13.07.17, 00:17
Zgodnie ze złożonym projektem ustawy obecni sędziowie SN przejdą w stan spoczynku - poza tymi, których osobiście wskaże Ziobro.
Czekam na ustawę skracajacą prezydenturę Adriana.
Wszystkim głosującym na PiS serdecznie dziękuję, wszak nic złego się nie stało, było to tylko straszenie.
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: Koniec SN 13.07.17, 00:22
      A po co komu SN? Pińćseta nie daje, podniośle o naszym Narodzie nie mówi, uchodźców nie pogoni, siedzi toto gdzieś za nasze podatki. Poza tym w tvpis mówili, że to złodzieje są. Ja tam polityką się nie interesuję,ale ...
      Tak mniej więcej myślą i mówią znani mi wyborcy jaśnieoświeconej władzy obecnej.
      • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 00:25
        A wyborcy wiedzo kto zatwierdza wynik wyborów? Nie? No rzeczywiście, ich to nie dotyczy.
        • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 00:29
          Oczywiscie ze nie wiedza. Teraz byle do smierci kaczynskiego, moze cos sie wtedy zmieni.
          • tiszantul Re: Koniec SN 13.07.17, 00:34
            nathasha napisała:

> Oczywiscie ze nie wiedza. Teraz byle do smierci kaczynskiego, moze cos sie wted
            > y zmieni.

Wy to naprawdę jesteście z innego kręgu kulturowego.
            • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 00:37
              No od poczatku ci to mowimy, polska to nie rosja, tzn nie do dzis.
              • lodomeria Re: Koniec SN 13.07.17, 06:15
                Swoją drogą, to mi co i rusz wyskakują jakieś blokady, gdy próbuję na forum pisać albo skomentować artykuły. Administracja forum od tygodnia mi nie odpowiada. Myślę, że Tiszantulowi własnie się wyrwało to, nad czym zwierzchnicy zawzięcie pracują a co szeregowemu trollowi jeszcze wydaje się śmieszne.
            • maadzik3 Re: Koniec SN 13.07.17, 06:47
              tak, z tego prozachodniego, opartego na prawie, a nie z tego wschodniego opartego na samodzierzawiu batiuszki jak ty
        • tiszantul Re: Koniec SN 13.07.17, 00:29
          Uwaga, pisowcy przejęli moderację na ematce! Wiem z dobrego źródła, że zapowiada się w nocy majdan, a mój wpis na ten temat został błyskawicznie usunięty.
        • mamablue Re: Koniec SN 13.07.17, 00:31
          I jasne,że nie wiedzo i co za różnica, jak tamte umiały to i inne bedą umieć.
      • mamablue Re: Koniec SN 13.07.17, 00:28
        A owi znani mi wyborcy to tak osoby po zawodówkach, takie sieroty po PRL, jak i osoby b.dobrze wykształcone i dobrze sytuowane, wprost wyznające zasadę, że pokorne cielę dwie matki ssie.
        Więc nie spodziewaj się walki o SN, bo musi minąć ileś lat, zanim suweren pierwszego sortu zrozumie, co się teraz stało. Bo obecnie rozumie niewielu.
        • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 00:32
          A poza tym trojpodzialu wladzy i za Po nie bylo, co pewnie oznacza ze ludziom sie wydaje ze tusk dzwonil po sądach i zatwierdzal wyroki. No i sedziowie kradna wiec sie ich teraz wymieni. U mnie jak byla awantura z sedzia sądu najwyzszego ktory okazalo sie mial cokolwiek kontrowersyjne zachowanie nie dosc ze nikt nie mogl go ofwolac, inaczej sobie rade sam sąd dal, to nikt nie wpadl na pomysl jakichkolwiek zmian. Ale co tam, zaraz sie krzyknie cos o uchodzcach i temat w polsce umrze.
        • tiszantul Re: Koniec SN 13.07.17, 00:38
          > A owi znani mi wyborcy to tak osoby po zawodówkach, takie sieroty po PRL, jak i
          > osoby b.dobrze wykształcone i dobrze sytuowane, wprost wyznające zasadę, że po
          > korne cielę dwie matki ssie.

och, nawiązujemy przymusowy kontakt z realem? zaraz Ci ematki wyjaśnią, że jest fizycznie niemożliwe, żeby osoby bardzo dobrze wykształcone i zamożne głosowały na pis

> Więc nie spodziewaj się walki o SN, bo musi minąć ileś lat, zanim suweren pierw
          > szego sortu zrozumie, co się teraz stało. Bo obecnie rozumie niewielu.

heh, ematka jako jedyna depozytariuszka Rozumu. Społeczeństwo nic nie rozumie, ale po wielu latach wejdzie na forum ematka i powie: miałaś rację, oświecona ematko. To będzie piękna i bardzo wzruszająca chwila.
          • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 00:44
            Tisz boi sie uzywac elki. Po koce pewnie rece drza.
          • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 06:22
            Przekonaj mnie, że nic złego sie nie stało. Przekonaj mnie, że ten projekt jest dobry, zwłaszcza art 70 i 87. Wytłumacz, jaki dobry wpływ na linie orzecznicze (np w sprawach z 445 kc) bedzie miał ręczny dobór sędziów.
            Tu link do projektu, można się zapoznać, żeby było wiadomo oczym mówimy:
            orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/FB35352357349239C125815B00714AAA/%24File/1727-ustawa.docx
            Wyjaśnij mi tez, dlaczego (zgodnie z uzasadnieniem projektu) sędziowie bedą uwzgledniac dualizm między obowiązującym prawem a wartościami chrześcijańskimi (na przykładzie np. obrony koniecznej przed młodym patriotą z ONR).
            • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 06:36
              Aha, odnieś sie tisz także do zawartego w art 87 zapisu o "konieczności wdrożenia zmian organizacyjnych wynikających ze zmiany ustroju".
              Jaki ustrój bedzie teraz?
              • kfugktru23 Re: Koniec SN 13.07.17, 06:41
                Kaczyzm. Czyli zgniły Gomułka...
              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 07:42
                Artykuł 70 jest dobry. Orzeczenia wydane z oczywistym naruszeniem prawa powinny być unieważnione.
                Artykuł 87 jest zły. Przeniesienie w stan spoczynku powinno dotyczyć wszystkich sędziów bez wyjątku.

> Jaki ustrój bedzie teraz?

Taki, jaki wynika z Ustawy. Przecież nie chodzi o ustrój państwa, tylko ustrój sądów powszechnych.
                • kfugktru23 Re: Koniec SN 13.07.17, 07:47
                  Sądy są podstawą działania państwa. Zmiana w sądach to zmiana ustroju. W tym przypadku na zamordyzm!!!
                • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 07:53
                  To po co w ogole SN? I rozumiem z europejskiej konwencji tez sie wypisujemy? ,bo obie te instytucje karza za orzeczenia z oczywistym naruszeniem prawa. Rzygac mi sie chce na mysl ze taka zakompleksiala, oslizgla prawicowa gnida jak shd narzuca rzady tego kraju
                • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 07:57
                  A dlaczego co do zasady na posiedzeniu niejawnym? Dlaczego przenosić w stan spoczynku dobrych sędziow (np. Świeckiego), albo takich ktorzy z racji wieku nie mogą być aparatczykami, ubekami czy innym gorszym sortem?
                  Skąd wiesz że nie chodzi o ustrój państwa? Czy zmiana ustroju SN i wskazanie przez ZZ sędziów którzy mają pozostać bedzie bez wpływu na ustrój państwa?
                  Co z dualizmem chrześcijańsko-prawnym? Nie odniosłeś się do przykładów. Czekam.
                  • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:13
                    Nie wiem, dlaczego na posiedzeniu niejawnym.
                    Skąd wiesz, że np. sędzia Świecki jest dobry? Bo wszystko, co świeckie jest dobre?
                    Z racji wieku? Wśród sędziów SN nie ma chyba małoletnich?
                    O tym, że nie chodzi o ustrój państwa wiem stąd, że ustrój państwa wynika z konstytucji.
                    Z jakim "dualizmem chrześcijańsko-prawnym"? Przykładu, którego podałaś, nie rozumiem.
                    • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 08:20
                      Bo wydaje dobre, rozsądne orzeczenia? Bo ma ogromną wiedzę jako karnik? Jego wina, że ma takie nazwisko jakie ma?
                      Posiedzenie niejawne - wiesz na czym polega? Nie? To doczytaj a potem się zastanów.
                      Dualizm - przeczytaj sobie uzasadnienie. Wg niego istnieje koniecznosc uwzgledniania norm i wartości społecznych wywodzących się z chrześcijaństwa w orzekaniu,obok norm prawnych. Co bedzie miało pierwszeństwo - normy społeczne czy prawne?
                      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:38
                        A kto stwierdził, że akurat sędzia Świecki wydaje mądre orzeczenia? Ty? Na jakiej podstawie? Na tle głupich orzeczeń innych sędziów SN?
                        Posiedzenie niejawne polega na braku publiczności.
                        Jeśli w kodeksach piszę się o zgodności z "zasadami współżycia społecznego", to co ma pierwszeństwo - normy społeczne czy prawne i dlaczego takie pytanie zadajesz teraz, a nie wcześniej?
                        • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 11:49
                          Bo do tej pory normy prawne miały pierwszeństwo a art. 5 stosowany był wyjątkowo. Teraz nie będzie.
                          Brawo, wiesz czym jest posiedzenie niejawne. A wiesz jak ono wygląda w praktyce?
                          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 12:13
                            > Bo do tej pory normy prawne miały pierwszeństwo a art. 5 stosowany był wyjątkowo. Teraz nie będzie.

Śmiechu warte. Z dwóch powodów. Po pierwsze - jeśli wiesz, co będzie, to wytypuj liczby na najbliższe losowanie LOTTO. Po drugie - jeśli zły przepis istnieje, to jest zły niezależnie od tego, czy dotychczas stosowaliśmy go "wyjątkowo".
                            • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 12:25
                              Młody patriota z ONR występuje przeciw mnie o zadośćuczynienie za naruszenie dobra osobistego. Naruszenie dokonane zostało w ramach dozwolonej samopomocy. Kto wygra, jeżeli uprawnienie do naruszenia mojego posiadania z uwagi na to, że jestem lewakiem w rozumieniu pis zostanie uznane za zgodne zws?
                              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 13:02
                                Aha, obawiasz się, że skoro dotychczas to lewaccy bandyci mogli liczyć w sądach na pobłażliwość, to teraz będzie tak samo, tylko na odwrót?
                                • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 13:13
                                  Kto w tym przykładzie jest bandytą? Możesz dla ułatwienia odwrócić sytuację (lewakiem zdaje się jest wg ciebie każdy kto nie jest zwolennikiem pis).
                                  • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 14:19
                                    Przyjmijmy, że będzie tak, jak sugerujesz - że sąd zasądzi przeciwko tobie. Co będzie można na to odpowiedzieć? To, co Iwles: "to teraz podaj więcej przykładów, bo jeden to masakrycznie mało".
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,164307375,164307375,Koniec_SN.html
                                    • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 15:05
                                      Proszę:
                                      1. występujesz o odprawę po zwolnieniu z pracy ze spółki SP i nic nie dostajesz, bo byłeś z związku zawodowym - odwołasz się i nic nie wskórasz, bo dobro SP jest nadrzędne w stosunku do twoich praw.
                                      2. występujesz o odszkodowanie za słupy energetyczne na twojej działce od SP - j.w.
                                      3. ksiądz zgwałcił ci dziecko - zostaje uniewinniony z uwagi na stan duchowny
                                      4. na mocy ustawy twój majątek zostanie przekazany kościołowi, bez odszkodowania, odwołasz się i nic nie wskórasz, bo dobro kościoła będzie cenione wyżej niż twoje
                                      5. będziesz miał stłuczkę, sprawca będzie miał oc w PZU, które ustali wartość odszkodowania na 20% szkody - pójdziesz do sądu i nic nie wskórasz, bo PZU to SP, a majątek SP należy chronić.
                                      6. przewrócisz się na chodniku przed ministerstwem, złamiesz nogę z przemieszczeniem i nie dostaniesz odszkodowania, bo to SP, a majątek SP trzeba chronić
                                      7. w kc będzie zmiana prawa spadkowego - 1/3 majątku po twojej śmierci nie przypadnie twoim dzieciom, tylko ustawowo SP - odwołasz się i nic nie wskórasz, bo twoja możliwość dysponowania własnym majątkiem będzie ograniczona, dodatkowo orzecznictwo SN nie pozostawi wątpliwości i przyklepie wszystko w formie uchwały 7 sędziów.
                                      Wymieniać dalej?
                                      To nie chodzi o lewaków i lepszy sort, bo to nie są przykłady abstrakcyjne, to może spotkać każdego z nas.
                                      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 16:12
                                        Jakbym sobie robił rejestr, to bym mógł Ci podać dwa razy więcej autentycznych przykładów z życia, kiedy tak bronione przez Ciebie sądy krzywdziły zwykłych ludzi, którym na drodze stanęła jakaś szycha. Sam zdrowy rozsądek wskazuje, że katastrofalnie niska społeczna ocena pracy sądów i powszechny brak zaufania do "specjalnej kasty" musi z czegoś wynikać. Ty mi tu natomiast podajesz sytuacje, które sobie uroiłaś pod wpływem własnych antypatii politycznych.
                                        • pitahaya1 Re: Koniec SN 13.07.17, 16:15
                                          I dlatego teraz te wszystkie szychy, zwłaszcza pro pisowskie, będą odpowiadały za krzywdy na zwykłym Kowalskim big_grin
                                        • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 16:28
                                          Czy wiesz, jak Ziobro niszczy, życie ludziom uwikłanym w jego prywatny, przegrany proces? I to jeszcze nie mając w rękach wszystkich narzędzi, które teraz dostanie.
                                          Wiesz jaka kasta ma jeszcze mniejsze zaufanie społeczne niż sędziowie? Politycy. Teraz politycy będą wybierać sędziów, a ty dałeś sobie wmówić, że będzie lepiej.
                                          A jej przykłady to tylko niewielka próbka tego co cię czeka. Niestety nie tylko ciebie, a nas wszystkich.
                                        • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 16:33
                                          > katastrofalnie niska społeczna ocena pracy sądów

katastrofalnie niska, czyli 50% źle ocenia pracę sądów? Tyle, ile przegrywa?
                                          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 14.07.17, 07:46
                                            59% ankietowanych przez CBOS źle ocenia pracę sądów. Dobrze - 20%
                                            Według Twojej teorii te 59% przegrywa sprawy, a 20% wygrywa? Rozumiem, że w 21% przypadków jest remis? Ale 0:0, 1:1 czy 2:2?
                                            • iwles Re: Koniec SN 14.07.17, 08:35

Oh, teraz podpierasz się CBOSiem ? big_grin
                                              A tak niedawno drwiłeś, że wg CBOS Komorowski miał wygrać wybory prezydenckie.

Ot, zmiana frontu, jak wiatr zawieje... cały Dyna...
                                            • mamma_2012 Re: Koniec SN 14.07.17, 10:25
                                              Te 21% nie korzystało z usług sądów.
                                            • szarsz Re: Koniec SN 14.07.17, 17:06
                                              > 59% ankietowanych przez CBOS źle ocenia pracę sądów. Dobrze - 20%

Dopsz, to jak dziecku. 50% przegrywa, więc odcinasz je od źle oceniających, bo 50% MUSI źle oceniać pracę sądów. Pozostałe procenty to 9, 21 i 20. Więc te nasze sądy nie wypadają tak najgorzej.
                                              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 14.07.17, 20:36
                                                Twoją odpowiedź oprawić w ramki i może być wzorem głupoty.
                                                Po pierwsze - nie wszyscy ankietowani musieli mieć bezpośrednią styczność z sądami. Wyobraź sobie, jaką opinię o sądach mogą mieć (w pełni słusznie) lokatorzy "odzyskanych" kamienic, czyszczonych przez łajdaków zblatowanych ze skorumpowanymi sędziami. A przecież w ogóle nie byli w sądzie
                                                Po drugie - przegrywający mogli przegrać niesłusznie. Dlaczego nie mielibyśmy słuchać ich opinii?
                                                • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 14.07.17, 20:40
                                                  Jeszcze małe uzupełnienie. Jeśli od 59% negatywnych opinii odjęłaś 50 punktów procentowych za tych, którzy przegrali, to dlaczego od 20% nie odjęłaś 50 punktów procentowych za tych, którzy wygrali? Byłoby 9% przeciw, 21% obojętnych i -30% za.
                                        • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 16:33
                                          Nie mój drogi, nie uroiłam. To wszystko może się zdarzyć, jeżeli sędziowie będą zależni od danego rządu i ministra sprawiedliwości, niezależnie od tego kto nim będzie. Pis kiedyś przestanie rządzić, na ich miejsce wejdzie kto inny i wykorzysta te przepisy dla własnych celów.
                                          Nie zgadzam się na narzucanie mi jednego słusznego światopoglądu, który ma stać nad normami prawnymi.
                                          Wiesz skąd wzięły się zws, tylko nazywane były inaczej? Z kodeksu Napoleona.
                                          Nie twierdzę że sądy nie krzywdzą zwykłych ludzi, bo to się zdarza, tak samo jak krzywdzą lekarze, urzędnicy, policjanci, tylko że teraz masz wybór, czy pójdziesz do lekarza z lewej strony, z prawej strony czy po środku. Po zmianie ustaw sądowych może być tak, że prawo prawem, a przekaz partyjny i tak będzie górą. Naprawdę tego nie rozumiesz? Poza tym jak prokurator z regionalnej po trzech latach może być sędzią? To są inne zawody, inna specyfika pracy, inne przygotowanie - naprawdę myślisz że nie będą robić ludziom krzywdy? W regionalnych pracują obecnie ludzie 40+ - czyli tacy którzy łapią się na lewactwo i ubecję. Skąd pis weźmie kryształowych sędziów nieskażonych prlem, lewactwem, ubecja i czym tam jeszcze sobie wymyślisz?
                                          • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 16:42
                                            Przecież PiS nie szuka nieskażonych i ubekiem nie pogardzi. Warunek jest jeden, pełna dyspozycyjność.
                                          • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 16:43
                                            Aha, na dole zalinkowałam ustawę o SN z 1962r. - poczytaj i znajdź analogię pomiędzy ustawą prlowską a pisowską.
                                          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 19:50
                                            Tak, moja droga. Uroiłaś.
                                            Zdarza się, że sądy krzywdzą zwykłych ludzi? Mylisz się. Zdarza się, że nie krzywdzą. Najlepszym przykładem skorumpowania sędziów jest sprawa "reprywatyzacji", w tym np. przyklepywanie pełnomocnictw wystawionych dziś przez ludzi, którzy urodzili się jeszcze w XIX wieku i ostatni raz żywi widziani byli na Umschlagplatz. Ta sprawa kosztowała ogrom ludzkiej krzywdy, łącznie z życiem bestialsko zamordowanej Jolanty Brzeskiej. Środowisko sędziowskie, które zgodnie ze słowami byłego prezesa SN, Adama Strzembosza, miało samo oczyścić się z komunistycznych złogów, nawet palcem nie kiwnęło w tej sprawie. No to teraz przyszedł im za to rachunek do zapłacenia. I bardzo dobrze. Oby został wyegzekwowany do ostatniego grosza. Metoda mi się nieszczególnie podoba, ale lepszej alternatywy nie ma. A pozostawienie tej bandy typów spod ciemnej gwiazdy w spokoju oznacza dalsze gnicie państwa, z którego sam ch*j pozostanie, bo nawet nie kamieni kupa.
                                            • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 20:54
                                              Dobrze, usuwamy sędziów. KOM ich zastąpisz?
                                              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 21:15
                                                Innymi sędziami. Na przykład w USA kandydatów na sędziów federalnych wskazuje prezydent, a zatwierdza senat. I nikt jakoś nie płacze o naruszeniu trójpodziału albo niezależności sędziowskiej.
                                                Nie wolno pozwalać na sytuację w której środowisko sędziowskie pozostaje poza wszelką kontrolą, bo to prowadzi w prostej linii do takiego stanu, jaki mamy obecnie - "zupełnie nadzwyczajnej kasty" nie odpowiadającej za nic przed nikim.
                                                • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 22:11
                                                  Ale w USA jest inny system prawny, poza tym tam zawód sędziego SN jest ukoronowaniem kariery prawniczej. U nas - jak pisałam wcześniej - sędziami mogą zostać osoby mające jedynie trzyletni staż w prokuraturze regionalnej - zaczynają tam właśnie awansować ludzie w moim wieku, czyli przed albo tuz po 40.
                                                  • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 22:16
                                                    No i bez senatu zaden sedzia nie przejdzie. Nie mowiac o tym ze jest nieodwolywalny.
                                                  • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 22:27
                                                    U nas sędzie, ktory nie sprawdza się nawet w rejonie może zostać przewodniczącym TKuncertain
                                            • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 21:21
                                              Dynka, wskaz jeden demokratyczny kraj w ktorym ludzie uwazaja ze sedziowie sa niesprawiedliwi. Wskaz jeden demokratyczny kraj w ktorym sedziow SN mianuje minister sprawiedliwosci. I nie, korea i rosja sie nie licza, cjoc wiem ze dla ciebie zlotko to idealy demokracji
                                              • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 21:22
                                                *w ktorym ludzie uwazaja ze sedziowie sa zawsze sprawiedliwi
                                • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 13:20
                                  Do teraz idąc do sądu mogłeś spotkać sędziego o różnych poglądach, mniej lub bardziej przychylnego władzy. Teraz poglądy i stosunek do władzy będą weryfikowane.
                                  Jak pobijesz jakiegoś lewaka, sąd rzeczywiście będzie pobłażliwy, ale jeżeli zadrzesz z państwem np. chcąc dochodzić swoich praw będziesz na straconej pozycji, bo sąd zawsze stanie po stronie władzy, w końcu ona go wybrała i od niej zależy czy będzie miał pracę. Np. sędziowie, którzy będą orzekać zgodnie z prawem, ale na niekorzyść skarbu państwa sądzić nie będą.
                                  • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 13:24

i dlatego dyna, na wszelki wypadek, stoi po stronie władzy big_grin
                                    • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 16:35
                                      Nie da się stać po stronie władzy. Jutro może go jakiś lokalny watażka przyhaczyć samochodem. Nie czyniąc może nadmiernej krzywdy, ale łamiąc nogę. I czyja będzie wina? Dyńki. Kto będzie płacił odszkodowanie panu na wsi? Dyńka. Kto się rozpędzi i walnie baranka w ścianę? Dyńka.
                                      • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 16:47
                                        Dobrze by było, gdyby dyni i jemu podobnym takie przygody przytrafiły się jak najszybciej. Jak jeden czy drugi dynia będzie musiał kochance tego watażki, który zna kogoś, kto zna kogoś kto jest blisko Ziobry zapłacić odszkodowanie za zniszczony lakier, bo na pasach dziecko wpakowało jej się na maskę, kiedy prowadziła po pijaku to zrozumie o czym była mowa.
                    • zona_glusia Re: Koniec SN 13.07.17, 10:09
                      super_hetero_dyna napisał(a):
                      > O tym, że nie chodzi o ustrój państwa wiem stąd, że ustrój państwa wynika z kon
                      > stytucji.
                      W Konstytucji jest też określona kadencja sędziów SN, nie mówiąc już o takich rzeczach jak niezawisłość i niezależność sędziowska. Jeśli się nie przestrzega Konstytucji określającej ustrój państwa to ten ustrój nie istnieje.
                      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 10:13
                        Konstytucja stanowi, że
                        "W razie zmiany ustroju sądów lub zmiany granic okręgów sądowych wolno sędziego przenosić do innego sądu lub w stan spoczynku z pozostawieniem mu pełnego uposażenia."
                        Zatem przeniesienie sędziów SN w tym przypadku jest w pełni zgodne z konstytucją.
                        • zona_glusia Re: Koniec SN 13.07.17, 10:49
                          Wytłumacz mi jeszcze dlaczego Ziobro ma wskazywać osobiście tych którym kadencja nie zostanie skrócona.
                          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 11:25
                            Bo akurat Ziobro jest ministrem sprawiedliwości. Z dwojga złego to i tak lepiej, jeśli osoba podejmująca decyzje jest znana. Bo ponosi za nie odpowiedzialność. Gorzej, jeśli, jak poprzednio, decyduje ktoś, kogo tożsamości prawo ani obywatele nie są w stanie ustalić. Tak, jak to na przykład miało miejsce w kwestii memorandum na wykonywanie kary śmierci. W 1995 minister sprawiedliwości, Jerzy Jaskiernia, na pytanie zadane mu przez członków Unii Polityki Realnej o to, kto wprowadził owo memorandum, odpowiedział pisemnie, że "nie można ustalić autora tej decyzji".
                            Jeśli ktoś w państwie może podejmować tak istotne decyzje nie będąc za nie odpowiedzialnym, bo nie można nawet ustalić, kim jest, to sprawy mają się bardzo źle. Ale tobie taka sytuacja najwyraźniej odpowiadała, skoro jej zmiana tak bardzo Ci doskwiera.
                            • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 11:49
                              Odpowiedzialnośc?! Twoja ignorancja w temacie jest porażająca. Pociągnie go do niej własnoręcznie mianowany przez Ziobrę prokurator i osądzi osobiście wskazany sędzia. No to może chociaż po wyborach TS? Jakich wyborach? Tych, gdzie wybrany przez partię SN będzie orzekał o ich legalności?
                              Z całego serca życzę ci, żeby pijany Ziobro rozwalił ci samochód na parkingu. Wtedy zrozumiesz jak byłeś głupi.
                              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 12:19
                                Szkoda, że Ty nie jesteś w stanie zrozumieć tego w stosunku do siebie.
                            • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 13:24

to teraz podaj więcej przykładów, bo JEDEN na 26 lat i różne rządy to masakrycznie mało, żeby uzurpować sobie prawo do takich wniosków (które, jak rozumiem, mają zdeprecjonować rządy wszystkich poprzedników przez Pisem) : "Gorzej, jeśli, jak poprzednio, decyduje ktoś, kogo tożsamości prawo ani obywatele nie są w stanie ustalić."
                              • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 16:37
                                Jaskierni od 12 lat nie ma w sejmie, a od 21 lat nie ma go w rządzie.
                                • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 16:53
                                  Nie szkodzi. Zachodzi podejrzenie, że autor tej decyzji, którego także nie ma (i nie było) ani w sejmie, ani w rządzie, w dalszym ciągu może podejmować takie decyzje. Kilka lat temu pani sędzia Magdalena Jungnikiel na Uniwersytecie Warszawskim stwierdziła, że polskie sądy będą stosować prawo EU nawet wówczas, kiedy będzie sprzeczne z polską konstytucją. Kto polskim sędziom wydał taki rozkaz? Można się domyślać, że to ten sam autor, którego tożsamości nie można ustalić (czyt. nie wolno ujawnić).
                                  • araceli Re: Koniec SN 13.07.17, 17:02
                                    > Kto polskim sędziom wydał taki rozkaz?

Rozkazy sędziom to będzie dopiero teraz wydawać minister Zero.
                                  • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 18:12
                                    > Zachodzi podejrzenie

To jest pomówienie. Konkretów jak zwykle brak. Ktoś gdzieś komuś coś. No brawo.
                                  • claudel6 Re: Koniec SN 13.07.17, 23:20
                                    no ale prawo traktatowe ma pierwszeństwo przed prawem krajowym, więc tak - ma pierwszeństwo przed konstytucją. nie chodziłeś na WOS?
                                    • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 14.07.17, 07:52
                                      Nie. Prawo traktatowe nie ma pierwszeństwa przed konstytucją. I mieć nie może, bo to właśnie konstytucja stanowi o relacji prawa traktatowego do krajowego. Bez konstytucji w ogóle nie wiadomo byłoby, jaki jest w Polsce status umów międzynarodowych i ich odniesienie do ustaw. Prawo traktatowe, zgodnie z art. 91 p.2 ma pierwszeństwo, ale przed ustawami.
                                      • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 08:01
                                        Tak. Inaczej wystarczyloby zmienic konstytucje by rozporzadzenie unijne nie moglo obowiazywac w kraju. Ale zeby wiedziec takie rzeczy nie wystarczy posiasc uniejetnosc czytania.
                                        • szarsz Re: Koniec SN 14.07.17, 17:10
                                          > Inaczej wystarczyloby zmienic konstytucje by rozporzadzenie unijne nie moglo obowiazywac w kraju.

Cóż, właściwie to u nas w tej chwili nawet zmiana konstytucji nie jest potrzebna, aby jakiekolwiek rozporządzenie unijne czy wyrok mialy obowiązywać.
                                          • mamma_2012 Re: Koniec SN 14.07.17, 17:12
                                            Konstytucja to ta broszurka, której interpretacje naczelnik traktuje na równi ze żwirkiem z kuwety?
                • araceli Re: Koniec SN 13.07.17, 08:50
                  > Artykuł 70 jest dobry. Orzeczenia wydane z oczywistym naruszeniem prawa powinny
                  > być unieważnione.

A kto ma decydować, że orzeczenie zostało wydane 'z oczywistym naruszeniem prawa'? Prokurator, który przegrał sprawę?

> Artykuł 87 jest zły. Przeniesienie w stan spoczynku powinno dotyczyć wszystkich
                  > sędziów bez wyjątku.

Zdajesz sobie sprawę, że na mocy tej ustawy wasi następcy postawią Was przed swoimi sądami.
          • chicarica Re: Koniec SN 13.07.17, 09:19
            Ależ oczywiście że głosowały. Sama znam paru suwerenów, którym ani pieniędzy, ani wykształcenia nie brakuje. Łączy ich natomiast jedno: zamiłowanie do dyktatury ("robienia porządku", co zresztą widać było po sposobie w jaki wychowane zostały ich dzieci) i potrzeba posiadania jakiegoś autorytetu, który powie im co należy myśleć, kogo kochać a kogo nienawidzieć. Do tego skrajny konserwatyzm w poglądach (ale taki z kategorii "papież to lewak") i pewne cechy wskazujące na bardzo niskie poczucie własnej wartości.
            • lodomeria Re: Koniec SN 13.07.17, 09:40
              Dla mnie takim przykładem jest wicemarszałek sejmu od Kukiza: i on i jego zona prestiżowe doktoraty za friko od nas, podatników, dostali (plus wikt i opierunek w naprawdę świetnej miejscówce, plus comiesięczne pensje o jakich doktoranci studiujący w Polsce nawet marzyć nie mogą) i nawet powieka mu nie drgnie, jak nas na skraj przepaści prowadzi.
              • chicarica Re: Koniec SN 13.07.17, 11:44
                Oni się wyżywią. Janukowyczowi i jego kumplom też na Ukrainie źle nie było, podczas gdy zwykli ludzie w chłodzie i głodzie żyli.
                • lodomeria Re: Koniec SN 14.07.17, 05:15
                  Wiesz, ale tu nawet nie chodzi o to, że się wyżywią.
                  Pamiętam chłopaka, gdy był jeszcze biednym, dobrze uczącym się studentem, któremu się pofarciło dostać dobre stypendium. Porozbijał się po świecie za unijne pieniądze, przez rok go włoski rząd sponsorował. A teraz? On się nachapał, jemu się należało, a inni? No widocznie za głupi byli.
        • tiszantul Re: Koniec SN 13.07.17, 00:46
          mamablue napisała:

> A owi znani mi wyborcy to tak osoby po zawodówkach, takie sieroty po PRL, jak i
          > osoby b.dobrze wykształcone i dobrze sytuowane, wprost wyznające zasadę, że po
          > korne cielę dwie matki ssie.

Chyba niechcący Twoja wypowiedź potwierdza, że na PO i Nowoczesną głosują ludzie po szkole średniej - czyli osoby, oględnie mówiąc, z pretensjami do awansu społecznego. Bo zarówno gość po zawodówce (z fachem w ręku, zarabiający przyzwoicie bez żadnego problemu), jak i "osoba zamożna, bardzo dobrze wykształcona" czują się dobrze w swoim położeniu, natomiast absolwent ogólniaka to ktoś zatrzymany w pół drogi i jako taki najbardziej narażony na kompleksy i łatwo sterowalny.
          • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 05:41
            Dane statystyczne o tym kto i jak głosował są dostępne dla każdego. Podzielasz preferencje wyborcze typowej osoby bez wykształcenia z jakiejś zapadłej dziury.
          • kfugktru23 Re: Koniec SN 13.07.17, 06:22
            Wykształcona? Wyborca PiS to albo Waldek który chce tylko pić i bić żonę albo Waldek z aspiracjami - absolwent szkoły wyższej szycia na maszynie w Wólce Dolnej. Jego aspiracje jednak nie są spełniane. Nikt nie chce go na prezesa. Ktoś musi za to odpowiadać. Ktoś czyli rząd. Bo rząd kradnie. To znaczy Waldek nie widział że Tusk kradnie ale gdyby on był prezesem to by kradł. Więc myśli że inni też kradną. I trzeba ich ukarać....
        • olena.s Re: Koniec SN 13.07.17, 10:58
          Ileś lat albo ostry kop w zad.
      • tiszantul Re: Koniec SN 13.07.17, 01:02
        > A po co komu SN? Pińćseta nie daje, podniośle o naszym Narodzie nie mówi, uchod
        > źców nie pogoni, siedzi toto gdzieś za nasze podatki. Poza tym w tvpis mówili,
        > że to złodzieje są. Ja tam polityką się nie interesuję,ale ...

nie podzielasz widzę zdania, że opozycja przegrała wybory, bo traktowała wyborców pisu jako mało rozgarniętych? przyciągnięcie do siebie chociaż części wyborców pis (np. mitycznych "rozczarowanych wyborców pis") nie interesuje wcale a wcale? wydawałoby się, że dla zdolnych i kompetentnych przegrać z mało rozgarniętymi to obciach, ale okazuje się, że wręcz przeciwnie, to właśnie talenty, zdolności i wysokie kompetencje nie pozwalają opozycji wygrywać.
        • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 05:44
          Mało rozgarnięci i przekupni (to słowo klucz). Wyborców PiS sobie kupił, a nie przyciągnął.
      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 07:25
        > A po co komu SN?

W rzeczy samej - po co komu SN składający się z aparatczyków komunistycznych, typów spod ciemnej gwiazdy i konfidentów Informacji Wojskowej?
        • kfugktru23 Re: Koniec SN 13.07.17, 07:28
          To po co PiS takich mianował?
        • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 07:31
          Ale juz mon i szerzej pis skladajacy sie z aparatczykow ci nie przeszkadza?
        • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 07:33
          Dla suwerena lepszy będzie ręcznie sterowany będzie składający się z aparatczyków pisowskich, komunistycznych, typów spod ciemnej gwiazdy i konfidentów Informacji Wojskowej.
        • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 07:34
          Dyna, super że jesteś, odpowiedz na moje pytania do tisz - o art 70, 87 i zmianę ustroju w projekcie ustawy.
          • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 07:40
            Może przy okazji, przepraszam, że nie na temat, ale na pewne wątki wielbiciele posła z Żoliborza nie zaglądają dynia opowie jak się czuje wydymany suweren myśląc o tankowaniu samochodu za miesiąc?
          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 07:43
            Odpowiedziałem
            • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 07:46
              To ja też czekam na odpowiedź
              • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 07:56
                I nadal czekamwink
                Jak się czuje wzorowy suweren, któremu napluto w twarz?
                • kfugktru23 Re: Koniec SN 13.07.17, 08:00
                  Twierdzi że to deszcz...
                • anetapzn3 Re: Koniec SN 13.07.17, 09:44
                  mamma_2012 napisała:

> I nadal czekamwink

To jeszcze troche poczekasz. Wytycznych nie dostali, nie wiedzą co pisać.
              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:00
                Żydzi mogą czekać na Mesjasza, to Ty też sobie poczekaj.
                • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 08:06
                  Mam nadzieję, że nie tylko ślina ściekająca ci z twarzy przeszkadza ci, ale też, że jesteś w tej części społeczeństwa, którą paliwo+ zaboli najmocniej.
                • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 08:46

> Żydzi mogą czekać na Mesjasza, to Ty też sobie poczekaj.

Ty się swojego doczekałeś już, co ?
                  wiedziałam, że wasz prezes ma aspiracje być najważniejszym w państwie, ale żeby uważać się za mesjasza ? w dodatku ważniejszego od Mojżesza, Jezusa i samego Boga? To się leczy...
                  • super_hetero_dyna [...] 13.07.17, 08:51
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 09:05
                      A ty za marne pieniądze ośmieszasz się w takim towarzystwie. Zero godności ma to polskie prawactwo, sądząc po tobie.
                    • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 09:37

> Żydzi wciąż czekają na pociąg, który dawno temu odjechał, a mamma_2012 czeka dz
                      > iś na wczorajszy komentarz.

A tobie pociąg już dawno odjechał big_grin
                      • super_hetero_dyna [...] 13.07.17, 10:00
                        • iskierka3 Re: Koniec SN 13.07.17, 10:06
                          Jestes prostacki, wulgarny i agresywny. Niestety przyszly czasy, ze tych cech nie trzeba sie juz wstydzic i chamy podnosza łby.
                          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 10:09
                            Stwierdzenie, że "Żydzi wciąż czekają na pociąg, który dawno temu odjechał" jest prostackie, wulgarne czy agresywne?
                            • olena.s Re: Koniec SN 13.07.17, 11:00
                              Głupie. I dość prostackie.
                            • iskierka3 Re: Koniec SN 13.07.17, 11:53
                              Mnie chodzilo o caloksztalt Twojej tworczosci forumowej.
                              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 12:07
                                Aha, czyli "za całokształt twórczości forumowej" można usuwać dowolnie wybrane posty? Takie są akceptowalne przez Ciebie standardy?
                                • iskierka3 Re: Koniec SN 13.07.17, 12:36
                                  Ty jakos slabo rozumiesz co czytasz. Za caloksztalt tworczosci forumowej uznaje, ze jestes prostacki, wulgarny i agresywny.
                                  Ulało mi sie po tym akurat postem.
                                  • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 12:45
                                    Ależ rozumiem. Usprawiedliwiasz woluntaryzm moderacji, bo nie podobają Ci się moje poglądy. Rzekome "prostactwo, wulgarność i agresywność" to pozory, które mają to zasłonić.
                                    • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 13:15

poglądy to ty sobie miej, jakie chcesz, tylko naucz się wyrażać je w sposób NIE obrażający innych.
                                      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 14:29
                                        To są wykręty. Praktyka jest taka, jak w Niemczech, gdzie swoim (czyt. lewactwu) pozwala się demolować miasto, palić samochody i plądrować sklepy, a narodowiec wystarczy, że wykona jeden gest i już ma na głowie cały aparat sprawiedliwości ludowej. Tak samo i na forum gazeta.pl - lewactwu wolno obrażać.
                                        • sumire Re: Koniec SN 13.07.17, 14:52
                                          Lewactwo nie dorasta ci do pięt, jeśli chodzi o obrażanie i wygrażanie szafotem.
                                          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 16:16
                                            Twoja ocena wynika tylko i wyłącznie z Twoich uprzedzeń i wybiórczej percepcji rzeczywistości.
                                            • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 16:21
                                              A twoja z niskich pobudek, duzych kompleksow i bardzo niskiego poziomy ynteligencji. Czekam na te ustawy dzieki ktorym za czasow po sądy byly sterowane
                                              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 16:26
                                                Za PO sądy nie były sterowane za pomocą ustawy, tylko telefonów.
                                                • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 16:41
                                                  No to nie będziesz miał problemu, żeby podać parę przykładów, nieprawdaż?
                                                  • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 18:10
                                                    gazetabaltycka.pl/promowane/gdanski-sedzia-na-telefon-nie-poda-sie-do-dymisji
                                                  • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 18:12
                                                    Trybunał na telefon dla odmiany cię nie martwi?
                                                  • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 18:22
                                                    Ten sędzia został zdegradowany, z prezesa na szeregowego sędziego.

Ty chcesz, żeby wszyscy sędziowie byli na telefon. Wot logika.
                                                  • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 20:30
                                                    Ojej, ukarali go, i to surowiej niz zakladano
                                                    www.tvn24.pl/pomorze,42/ostrzejsza-kara-dla-sedziego-milewskiego-poprzednia-byla-razaco-lagodna,439204.html
                                                    Tusk nie mial telefonu do sedziow SN? Cienias, Ziobro to lepiej zalatwi
                • anetapzn3 Re: Koniec SN 13.07.17, 09:45

> Żydzi mogą czekać na Mesjasza, to Ty też sobie poczekaj.

O której wam przekazy dnia rozsyłają ? big_grin big_grin
            • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 07:59
              Nie, nie odpowiedziałeś. Czekam na konkrety, a nie na twoją jednozdamiową ocenę.
              • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 08:00
                Jednozdaniową ocenę każdego przepisu.
                Nie daj się prosić, napisz coś więcej, o cenach paliw też.
                • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:02
                  Konkret dostałaś, więc nie oczekuj lania wody. O cenach paliw pisałem wczoraj w miejscu do tego przeznaczonym.
                  • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 08:11
                    Zadałam konkretne pytania - np. o posiedzenie niejawne, nie odpowiedziałeś.
                    Paliwa - podaj link, nie będę szukać po całych internetach.
                    • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:14
                      Nie po internetach, tylko na ematce.
        • sumire Re: Koniec SN 13.07.17, 08:10
          Dynia, a jakim cudem nie przeszkadzają ci aparatczycy u steru? Ani to, że twoi idole wprowadzają rozwiązania klasycznie komusze? Ani to, że urzędnicy państwowi mają powiązania z Rosją?
          PiSS i podwójne standardy jego wyznawców.
          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:18
            Idiotą jest ten, komu się wydaje, że jeśli ktoś jest przeciwko muzułmanom to znaczy, że jest wyznawcą Kościoła Katolickiego. Idiotą jest ten, komu się wydaje, że jeśli ktoś jest przeciwko PO to znaczy, że jest wyznawcą PiS.
            • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 08:25
              Ty nie jesteś wyznawcą PiS, ty tylko masz takie same poglądy jak oni i na nich głosowałeśwink
            • sumire Re: Koniec SN 13.07.17, 08:40
              A czemu nie odpowiadasz na pytanie? Powtórzę - dlaczego aparatczycy u steru są ok?
              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:47
                Możesz wskazać miejsce, w którym napisałem, że "aparatczycy u steru są ok"?
                • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 08:51
                  a możesz wskazać miejsce, w którym przy całej swojej miłości do wszystkiego, co robią obecnie nam panujących, napisałeś, że aparatczycy u steru NIE sa ok ?
                  • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 10:28
                    Jeżeli nie pisałem o tym, że robiłem dziś siusiu, to znaczy, że nie robiłem?
                • araceli Re: Koniec SN 13.07.17, 08:53
                  > Możesz wskazać miejsce, w którym napisałem, że "aparatczycy u steru są ok"?

Skoro przyklaskujesz powoływaniu na sędziów aparatczyków PiS to chyba uważasz, że to jest ok?
            • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 08:48

> Idiotą jest ten, komu się wydaje, że jeśli ktoś jest przeciwko muzułmanom to zn
              > aczy, że jest wyznawcą Kościoła Katolickiego. Idiotą jest ten, komu się wydaje,
              > że jeśli ktoś jest przeciwko PO to znaczy, że jest wyznawcą PiS.

to KIM jest ten, który uważa, że każdy, komu nie podobają się obecne rządy to ubek, komuch i lewak ? Idiota to eufemizm w tym przypadku uncertain
              • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 08:53
                Jeśli na tej podstawie uznaje np. Warzechę czy Ziemkiewicza za ubeka, komucha i lewaka to faktycznie idiota.
                • sumire Re: Koniec SN 13.07.17, 08:56
                  A jeśli uważa ich za szkodliwych idiotów, ksenofobów i seksistów, którzy zachowują się całkowicie wbrew wszelkiej etyce dziennikarskiej i są obrazą dla innych ludzi wykonujących ten zawód?
                • iwles Re: Koniec SN 13.07.17, 09:35

> Jeśli na tej podstawie uznaje np. Warzechę czy Ziemkiewicza za ubeka, komucha i
                  > lewaka to faktycznie idiota.

Pisałam o Tobie.
                  • super_hetero_dyna [...] 13.07.17, 10:04
                    • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 16:39
                      Znakomicie wiesz to z autopsji. Ale że taka szczerość na forum?
    • znowu.to.samo Re: Koniec SN 13.07.17, 00:41
      Niezawisłość sądów bye bye na dłuuuuugie lata...
      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 10:08
        Z niezawisłością sądów pożegnaliśmy się w 1939, zatem faktycznie jest dokładnie tak, jak piszesz.
        • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 10:14
          Tiaaaa, czyli co mowisz, bedzie zmiana na Wielki Kaczystan? Btw, konkretnie napiszesz jak w III rp sądy byly nie niezawisle? Tusk ich powolywal czy odwolywal? ETPC uwalal wszystkie polskie wyroki? Do unii nas bez demokratycznego ustroju przyjeli?
          • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 10:19
            Odpowiedziałbym Ci może, gdybyś miała wystarczające kwalifikacje intelektualne do dyskusji na takie tematy.
            • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 10:28
              Jakież to przewidywalne i żałosne. Nie wiem, nie umiem, nie mam argumentów ani kwalifikacji, to sobie przynajmniej poobrażam.
            • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 10:32
              Odpowiedziałbyś, gdybyś miał do tego wystarczające kwalifikacje intelektualne.
    • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 05:43
      Ja się zastanawiam jak w takiej sytuacji będzie z uznawalnością wyroków polskich sądów.
      • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 07:30
        W unii? Nadal obowiazuje rozporzadzenie Bruksela 1bis, wiec w tych dziedzinach ktore to rozporzadzenie pokrywa rozpoznawalnosc jest automatyczna
    • czyscicka Re: Koniec SN 13.07.17, 08:41
      Uchwalenie tej ustawy to początek dyktatury w Polsce!I trzeba powiedzieć to jasno!
      • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 08:57
        Dokladnie!
      • zona_glusia Re: Koniec SN 13.07.17, 09:43
        Oni już mogą nie oddać władzy. Zabezpieczają się ze wszystkich stron. Na kongresie PiS była mowa o zmianie ordynacji wyborczej. Jeśli nowa korzystna dla nich ordynacja wyborcza nie będzie skuteczna to będą mieli w obwodzie SN z sędziami Ziobry, który stwierdzi ważność wyborów na ich korzyść przy największych nawet przekrętach przy urnach. Koniec demokracji.
      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 10:15
        Nic podobnego. Dyktatura w Polsce zaczęła się w 1944. "Dyktatura proletariatu", czyt. dyktatura partyjnych ciemniaków trwająca w sądach nieprzerwanie do dziś.
        • znowu.to.samo Re: Koniec SN 13.07.17, 11:04
          No to zobaczymy za rok-dwa jak będziesz śpiewał
        • zofijkamyjka Re: Koniec SN 13.07.17, 19:28

> Nic podobnego. Dyktatura w Polsce zaczęła się w 1944. "Dyktatura proletariatu",
          > czyt. dyktatura partyjnych ciemniaków trwająca w sądach nieprzerwanie do dziś.
          musisz być bardzo młody że takie bzdury pleciesz. Poczytaj sobie o Syrii, tam wojna trwa od 5 lat, krwawa wojna, zaczęła sie od przejęcia sądów. To sie kiedys odwróci przeciwko Wam.
    • szarsz Re: Koniec SN 13.07.17, 09:38
      Dwa lata temu, w październiku, mówiłam, że wolnych wyborów w Polsce nie będzie. Mówili mi, że przesadzam, że histeryzuję. A teraz trzęsą mi się ręce, bo naprawdę wolałabym, żeby to oni, moi znajomi, mieli rację. I przeraża mnie, że nikt tego dalej nie widzi. Wciąż uważają, że nic takiego się nie dzieje... Czy ugotowane żaby obudzą się za dwa lata?
      • sumire Re: Koniec SN 13.07.17, 09:46
        Wątpię. Może gdy zmiany w podatkach uderzą ich po kieszeni. Spójrz na reakcje tu na forum. Ludzi to nie obchodzi.
        • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 10:09
          Tez mnie to sumire zalamuje. Ciekawe czy Unia zareaguje
        • barbibarbi Re: Koniec SN 13.07.17, 10:16
          Ale będzie za późno, nawet jak się ludzie kapną, bo ich uderzy po kieszeni to czy tamto. Będzie za późno, oni władzy nie mają zamiaru oddać, zrobią to co będą chcieli z tym krajem. Teraz będzie zmiana ordynacji wyborczej, ja od początku czułam, że do tego dojdzie.
        • nenia1 Re: Koniec SN 13.07.17, 12:18
          A co się zmieni od tego, że będziemy tu bić pianę na forum? Tu trzeba działać w realu, a nie załamywać ręce na forum emama narzekając na tępotę innych ludzi.
          • zona_glusia Re: Koniec SN 13.07.17, 12:36
            W niedziele 16 lipca o godzinie 15 jest demonstracja pod Sejmem w Warszawie.
            • nenia1 Re: Koniec SN 13.07.17, 12:42
              Te demonstracje nic nie dają, przychodzi garstka ludzi, tu się trzeba zacząć zastanawiać co zmienić, a nie upierać się przy tym co nie działa organizując co tydzień demonstracje, którymi nikt się nie przejmuje. I przestać ciągle narzekać i pomstować na lud ciemny i głupi. Ja wiem, że to trudne, bo jest to wyjątkowa szansa samemu poczuć się intelektualną samotną wyspą w morzu ciemniaków, ale chyba najwyższy czas zauważyć, że PIS robi co chce, a reszta jedynie skomli.
              • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 13:24
                Neniu krytykować nawet krytykujących jest łatwo, ale masz jakieś pomysły? Są bardzo potrzebne. Wiadomo, co nie działa, tylko jeszcze trzeba wymyśleć coś, co zadziała.
                • nenia1 Re: Koniec SN 13.07.17, 17:46
                  Fajnie, że się zgadzamy co do meritum - krytykować jest łatwo.
                  Skoro wiadomo co nie działa, skąd ta potrzeba, żeby się tego trzymać?

Mam parę pomysłów, może bardziej spostrzeżeń, choć oczywiście nie wypiszę tu teraz w punktach co trzeba zrobić żeby wypierniczyć PIS.
                  Ale uważam, po pierwsze, że trzeba zejść bardziej na ziemię, przestać się nadymać, że jest się tym nielicznym mądrym po jasnej stronie mocy, który walczy ze złem, a wokół lud głupi i ciemny, bo jeszcze nie słyszałam, żeby coś takiego poderwało ten lud do działanie.
                  Po drugie - nie skupiać się wyłącznie na krytykowaniu PIS (jak sama przyznałaś, krytykować łatwo) ale zacząć budować jakiś sensowne dla ludzi alternatywy, samo krytykowanie już nie wystarczy.
                  Po trzecie - przestać się dzielić na dwa wrogie obozy, przestać od razu rzucać wyzwiskami "ty pisiorze", tylko dlatego, że ludzie mają wątpliwości, albo nie podoba im się Tusk. Jest bardzo duży elektorat niezdecydowany, wycofany, bierny i zamiast stale lamentować z poczuciem wyższości o ciemnym ludzie, należy zacząć myśleć jak ten lud pozyskać.
                  • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 18:05
                    Tego ludu, który głosował na PiS nie poderwie do działania nic poza brakiem pieniędzy, ewentualnie czołowym zderzeniem z dobrą zmianą. Tłumaczenie nic nie pomoże, 30% żelaznego elektoratu jest póki co trudne do ruszenia.
                    Jakie alternatywy? Wokół kogo? Bez konkretów to tylko puste hasła.
                    Póki co jedynym realnym, poza naciskami zewnętrznymi, sposobem na powstrzymanie jest fizyczne pokazanie jak wielu ludzi jest niezadowolonych. Oni jeszcze boją się tłumów i edukowanie w swoim środowisku. Gdyby każdy świadomy zagrożeń człowiek zachęcił kogoś w swoim otoczeniu do najpierw wyjścia na marsz, a potem pójścia do wyborów i zagłosowania przeciwko PiS już byłoby lepiej.

• mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 18:07
                      Po niezadowolonych przecinek, póki jeszcze boją się tłumów.
              • zona_glusia Re: Koniec SN 13.07.17, 13:25
                1. Bardzo duże demonstracje powodują, że władza się cofa, choćby chwilowo - patrz Czarny Protest.
                2. Osobiście, biorę udział w każdym proteście, który wydaję mi się słuszny, nawet jeśli jest mało liczny, bo jest to zgodne z moim sumieniem. Bo tak naprawdę niewiele mogę: podpisać petycję, wspomóc jakąś organizacje niewielką sumą, protestować na ulicy, przekonywać innych.
                3. Martwi mnie obojętność innych, ale zarzut pomstowania na ciemny lud, który dał się kupić za 500+ to nie do mnie, bo uważam, że jakiś program wspomagający rodzinę powinien być i lepszy ten niż żaden.
                • claudel6 Re: Koniec SN 13.07.17, 23:28
                  ale oni nie dali tej kasy, zeby pomóc ludziom, tylko dali łapówkę. skorumpowali naród. dlatego lansują tezę, że tylko oni sa gwarantem tego programu, że każda opozycja chce go zlikwidować. budują swoje poparcie na dwóch lękach - przed odebraniem 500+ i przed uchodźcami.
                  • zona_glusia Re: Koniec SN 14.07.17, 12:14
                    Dlatego opozycja powinna powtarzać codziennie "Zostawimy 500+". Mówienie, że te pieniądze pójdą na żłobki i przedszkola jest nieskuteczne, bo ludzie myślą raczej krótkoterminowo i o swojej sytuacji (w stylu:"zanim otworzą, dziecko już pójdzie do szkoły", "mam dzieci w gimnazjum, po co mi żłobek")
                    Z uchodźcami sprawa jest trudna.
                    Zdaję sobie sprawę, że PiS nie chciał pomóc. Oni zwykłymi obywatelami gardzą. Kurski streścił ich stosunek do ludzi w jednym zdaniu: "Ciemny lud, wszystko kupi".
          • myfaith Re: Koniec SN 13.07.17, 12:40
            zgadza się _można robić wielkie rzeczy (,udzielać się politycznie) albo -to ważniejsze -rozmawiać w swoim otoczeniu i uświadamiać. Forum emama też jest takim środowiskiem. I to dużym.

Bo jak się rozmawia to wie się co myślą ludzie sprzyjajacy PiS. I fakt do niektórych nie trafia co będzie po tych zmianach -bo ""No wiesz przy dobrych zmianach muszą się zdarzać ofiary wśród porzadnych"-to było a propos bliskiego znajomego -świadka na ślubie którego dotknęły "reformy"(degradacja, obawy o pracę bynajmniej z powodu niskich kompetencji)

A do niektórych powoli trafia -bo czują się oszukani przez PiS -chcieli spokoju i dostatku a dostali ciągle napuszczanie jednych na drugich.

Do innych trafia ze ignorując wybory za chwilę mogą być zmuszeni do działań niezgodnych z tym w co wierzą ( oficjalnie PiS mocno wspiera rodzinę rozumianą tak jak KK a znajoma absolutnie nie zamierza żyć "po Bożemu")
      • zona_glusia Re: Koniec SN 13.07.17, 09:47
        Też się boję. Przeraża mnie obojętność ludzi. A przy tym zobojętnieniu władza pozwala sobie na co raz więcej.
        • znowu.to.samo Re: Koniec SN 13.07.17, 10:36
          a pod sejmem protestowała garstka ludzi....
          głupi naród jak bezwolne ciele.
        • zofijkamyjka Re: Koniec SN 13.07.17, 19:32
          zona_glusia napisał(a):

> Też się boję. Przeraża mnie obojętność ludzi.
          alez to nie jest nawet zobojętnienie, oni mają spore poparcie. Mamy niestety ciemne społeczeństwo, to teraz wychodzi.
      • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 09:49
        Cała nadzieja, że suwerena dotkną do tego czasu dobre zmiany. Spójrz na dynię, wzorowy pislamista, nie uważa za skandal, wszystkich zbyt abstrakcyjnych dla niego zmian ustrojowych, ale przemówiła do niego opłata paliwowa.
        • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 10:07
          Moim zdanie jej nie wprowadza. Albo nie wyniknie z tego podniesienie cen paliw, juz zapowiedzieli ze lotos i orlen nie podwyzsza.
      • myfaith Re: Koniec SN 13.07.17, 10:30
        Najgorsze ze opozycja widząc -nie widzi bo nadal przeważają w niej egoistyczne interesy, nie rozumie ze majac naprzeciwko partie -armie , tylko inna "armia" moze zwyciężyć .

Kiedy do tego dojdą bedzie pozamiatane bo kluczowe (dla wyborów) instytucje bedą "wlasciwie" obsadzone , opozycja liczy na wygrane w samorządach - krótkowzroczne - co z tego ze wygrają ( jesli) skoro tak sie zmieni zasady funkcjonowania ze realne władzy tam nie bedzie - czyli za finansowanie zieleni,budowę chodników , placów zabaw ,organizowanie festynów (pieniędzy na nie) -organizacyjnie bedą odpowiedzialni ale finanse bedda rozdzielane z Centrali. Casus likwidacji gimnazjów tylko level master.

PO nadal nie ogarnia rzeczywistości - co to w ogole jest zeby pomimo apelu o wyjście z sali (zeby nie dać kworum do głosowania nad ustawa o sadownictwie) jacy dwaj posłowie z PO "zagubili sie" na sali. Brak w tej partii zarządzającego na te czasy.

Czemu posłanki z N nie "kopna w tyłek" swojego lidera i ustawia go w drugim szeregu - wiecej z niego szkody niz pożytku.

PSL - mało widać,mało słychać - mam nadzieje ze chociaż robi swoją robotę na wsiach . próbuje jakoś tam powstrzymać PIS - chociaż chyba nadal nie moga zrozumieć "jak to sie stało ze inna partia zdobyła tak duze poparcie na wsi pomimo tego ze w ręku mieliśmy kasę do wydawania"

Lewica - ponieważ wszystkie nośne hasła zabrał im PIS to sa tylko smętne pokrzykiwania od czasu do czasu - nie chcą sie zjednoczyć a niezjednoczeni bedą tak trwać majac bardzo niskie poparcie. Tez nie zauważyli ze świat sie zmienia a ludzie nadal w wiekszosci sa konserwatywni choć z mentalnością "bogaty to znaczy nakradł , to znaczy trzeba im dowalić wysoki podatek" Z upartościa osła dla tych kilku procent poparcia niosą na sztandarach hasła - legalizacja związków homoseksualnych , legalizacja aborcji , wysokie podatki dla najlepiej zarabiających , likwidacja religii w szkołach.
        Fajnie tylko 20-30latkow takie rzeczy nie obchodzą -bo religie olewali w szkole wiec czy ona jest czy jej nie ma - bez znaczenia ( w szkole średniej mozna w ogole nie chodzić), problemy środowisk homoseksualnych - w dużych miastach młodzi ludzie traktują LGTB normalnie , w małych miastach i wsiach (i tego nic nie zmieni) "takich problemów nie ma" za to jest bieda i wykluczenie . A wlasnie wiekszosc ludzi żyje na "prowincji" Zostało im jedynie nośne hasło -aborcja chociaż tez nie rozumieją ze społeczeństwo nie chce bardzo liberalnej ustawy ( raczej woli status quo bo jakoś to funkcjonowało przez 27 lat)

Skrajna prawica -na razie trzymana na smyczy prze PiS i używana do szczucia, sama -jeszcze nie stwarza zagrożenia

Kukiz 15 - choć sam uważa ze jest antysystemowy nawet nie wie ze robi za pożytecznego idiotę dla PiS - jak sie pozycja nie ogarnie a PiS uwierzy w swój mesjanizm niszcząc zbyt wielu ludzi - to oni dojdą do władzy

Dlatego tez przez najbliższe lata tak dostaniemy po d..... - wszyscy , ze na nowo zaczniemy (za jakies 10 lat) cenić chociażby fakt ze wreszcie w necie powstał portal z niezależnymi od panstwa informacjami .

Bo następne bedą Media - PIS ma jeszcze 2 lata do następnych wyborów zeby ustawa znacjonalizować media - moze je oddać przecież w ręce "niezależnych"biznesmenów tzn Polaków ( ilu Polaków bedzie stac na kupno mediów bez pomocy ze strony zagranicznych funduszy? - tylko tych powiązanych z władza )

Cieszmy sie forum póki je mamy bo za pare lat bedzie bardzo politpoprawne forum 😈
        • iskierka3 Re: Koniec SN 13.07.17, 11:59
          Moze ta opozycja sie w koncu obudzi? Choc ja nie wiem co mizna zrobicsad
        • claudel6 Re: Koniec SN 13.07.17, 23:35
          mylisz się co do lewicy. wszystkie te socjalne tematy, o ktorych piszesz, ma na sztandarach Razem i od 2 lat ma 3% poparcia. Polacy moze i myślą, ze wszyscy sie nakradli, ale nie chcą podniesienia podatków nawet tym bogatym. moze to wynik wychowania społeczeństwa w neoliberalnym paradygmacie, no ale tak jest. Razem przegrywa własnie na tym lewicowym programie gospodarczym, ktory przeraża przeciętnego Polaka, a nie na sprawach światopoglądowych.
      • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 11:07
        A podporucznik Dub jeszcze przed wojną rozmawiał o tym ze swoim starostą powiatowym.
    • barbibarbi Re: Koniec SN 13.07.17, 10:05
      Teraz będzie problem z ważnością kolejnych wyborów, oni po to rozmontowują SN żeby zagwarantować sobie przyszłą wygraną, SN teraz zatwierdzi ważność wyborów, nawet lipnych. PIS chce się przyspawać do koryta forever, teraz tylko zmienią ordynację wyborczą i mamy pozamiatane. Na całym świecie można zaobserwować regres w demokracji, w wielu krajach do władzy dorwali się populiści i oszołomy (Węgry, Turcja) świat robi kolejne kroki do tyłu, cofamy się w mroki średniowiecza, jeszcze trochę to zalegalizują polowanie na czarownice i ukamienowanie.
      • tiszantul Re: Koniec SN 14.07.17, 00:48
        > świat robi kolejne kroki do tyłu, cofamy się w mroki średniowiecza
        > , jeszcze trochę to zalegalizują polowanie na czarownice i ukamienowanie.

ukamienowanie jest dzisiaj jak najbardziej praktykowane w krajach muzułmańskich, a zatem za jakiś czas zostanie wprowadzone w Europie Zachodniej przy aplauzie europejskich elit (afirmacja różnorodności kulturowej).
        • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 07:49
          Oczywiscie. A na razie nie za kilka lat ale przy aplauzie lzeelit zniesiono w polsce demokracje. Straszcie dalej mitycznym kalifatem.
    • znowu.to.samo Re: Koniec SN 13.07.17, 10:54
      Polak dopiero sie ruszy, kiedy osobiście na czterech literach odczuje skutki dzisiejszych decyzji. Na razie pińset jest, jako tako jest, to po co. Czyli przewiduje że to jeszcze troche potrwa zanim nastąpi bardzo bolesne przebudzenie Narodu.
      • znowu.to.samo Re: Koniec SN 13.07.17, 10:55
        ...a w tym czasie kiedy naród śpi pisiorki będą dalej robić swoje...
      • tiszantul Re: Koniec SN 13.07.17, 19:40
        > Polak dopiero sie ruszy, kiedy osobiście na czterech literach odczuje skutki dz
        > isiejszych decyzji. Na razie pińset jest, jako tako jest, to po co. Czyli przew
        > iduje że to jeszcze troche potrwa zanim nastąpi bardzo bolesne przebudzenie Nar
        > odu.

zwracasz się oczywiście do tych, którzy nie pamiętają, że "przebudzenie narodu" zapowiadano już na początek 2016, potem na środek 2016, potem na koniec 2016, potem na początek 2017, potem na środek 2017... A teraz co, "to jeszcze trochę potrwa"? Czyżby do końca 2017? A może nawet do początku 2018? Nie macie wrażenia, że perspektywa Wam nie to, że się przesuwa, ale wręcz dramatycznie odjeżdża?
        • super_hetero_dyna [...] 13.07.17, 19:59
          • tiszantul [...] 13.07.17, 20:24
            • super_hetero_dyna [...] 13.07.17, 21:28
              • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 21:46
                Nagminnie łamiesz regulamin, a co jakiś czas też polskie prawo, więc co ci mają pisać. Sama regularnie klikam kosz przy twoich postach, gdzie wyjątkowo wulgarnie obrażasz ludzi, nawołujesz do nienawiści, zabijania i przekraczasz inne granice.
                • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 22:17
                  Kłamiesz. Nie nawołuję do nienawiści, a tym bardziej do zabijania. Co najwyżej daję wyraz swoim poglądom. Za sprawą stronniczych sądów i lewackich mediów upowszechniła się z gruntu fałszywa interpretacja "nawoływania". Jako "nawoływanie do przemocy" traktowane są stwierdzenia typu: "ja bym temu lewakowi łeb urwał" albo coś w tym rodzaju. Tymczasem jest to fałsz. Tu nie ma żadnego nawoływania. Byłoby, gdyby autor napisał: "chodźmy urwać łeb temu lewakowi". Nawoływanie wymaga zwerbalizowanej zachęty do danego czynu. Wyrażenie swoich uczuć to nie nawoływanie.
                  • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 22:25
                    Ty kłamiesz albo nie ogarniasz nawet tego, co sam piszesz. Kto to ostatnio pisał, żeby do lewaków w Hamburgu strzelać ostrą amunicją.
                    Do nienawiści nawołujesz w co czwartym poście, a z co drugiego bije nienawiść.
                    • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 22:29
                      A tekst o tym ze Zydom odjechal peron tez zupelnie niewinny, przeciez wiadomo ze to przenosnia odnoszaca sue do izraelitow.
                    • super_hetero_dyna Re: Koniec SN 13.07.17, 22:40
                      Nie. To jest mój pogląd na temat tego, jak powinno się postępować z bandytami. Kiedy CBOS prowadzi badania nt. stosunku obywateli do kary śmierci, to czy tym, którzy odpowiedzą, że zbrodniarzy należy karać śmiercią, zarzuca się, że nawołują do zabijania?
                      A co do nienawiści, to kocioł garnkowi przymawia a sam smoli. Waszej, lewackiej, nienawiści nic nie przebije.
                      • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 22:54
                        Tyle osób już ci proponowało, żebyś zabrał Elkę/ tiszantul i resztę koleżanek tylu manii czy purchawki i poszedł sobie na jakieś "prawackie" forum gdzie zapewne panuje inna atmosfera. A ty jak uparcie tu wracasz i się męczysz.
                        • super_hetero_dyna [...] 14.07.17, 07:59
                        • lodomeria Re: Koniec SN 14.07.17, 08:00
                          Powtarzam: wygaście, nie odpowiadajcie. Wy tracicie energię na rozmowy z trollami, obywatelska para z Was uchodzi, narasta frustracja a pozytywne rozwiązania się same nie wymyślą.
                          • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 08:03
                            Lodo ale dynka vel tisz vel elka myslisz ze po co tu siedza? Po co siedza na forum gazety wyborczej?
                            • lodomeria Re: Koniec SN 14.07.17, 08:36
                              No a po co ja tu siedzę? No na pewno nie po to, żeby im ułatwiać zadanie.

No i po to, żeby z Tobą porozmawiać, a nie po to, żeby patrzeć jak Ty (i inne forumki, z którymi bym chciała podyskutować) dajecie się trollować. A jak ktoś nie wie, z czym się je wojne informacyjną i próbuje nawrócić trolla powinien być szybko uświadomiony przez stałych bywalców forum.

Dajemy sobie wchodzić na głowę, epatujemy się głupotą trolli i nawet nie zauważamy, jak zanika nam kolejne poletko obywatelskiej wolności.
                              • myfaith Re: Koniec SN 14.07.17, 09:42
                                zadaniem politycznych trolli jest dezinformacja.
                                i teraz sa dwie szkoły : ignorować albo demaskować .
                                Jak rozumiem niektóre forumki wybrały formę - demaskować a inne -ignorować.

Forma - demaskować - w przypadku naszego społeczeństwa jest lepsza - bo nasze społeczeństwo jest....naiwne i obywatelski nieobyte i łyka wszystko jak młode pelikany.

Natomiast uwazam jesli sie wybrało formę -demaskować -mozna użyć tej samej broni co stosują trolle - na każdy ich tekst wypuszczać -stosując kopiuj- wklej - te same pytania albo te same dane ( czyli hasło trolla - jest super mamy wzrost itp itd, demaskować - linki do stron i wskaźniki i pytania- które juz były użyte w innym poście)
                                A w międzyczasie rozmawiać z innymi.
                                • szarsz Re: Koniec SN 14.07.17, 09:50
                                  Ja wolę demaskować, nie dla dyskusji z nimi, a dlatego, żeby ich kłamstwa nie wisiały bez komentarza. Jest wiele osób, które nie piszą, tylko czytają. Są takie, które piszą, ale wiedzą mniej. Zresztą nikt z nas nie wie wszystkiego. A mnie ematka bardzo pomaga później w rozmowach w realu, bo argumenty troli powtarzają też zwykli ludzie. Dzięki ematce wiem, jak z nimi rozmawiać. Dla mnie osobiście trole spełniają rolę pożytecznego idioty.
                                  • lodomeria Re: Koniec SN 14.07.17, 10:19
                                    No to Twoja wola. Tylko na przykład taka ja, nieoblatana, rzadko pisząca się na Twoje odpowiedzi doczekać nie mogę (przykładowo), a tymczasem troll ma 100% uwagi.

Myślę mimo wszystko, że jakby stali bywalcy dawali przykład rzetelnej dyskusji i niesprowadzania się do parteru, to może właśnie te osoby, które tylko czytają, by poczuły, że muszą się dopisać, wziąć forum w swoje ręce czy tam dopytać, jak nie rozumieją.

• szarsz Re: Koniec SN 14.07.17, 12:26
                                      A co masz na myśli mówiąc o sprowadzaniu do parteru?
                                  • 1elka26 Re: Koniec SN 14.07.17, 10:35
                                    No proszę - podobnie myślę, dla mnie własnie lemingi pełniają rolę pożytecznych idiotów. Problem polega , niestety na tym, że krzycząc o rosyjskich trollach, zgodnie zresztą z wytycznymi mediów gazetopodobnych, lemingi robią za piątą kolumnę Putina.
                                    Przenoszenie dyskusji politycznej na ulice i nieustanne próby wywołania burd, połączone z pojawiającym się co jakiś czas hasłach wzywających do organizacji Majdanu, jest działaniem na szkodę Polski.
                                    Co trzeba zresztą miec w głowie, jakie pokłady nienawisci, żeby wznosić takie hasła?
                                    • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 12:59
                                      tisz dziecko my tu powaznie rozmawiamy, s majdan dopiero miec bedziecie i to rekoma waszego elektoratu jak tak nakradniecie ze nie bedzie z czego dawac tej 500
            • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 21:33
              Elunia, tel do radia Maryja juz odbebniony? Wyspowiadales sie rosyjskiemu przelozonemu?
          • nathasha Re: Koniec SN 13.07.17, 21:31
            Dynka, to spadaj na jakiea swoje faszystowskie forum. Najlepiej na samcow, powymieniaj sie uwagami o najnowszych technikach tworzenia pornofolderow w ukryciu przed mama. A powazne sprawy zostaw doroslym. Ps. Mozesz wziac elke.
    • anetapzn3 Podsumowanie 13.07.17, 11:50
      Konferencja PO
      • myfaith Re: Podsumowanie 13.07.17, 12:14
        Chyba dociera do nich że PiS stosuje metodę -cel uświęca środki.
        Zamiast gadać niech się wreszcie zabiorą do realnych działań i wreszcie -niech zaczną jak najmniej mówić co zrobią -to tak jakby szachista uprzedził przeciwnika co zaraz zrobi. Nie tędy droga z PiS. Czy PiS kogoś uprzedza co zaraz zrobi? Nie, działa z zaskoczenia. A tak opozycja jest do bólu przewidywalna -konferencje, te same gadki, wizyty w mediach, potkania z innymi klubami w opozycji -a potem kłótnia między nimi.
        • claudel6 Re: Podsumowanie 13.07.17, 23:40
          co mają zrobić? pytam serio. co może zrobić opozycja przy takim ukladzie sił i przeciwniku bez żadnych skrupułów.
          • myfaith Re: Podsumowanie 14.07.17, 00:38
            Ze tak pojadę po wschodniemu "byc jak pięść"

Przedewszystkim mało gadać i chodzić po ściankach - pardon po redakcjach i opowiadać jak to oni bedą totalni.

Zamiast tego - wprowadzić zamordyzm we własnych partiach, zjednoczyć sie w opozycji - krótka męska rozmowa w gronie liederow ( zaprosić lewice - te 2-3% to realni ludzie) - ustalanie "przekazu dnia" , rozdzielenie miedzy partiami opozycyjnymi - kto, co robi (za co odpowiada i jak ma zamiar to Zrobic - do następnych wyborów .

W wyborach samorządowych - ustalić wspólne listy ( opozycyjne) a tam gdzie nie bedą mieć przebicia ze swoimi kandydatami - poprzeć lokalne ruchy - lepiej tak niz wystawiać "miernotę" bo ma byc z PO/PSL/N.

Ocenić za co tym razem sie PIS weźmie - ja nie będąc w Sejmie wiem ze za chwile wezmą sie za media- wiec tym bardziej opozycja - przygotować sie - chwytać sie każdych możliwych sztuczek prawnych zeby nie dopuścić do głosowania - i nie chlapać o strategii latając po stacjach radiowych i telewizyjnych .

BYC JEDNOŚCIĄ - bo wlasnie na to liczy PiS ze jednego dnia Schetyna mowi cos a drugiego Petru "prostuje" i mowia w wlasciwie to oni (N) widza to inaczej. PiS liczy na rozbicie i konflikt interesów.

NIE LICYTOWAĆ sie na obietnice wyborcze

ZAczac od bycia szczerym wobec ludzi - to zaprocentuje bo PIS wielu okłamał i omamił .

Zacząć mowic prostym językiem o trudnych (ekonomicznych) sprawach i mowic bezpośrednio- jak jest zle to mowic ze jest zle a nie uzywac nowomowy kroporacyjno/urzędniczej

Byc aktywniejszymi w swoich okręgach - ja w swoim co chwila słyszę o zaproszeniach na spotkania z ludźmi z PiS ( niecałe nie mowie tu tylko o posłach ) za to o PO/N/PSL -cisza

Nie podpinać sie pod KOD-y , czarne marsze itp - popierać je ale sie nie podpinać .
      • azja001 Re: Podsumowanie 13.07.17, 12:19
        Zawsze czułam się dumna z faktu że to Polacy w dużym stopniu przyczynili się do zmiany systemów w wielu krajach na demokrację. A teraz widzę że tak naprawdę to w latach 80 tylko garstka bardziej świadomych wiedziała o co idzie gra, reszta protestowała bo na półkach ocet a wartość złotówki równał się wartości papieru toaletowego. Teraz jest podobnie, tylko garstka Polaków rozumie znaczenie zmian wprowadzanych podstępem i metodą manipulacji. Tracimy stopniowo to o co walczyli a nawet ginęli w latach 50, 60, 70. Ludzie ogarną się gdy ekonomia zajrzy im w oczy, na razie cieszą się bo 500 dostają i uchodźców nie ma. Smutek i degrengolada
        • issa-a Re: Podsumowanie 13.07.17, 13:46
          azja, zawsze tak bylo.
          Przyjrzyj sie wszystkim protestom powojennym, one zawsze były tylko w obliczu podwyzek, żarcia głównie. Takze w 50, 60, 70 roku. I 80 tez. Wtedy takze tylko garstka walczyla o jakiekolwiek wolnosci.
          Częśc wypieprzala daleko stąd, jak np. biscotti, ktora teraz obraza sie na mnie, jak tylko jej to wypomnę (a robie to tylko kiedy przegina ze swoim "kombatanctwem"), częśc siedziala cicho, cześc dawała się się skolaborowac wladzy - teraz okazuje sie, że wcale nie tak mała ta częsc byla.
          Tylko nieliczni walczyli w imie wolnosci a i tak wśród tych nielicznych były wtyki, patrz kasiażka Piątka.
          Ja bylam mloda w koncowce PRLu ale winszuje sobie, ze nie dałam się uwieśc systemowi, że nie zeszmacilam sie w imie kariery (a moglam), ze pomagalam czynnie Solidarności - niewiele bo jednak mało lat miałam.
          Teraz juz mi sie nie chce, najchetniej bym stad wyjechala i ku temu dążę. Żałuję, ze nie wyjechałam wcześniej bo jednak Polacy, w wiekszosci, to typowe spoleczeństwo warchołów i najgorszych cech, ktore znamy z polskiej literatury. Niestety.
          A ja nie mam kolejnych 50 lat, zeby zyc w nadziei, że do suwerena w koncu cos dotrze. W co juz jednak nie wierzę.
          • azja001 Re: Podsumowanie 13.07.17, 14:02
            Czuję podobnie, zobaczymy jak potoczą się wybory i wtedy być może pomyślę aby szukać szczęścia gdzie indziej, tym bardziej że jak wyjedzie stąd mój syn a wiele na to wskazuje, to niewiele mnie tu trzyma. A legalność wyborów będzie pod dużym znakiem zapytania. Skoro ustawami zmieniają zapisy konstytucji to Ziobro nie cofnie się przed niczym. Zmienią na jesień ordynację, swoich będą mieli w instytucjach kontrolujących wybory i zdanie tych z którymi jest im nie po drodze będzie nic nie znaczącym kawałkiem.papieru. Jeśli tak się stanie to cóż niech młodzi walczą na ulicach za 10 -15 lat bo tyle to myślę potrwa
            • znowu.to.samo Re: Podsumowanie 13.07.17, 19:32
              Nie wierze że pisiory przepuszczą okazje by zaklepać sobie rządzenie na kolejne lata. Heh a ciemny lud dziś zadowolony z władzuni jeszcze gorzko zapłacze.
    • owczarkini Re: Koniec SN 13.07.17, 12:15
      Pull up, pull up, terrain ahead.
      Dokładnie tak się czuję. Brak słów.
      • anetapzn3 Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 12:40
        Wyrazimy nasz sprzeciw wobec ataku rządzącej sekty na trójpodział władzy w naszym kraju - zapowiadają działacze poznańskiego KOD. W czwartek o godz. 20 na placu Wolności będą protestować przeciwko przygotowanym przez PiS projekcie uderzającym w niezawisłość Sądu Najwyższego.
        • 1elka26 Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 13:43
          Popieram!! Bardzo dobra decyzja - demonstracja musi być. I to dużo demonstracji - mają zbawienny wpływ na wzrost poparcia dla PIS. I cóż za wspaniały tekst - "atak rządzącej sekty", no cóż - kiedy rozum śpi, budzi się fanatyzm.
          Q.E.D.
          • issa-a Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 13:55
            >Popieram!! Bardzo dobra decyzja -

he he...elka, spojrz nizej.
            Kiedy dostalaś 24 tys/mies wyplaty? warto tak sie szmacic za 1,5 zl od posta?
            • 1elka26 Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 14:31
              Juz tyle razy prosiłam o kontakt z tymi co płacą i nic - żadnego namiaru. I jak tu żyć?
              Zadziwiająca mentalność - naprawdę uwazacie, że za pieniądze można wszystko kupić? Może i tak - ale to chyba zjawisko powszechne po stronie lewicowo-liberalnej.
              • mdro Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 14:37
                A co, chciałbyś działać na dwa fronty? Niestety, Soros płacić nie chce, więc niestety my, nawet gdybyśmy chciały, takiego kontaktu udostępnić nie możemy. To ty masz namiary, ale my się o nie nie upominamy, bo nie uprawiamy prostytucji (wiem, odrobina logiki i się gubisz, biedactwo big_grin).
              • mamma_2012 Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 14:48
                Może wpływają na konto rodziców i to oni cię skubią na kasie. A jak nie wpływają to idź do sądu i walcz z Nowogrodzką o zaległe płatności. Jak nie dostaniesz i jeszcze pokryjesz koszty procesu to zrozumiesz po co były niezawisłe sądy.
              • tiszantul Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 20:01
                wiesz elka, świat jest bardzo prosty: "posty opozycyjne" pisane są z potrzeby serca, w szlachetnym porywie duszy, a posty "prorządowe" za kasę. Podobnie jak na Platformę głosują ludzie wykształceni, najlepsze klasy społeczne, również w szlachetnym porywie duszy, a na PiS głosują janusze za kasę. Chyba nie będziemy im żałować poczucia, że przegrywają, bo są tacy zdolni i wykształceni? W tym trudnym dla nich czasie niech też coś mają. Bynajmniej tak uwarzam ja, Janusz, i moi koledzy z pod Budki z piwem. Przy okazji mój kolega Bogdan przekazuje pozdrowienia dla ematkowych bojowniczek o wolność i demokrację. Twierdzi, że bardzo się wami inspiruje.
                • nathasha Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 21:18
                  Haha, tisz sie pilnuje, nie musisz kochasiu, mozesz sobie odpowiadac per drogi tiszantulu. I w ogole zrezygnowalabym z elki, po co marnowac cenny czas na przelogowywanie
                  • natalia.nat Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 14.07.17, 12:52
                    On/raczej ona pisze na co najmniej czterech nickach: tiszantul, elka, purchawka i isabella.
                    • nathasha Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 14.07.17, 13:00
                      No i gogol, ale to akurat proscizna. Wrzucisz cos o najlaskawszym.prezydencie i buahaha i juz 30 ,gr skasowane
          • sara.korska Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 14:02
            Cześć Elka, a może merytoryczna odpowiedź na moje posty z 6 rano? Nie? Ojej, pewnie nie masz nic do powiedzenia, przekaz jeszcze nie przyszedł..
        • tiszantul Re: Poznań- demonstracja w czwartek o godz. 20 13.07.17, 19:48
          anetapzn3 napisała:

> Wyrazimy nasz sprzeciw wobec ataku rzą
          > dzącej sekty na trójpodział władzy w naszym kraju - zapowiadają działacze pozna
          > ńskiego KOD. W czwartek o godz. 20 na placu Wolności będą protestować przeciwko
          > przygotowanym przez PiS projekcie uderzającym w niezawisłość Sądu Najwyższego.
          >

zgadzam się, manifestacja to świetny pomysł. Tylko połączone siły KOD-u i Gazety Wyborczej pomogą odsunąć pis od władzy. Mam nadzieję, że Kijowski będzie. Czytaliście w Gazecie Wyborczej wywiad z Kijowskim pod tytułem "Kaczyński siądzie ze mną do rozmów, gdy jego władza będzie chylić się ku upadkowi"? Czas jest okrutny dla tytułów w Gazecie Wyborczej.

Wyborcza: "Zamach PiS na Sąd Najwyższy" - widzicie? na Zachodzie są "incydenty", to u nas są prawdziwe zamachy.
      • anetapzn3 Za tyle się sprzedają co poniektórzy ... 13.07.17, 13:22
        Szczególną pozycję w nowym Sądzie Najwyższym ma zajmować Izba Dyscyplinarna. Ma być osobno finansowana, a zasiadający w niej sędziowie będą mogli liczyć na dużo lepsze zarobki. Izba będzie uzależniona od ministra sprawiedliwości. W Izbie Dyscyplinarnej zarobki będą wynosić 24,4 tys. zł
        • lusitania2 Re: Za tyle się sprzedają co poniektórzy ... 13.07.17, 14:11
          anetapzn3 napisała:

> [url=https://wyborcza.pl/7,75398,22088325,sad-najwyzszy-wedlug-pis-izba-dyscypli
          > narna-czyli-bicz-na.html]Szczególną pozycję w nowym Sądzie Najwyższym ma zajmow
          > ać Izba Dyscyplinarna. Ma być osobno finansowana, a zasiadający w niej sędziowi
          > e będą mogli liczyć na dużo lepsze zarobki. Izba będzie uzależniona od ministra
          > sprawiedliwości. [b]W Izbie Dyscyplinarnej zarobki będą wynosić 24,4 tys. zł[/
          > b][/url]

nie mogę się pozbyć wrażenia, że czekali z tym projektem, aż morawski zejdzie (a że zejdzie szybciej, niż później było tajemnicą poliszynela).
          Wczoraj pan pisi sędzia z nieosądzonym wypadkiem na koncie zszedł, a wieczorem wypłynął projekt.
          Przypadek? Nie sądzę.
    • dzikka Re: Koniec SN 13.07.17, 13:38
      Najlepsze jest uzasadnienie do zmian:
      "W życiu społecznym, poza normami prawnymi, funkcjonuje także system norm i wartości nie stypizowanych w ustawach, ale równie ugruntowany, wywodzący się z moralności czy wartości chrześcijańskich. Sprawiedliwość społeczna odgrywa rolę zasady, wzorca, ideału; jest przeniesieniem etycznej i prawnej idei sprawiedliwości w sferę stosunków społecznogospodarczych. Konflikt pomiędzy wyznawanymi wartościami, a obowiązującym prawem wywołuje poczucie niesprawiedliwości. Sąd Najwyższy w swych orzeczeniach winien ów dualizm uwzględniać".

i to jest clou. I co się dziwić, że policjant potrafił powiedzieć kobiecie, ze zakłócała spokój skandując;"Lech Wałęsa".
      • sumire Re: Koniec SN 13.07.17, 14:34
        Tja, moralność i wartości chrześcijańskie.
        Jakim prawem sąd ma kierować się wartościami religijnymi?

Tyle pań tu drży przed kalifatami, a tymczasem u nas właśnie jeden powstaje. Namaszczony przez prezesa.
        • mamma_2012 Re: Koniec SN 13.07.17, 14:50
          Zanim ktoś zostanie sędzią będzie przynosić zaświadczenie od proboszczauncertain
    • sara.korska Re: Koniec SN 13.07.17, 14:09
      Cyrankiewicz wraca:
      isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19620110054
      polityczek.pl/index.php/twitter/4782-brejza-projekt-ustawy-pisu-o-sn-jest-kopia-ustawy-cyrankiewicza-z-1962-r
      Podobne te ustawy, prawda?
      • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 13:01
        No i popatrz Saro nikt z naszych trolli nie raczyl skomentowac. Pewnie sie PR jeszcze nie zdazyl przygotowac jak to wytlumaczyc
        • sara.korska Re: Koniec SN 14.07.17, 16:02
          No właśnie widzę. Przekaz nie przyszedł.
          • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 17:09
            Bo ten krzyk precz z komuna z ust bedacego homo sovieticus Jarka jest groteskowy. Ale wyznawcy Kima nie zrozumieja
    • zona_glusia Re: Koniec SN 14.07.17, 17:12
      I ta wiadomość wyjaśnia, dlaczego teraz się niszczy SN i dlaczego tak szybko.
      Kamiński.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22094358,sad-najwyzszy-zbada-9-sierpnia-kasacje-ws-kaminskiego-chodzi.html#BoxNewsLink&a=66&c=96
      • nathasha Re: Koniec SN 14.07.17, 17:25
        No, kolezka sad swoich nie dadza ruszyc. Czy ktos sobie wyobraza co by sie dziala w szeregach zwolennikow PO gdybu Tusk zdecydowal ze Cwiakalski nominuje sedziow SN??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka