Dodaj do ulubionych

Reforma edukacji- artykuł GW

14.11.17, 19:58
Witam,
czy ktoś ma dostęp do całego artykułu i mógłby wkleić. Dziękuję. Pozdrawiam.
wyborcza.pl/7,75398,22643758,reforma-edukacji-w-liceach-bedzie-taki-sam-chaos-jak-w-podstawowkach.html
Obserwuj wątek
    • doula33 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 20:54
      Nauczyciele szkół średnich po reformie edukacji są na razie pewni dwóch rzeczy: kumulacji roczników za dwa lata i nauki według dwóch podstaw programowych. Chcieliby się przygotować do zmian, ale wciąż nie znają nawet projektu nowych podstaw.
      Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
      Jeszcze w październiku niektórzy uczniowie nie mieli podręczników, nauczyciele nie zdążyli się zapoznać z nowymi podstawami programowymi, a ułożenie planu zajęć dla pedagogów, którzy muszą teraz uczyć w kilku szkołach, zajmowało tygodnie. Do tego doszły jeszcze kończone w pośpiechu remonty, bo budynki trzeba było przystosować do większej liczby dzieci (doszły klasy siódme). Tak wyglądał początek roku szkolnego w wielu podstawówkach. Szkoły średnie liczyły, że takie problemy je ominą i zdążą się na wszystko przygotować. Na razie jednak nic na to nie wskazuje.

Po reformie edukacji: w liceach błądzą po omacku
      Licea i technika reformę minister edukacji Anny Zalewskiej odczują w 2019 r. Wtedy jednocześnie będą się starali dostać do nich pierwsi ósmoklasiści ze zreformowanych podstawówek i ostatni gimnazjaliści. Jadwiga Ochocka, nauczycielka niemieckiego, dyrektor II LO w Łodzi, wylicza: – W tej chwili wszystkie siły są skierowane na podstawówkę i klasy siódme, za rok cała uwaga będzie poświęcona ósmoklasistom, zwłaszcza że po raz pierwszy będą pisali nowy egzamin przed liceum. Na nas kolej przyjdzie dopiero za dwa lata i znowu będzie zbyt późno. A przecież można wykorzystać ten czas, który mamy teraz. – Chcielibyśmy już coś robić, żeby uczniowie jak najmniej odczuli te zmiany, ale dopóki nie pojawią się podstawy, mamy związane ręce – dodaje Katarzyna Winkler, wicedyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.

CZYTAJ TAKŻE: Reforma oświaty. Nowe kryteria rekrutacji do liceów wreszcie podpisane

Szkoły średnie na razie są pewne dwóch rzeczy: kumulacji dwóch roczników podczas rekrutacji w 2019 r. i nauki według dwóch podstaw programowych – gimnazjaliści będą szli starym programem dla trzyletniego liceum lub czteroletniego technikum, a ósmoklasiści już nowym – dla czteroletniego liceum lub pięcioletniego technikum. I właśnie na wcześniejsze, spokojne zapoznanie się z nowymi podstawami nauczyciele liczyli najbardziej. – Sprawdzamy co chwila, czy już jakieś informacje się pojawiły, ale błądzimy po omacku. Żeby móc się dobrze przygotować, powinniśmy poznać podstawy programowe rok przed przyjęciem skumulowanego rocznika, a najlepiej już w styczniu 2018 r. – mówi Ochocka. Zaznacza, że to nie jest tylko kwestia ich przejrzenia. Od podstaw programowych zależy bowiem też wybór podręczników. – Dopiero kiedy poznamy szczegółowo podstawy, ustalamy wykaz książek. Chcielibyśmy, żeby wydawnictwa tym razem zdążyły je wydrukować – wyjaśnia Elżbieta Grabowska, dyrektor I LO w Gdańsku.
    • doula33 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 20:55
      MEN na swojej stronie internetowej poinformowało, że pod koniec kwietnia 2017 r. w ramach prekonsultacji "przekazano do zaopiniowania wszystkim zainteresowanym osobom i podmiotom projekt podstawy programowej poszczególnych przedmiotów". Konkretnie: języka polskiego, matematyki, wiedzy o społeczeństwie, podstaw przedsiębiorczości, muzyki i historii muzyki. Projekt podstawy programowej kolejnych przedmiotów miał być "udostępniany sukcesywnie". W lipcu przekazano go do uzgodnień międzyresortowych i konsultacji społecznych. Na tym informacje się urywają. Spytaliśmy ministerstwo, na jakim etapie są teraz prace nad nowymi podstawami programowymi dla szkół średnich. Odpowiedzi nie dostaliśmy.

– Niestety, spodziewamy się chaosu takiego jak w podstawówkach – stwierdza dyrektor Grabowska.

Brak miejsca, brak kadry, brak sprzętu
      Zwłaszcza że brak podstaw programowych to niejedyny problem. Oprócz kumulacji dwóch roczników cykl nauczania w szkołach średnich wydłuży się o rok. To oznacza większą liczbę uczniów, problem z miejscem, ale też z kadrą, zwłaszcza jeśli chodzi o technika. – Już teraz mamy kłopot ze znalezieniem naprawdę dobrych nauczycieli do przedmiotów zawodowych. Inżynierom nie opłaca się przyjść do szkoły uczyć, bo mają o wiele bardziej korzystne materialnie stanowiska – mówi Ryszard Pyssa, dyrektor Zespołu Szkół Komunikacji w Poznaniu. – Gdy przyjdzie skumulowany rocznik, będziemy potrzebowali też więcej sprzętu do pracowni zawodowych – dodaje Monika Michalik, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Łodzi.

CZYTAJ TAKŻE: Reforma edukacji: Licea mają już plan lekcji, choć nie ustalono programu

Dlatego część szkół tak jak w Poznaniu, Gdańsku czy Łodzi we współpracy z samorządami poważnie zastanawia się nad ograniczeniem liczby miejsc podczas najbliższej rekrutacji. Wszystko po to, żeby za dwa lata stworzyć więcej klas dla uczniów z podwójnego rocznika. Z myślą o roku szkolnym 2019/20 szkoły zaczynają też remonty, żeby dostosować budynki do większej liczby uczniów. – W tej chwili mamy 18 klas, zmieści się maksymalnie 20, więc wielu uczniów, którzy od lat marzyli o nauce w naszej szkole, i tak nie będziemy mogli przyjąć – stwierdza Małgorzata Dembska, dyrektor II LO w Poznaniu.
      • ajxx73 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:25
        Dziękuję. Pozdrawiam
    • maadzik3 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:06
      sk....syny i tyle, tylu dzieciom zmarnują szanse
      • mamablue Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:34
        Tak, i to na zimno i z premedytacją. Po prostu dzieci są jak pionki, które ta przerażająca kobieta zbija, bo ma takie widzimisie. Koszmar.
    • c2h6 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:19
      ajxx73 napisała:

> Witam,
      > czy ktoś ma dostęp do całego artykułu i mógłby wkleić. Dziękuję. Pozdrawiam.
      > wyborcza.pl/7,75398,22643758,reforma-edukacji-w-liceach-bedzie-taki-sam-chaos-jak-w-podstawowkach.html

Mam trójkę dzieci w podstawówce, do której dołączono gimnazjum. Co więcej, jestem tam w radzie rodziców. O jakim chaosie mowa, bo może o czymś nie wiem?
      • mamablue Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:32
        Nie wiem o czym nie wiesz. Twoje zdumienie jest rodem z księżyca.
        • c2h6 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 22:03
          mamablue napisała:

> Nie wiem o czym nie wiesz. Twoje zdumienie jest rodem z księżyca.

No tak, już chyba wiem, na czym polega mój błąd. Ja po prostu szukam ewentualnych problemów w otaczającej mnie rzeczywistości, zamiast, jak porządny człowiek, wyczytać obowiązujący zestaw z gazet.
          • forumologin Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:28
            c2h6 napisała:

> mamablue napisała:
            >
            . Ja po prostu szukam ewentualny
            > ch problemów w otaczającej mnie rzeczywistości

No wlasnie, szukasz nie dalej niz czubek wlasnego nosa
      • olena.s Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 05:58
        Chaos dotyczy: a) wszystkich roczników w tych szkołach podstawowych, w których dociśnięto kolanem dodatkowych uczniow ponad normaną pojemność szkoły. Oraz tych, które muszą zatrudniac nauczycieli na ułamki etatów,
        b) gimnazjow, które mają zniknąć - w każdym kolejnym roku będzie jeden rocznik, co onacza zmiany lub braki nauczycieli (ponad normę). Ale głównie
        c) obecnych klas 7 i 8, które uczą sie wedle przygotowanych w pośpiechu, niepowiązanych wewnętrznie programów, często od nauczycieli nie mających doświadczenia w pracy z dziećmi w najtrudniejszym wieku, z zakresów, których nie musieli nauczać (a jeżeli pamiętasz badania IBN nad nauczycielami matmy, to nauczyciele wypadali bardzo słabo w zakresie materiału spoza ich normanego programu - zwłaszcza nauczyciele podstawówek).
    • mamablue Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:31
      Masakra, masakra, masakra. Biedne dzieciaki spisane odgórnie na straty, bo jakaś smętna kobieta z fałszywym uśmiechem ma ambicje polityczne. Masakra. Strasznie szkoda tych przekreślonych dzieci.
    • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 21:37
      Wiedziałam, że rocznik 2002 również może oberwać. Tu mowa akurat o zmniejszeniu miejsc, ale równie dobrze mogą zwiększyć progi punktowe przy rekrutacji, wtedy nie dość, że ograniczą miejsca, to i wybiorą najlepszych.
      • jan.nowak.7 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 22:43
        Oberwie rocznik 2002 a nawet 2001. Bo we wrześniu 2019 dobre licea wypełnią się do granic możliwości. Warunki nauki dla wszystkich staną się trudne. Nauczyciele będą ponad miarę obciążeni realizując dwie podstawy programowe, starą i zupełnie nową, prowadząc dwa typy sprawozdawczości, szykują uczniów do dwóch różnych matur. Dojdą też kłopoty z licealnym personelem: dyrektorzy muszą dobrać sobie nowych nauczycieli, a to nie jest takie łatwe, jak się pani Zalewskiej wydaje. Każdy rodzić będzie chciał, żeby jego dziecko uczyli sprawdzeni nauczyciele licealni, a nie przesiedleńcy z gimnazjum. To będzie pole do dąsów, pisania donosów itd.
        • ga-ti Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 23:06
          Ja mam jeszcze czarniejsze wizje, raczej nauczycielom uczącym x lat w danej szkole, danego przedmiotu, nie będzie się chciało zmieniać swoich przyzwyczajeń i dzieci po podstawówkach na tym ucierpią, bo siłą rzeczy nie opanują materiału tak jak dzieciaki po gimnazjum, wiedzę 'wyjściową' będą miały mniejszą, a wymagać będą od nich tego, co od dzieci po gimnazjach.
          A braki kadrowe też będą, i lokalowe i nikt mi nie wmówi, że nagle szkoły średnie przyjmą dwa razy tyle dzieci, co zwykle.
          Mam dziecko w 7 klasie i coraz czarniej to widzę sad
          • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 23:36
            Podobnie dzieje wśród aktualnych czwartoklasistów. Okroili materiał w klasach 1-3, a w klasie czwartej już nie. Te dzieci z nauką scricte nie mają problemów ale rozwojowo, zwłaszcza jeśli chodzi o myślenie abstrakcyjne i przyczynowo-skutkowe, niestety są "gorsze" od 10 latków. Te różnice na razie są widoczne. Z czasem znikną, ale póki co nie jest tak kolorowo jak miało być.
            • ga-ti Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 23:52
              Racja, też mam dziecko w 4 klasie, takie się nam roczniki z reformą trafiły uncertain
        • loola_kr Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:21
          rocznik 2001 już oberwał w rekrutacji do liceów - zmniejszono ilość uczniów w klasach do 29 a nie utworzono więcej klas.
      • c2h6 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 22:44
        saszanasza napisała:

> Wiedziałam, że rocznik 2002 również może oberwać. Tu mowa akurat o zmniejszeniu
        > miejsc, ale równie dobrze mogą zwiększyć progi punktowe przy rekrutacji, wtedy
        > nie dość, że ograniczą miejsca, to i wybiorą najlepszych.

Borze szumiący, jakże to tak? Wybiorą najlepszych do swojej szkoły, zamiast brać co popadnie i wszystkie odpady?
        • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 22:57
          c2h6 napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          > > Wiedziałam, że rocznik 2002 również może oberwać. Tu mowa akurat o zmniej
          > szeniu
          > > miejsc, ale równie dobrze mogą zwiększyć progi punktowe przy rekrutacji,
          > wtedy
          > > nie dość, że ograniczą miejsca, to i wybiorą najlepszych.
          >
          > Borze szumiący, jakże to tak? Wybiorą najlepszych do swojej szkoły, zamiast bra
          > ć co popadnie i wszystkie odpady?

Podejrzewam, że duża część tych odpadów radzi sobie zdecydowanie lepiej niż ty.
        • mamablue Re: Reforma edukacji- artykuł GW 14.11.17, 23:44
          Bzdurne pyskówki. Jak możesz nazywać czyjeś dzieci odpadami? Dojna zmiana zżarła ci myślenie?
        • olena.s Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 06:07
          Pomijając zwykle chamstwo, jakie zaprezentowalaś, zauważ, że dotąd uczeń o wynikach wynoszących powiedzmy 85 procent w naborze licealnym musiał konkurowac z, dajmy na to, 400 kandydatami o jedno z powiedzmy 300 miejsc. Wskutek zmian taki sam uczeń będzie walczył o jedno z, powiedzmy 360 miejsc z 700 kandydatami.
          Jeżeli dziwi cię frustrcja rodziców i dzieci, to prezentujesz wyjątkowo niski poziom empatii. Jak widzisz, sznase ten "odpad" będzie miał znacząco mniejsze.
          • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 06:33
            Nie podoba mi sie chamstwo przedmówcy, ale z jednym sie zgadzam. Niech do liceów idą najlepsi. A potem na studia najlepsi z najlepszych. Uczę 7 klasy i gimnazjum. Spora grupa w każdej klasie jakies 1/3 ma wysokie aspiracje a zero zaangażowania w nauke. Dla nich najlpiej bedzie jak pójdą do szkol branżowych. Zaczynam myślec obserwując olewaczy, ze to bedzie najlepsze co po sobie zostawi PIS, czyli wlasnie branżówka dla tych, ktorzy zapomnieli, ze uczenie sie wymaga pracy i zaangażowania.
            • iskierka3 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 06:42
              Moze niech pis zacznie od siebie? Bo na razie w ICH szeregach sa jakos same odpady i dyletanci a wszystkich "wyksztalciuchow" i tych, ktorzy cos soba prezentowali wywalili. Takze, sorry ale nie kupuje tej argumentacji. Chodzi tylko o to zeby narod byl coraz glupszy i coraz latwiej lykal sieczke.
              • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 07:45
                Naród i tak był głupi, bo ktos w końcu na nich głosował.
                • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:29
                  fogito napisała:

> Naród i tak był głupi, bo ktos w końcu na nich głosował.

No to będzie jeszcze głupszysad
                  • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:14
                    Ano bedzie. Inteligentni wyjada uczyc sie za granica.
            • olena.s Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 06:44
              Do liecew zawsze szli lepsi. Natomiast niedostrzeganie konsekwencji faktu, że jeden czy dwa roczniki będą miały statystycznie znacznie mniejsze szanse od młodszych i starszych na dostanie się do szkoły ogólnokształcącej, jest żenującym brakiem empatii lub ślepotą.
              • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 07:47
                To skąd ci gapowaci i niedouczeni studenci? Naocznie stwierdzam, bo mam stały kontakt na UW
                • olena.s Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:23
                  Moja droga, to jest całkiem inny temat. Licea nie będą wypuszczały mniejszej liczby abiturientów i poza poszkodowanym (i) rocznikiem (ami) odsetek również będzie taki sam.
                  • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:15
                    Sadze, ze jednak tak. Chyba, ze znów obniżymy poziom wymagań.
            • asia_i_p Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 06:55
              Żeby iść do zawodówki, nawet jeśli ją szumnie nazwiemy szkołą branżową, to przede wszystkim trzeba mieć twardy tyłek.

Kolega ostatnio opowiadał mi, jak dostał klasę ślusarzy. Był świeżo po studiach + praktykach w liceum, ale był realistą, założył, że może być cienko, przygotował sobie program nauczenia ich podstaw. Na pierwszym zajęciach usłyszał "Pana poj ----ło? Pan chce nas, kulson, uczyć?" Nie wiem, czy potwierdził, czy tylko nie zaprzeczył, ale w jego stronę poleciało jedzenie, oraz cyrkiel, który minął go i wbił się w tablicę tylko dlatego, że się sprawnie uchylił.

To naprawdę nie jest miejsce dla wrażliwego dzieciaka z leniem i brakiem pomysłu na siebie. Wrzucisz takie dziecko do takiej klasy i dostaniesz wrak psychiczny, a nie ślusarza. No chyba, że to mają być karniaki za nienależenie do 20% najlepszych uczniów.
              • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 07:48
                Mówisz, ze az tyle patologii wsród naszej młodzieży?
                • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:35
                  fogito napisała:

> Mówisz, ze az tyle patologii wsród naszej młodzieży?

Ja odpowiem,
                  Myślę, że ta patologia się nasili na skutek braku odpowiedniego wsparcia psychologicznego i programowego. Zadziała tu zjawisko psychologii tłumu.
                  • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:20
                    A mnie sie wydaje, ze patologia wyrasta w domach, gdzie nikt dzieci nie wychowuje tylko hoduje.
                    • dorotkamaskotka Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:46
                      fogito napisała:

> A mnie sie wydaje, ze patologia wyrasta w domach, gdzie nikt dzieci nie wychowu
                      > je tylko hoduje.
                      powtarzasz to w koło jak mantrę. Widzę to zupełnie inaczej, bo dzieciaki zawsze były i będą takie same. To obecni nauczyciele, w większości są niewydolni. Smutne, ale prawdziwe.
                      • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 10:14
                        Serio? Aby zostać nauczycielem w Polsce potrzebne sa studia magisterskie i w tym przynajmniej 1,5 roczny kurs nauczycielskimlub podyplomowe studia. W Stanach wystarczy kurs 1,5 miesięczny i mozna uczyc po licencjacie. W Polsce niestety kiepskie warunki pracy zniechęcają do wysilania sie i podejmowania pracy przez ambitnych ludzi, bo zarobki sa smieszne. A jak do tego jeszcze dojdą dzieci, ktore nie znają elementarnych zasad życia w społeczeństwie i tłuka sie od razu kiedy sie odwrócisz, to efekt moze byc juz tylko marny. Ja po 3 latach w szkole mam jeszcze trochę zapału, ale juz starsze nauczycielki mowia mi, żebym żwolnila bo sie wykończę. Moze tak, a moze wyjadę za granice.
                        To jak rodzice olewaja wychowanie dzieci to jest dramat. Powiem wręcz, że rodzice boja sie swoich dzieci, bo te zaczynaja na nich wrzeszczeć. Częsty widok w szatni. Uczniowie czesto opowiadają mimsytuacje z domu w stylu rodzice śpią, a oni na komórce, czy komputerze do 1:00 w nocy, nikt ich nie kontroluje. Mam takie dzieci wsród uczniów i wsród dzieci znajomych.,wiecznie na telefonie i play station. To media społecznościowe wychowują. Rodzice tylko karmią, ale i to nie zawsze. Uwierz mi po uczniu pięknie widac z jakiego domu pochodzi. Około 10% dzieci to rokujący dobrze dorośli. Byłoby wiecej,Medyny odseparować zdolnych impracowitych od tych, ktorzy olewaja wszystko i w wszystkich.
            • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:14
              Ale nie ma reguły. Mój mąż do liceum dostał się przez przypadek, liceum przeszedł na trójach, dostał się na studia. Najlepszy na roku, obecnie specjalista w wąskiej dziedzinie. Moja kolezanka na pierwszym roku ledwo przeszła, obroniła się rok wcześniej, obecnie jest prezesem firmy informatycznej.
              Dlaczego odmawiać takim ludziom możliwości kształcenia? Bo na pewnym etapie nauki są "odpadami"?
              Inna kwestia jest taka, źe jednak w szkołach średnich i na studiach (nawet o niskim poziomie) te dzieci mają większe szanse na ogarnięcie się w kwestiach światopoglądowych, niż w szkolach zawodowych. PIS chce wyprodukować "ciemny" elektorat, nie wiemy, jak będzie wyglądała nauka w zawodówkach i oprócz zawodu czego te dzieci będą się uczyły.i czy w ogóle ktoś zadba o to, by potrafiły myśleć samodzielnie, czy tylko dobrze malowały/tynkowały/gotowały czy obcinay włosy.
              • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:35
                Ale jakie odmawiać? Uczyc mozna sie całe życie. Jak ktos sie późno ogarnia, tompozniej zapłaci za liceum dla dorosłych etc.
                • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:48
                  fogito napisała:

> Ale jakie odmawiać? Uczyc mozna sie całe życie. Jak ktos sie późno ogarnia, tom
                  > pozniej zapłaci za liceum dla dorosłych etc.

Ale chwila, wróćmy do podstaw, powinniśmy doprecyzować również, co wiąże się z ogarnięciem i ogólnie pojęciem "dobrego ucznia". Uważam, że każdy uczeń "czwórkowy" powinien mieć szansę na dostanie się do liceum. Nie postawię znaku równości pomiędzy uczniami jedynkowymi/ dwójkowymi (którzy ledwo przechodzą z klasy do klasy) a czwórkowymi. Uczeń uczący się na czwórkach nie jest osobą, która przez system powinna być zakwalifikowana do zawodówki. Mało tego, znam co najmniej kilka osób, które kończyły szkołę podstawową na poziomie bardzo dobrym, a wylądowały na posadzie urzędniczej w Pcimiu Dolnym.

Uwaam, że dopiero uczelnie wyższe powinny "selekcjonować swoich studentów" i to nawet nie na wstępie, a w trakcie studiów, stosując odpowiednio wysoki poziom nauczania.
                  • ajxx73 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:57
                    Uczeń czwórkowy w normalnym naborze ma szanse na dobre liceum. Dzięki pani minister i jej wspaniałej reformie takiej szansy w 2019 roku może nie mieć.
                    • saszanasza Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:00
                      ajxx73 napisała:

> Uczeń czwórkowy w normalnym naborze ma szanse na dobre liceum. Dzięki pani mini
                      > ster i jej wspaniałej reformie takiej szansy w 2019 roku może nie mieć.

No właśnie o to mi chodzi.
                  • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 09:12
                    Na zachodzie selekcjonują 10 latki, a Ty byś chciała żeby dopiero uczelnie wyższe selekcjonowaly u nas. Na uczelnie to juz powinni trafiać wyselekcjonowani absolwenci liceów.
                    Czwórkowym uczeń dostanie sie do liceum, jesli to uczciwa czwórka i zda dobrze egzaminy po podstawówce lub gimnazjum. Nie musi koniecznie iść do topowego.
        • asia_i_p Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 06:50
          Zadaniem państwowego szkolnictwa nie jest szybkie wyselekcjonowanie najlepszych i olanie reszty. To jest system edukacji publicznej, a nie casting do filmu.
          • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 07:50
            No i niektóry powinni skończyć na 8 klasie, bo nie interesuje ich nauka wcale. Szybka selekcja inwestycje faktem w wielu krajach i one lepiej przędą niż Polska. Kto sie chce uczyc pójdzie dalej. Kto nie, to moze cegły układać, chociaz domtego tez trzeba odrobine wysiłku intelektualnego.
          • dorotkamaskotka Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 08:09
            asia_i_p napisała:

> Zadaniem państwowego szkolnictwa nie jest szybkie wyselekcjonowanie najlepszych
            > i olanie reszty. To jest system edukacji publicznej, a nie casting do filmu.
            >
            I teoretycznie mogę się z tym zgodzić pod warunkiem, że owo szkolnictwo zapewnia rzetelną edukację zgodnie z programem... Jednak realia są takie, że dzieciaki najmniej się liczą w obecnej sytuacji. To co działo się w poprzednim gimnazjum mojego dziecka było jak najczarniejszy scenariusz - wraz z nowym dyrektorem zaczęły się rozgrywki personalne, czystki (tak! - czystki!), cięcia budżetowe etc. Nikt nie martwi się o dzieciaki. Dość powiedzieć, że po 1 klasie zlikwidowano klasę językową (z innowacją), zaoszczędzono, a dzieciaki obecnie mają podział na grupy nie zaawansowania, a ...płci! Dyrektor jest dumny, że należy do dobrej zmiany i w praktyce wszelkie środki skierował na sp oszczędzając na gim (zespół szkół). W efekcie gimnazjum nie ma np. żadnych kółek i praktycznej pomocy np. do konkursów. Pozostały tylko zajęcia o charakterze rewalidacji i raz w miesiącu przygotowanie do egzaminu dla klas 3. Dochodzą braki nauczycieli, a z tym związane problemy z realizacją programu.
            Czy te dzieciaki będą miały równe szanse?
        • luska1973 Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 10:32
          No właśnie dlaczego we wszystkich innych rocznikach biorą co popadnie i wszystkie odpady, a w tym skumulowanym już nie? Pewnie mi odpiszesz, że "sorry, ktoś musi mieć pecha"?
          • fogito Re: Reforma edukacji- artykuł GW 15.11.17, 19:07
            W skumulowanym wzrasta konkurencja. I miejmy nadzieje, ze od tego rocznika zacznie sie ostrzejsza selekcja do liceów. I miejmy nadzieje, pojawia sie dodatkowe egzaminy na studia, bo jakość poszła w ilośc i nie przełożyło sie to na dobrostan kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka