• noem.i77 Re: Owsianka 02.04.15, 12:48
      Wieczorem zlewam maślanką i rano gotowe. Robię sobie musli - płatki owsiane górskie, rodzynki, orzechy, słonecznik, siemię. Czasem dodaję jeszcze miód i jakieś owoce. Ma zupełnie inny smak i konsystencję niż gotowana.
    • martishia7 Re: Owsianka 02.04.15, 12:48
      Też zaczęłam jeść owsiankowe śniadanie bardziej z rozsądku, ale teraz już nie mogę się obejść bez. Robię sobie domową mieszankę: płatki owsiane górskie, płatki żytnie, jaglane, jęczmienne - mniej więcej po równo. Do tego jakieś otręby, i garść żurawiny, orzechy włoskie siekane, ziarna chia. Mieszankę trzymam puszce, wieczorem wsypuję do filiżanki 4 łyżki stołowe i zalewam niewielką ilością zimnego mleka- tylko tyle żeby przykryć płatki. Przez noc płatki wypiją mleko i lekko zmiękną. Rano po przebudzeniu podgrzewam w rondelku pół szklanki mleka i wlewam b. ciepłe do płatków, do tego pół banana. To wersja zimowa, bo coś ciepłego jednak dobrze robi na brzuch, w lato pewnie będę po prostu dolewać zimnego mleka. Ja nie lubię słodkiego za bardzo, dla mnie banan słodzi wystarczająco. Ostatnio jadłam też z mango i było słodkie jak diabli. W zimę można też wrzucić na noc jakieś mrożone owoce (np. maliny, borówki). Konsystencja jest fajna, niepapkowa, ja lubię jak mi ziarna w zębach strzelają. Możesz dać pestki dyni, słonecznika, inne orzechy czy cokolwiek lubisz. Dla mnie np. nie do przyjęcia były suszone morele - posiekane 2-3 sztuki za bardzo jak dla mnie słodziły.
      Spróbuj, może Ci tak podpasuje.
    • najkana Re: Owsianka 02.04.15, 21:17
      Ja tylko wersja z minimum brudnych naczyń,
      czyli zalewam płatki wrzątkiem, chwilę zostawiam pod przykryciem,
      dorzucam owoce jakie mam pod ręką surowe, mrożone, suszone
      albo pestki przeróżne
      albo łyżkę dżemu, albo poleję sokiem np malinowym
      czasem dolewam mleko albo kefir

i wcale nie papka.smile
    • przeciwcialo Re: Owsianka 03.04.15, 12:09
      Wieczorem mieszam platki z rodzynkami, orzechami i zalewam ciepla woda, rano dodaje mleko roslinne, owoce, cynamon i zjadam.
    • aurinko Re: Owsianka 03.04.15, 13:01
      Płatki żytnie, jaglane, owsiane po łyżce wrzucam do miski, zalewam gorącą wodą i odstawiam na pół godziny aż napuchną i zmiękną (przykryte). Do tego dorzucam orzechy, żurawinę suszoną i odrobinę miodu. Jak mi się spieszy to zalewam wodą i do mikrofali na minutę, wychodzą takie same jak po leżakowaniu.
    • hemp_plant Re: Owsianka 03.04.15, 15:14
      ja jem płatki gorskie+jaglane z dodatkami (robie słój tak na ok 10 dni: płatki jw, migdały, orzechy cynamon kardamon etc- na co mam ochotę, co mam w domu)

rano do miski, odrobina wrzatku, mikrofala na 1 minutę, wkrajam odoc i dodaję jogurt lub maślankę. Posypuję zurawiną lub czym tam mam. pycha...... jestem uzalezniona od mojego sniadania......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka