mqmq 09.03.15, 20:33 W jakim wieku wasze dzieci ogarnęły temat higieny własnych dłoni i stóp? Od kiedy same wiedzą, że trzeba i same dokonują dzieła obcięcia/opiłowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mqmq Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 20:57 Bez kontrowersji sie nie obejdzie, jak widzę.. Syn ma prawie 11 lat. Do dziś dnia sama uznaniowo obcinam mu paznokcie u rąk i nóg. Ja widzę, że już trzeba, mówię mu o tym, siadamy po kąpieli i robię manicure/pedicure. Ale żona mojego eksa, kiedy syn był u nich, uznała że jest na tyle duży, że sam powinien. Wrócił zarośnięty. A on naprawdę nie umie. Obcinaczką się kaleczy, nie mówiąc o nożyczkach. Podzielcie się proszę doświadczeniami, kiedy dzieciak sam się obsługuje w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:00 Nie pamiętam od kiedy, moja za miesiąc ma 9 lat i od dawna robi to sama. Ze dwa lata może. On nie posługuje się nożyczkami wcale? Jak naprawdę nie umie, to go naucz, a nie obcinaj Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:00 Ale żona mojego ek > sa, kiedy syn był u nich, uznała że jest na tyle duży, że sam powinien. Wrócił > zarośnięty. A on naprawdę nie umie. Ma to po ojcu? Odpowiedz Link Zgłoś
mqmq Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:06 Złośliwie mogę mapisać, pewnie, że po ojcu. Flejtuch, niasamodzielny, nieogarnięty.. Ale serio, nie wiedziałam, że syn kaleka bo nie obcina sam paznokci. No jakoś temat mi umknął a u siebie nie pamiętam juz. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:13 Chodzi mi o to, że o higienie syna w czasie jego pobytu u nich decyduje żona eksa, a nie ojciec. Czemu właściwie do niej pretensje, że syn wrócił zarośnięty? A syn to nie kaleka, naucz go po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mqmq Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:29 Do niej absolutnie pretensji nie mam. Lubię i doceniam generalnie, ale fakt, syn po pobytach u nich mówi o decyzjach podjętych przez Żonę, ocenach jej.. Ale ok, dobrze znam exa i fakt, potrzeba mu głowy i szyi, nawet w sprawach higienicznych jak widać. Tylko sama byłam przekonana, ze młody za młody, by o takich niuansach pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:25 mqmq napisał: Ale żona mojego ek > sa, kiedy syn był u nich, uznała że jest na tyle duży, że sam powinien. Wrócił > zarośnięty. A on naprawdę nie umie. To ty masz pretensje i żale do żony eksa , że twoje wczesno nastoletnie dziecko nie dbało o własną higienę ? Może jeszcze jajeczka mu pudrować również powinna ? A co do tematu nie powiem ci kiedy moje konkretnie same sobie obcinały pazury, ciężko mi powiedzieć. Niestety włosy częściej były ciachane przez nie same- z efektem O ZGROZO Jedno jest pewne- na jęk dziecka " nie umiem" włącza mi się upór maniaka i dotąd cwicze, szkole ,trenuje , tresuje w podstawowych i przyziemnych sprawach ,az się naUmie na tyle poprawnie na ile powinno Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 22:01 To go naucz. Ćwiczcie, nie wyręczaj go, bo dzięki temu się nie nauczy - ostre, mocne w konstrukcji, ale z zaokrąglonymi końcami. Jak ma problem z nożyczkami jako takimi, to zacznij od wycinanek. Nie pamiętam kiedy dokładnie córka zaczęła obcinać sama (czasami przypominałam, bo widziałam, że pazury jedne i drugie za długie), ale w wieku 8 lat była na 2 tygodniowej zielonej szkole i wróciła obcięta, dałam jej nożyczki, więc wierzyłam, że potrafi sama. Jak nie umie nożyczkami i oboje się boicie, to daj mu pilnik i naucz piłować. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Obcinanie paznokci 09.03.15, 21:42 Nadal obcinamy nożyczkami dziecięcymi więc albo sama sobie obcina albo żeby szybciej było to jej pomogę. Trudno takimi sobie krzywdę zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Obcinanie paznokci 10.03.15, 00:14 Myślę, że musiało to być dużo wcześniej, niż w wieku 11 lat, bo ja zupełnie nie pamiętam od kiedy to robią. Mało tego, w ogóle ich nie uczyłam obcinania paznokci, jakoś same temat ogarnęły. Ale ja mam dwie córki. Odpowiedz Link Zgłoś