Dodaj do ulubionych

Gastroskopia i wynik

26.05.17, 10:50
Kochane, odebrałam wyniki gastro.Czy któraś z Was może mi powiedzieć o co w nich chodzi? Oczywiście do lekarza idę ale dopiero 5 czerwca, pomóżcie 😉
1.signa morphologica celiakia w Marshall c
2.gastropathia antralis reactivia
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 11:49
      Podejrzewam, ze coś w tym rodzaju:
      1. oznaki celiakii, stopień c wg Marsha.
      2. reaktywne zapalenie żołądka
    • kaz_nodzieja Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 12:03
      Rak to nie jest.
    • aga_sama Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 17:22
      Wynik wskazuje na celiakię. Masz bardzo zniszczone kosmki jelitowe. Jeżeli gastrolog do tej pory nie zlecił badań przeciwciał w kierunku glutenu, to powinien zrobić to teraz. Dodatni wynik przeciwciał potwierdzi celiakię, jeżeli będą ujemne konieczna jest dalsza diagnostyka, bo masz ostatni, krańcowy stopień zniszczenia jelit. To bardzo poważne. Nie przechodź na dietę bezglutenowa bez dalszych badań.
      • kiarnao Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 19:03
        Dzięki Aga.tak jak pisałam do lekarza idę dopiero 5 czerwca.podejrzewam że zleci dalsze badania.Mam też anemię z którą walczę już dobre kilka miesięcy i nic.myślisz że celiakia wywołuje anemię?
        • aga_sama Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 19:21
          A jak. Pisze to z doświadczenia. U mnie celiakia spowodowała zaburzenia wchłaniania żelaza. Tabletki wywoływały zatrucie, pomogło podawanie żelaza dożylnie. Po kilku podaniach organizm zaskoczył i ferrytynę mam w miarę w normie. Przypilnuj koniecznie zlecenia badań na przeciwciała. I głowa do góry, przejdziesz na dietę, dostaniesz żelaza i po kilu miesiącach powinno być lepiej. U mnie było po kilku tygodniach
          • kiarnao Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 20:09
            Ja już od jakiś 4mcy walczę z anemią.przyjmuje żelazo,miałam podawane zastrzyki z witaminą B i nic.żelazo dalej dużo poniżej normy a i cała morfologia do bani.czeka mnie jeszcze kolonoskopia ale to dopiero w lipcu.mam nadzieję że celiakia tłumaczy i anemię i zła morfologię.dzieki za wytłumaczenie wyników 😉
      • tol8 Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 19:25
        A jak w gastroskopii ocenić stan jelit, skoro gastroskop sięga do dwunastnicy?
        • aga_sama Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 20:28
          Trochę dalej sięga wink przy objawach jak opisane wcześniej lekarz ogląda pierwszy odcinek dwunastnicy i pobiera z niego wycinka do badania histopatologicznego. Właśnie kiarnao, wycinki pobrali, czy wynik to tylko opis tego, co zobaczył lekarz
          • kiarnao Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 20:34
            Nie,nie.wycinki zostały pobrane i to co napisałam to były właśnie wyniki tych pobranych wycinków.
          • aga_sama Re: Gastroskopia i wynik 26.05.17, 20:39
            O właśnie nie napisałam, ze dwunastnica to pierwszy odcinek jelita cienkiego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka