Dodaj do ulubionych

SDM matrymonialnie

31.07.16, 13:35
Patrze na ta grzeczna młodzież i tak sobie myślę, że to idealne miejsce aby znaleźć dobrą żonę, męża. Mamy starszych nastolatkow jak Wasze dzieci na to patrza? Tak sobie przypominam siebie za mlodu i pewnie bym powiedzila, ze nudziarze ale teraz jako matka patrze inaczej i gdyby syn był starszy namawialbym go na wyjazd i była spokojna o towarzystwo jak nigdzie smile
A parę dobrych lat temu na innych SDM kuzyn poznał właśnie żonę z Francji smile
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 17:47
      moje dzieci wiedzą, że trudno o mniej uczciwą instytucję niż kościół katolicki.
      Liczę, że zwiążą się z ludźmi równie trzeźwo myślącymi.
      • butch_cassidy Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 20:31
        Otóż to. Wyznanie mogłoby być problemem. Mam nadzieję... wink
    • joa66 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 18:27
      Myślę, że do szczęśliwego związku trzeba więcej niż sympatyczne uśmiech, umiejętność zabawy na imprezie masowej i nie śmiecenie na ulicach smile. Wśród tych sympatycznych ludzi mogą być ludzie: skrajnie skąpi, skrajnie rozrzutni, plotkarze, intryganci, chorobliwie zazdrośni itd. - czyli tak jak wszędzie.
      • amalfigirlll Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 22:16
        Popadasz w skrajności wyjeżdżając zaraz z tymi pedolami itp., wszystkim katolikom przykładając taka łatkę.
        Chodzi mi o to, ze na takiej imprezie gdzie młodzież z własnej woli jedzie po to aby słuchać jak być dobrym, jak innych nie krzywdzić, pracować nad sobą aby być lepszym człowiekiem... prędzej poznasz człowieka z wartościami niż na imprezie gdzie młodzież jedzie tylko się zabawić. I oczywiście wszędzie są wyjątki ale na SDM na pewno jest mniej pijaństwa i ekscesów nawet jeśli są takie przypadki to znikome. Nie bałabym się o moje dziecko.
        • joa66 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 22:26
          Popadasz w skrajności wyjeżdżając zaraz z tymi pedolami itp., wszystkim katolikom przykładając taka łatkę.

że co???
    • cosmetic.wipes Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 18:36
      Ostatnie czego bym sobie życzyli dla syna to tzw. dobra żona, a już zwłaszcza bardzo religijna.
      Syn ma 19 lat.
    • ola_dom Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 18:57
      amalfigirlll napisał(a):

> Patrze na ta grzeczna młodzież i tak sobie myślę, że to idealne miejsce aby znaleźć dobrą żonę, męża.

Za "moich czasów" po to większość chadzała na pielgrzymki.
      No, może nie od razu chodziło o "żonę" czy "męża", ale wybór towarzystwa do bliższych kontaktów jak mało gdzie.
      Nie sądzę, żeby z ŚDM miało być inaczej. Jeszcze o tyle lepiej, że można wyrwać kogoś bardziej egzotycznego.
      • cosmetic.wipes Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:11
        Jeszcze o tyle lepiej, że można wyrwać
        > kogoś bardziej egzotycznego.

No, na przykład wirusa zika big_grin
        • raczek47 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:16
          chodzi o to ,że katolik to idealn mąż, tak?

Mój (tfu) eks mąż razem z nami obchodził ołtarz jasnogórski na kolanach a potem, jak się okazało ,jeżdził tam też z kochanką ( w trakcie naszeg małżeństwa, żeby było jasne)
          • kaz_nodzieja Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:43
            big_grin big_grin big_grin
          • alpepe Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:44
            hardcore
          • lokitty Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 22:27
            Twój były nie pracuje przypadkiem w branży turystycznej? Bo dokładnie taką smakowitą historyjkę opowiadali mi kierowcy o właścicielu biura podróży, które wynajęło mnie na wycieczkę do Częstochowy. Pan jeździł i z żoną, i z kochasią, zawsze gorąco się modlił i do ołtarza zasuwał na klęczkach wink.
      • triss_merigold6 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 22:19
        O tak, np. Simona Mola 2. Ubogacał egzotycznie yntelektualistki zanim stało się to modne.
    • setia Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:24
      dobrego męża powiadasz. moja koleżanka poznała właśnie taki ideał na pielgrzymce, wspólnie chadzali. ona umiarkowana katoliczka, on fanatyczny katolik. Ponieważ mąż nie zgadza się na żadną formę antykoncepcji, właśnie rodzi 5 dziecko.
      • kaz_nodzieja Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:43
        To bogaci są.
      • alpepe Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:45
        cóż, mąż nie musi przecież o wszystkim wiedzieć, o takiej spirali przecież by się nie dowiedział.
        • rosapulchra-0 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:50
          I tu się mylisz. Spiralę można wyczuć.
        • kaz_nodzieja Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:52
          Ale po co opierać małżeństwo na kłamstwie i to w tak istotnej kwestii? Odwróćmy sytuację. Baba koniecznie chce kolejne dziecko, chłop nie, ale postanawia dokonać za jej plecami wazektomię i udaje, że zgadza się na dziecko, teraz świta Ci już w głowie?
          • mamma_2012 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:59
            Może sąsiad coś zaradzitongue_out
      • mamma_2012 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:50
        Ja znam takich, którzy poznali się w kółku różańcowym. Mają już chyba ósemkę.
        Innym znanym mi zagorzałym katolikom Bóg pobłogosłswił chyba 9 (10?). Zapomniał tylko sypnąć kasą, więc wiszą na rodzinie zdecydowanie mniej pobożnej. Jedna i druga rodzina to ludzie z wykształceniem z Warszawy. Przy czym uczciwie przyznaję, że pierwsza rodzina świetnie sobie radzi i są szczęśliwi.
    • arista80 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:25
      Kolega mojego męża w 2000 r, na spotkaniu młodych w Rzymie poznał swoją żonę - Polkę. Właściwie odkąd się poznali, ona w ekspresowym trybie przeniosła się do Włoch i obecnie są już małżeństwem z trójką dzieci. Oboje są religijni, ale bez przesady, jednak to co najważniejsze to fajna z nich para i przede wszystkim oboje są bardzo sympatyczni.
      P. S Ja mojego zagranicznego męża też poznałam na międzynarodowej wymianie ale nie o charakterze religijnymsmile)
    • mamma_2012 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:42
      Zadowolona bym nie była z zięcia z zamiłowaniem do praktyk religijnych, więc dobrze, że córka została w domu.
      Zresztą skąd pomysł, że grzeczna młodzież jest grzeczna w innych okolicznościach i wyrosną z nich dobrzy ludzie?
      Pamiętasz pana, który zamknął rolety i podpalił rodzinę? Mi utknęła w pamięci bohaterka reportażu, którą bił mąż i synowie, najmocniej po powrocie z kościoła.
      Myślę, że wszyscy księża pedofile też kiedyś byli radosnymi pielgrzymami, a siostry sadystki śpiewały Barkę.
      Także w najlepszym przypadku młodzież ze ŚDM nie różni się od tej, która zalicza kolejne wakacyjne festiwale.
      • kaz_nodzieja Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:44
        Przynajmniej nie są pijani i jako turyści zachowują się przyzwoicie, kto mieszka w turystycznym mieście ten wie ile to znaczy.
      • arista80 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:48
        Bez przesady, że jeżdżą tam sami z zamiłowaniem do praktyk religijnych. Na takie spotkania jedzie młodzież, która ma okazję poznać ludzi z innych krajów, pogadać w innym języku, dobrze bawić się. Uczestnictwo na mszach to dodatek. Sama jeździłam na Taize i też byłam na sdm. Owszem modliliśmy się, ale też dużo zwiedzaliśmy, jak była okazja to balowaliśmy i piliśmy alkohol.
        • mamma_2012 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 19:57
          W takim charakterze chciała jechać moja córka (mam tylko nadzieję, że bez alkoholu, bo niepełnoletnia).
          Tylko na takiej imprezie ryzyko zapoznania z osobą praktykującą jest jednak wyższe, a niezgodność przekonań tojednak dodatkowy problem.
          • anasta3 Re: SDM matrymonialnie 31.07.16, 22:22
            Dla córek to bym męża bardzo religijnego nie chciała. Mam jakieś źle skojarzenia z patriarchatem, posłuszeństwa mężowi i liczba dzieci. Żona dla syna już szybciej, ale pewnie nie znalazlybysmy wielu tematów do konwersacji. Najlepsze, że i tak zrobią, jak będą chcieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka