaka/burgerów browary postawią? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 09:17 Ale czy w tym wątku chodzi tylko o spotkania z koleżankami i dzieciakami? Czy o spotkania towarzyskie ogólnie? Bo wydaje mi się, ze większość ludzi poza dziećmi i godziną z koleżanką przy kawce ma jeszcze normalne życie towarzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 13:18 Triss, najwyraźniej świat Twoich spotkań ze znajomymi ograniczył się do przedpołudniowych ploteczek z koleżanką i kinderbali. Ale wyobraź sobie, że dorośli ludzie też spotykają się wieczorami, bez dzieci, bo albo są one na tyle duże, że spokojnie posiedzą w domu albo mają je z kim zostawić. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:08 powiem więcej - są ludzie którzy potrafią wypić kulturalnie i z umiarem nawet wtedy kiedy dzieci SĄ z nimi Tak, wiem, w dzisiejszych czasach nie należy się przyznawać do wypicia przy dziecku, choćby 10 ml alkoholu w postaci piwa ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 13:56 Nie wydaje mi się, aby autorce chodziło o spotkania z dziećmi bądź przedpoludniowe kawowe ploty. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 14:28 Nie wiem o co jej chodziło, nie wydaje mi się że zaznaczała, że chodzi o wieczorne spotkania wyłącznie w gronie dorosłych. W tym wypadku IMO alkohol pod ręką jest jakąś normą, standardem. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 15:32 Zależy od rangi imprezy. We wszystkich wymienionych przez Ciebie sytuacjach to oczywiście nie, bo to nawet nie imprezy, takie tam spontaniczne spotkania. Natomiast na jakiejkolwiek imprezie proszonej z okazji dowolnej albo zorganizowanym spotkaniu dla dorosłych, owszem, brak alkoholu by mnie mocno zdziwił i zauważyłabym natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:06 A jak wpadam wieczorem i zwykle popijamy winko to zauważę czy nie? Ale tak, jak popijamy winko to uzależnione. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:09 wy alkoholiczki jedne Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:10 Wstyd nie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:15 nie gadaj tyle tylko polej kochana, polej Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:16 Nie mogę, jescze prowadzić będe hahahaha, ale po 21 wpadnij ma co lać hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 20:57 Borys - polewoj! Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:42 gryzelda- uderz w stol... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:45 Wiem wiem hahahhahahahah Bardzo mnie bawi twoje uzleznienie od alkoholowego uzaleznienia innych. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 11:08 To w takim razie mamy 99,99% alkoholików w społeczeństwie Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:43 tak, tak na pocieszenie dodam, ze zlodziej mysli ze 99% ludzi kradnie Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koniec ze spotkaniami przy alkoholu- Skąpstwo 23.12.14, 16:48 Och te alkoholiczki z ematki i strażniczka trzeźwości hahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Droga biedna Nadiu, 23.12.14, 20:38 Żal mi Ciebie. Ile tracisz. Pomyśl sobie o tych pysznych winach wytrawnych, których nie wypijesz, dobry obiad bez wina wytrawnego traci sens, o orzeźwiających dżinach z tonikiem które są wręcz niezbędne w upalne dni, o aromatycznym porto (np. Barros, Osborne) które dodaje energii w jesienny pluchowaty dzień, o delikatnym perlącym się szampanie w noc sylwestrową i nie tylko, o wódeczkach własnej roboty, że nie wspomnę o jakże niepatriotycznym piciu nalewek Soplica, produkowanych pod kierownictwem rosyjskim. Odpowiedz Link Zgłoś