Dodaj do ulubionych

Kontrola z ZUS

12.05.15, 15:15
Właśnie odebrałam wezwanie na kontrolę z ZUS dotyczącą L4 wystawionego w kwietniu na 1 dzień. Czy ktoś ma pomysł, po co mnie wzywają?
Kurcze, specjalnie poprosiłam lekarkę żeby dała tylko jeden dzień, bo dojdę do siebie i wracam do pracy (takie schorzenie że po 2 dawkach leku mija) a tu taki numer.
Czy to pracodawca mógł zlecić kontrolę? Nie miałam w tym roku za wiele L4 więc płaci jeszcze pracodawca ...
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 15:29
      Pójdziesz na kontrolę to się dowiesz.
    • olikol Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 16:14
      Weź zadzwoń do Zus, pewnie na wezwaniu jest telefon osoby która się sprawą zajmuje, zapytaj o co chodzi i czy musisz osobiście. Mogą kontrolować ciebie, pracodawce, lekarza, ośrodek zdrowia... do wyboru do koloru, nie ma się czym przejmować jak zwolnienie nie kupione tongue_out
    • 3-mamuska Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 16:29
      Jednodniowe zwolnienie jest podejrzane , jak ktoś chory moze byc tylko 1 dzień?
      Pewnie myślą ze zapłaciłaś bo potrzebowałas jednej dzień "wolnego" dla własnych spraw.

Tez się zastanawiam co to za choroba leczona w 1 dzień.
      • mikaaan Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 16:36
        To zapalenie dróg moczowych :p. Przerabiam 2-3 razy w roku. Po 1 dniu leczenia jestem już w stanie w miarę normalnie funkcjonować bez trzymania tyłka w ciepłej wodzie.
      • zlotarybka_1 Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 16:41
        ja rozumiem, ze podejrzane, ale jak oni teraz chca zweryfikowac jej stan zdrowotny z kwietnia? Tak czy inaczej terza to musza jej uwierzyc na slowo. Gdyby cos krecila to i tak juz za pozno zeby to udowodnic. Bez sensu jak dla mnie.
        • mildenhurst Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 16:44
          a to zależy jaką jednostkę chorobową lekarz wpisał. Mogła być jakaś wydziwiana i będzie konfrontowanie z historią leczenia.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 16:59
        Nie, nie jest podejrzane. Wystarczy, że np. było na piątek. Więc już masz 3 dni na dojście do siebie. Naprawdę. Nie każdy kombinuje tak jak Ty.
      • kashka-manna Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 11:38
        Bez przesady, czasem po prostu zatrucie, które szybko mija, a ja często dostaję w pierwszym dniu okresu z powodu bólu nie do zniesienia.
    • aurinko Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 18:21
      Mogą ew. zapytać Cię co Ci dolegało, jakie były objawy i leczenie, skonfrontują to z kartą od lekarza i nic poza tym, nie cofną czasu i nie sprawdzą czy faktycznie byłaś chora czy nie, jedynie jak się poplączesz w zeznaniach albo jak lekarz co innego wpisał to będzie się o co czepiać.
    • alba27 Re: Kontrola z ZUS 12.05.15, 20:55
      Jednodniowe zwolnienia nie są podejrzane...przerabiałam podczas jelitówki chyba z 3 razy...po całonocnych wymiotach nie byłam w stanie rano iść do pracy...zdrowiałam do wieczora a następnego dnia jak nowo narodzona.
      Może jakiś błąd w nazwisku/dacie/jakaś weryfikacja danych?
    • mjunhy Re: Kontrola z ZUS 09.08.15, 20:59
      W nowym dowodzie osobistym nie mam adresu zamieszkania i mieszkam w innym miejscu niż na to wskazują reszta dokumentów. Nie wiem jak ZUS mnie znajdzie żeby mnie skontrolować ?
      • bbuziaczekk Re: Kontrola z ZUS 09.08.15, 21:35
        1 dzień L4 ??? a nie moglas wziąć 1 dnia urlopu ?
        Nie spotkałam się z tym żeby ktoś bral 1 dzień L4 widocznie dla Zusu tez to jest dziwne.
        • bbuziaczekk Re: Kontrola z ZUS 09.08.15, 21:36
          Jak już musialas L4 to chociaż 3 dni moglas wziąć.
          • mynia_pynia Re: Kontrola z ZUS 09.08.15, 23:02
            Każdy robi to co chce. Ja właśnie wróciłam z 2 tygodniowego urlopu gdzie przerobilam zapalenie oskrzeli, nastepnie krtani a teraz skończyłam antybiotyk w zwiazku z zatokami i nadal nie jestem w 100% zdrowa, l4 nie brałam bo byłam na urlopie. Naprawde miło sie choruje w upały. Jutro ide 3 raz do lekarza ale myśle że dostane zielone światło na prace, zresztąmam dość nic nie robienia z braku sił i checi spowodowanych chorobą.
            • arwena_11 Re: Kontrola z ZUS 09.08.15, 23:07
              trzeba było braćL L4, odzyskałabyś urlop
          • vaikiria Re: Kontrola z ZUS 26.01.17, 12:33
            Zwolnienia się nie "bierze" wedle uznania. To lekarz ocenia, nie pacjent. i lekarz mógł w czwartek ocenić, że jeden dzień plus dwa dni weekendu to wystarczający czas na dojście do siebie.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 12:34
          A dlaczego miała brać urlop skoro była chora?
          • na_pustyni Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 19:12
            pewnie chodzi o na żądanie
            • zuleyka.z.talgaru Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 21:07
              Nadal to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Jest chora to bierze L4 a nie urlop. (nawet na żądanie).
      • angiz Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 11:30
        JEśli mieszkasz gdzie indziej to pracodawcy powinnaś zgłosić inny adres np do korespondencji, pracodawca zglasza to do zus.
        • vaikiria Re: Kontrola z ZUS 26.01.17, 12:35
          Adres do korespondencji to co innego niż adres zamieszkania. Wystarczy lekarzowi przy wypisywaniu zwolnienia podać adres, pod którym będziesz przebywać w czasie zwolnienia. To może nie być ani adres zameldowania, ani zamieszkania ani korespondencyjny, bo może np. na czas choroby udac się do rodziny. Jak mieszkałam sama i z psem to szłam się wychorować do rodziców, bo jak inaczej miałabym przestrzegać zalecenia "leżec", przy trzech spacerach dziennie, zakupach itp.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 12:34
        Do l4 podajesz adres pod którym można Cie znaleźć.
      • alba27 Re: Kontrola z ZUS 10.08.15, 22:24
        Ja informowałam kadrową o zmianie adresu (bez zmiany dowodu, bo w UM sami mi powiedzieli, że nie trzeba zmieniać) i kadrowa zgłaszała do zusu.
    • sabakrolowa Re: Kontrola z ZUS 26.01.17, 12:24
      To bardzo prawdopodobne, że pracodawca mógł zlecić taką kontrolę. Pracodawca ma prawo do sprawdzenia zwolnienia na swój wniosek. Może nawet wynająć sobie do tego firmę, raczej poczytać: www.conperio.pl/faq/.

Jeśli dowiedzie, że ktoś nie choruje a robi coś innego grozi dyscyplinarka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka