Dodaj do ulubionych

Dzisiaj zero spacerów - smog

08.01.17, 11:24
Warszawa, Łódź, Kraków, Kielce, Częstochowa, Rybnik, Żywiec i wiele, wiele innych miejscowości. sad
Na tle Europy nasze powietrze wygląda wręcz katastroficznie. Nie ma w ogóle zielonych znaków na terenie Polski. sad

https://bi.gazeta.pl/im/3b/3b/14/z21215547Q.jpg

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21215364,zimno-to-dzis-niejedyny-problem-tragiczny-stan-powietrza-w.html#MT
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 11:25
      Poprawka: kilka zielonych znaków naliczyłam. Kilka. sad
      • baltycki Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:10
        Moze zmien skale.
        aqicn.org/city/poland/gdansk/gdansk-srodmiescie/
        Nizej mozesz wpisac swoje miasto.
        • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:26
          baltycki napisał:

> Moze zmien skale.
          > aqicn.org/city/poland/gdansk/gdansk-srodmiescie/
          > Nizej mozesz wpisac swoje miasto.>
          >

baltycki, dzięki za tego linka. smile
          • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:22
            Dziękuję za linka smile
            U mnie na zielono smile
            Czyli dobrze
            • beata985 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:23
              u mnie też na zielono, mimo, że w miejscowości obok alarm...właśnie zrobiłam swoje skromne 3,5 km..smile
              a i zainstalowałam sobie aplikację w telefonie z informacją o smogu..
              ps,
              właśnie, jakie macie/ czy macie aplikacje na tel. o zanieczyszczeniu i co Wam pokazują??
        • zlababa35 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:30
          Dzięki. U nas kufa żółto i to tak wysoko żółto, np. 119, 110, 105...
        • mamalgosia Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 19:29
          U nas 560. Jak zwykle najgorzej w kraju. A kręcę urośnie. Rzygac sie chce
    • kira02 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:22
      Powietrze w wielu miejscach w PL jest tragiczne. Dobrze, że coraz więcej się o tym mówi.
      • sumire Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:32
        Owszem, ale problem w tym, że na mówieniu się kończy. Pan minister od zdrowia skontrował za to, że to problem teoretyczny, więc...
    • starczy_tego Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:26
      a jaśnie pan radziwiłł mówi, ze to wymysły. pisiury wolały dac na rydzyka niz na ekologię. szkoda tylko, ze trują nie tylko siebie, ale i innych uncertain
      • jeste_m_sobie Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:27
        Faktycznie, wczoraj było fatalnie. Dzisiaj znacznie lepiej.
      • taniarada Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:28
        starczy_tego napisał(a):

> a jaśnie pan radziwiłł mówi, ze to wymysły. pisiury wolały dac na rydzyka niz n
        > a ekologię. szkoda tylko, ze trują nie tylko siebie, ale i innych uncertain
        A co ma ekologia do ideologii.Sam walcz o to i daj biednym by nie palili plastikami .
        • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:37
          taniarada napisał(a):

> A co ma ekologia do ideologii.Sam walcz o to i daj biednym by nie palili plastikami .

Chodzi o kasę. Daje się na niepotrzebną nikomu ideologię dużo kasy, a nie ma kasy na to co potrzeba, czyli na ekologię. suspicious
        • starczy_tego Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:15
          Daj biednym? Toz dostali pińcet. To nie kwestia pieniędzy, tylko mentalności Polaków cebulakow.
          • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 16:30
            starczy_tego napisał(a):

> Daj biednym? Toz dostali pińcet. To nie kwestia pieniędzy, tylko mentalności Polaków cebulakow.

Mentalność - to jedno, a dwa, że ogrzewanie gazowe jest w Polsce bardzo drogie, zwłaszcza jak się robi instalację gazową w starym domu. Co innego jak się buduje nowy domu i od początku zakłada, że będzie się ogrzewać gazem. To wtedy instalacja jest zrobiona jak trzeba.
            Ja nie wierzę, że ludzie wolą ogrzewać brudnym węglem, gdzie trzeba chodzić do pieca dokładać, wybierać popiół, czasami się dymi na mieszkanie, niż ogrzewać czystym gazem - bez pracy. Moim zdaniem wszystko rozbija się o pieniądze. Nawet jeżeli jakieś gminy sfinansują piec gazowy , to kto później będzie płacił za gaz?
            W moim bloku było ogrzewanie gazowe przez 8 lat - było drogo i zimno, ponieważ spółdzielnia uważała, że norma/temp. w mieszkaniach to 20 stopni i tak ma być. Po 8 latach, po protestach mieszkańców, że jest zimno i drogo wreszcie przełączyli nas do ciepłowni miejskiej - jest ciepło i taniej (dla nas mieszkańców).
            • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 18:20
              No na pewno ludzie wolą aby było taniej
              • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 18:45
                chocolate_cake napisała:

> No na pewno ludzie wolą aby było taniej

Wielu nie ma wyboru. Ogrzewanie gazowe jest bardzo drogie, zwłaszcza w starych domach, nie ocieplonych, nie zbudowanych pod ogrzewanie gazowe. wink
                Myślę, że jakby ogrzewanie gazowe miesięcznie kosztowało tyle co tona węgla, to każdy wolałby ogrzewać gazem. tongue_out
        • noemi29 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 16:47
          Ci biedni, wolą wydać na papierosy, w większości to mentalność.
    • murwa.kac Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:28
      w gdańsku problemu smogu nie ma
      • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:42
        Na szczęście. Mieszkam nie w samym Gdańsku ale bardzo blisko i tu jest ok
        • kokoryczko Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:32
          w Wejherowie powietrze jest obrzydliwe ;/
          • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:47
            Do Wejherowa mam 30 kilometrów. Do Gdańska jakieś 5.
    • ichi51e Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:37
      U mnie koszmar uncertain
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:39
      Puławskiego Piastów 340
      Brzozowa Otwock 303
      Marszałkowska Warszawa 174

Na to małej próbce postawię tezę, że najgorsze są osiedla domków jednorodzinnych, gdzie pali się wszystkim - oponami, starymi butami, plastykami, śmieciami...

Xsionnc
      • forumologin Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:27
        Ale otoz to!!! Mozemy sobie nakladac normy na przedsiebiorstwa, gospodarcze kominy itepe. Prawdziwym problemem sa kowalscy z domku obok ktorzy pala byle czym w swoim kominku.
    • tereska.z.bombaju Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:42
      U mnie ( Mazowsze) nad miastem buro-brązowa zawiesina.
      Czas maseczki smogowe kupić.
      • isa1001 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:46
        A u mnie (południowe rubieże Warszawy) niebo przepięknie błękitne.
        • paszczakowna1 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:02
          Naprawdę? U mnie (również południe W-wy) widać burawą 'mgiełkę" nad centrum.
        • inguszetia_2006 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:10
          Witam
          U mnie też piękne, czyste niebo. Ale czuję nosem chemikalia. Już wczoraj czułam dziwny zapach. Dziś jakby mniej intensywny.
          Pzdr.
          Ing
    • d.o.s.i.a Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:47
      A u mnie w Londynie zanieczyszczenie 0-5 a u was 300-500. Ide właśnie na spacerek do centrum dotlenić sie. Bede się za Was modlić.
      • sumire Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:49
        Byle skutecznie!
        www.theguardian.com/environment/2017/jan/06/london-breaches-toxic-air-pollution-limit-for-2017-in-just-five-days
        • d.o.s.i.a Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 18:14
          Dziecko drogie. Z czym ty w ogole UK porownujesz??? W UK jest nawyzszy 10 stopniowy alarm przy strzezeniu mikroczastek powyzej 100, w zeszlym roku bylo pare incydentow z alarmem 5. PIEC. Co oznacza ilosc czastek 50!!!!!! Dzis w Kielcach bylo 500! U Was bija na alarm jak poziom rekorfowy dla UK jest przekroczny 5x. To samo z NO. To, o czym UK pisza jako o przekroczeniu norm na kilku ULICACH u Was nazywaja czystym powietezem ktorw zdarza sie raz do roku jak wieje dobry wiatr 😃😃😃
          • gaga-sie Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 22:59
            Jaka mściwa satysfakcja..
    • fadilla Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 12:51
      Jest kilka zielonych punktów - Pomorze, Kaszuby, Lubuskie. Masz problem z rozpoznaniem własnego kraju po konturach i umiejscowieniem go na mapie Europy?
      • paszczakowna1 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:05
        Też sobie wkleję memy, a co, tylko pisowskim trollom wolno?

https://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_sVGEq4iuoWzwX2oNSfdNidz5sYvWbc3O,w400.jpg

https://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_ZyvbTA5ywqB1FkqdRshmdD7aMLxAY6E9,w400.jpg

Nie to co te nastolatki łykające antykoncepcję codziennie na każdej przerwie, to jest zagrożenie... O in vitro już nie mówiąc.
      • sumire Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:06
        Twoim zdaniem KILKA zielonych punktów coś zmienia? Ludzie mieszkają w całej Polsce, nie tylko w kilku zielonych punktach.
        • fadilla Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:21
          Akurat tego nie podważam, kilka to kilka a nie żaden. Chodzi o nieznajomość mapy, jesli nie ma na niej podpisów. Umiejscowię z pamięci po konturach kazdy europejski kraj, więc jestem wyczulona na takie błedy. Pewnie za bardzo autorce wzrok skupił sie na czerwonych kwadracikach, i przyjał, że to cały obszar Polski (tylko jak Bałtyku mozna było nie zauwazyć?), stąd wpis, że w ogóle nie ma zielonych kwadracików.

A teraz w odpowiedzi na ten wpis, paszczakowa od czapy wklei mema o pisie big_grin
          • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:27
            fadilla napisała:

Chodzi o nieznajomość mapy, jesli nie ma na niej podpisów. Umiejscowię z pamięci po konturach kazdy euro
            > pejski kraj, więc jestem wyczulona na takie błedy. ...

Przecież się drugim postem zaraz poprawiłam. Spójrz sobie na godzinę mojego drugiego postu, po poście startowym.
          • snakelilith Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:31
            Ale akurat trochę czyściejsze powietrze na Pomorzu to nie zasługa "kraju", a silnych sztormowych wiatrów z północy w ostatnich dniach.
            • fadilla Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:36
              Na pomorzu zazwyczaj jest czystsze powietrze w stosunku do reszty kraju.
              • snakelilith Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:41
                fadilla napisała:

> Na pomorzu zazwyczaj jest czystsze powietrze w stosunku do reszty kraju.

No to pomyśl dlaczego. Na pewno sąsiedztwo Bałtyku i częste wiatry z kierunków północych i zachodnich nie mają nic z tym wspólnego.
                • fadilla Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:09
                  No ale codziennie nie ma sztormów, jak to wyzej napisałas, że to tylko w ostatnich dniach i tylko dlatego.

Moge powiedziec na podstawie Gdyni, bo mam porównanie. Większość domów przyłączona jest do ogrzewania miejskiego, brak przemysłu ciężkiego i realizacja samorządowo programu ochrony środowiska.

Chociaż dokuczliwe sa spaliny zwłaszcza, gdy warszawka wali tłumnie na weekendy i wakacje.
                  • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:14
                    To fakt. Mam mnóstwo znajomych w Gdyni i każdy kto mieszka w domu ma miejskie ogrzewanie lub piec gazowy.
                    W ogóle nie znam nikogo kto pali węglem. Nawet tu u mnie pod miastem.
                  • snakelilith Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:30
                    No oczywiście, że sztormy nie są codzienie, ale jednak nad Bałtykiem mamy specyficzny klimat i i specyficzny kierunek wiatrów, w dużej częci roku z kierunków północnych i zachodnich. Wierzę, że ludzie na Pomorzu mogą być dodatkowo ciut lepiej ogrzewczo zorganizowani, ale nie snułabym z tego ekologicznej mitologii. W dużym stopniu ten region nie jest w ogóle w niczym lepszy od innych regionów Polski i ludzie profitują tylko ze szczególnego geograficznego położenia. Tam gdzie wiatry są mniej korzystne wychodzi z całą intensywnością to, co w Polsce od wielu, wielu lat kuleje, czyli praktyczna ochrona środowiska. I te różnice widać też w ochronie środowiska innych krajów, bo na przykład pomimo dobrego położenia geograficznego (prawie stały wpływ atlantycki) kraje takie jak UK, Belgia i Francja wychodzą o wiele gorzej niż Niemcy.
                    • fadilla Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:52
                      A teraz spójrz na mape i powiedz jakie to morskie wiatry wieją nad Alpami, że oznaczono ten rejon na zielono. A ekoloegiczna mitologie to sama tworzysz, nie chcąc przyjac do wiadomości, że sa rejony w kraju lepiej zarządzane i zagospodarowane. Jedziesz po wszystkich równo, byle tylko sobie pojechać. Bo przeciez to Polska tu wszystko musi byc do dupy.
                      Akurat Gdynia i ogólnie woj pomorskie nie jest dobrym przykładem na wytknięcie zaniedbań w ochronie środowiska, wręcz przeciwnie jest przykładem na to w jakim kierunku należałoby iść, a przynajmniej postawić pierwszy krok.
                      • snakelilith Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 18:27
                        fadilla napisała:

> A teraz spójrz na mape i powiedz jakie to morskie wiatry wieją nad Alpami, że o
                        > znaczono ten rejon na zielono. A ekoloegiczna mitologie to sama tworzysz, nie c
                        > hcąc przyjac do wiadomości, że sa rejony w kraju lepiej zarządzane i zagospodar
                        > owane. Jedziesz po wszystkich równo, byle tylko sobie pojechać. Bo przeciez to
                        > Polska tu wszystko musi byc do dupy.

No właśnie nad Alpami wiatrów morskich nie ma i zielony kolor jest wynikiem starań państw o czyste powietrze, dokładnie tak samo jak wynikiem tych starań jest czyste powietrze w Niemczech. A Pomorze ma tylko geograficzne szczęście, bo Polacy są w całym kraju ekologicznymi ignorantami.
                    • baltycki Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:59
                      > specyficzny kierunek wiatrów, w dużej częci roku z kierunków
                      > północnych i zachodnich.

"Rozkład roczny i sezonowy częstości występowania wiatru w województwie pomorskim jest zbliżony do cech całego Niżu Polskiego.
                      Przeważa wiatr z kierunków zachodniego i południowo-zachodniego."
                      pomorskie.eu/-/warunki-klimatyczne-w-wojewodztwie-pomorskim
                      • snakelilith Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 18:36
                        Tak zachodniego. Albo zgodnie z kierunkiem ciepłego Golfstromu na wybrzeżach Europy, południowo- zachodniego. Ale zarówno latem jak i zimą bywają wiatry północne, dociera do nas wtedy skandynawsko-polarne powietrze, natomiast kierunki kontynentalno-wschodnie przynoszące latem upały, a zimą syberyjskie mrozy są na Pomorzu rzadsze, albo nie tak silne.
                  • araceli Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:50
                    fadilla napisała:
                    > No ale codziennie nie ma sztormów,

Sztormów nie ale wieje znacznie częściej i znacznie mocniej niż w reszcie kraju.
                    • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 18:24
                      Tu wieje ciągle
    • inguszetia_2006 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:02
      Witam
      Na Marszałkowskiej w Warszawie jest najmniej trująco dziśwink Jakoś mnie to rozśmieszyło.
      Na Ursynowie i Targówku największe skażenie PM2.5. Jutro już ma być cieplej, ponoć, to się wskaźniki poprawią.
      Pzdr.
      Ing
      • isa1001 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:09
        Nie wiem, gdzie oni to mierzą na Ursynowie, bo u mnie na blokowisku niebo jest czyściutkie i ani śladu smogu. Może gdzieś, gdzie są domki i mieszkańcy palą starymi kaloszami?
        • ichi51e Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:14
          Niebo czysciutkie to bardzo malo wiarygodny znak. Bylam z dzieckiem w Zakopcu ale byla sliczna pogoda - pojechalismy na Kasprowy a ja patrze cala dolina ukryta pod ciemnym kozuszkiem...
        • baltycki Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:33
          > Nie wiem, gdzie oni to mierzą na Ursynowie,

"Stacja badania jakości powietrza na Ursynowie znajduje się na ul. Wokalnej, w rejonie placu Wielkiej Przygody. Urządzenia non stop mierzą zawartość różnych substancji zawartych w powietrzu, którym oddychamy. Ursynowska stacja monitoruje stan tzw. tła miejskiego - czyli powietrza w oddali od arterii komunikacyjnych, za to w samym środku osiedla mieszkaniowego."
          https://www.haloursynow.pl/img/wysiwig/images/13_4.jpg
      • lauren6 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:23
        Przypominam, że za 88% smogu odpowiedzialne są domy jednorodzinne palące śmieciami. W centrum Warszawy jest takich mało. Warszawa z ruchu samochodowego i przemysłu generuje mało smogu: głównie jest zatruwana przez podwarszawskie miejscowości. Np. Otwock jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych miast w Polsce.
      • baltycki Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:47
        Warszawa na biezaco - co godzine.
        powietrze.zm.org.pl/?a=sfc.raport_dzienny
    • milva24 Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:02
      W moim mieście tak sobie, nie najlepiej ale do tych najbardziej zasmogowanych jeszcze dużo brakuje.
    • asia_i_p Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:13
      Mojej dziury w ogóle nie ma na tej liście, widać jesteśmy za mali, żeby u nas mierzyć. Ale tak na oko nie jest źle, chociaż są dni, kiedy mam wrażenie, że jest różnica, czy jestem na swoim wzgórzu czy na dnie niecki, gdzie przebiega główna droga.
      • taniarada Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:25
        asia_i_p napisała:

> Mojej dziury w ogóle nie ma na tej liście, widać jesteśmy za mali, żeby u nas m
        > ierzyć. Ale tak na oko nie jest źle, chociaż są dni, kiedy mam wrażenie, że jes
        > t różnica, czy jestem na swoim wzgórzu czy na dnie niecki, gdzie przebiega głów
        > na droga.
        > Jesteś zakompleksiona.Ja o swoje miasto walczę zawsze .Miasto św.Wieży. Płytkiej wiary jesteś kobieto.natemat.pl/187475,to-moje-miasto-jestem-mu-cos-winien-muniek-staszczyk-o-tym-dlaczego-woj-czestochowskie-ma-racje-bytu
        • asia-loi Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:30
          taniarada napisał(a):

> > Jesteś zakompleksiona.Ja o swoje miasto walczę zawsze .Miasto św.Wieży. Płytkiej wiary jesteś kobieto.natemat.pl/187475,to-moje-miasto-jestem-mu-cos-winien-muniek-staszczyk-o-tym-dlaczego-woj-czestochowskie-ma-racje-bytu

taniarada, jak zwykle link od czapy i nie na temat wątku.
        • asia_i_p Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:45
          ?
      • ally Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 22:46
        Raczej: widać, że urząd miasta/gminy ma problem w czterech literach.
      • premeda Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 23:40
        U mnie jest, a miasteczko jeszcze mniejsze. Poszukaj sobie najbliższe miasto i mniej więcej będziesz wiedziała co i jak. U mnie nisko ale już na żółto, choć ja mieszkam 3,5km dalej to pewnie łapię się na zielono.
    • figrut Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:16
      U nas (blisko Bydgoszczy) powietrze czyściutkie. Aż chce się wyjść na spacer.
      • snakelilith Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:21
        Jesteś pewna? Bo sam Bydgoszcz wcale nie wygląda tak różowo.
        aqicn.org/city/poland/bydgoszcz/bydgoszcz-pl.-poznanski/
        • obrus_w_paski Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:34
          Mówi, ze okolice. Taki np Inowrocław jest ledwie 30-40 km od Bydgoszczy a jak tam wg mapy ładnie...
          • figrut Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:40
            Zgadza się, okolice. O wiele bliżej Inowrocławia niż Bydgoszczy, ale jak podam Inowrocław, to niewiele osób będzie wiedziało gdzie to jest wink
            • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:48
              Ja wiem smile
              • menodo Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:11
                ja też - tam się urodziłam smile
                • chocolate_cake Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:17
                  menodo napisała:

> ja też - tam się urodziłam smile

A ja często przejeżdżałam w czasie wakacji smile
            • menodo Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:08
              O, to może Kruszwica?
              Nie znalazłam na mapie, ale ciekawa jestem, jak bardzo przekroczone są tam normy uncertain
              • figrut Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:18
                Swojak smile . Nie w stronę na Radziejów, tylko na Żnin.
                • menodo Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:27
                  smile
    • taniarada Dlaczego 08.01.17, 13:21
      Do kościoła nie zaszkodzi.Wręcz wskazane.Lol.
      • asia-loi Re: Dlaczego 08.01.17, 13:31
        taniarada napisał(a):

> Do kościoła nie zaszkodzi.Wręcz wskazane.Lol.

Nic tak na umysł nie szkodzi, jak chodzenie do kościoła.
    • crulotka Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:25
      U mnie jak zwykle tragicznie. Świeże, górskie powietrza. Licze, ze uchwaly zakazujace sprzedazy mulu i flotu dla Śląska i Małopolski wejda w zycie. Chociaż to kropla w morzu.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 13:47
      U nas dziś powietrze w miare ok. Na zielono. smile
    • pavia Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:27
      Najgorszy jest brak informacji- poszłam z córką prawie na godzinę na sanki. Miasto jest otoczone siecią megafonów- nikomu nie przyszło do głowy puścić w eter żadnego komunikatu. Przecież w sytuacji, gdy stężenie toksycznych substancji przekroczone jest tyle razy, to powinna jeździć policja i normalnie puszczać komunikaty. Powinno poinformować się proboszczów, żeby też informowali wiernych. A my dopiero jak przyszliśmy ze spaceru i włączyliśmy tv, to zobaczyliśmy ostrzeżenie.
    • mynia_pynia Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:40
      Mieszkam przy Odrze, w połowie drogi między oławą a wrocławiem, płasko i ciągle wieje, smog to u nas jest nacwiosnę i jesienią jak pali się syche liście i gałęzie na ogrodach. Zazwyczaj wszyscy na raz wówczas nikomu nie przeszkadza 😀
      • dziennik-niecodziennik Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:55
        To nie smog smile
    • loola_kr Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:49
      u nas zawsze strasznie... byłam już na sankach...
    • dziennik-niecodziennik Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 14:54
      U mnie krysztal.
      Dobra strona mieszkania na zad...piu.
      I snieg bialutki.
    • fragile_f Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 17:40
      Paniom które głosowały na PIS polecam refleksję pt. "dlaczego pieniądze przeznaczone na modernizację ogrzewania w Krakowie zostały przekazane Rydzykowi" oraz "Minister Zdrowia mowi ze smog to zagrozenie teoretyczne". Następnie polecam wyjscie na sanki, koniecznie z dziecmi.

Dlaczego w wątku nie ma jeszcze Tiszanul, Schera i innych "a peło to"?
    • mamalgosia Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 19:30
      U nas 550 i jeszcze rosnie
      • mamalgosia Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 08.01.17, 22:47
        700
    • antyideal Re: Dzisiaj zero spacerów - smog 09.01.17, 11:40
      Tu jest dramat:

www.tvn24.pl/katowice,51/rekord-smogu-norma-przekroczona-o-ponad-3-tys-procent,705546.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka