Dodaj do ulubionych

Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd....

01.02.18, 12:06
No to wylało się szambo. PIS swoją poronioną ustawą z cyklu „wstawanie z kolan i walenie głową o stół”, obudził upiory. W Internecie wyłała się masa wpisów antysemickich, ludzie kompletnie się nie hamują. Patriotyczni polscy chłopcy planowali demonstrację przed ambasadą Izraela (która by się skończyła wiadomo jak, znając ich demonstracje – co najmniej paleniem kukły Żyda, a może w ogóle puszczeniem amabsady z dymem).

W Polsce jest bardzo mocno zakorzeniony ukryty antysemityzm i wystarczy trochę go połechtać- dać tym ludziom do zrozumienia, że takie wypowiedzi już teraz nie są piętnowane i są dozwolone w przestrzeni publicznej, by znowu poniósł swój łeb.

A oto wyniki badań zrobionych przez prof. Michała Bilewicza (Centrum Badań nad Uprzedzeniami) nt. stosunku Polaków do Żydów:
oko.press/zydzi-porywali-dzieci-mace-polacy-coraz-czesciej-uwazaja-wstrzasajace-liczby/

Szczególnie zwracam uwagę na fakt, ze 34% Polaków uważa, że Żydzi nie do końca są ludźmi. Są jakimś stadiem pośrednim miedzy małpą a człowiekiem.
W tej kwestii 34% Polaków przybiłoby sobie piatkę z Adolfem.

24% uważa, że Żydzi porywali chrześcijańskie dzieci. 27% - zaskakujące – w tym temacie nie ma zdania lub twierdzi, że trudno powiedzieć. Tak, faktyczie „trudno powiedzieć”. To już nam daje połowę społeczeństwa, które nie może się podpisać pod stwierdzeniem, że to jest bzdura wymyślona w czasach antysemickiej nagonki.

Przy czym widać zmianę na gorsze – czyli wzrost antysemickich uprzedzeń w porównaniu np. z rokiem 2009, kiedy też robono te badania.

Inżynierowie dusz z PISu budują nowego Polaka, to jest jedna z jego twarzy.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:10
      claudel6 napisała:

> W Polsce jest bardzo mocno zakorzeniony ukryty antysemityzm

ukryty!?

> Inżynierowie dusz z PISu budują nowego Polaka, to jest jedna z jego twarzy.

Tylko czy inżynierowie będą w stanie zapanować nad swoim stworem?
      • sumire Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:19
        Oni już nad nim nie panują.
        • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:28
          tak, nie panują. Obudzili Golema (nomen omen).
          PIS nie jest partią antysemicką. Moze ma antysemitów wśród członkow i posłów, ale jako partia nie ma nawet ukrytej antysemickiej agendy. Jarosław jest strasznym człowiekiem i zamienił Polskę w satrapię, ale nie jest antysemitą. Jego brat zrobił dużo dla dobrych stosunków polsko-żydowskich.

Ale to są ich wyborcy. Mogę się załozyć, że najtwardszy elektorat PIS (te 20% co zawsze na nich zagłosują, nawet jak Polska wjdzie z Unii, a Rosja ją najedzie), mieści się w tych 34%.
          • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:36
            I tu byś się pomyliła.
            Antysemityzm w Polsce zawsze miał odcień znacznie bardziej ekonomiczny niż religijny, a kwestia odrębności etnicznej była wtórna wobec wskazywania na odrębność społeczną i kulturową (hasła o trzymaniu się razem, popieraniu "swoich", rozpoznawaniu "swoich).

Jako dziecko/nastolatka słyszałam prywatnie ciężko antysemickie wypowiedzi ze strony totalnie antyreligijnych komunistów, z jeszcze przedwojenną historią przynależności do partii komunistycznej. Słyszałam takie wypowiedzi ze strony osób po studiach, w tym wyjeżdżających zarobkowo na tzw. Zachód, jak również ze strony współczesnych młodych profesjonalistów.
            • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:45
              czyli ze te 34% jest rozłożone rwno po wszystkich partiach? a o co się chcesz założyć? bo ja mogę o dowolną kwotę, że przewaga jest w wyborcach partii prawicowych (PIS, Kukiz, Korwin), wystarczy poczytać komentarze na portalach liberalnych i prawicowych w internecie.
              ale chyba wiem, co chcesz powedzieć - że wyborcy również "oświeconych" partii miewają takie poglądy. tak, zdaję sobie z tego sprawę.
              • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:49
                Nie ośmielam się przekładać poglądów osób już nieżyjących na współczesne głosy na partie. Jak głosują ci młodzi, nie wiem.
                Chodzi mi o to, że w Polsce antysemityzm nigdy nie był skorelowany z religijnością, ani stricte z przynależnością do jakiejś grupy społecznej o cechach, które możesz wyodrębnić (wiek, płeć, miejsce zamieszkania, wykształcenie, dochód).
            • lauren6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:46
              To jest cecha łączna polskich szurów. Nie ważne czy to narodowo-katolicki szur, czy stary komuch, czy antykatolicki kukizowiec wierzacy w wielką Lechię: wszystkich łączy antysemityzm.

Kiedyś Szczepan Twardoch poczynił taką obserwację w felietonie i przyznam mu 100% racji czytając różne dziwne wypowiedzi w czeluściach internetu. Skrajne poglady, nie ważne jakie, nierozerwalnie łącza się w Polsce z wiara w Żydowski spisek.
              • morgen_stern Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:26
                hahaha coś w tym jest smile
                • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:43
                  tak
    • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:17
      Naprawdę frapuje mnie to 34% Polaków - co oni myślą, gdy udzielaja takiej odpowiedzi? czemu myślą, że Żydzi nie-do-końca są ludźmi? są jakimiś stadiem ewolucyjnym poniżej Homo Sapiens? skąd czerpią takie przekonania? Przecież nie ze szkoły, nie z gazet, TV - bo jednak taka narracja nawet w prawicowych mediach jest nie do pomyślenia.
      Skoro nie jest to przekonanie oparte na fakcie (bo chyba na prawicy i lewicy mozemy sie zgodzić, że wszystkie grupy etniczne i rasy są w równym stopniu Homo Sapiens, co biały człowiek w Polsce), to musi miec jakieś swoje inne źródło. Czy zostało to wyniesione z domu? Czyżby to jest ten "antysemityzm wysany z mlekiem matki" - które to stwierdzenie doprowadza do furii prawiwcową stronę? A moze to jest ogólna ksenofobia i narodowa megalomania, która każdego nie-Polaka lokuje ponizej Homo Sapiens i Żydzi też sie załapali?

Chciałabym im zadać pytanie, czemu udzielili takiej odpowiedzi, najciekawsze rzeczy dzieją się właśnie za tym "dlaczego".
      • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:22
        o, cholera, właśnie zdałam sobie sprawę, że jest jedno masowe medum, które jest otwarcie antysemickie i jest słuchane przez wielką rzesze Polaków - to Radio Maryja.
        Jest też Gazeta Warszawska, ale ta jest naparwde niszowa.
        No i Internet. tam można wszystko bez żenady.
        • lodomeria Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:24
          RM jest antysemickie od ponad 20 lat, nikomu nie przeszkadza sad
        • alicia033 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:26
          radio maryja ma słuchalność na poziomie 1,8% tylko; w porównaniu ze szmatławcem sakiewicza może i są masowi, ale do odsetka deklarujących antysemityzm Polaków nawet się nie zbliżają ze słuchalnością.
          businessinsider.com.pl/media/tv-radio/sluchalnosc-stacji-radiowych-od-maja-do-lipca-2017-roku/lqw632v
          Oczywiście dotychczasowa działalność tej stacji to skandal i nie powinna nigdy być tolerowana ale pracujący tam i ich rasistowscy słuchacze (bo do antysemityzmu się nie ograniczają) to skutek czego innego, niż działalności tego radia.
          • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:44
            >radio maryja ma słuchalność na poziomie 1,8%

to jestem zaskoczona. czyli pytanie: skąd- nadal pozostaje.
      • sumire Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:26
        Podejrzewam, że nie doczekałabyś się odpowiedzi na to pytanie. To jest przekonanie z gatunku "ja tam swoje wiem".
        Co do narracji w mediach - nie byłabym taka optymistyczna jednak. Ostatnie dni pokazały, że wszystko można już teraz powiedzieć. Bez cienia wstydu.
      • lauren6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:48
        Jakbyś zapytała czy niewierzacy są ludźmi to pewnie otrzymałabyś podobny % odpowiedzi negatywnych.
      • mayaalex Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:30
        Mysle ze dlatego, ze dla nich Zydzi nie sa "biali". Bo wg mnie ci sami ludzie beda mowic o asfaltach i ciapatych. To jest rasizm. Co oczywiscie wynika z kompleksow, czasami zawisci i pewnie tysiaca innych rzeczy (tego "dlaczego" wlasnie, ktore rzeczywiscie jest najciekawsze). I nawet te "kulturalne" i wyksztalcone osoby jakie znam i ktorym sie czasem wymknie jakas uwaga o Zydach zazwyczaj podobne uwagi (tzn rownie rasistowskie) beda rzucac na temat innych "nie-bialych" narodowosci/grup.
    • lodomeria Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:19
      A najlepsze w tym wszystkim jest to, że kto ciągnie do anty-żydowskich krajów?
      • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:23
        to chyba tak nie działa..
        • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:23
          generalnie uchodźcy ciagną do krajów nieksenofobicznych, łukiem omijając te ksenofobiczne.
          • lodomeria Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:33
            Nie chodzi o uchodźców, chodzi o biznesy, o soft diplomacy, o rynki zbytu i możliwość instalowania się w Europie, o spekulacje nieruchomościami: zobacz sobie, jak wszyscy nasi celebryci o wakacjach w Dubaju ostatnio pisżą, kto zaczyna rządzić hip-hopem, kto wykupuje Londyn, Berlin i inne Paryże itd, itp.

Uchodźcy, jakcy by nie byli, to przynajmniej w pierwszym pokoleniu są jednak na niższej pozycji. W scenariuszu, o którym ja mówię, to my, ciemne masy, zdradzieckie mordy będziemy największymi pariasami we własnym kraju.
            • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:39
              że bogaci szejkowie? wykupią Polskę? to byłby scenariusz!
    • gris_gris Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:32
      Jaki ukryty? Po prostu brak w Polsce ludności żydowskiej, ktora mozna fizycznie atakować lub dyskryminować, wiec to jest antysemityzm werbalny, ale nigdy niestety nie był ukryty.
      • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:38
        z tym "ukrytym" raczej miałam na myśli to, ze jeszcze kilka lat temu ten odsetek antysemickich odpowiedzi był dużo mniejszy (mniej więcej dwa razy). Co sie stało przez te kilka lat? Żydzi najechali Polskę? Zdobyli jakieś szczególne przywileje, władzę? Nie, nic takiego się nie stało. PIS doszedł do wladzy. I teraz wiele osób, które wcześniej nie przyznawało się do takich poglądów, nie ma już problemu w ich ujawnianiu. Ale oni musieli tak myśleć wcześniej. Tylko wstydzili się na głos wypowiadać takie opinie. Teraz juz nie.
        • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:45
          Był mniejszy, ponieważ tematyka z okolic "Izrael - prawa historyczna - rola Polaków" nie była eksponowana tak jak w ostatnim tygodniu więc nie było okazji do publicznego wyrażania poglądów.
          Nie był mniejszy, ponieważ wystarczyło lekko się rozejrzeć i posłuchać, co ludzie z przeróżnych kręgów/miejsc/zawodów potrafią powiedzieć czy skomentować prywatnie.
          • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:53
            to nie są badania z ostatniego tygodnia. robił je naukowiec (w sensie: to nie był sondaż), badania były robione w 2017 roku.
            • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:00
              Gdyby te badania zrobiono w 1987 r. czy w 1997 r. wyniki byłyby podobne, natomiast możliwości głoszenia publicznie i szeroko zupełnie inne.
              • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:06
                ale były zrobione w 2009 r. - ten odsetek antysemickich wypowiedzi był dwa razy mniejszy. nie bardzo rozumiem, jaką stawiasz tezę. że bardziej otwarty antysemityzm w 2017 r. nie ma nic współnego z narodową propagandą PISu?
                • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:10
                  Że ta otwartość głoszenia antysemickich tekstów jest sytuacyjna. Przypomnij sobie co się działo wokół Jedwabnego i książki Grossa "Sąsiedzi".
                  • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:19
                    no wiec mi chodzi o tę sytuację. pisząc "ukryty" antysemityzm miałam na myśli, że on tam jest, w pewnje części ludnosci zawsze, i nie ma związku z tym, co robi Izrael ani z doświdczeniami z narodem żydowskim. ale ujawnia się, kiedy jest oficjalny klimat. PIS dał taki oficjalny klimat zupełnie nieintencjonalnie - bo sama partia nie jest i nie była antysemicka - to trzeba jej uczciwie przyznać. no ale teraz musi sie skonfrontować ze swom drogim wyborcą, antysemitą pełną gebą.
                    i jestem ciekawa jakie zrobi salto, żeby tego wyborcy nie stracić.
                    • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:30
                      Chyba ten gorący kartofel wyląduje na biurku Adriana.
                      Ale nie wiem, nie śledziłam zabiegów wokół tej ustawy, teraz czytam o co w ogóle chodzi.
                      • alicia033 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:00
                        triss_merigold6 napisała:

> Chyba ten gorący kartofel wyląduje na biurku Adriana.

a adrian bez wątpliwości podpisze, już dał taki głos w tej sprawie.
        • aerra Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:50
          Wiesz co się stało?
          Soros jest pochodzenia żydowskiego, a przecież to Soros płaci wszystkim przeciwnikom PiS. PŁACI! Przeciw Polsce i Polakom! Żyd! Wszyscy tacy są, zawsze przeciwko Polsce i Polakom byli.
          Koniecznie z użyciem tychże kwantyfikatorów.
          To się stało.
          • olena.s Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:00
            Ogólnie PiS gra pod polskie kompleksy "cały świat pzeciwko nam".
          • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:45
            Tak. moi starzy nawet nie wiedzą kto to jest Soros a żydów nienawidzą.
            • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:13
              tanebo2.0 napisał(a):

> Tak. moi starzy nawet nie wiedzą kto to jest Soros a żydów nienawidzą.

A Twoi rodzice są katolikami?
              • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:06
                Formalnie tak. Ale nie gorliwymi. Nie słuchają Radia Maryja. To raczej homo sovieticus.
                • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:26
                  tanebo2.0 napisał(a):

> Formalnie tak. Ale nie gorliwymi. Nie słuchają Radia Maryja. To raczej homo sovieticus.

Tak myślałam i nie bez powodu zapytałam. Takich jak Twoi rodzice, jest całkiem dużo w Polsce. Polak/katolik nienawidzi Żydów, a modli się do Żyda i Żydówki i nic im nie zgrzyta. Ot, polski katolicyzm, albo wynika to z tego, że większość chodzących do kościoła myśli, że Jezus i Maryja to Polacy/katolicy big_grin
        • sumire Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:51
          Dokładnie tak - antysemici zawsze byli i zawsze swoje myśleli, tylko dzięki działaniom PiS, mediów publicznych, wiadomego radia i wszelkich Ziemkiewiczów poczuli przyzwolenie do wypowiadania swoich myśli na głos. Bo jeśli pan prowadzący program w telewizji może o Żydach mówić "parchy" i nic go za to nie spotyka, to ja nie mogę?... A teraz mamy taki efekt kuli śnieżnej, że masakra.
          • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:54
            "pan prowadzący program w telewizji może o Żydach mówić "parchy"

to był pan prowadzący? czy widz?
            • sumire Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:09
              Pan Ziemkiewicz, który zabłysnął również konwersacją ze swoim kolegą po fachu.
              oko.press/ziemkiewicz-zartuje-trzeba-bylo-dobijac-niedogazowanych-wolski-dowcipkuje-o-zydowskich-obozach-oko-press-sklada-skarge/
              Wolski w końcu po dwóch dniach przeprosił na krańcach internetu - może się bał, że straci dyrektorski stołek w TVP2 - ten drugi kmiot oczywiście nie zamierza.
              • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:19
                ojp!
        • olena.s Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:54
          Mniejszy był tez antymuzułamański i w ogóle rasistowski odjazd. Mniejsza była popularność onr-ów wszelkiej maści. Moim zdaniem PiS wypuścił dźina z butelki, bo slusznie założył, że dojedzie do władzy na nacjonalizmie i ksenofobii. Toteż aprobował, "nie popierał ale rozumiał" - i całe to towarzystwo się ośmielało. Plus miało coraz więcej okazji do przyciągania do siebie nowych.
          Mówiłam półtora roku temu że zamieniamy się w republike weimarską, to mnie zjechano.
          • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:02
            Odjazd antyislamski był mniejszy ponieważ nie istniało ryzyko bliskiego spotkania ze skutkami nagłego i masowego napływu tzw. uchodźców, to proste.
            • maadzik3 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:25
              Przepraszam do Polski napływają zydowscy uchodźcy? Czegoś nie wiem?
              • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:47
                Ale uchodźce łatwo zidentyfikować. Wyróżnia się. A żydem łatwo zostać.
                • kozica111 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:16
                  Właśnie zupełnie nie łatwo, stąd pewna niechęć smile
              • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:54
                nie, Żydzi już tu są i kryją się. wszędzie. jak triss pisze -w rządzie, w elitach, w biznesie. no nie wiesz?
          • lauren6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:16
            Zachowanie rządu to jedna rzecz.
            Druga to internet. W USA badają wpływ mediów społecznościowych na wyniki ostatnich wyborów prezydenckich i wychodzi, że wyborcy zostali zmanipulowani przez płatne trolle rozpowszechniające fake newsy.
            To samo się dzieje w Polsce, która podobno jest miejscem ćwiczeń trolli oplacanych przez wiadomy kraj. Niech przykładem będzie Soros, który rzekomo opłaca media w Polsce, KOD, antyrządowe demonstracje. Wszyscy słyszeli podobne bzdury, dowodów nie widział nikt, ale połowa ludzi i tak w to wierzy. Bo skoro tyle osób tak uważa, linkuje materiały to musi to być najprawdziwsza prawda.

Jak połączymy głupi rząd z czynnikami zewnętrznymi, które chcą zdestabilizować kraj, to mamy to co mamy.
            • olena.s Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:56
              Myslę, e to może być dobry trop. Osobiście mam wrażenie, że Rosja pare razy juz peknie rozgrywala karty przeciwko Polace rozbełtując i nadymając polskice antysemickie resentymenty.
            • owmordke Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:01
              Manipulacje botow/trolli widac bylo tez w trakcie Brexitu (np. te same troll-konta na Twitterze popieraly Trumpa i Brexit) i wyborow we Francji. Inna sprawa ze pada to na podatny grunt.
      • dyzurny_troll_forum Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:45
        gris_gris napisała:

> wiec to jest antysemityzm werbalny,

spalenie kukły żyda (i późniejsze działania wymiaru "niesprawiedliwości") to nie jest działanie werbalne. Jest jak najbardziej fizyczne!
        • gris_gris Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:39
          Oczywiście, teraz wlasnie juz jest. Pogromów tylko nie ma, bo nie ma kogo bić. Miałam na myśli, ze antysemityzm zawsze był, i sie nie krył (choć rozumiem, co Claudel miała na myśli pisząc ukryty).
    • kropkacom Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:43
      "Ponad 85 proc. badanych zadeklarowało, że nie zna osobiście żadnego Żyda – mamy więc do czynienia z tzw. „antysemityzmem bez Żydów”, czyli z uprzedzeniami zbudowanymi na bazie opinii zasłyszanych od rodziny, znajomych lub w mediach, a nie na podstawie osobistych kontaktów."

I to nie tylko dotyczy Żydów.
      • triss_merigold6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:51
        Jednocześnie, gdyby zapytano czy potrafią wskazać miejsca w których jest dominacja/wpływ Żydów, bez wahania wskazaliby rząd, Onych, władzę, elity etc. Były takie badania jeszcze na początku lat 90-tych.
      • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:15
        Też nie znam żadnego Żyda, a jeśli nawet znam to nie wiem, że jest Żydem, bo nie ma to dla mnie znaczenia.
        • kropkacom Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:17
          Kwestia jest taka, że właśnie dla wielu, jak widać, ma znaczenie.
    • maadzik3 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 12:54
      Obrzydliwe. Zgadzam się z każdym Twoim słowem i niestety z przerażeniem i wsciekloscia klne.
    • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:04
      >Libertarian nie interesuje narodowość czy wyznanie.

w teorii. a w praktyce o ile dobrze pamiętam, to Korwin mial wypowiedzi antysemickie.

co do podziału lewica-prawica - mówimy o podziale zwyczajowym, tak jak oni sami się lokują. to, że prawica ma socjalistyczny program gospodarczy to inna sprawa. NSDAP też miała socjalizm w nazwie, jednak przeszła do historii jako skrajna prawica, bo ostatecznie najbrdziej liczyła się narodowa ideologia, a gospodarka to byl tylko środek do zdobycia poparcia mas.
    • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:14
      Co trzeba mieć we łbie, żeby sobie stworzyć taka grafikę i takie zadać w niej pytanie, a następnie podsuwać innym do wypełnienia? Wzięłybyście udział w takim badaniu patrząc na ten obrazek i pytanie? Przecież to urąga przeciętnej inteligencji, przeciętnego człowieka. Pytający sugeruje co sam myśli, nie chcąc być osamotniony w swoich myślach? To jakaś paranoja. Dla mnie to jak podsuwanie dziecku pornografii przez pedofila i sprawdzanie jak zareaguje. https://oko.press/images/2018/01/dehumanizacja-768x449.png
      • kropkacom Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:18
        Co? Zawsze znajdzie się kij big_grin
      • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:36
        no ale jak widać, ta kontrowersyjna dla Ciebie grafila ujawniła pewne poglądy. ludzie przecież nie odpowiedzieli wbrew sobie. w pytaniu nie ma tezy - ale jest przyzwolenie na wybranie niższych stadiów rozwoju (tak jakby to był zupełnie ok). gdy ludzie mają takie przyzwolenie od badacza, 1/3 Polaków z tego korzysta.
        • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 13:54
          Zwróć uwagę na pytanie "ludzie się wydają się czasem innym bardziej, bądź mniej ludzcy...". Na jakej podstawie pytający sugeruje komu sie wydają być inni ludzie, skoro właśnie o to dopiero chce spytać? Na podstawie tego co sam myśli? Wpadłabyś na to sama, wykreowałabyś takie pytanie? Bo ja nie. I jeszcze tak dobrała obrazki? To nie odpowiadający zwerbalizowali odpowiedz, tylko pytający. Potem przerzucił to na nich.
          • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:52
            "ludzie się wydają się czasem innym bardziej, bądź mniej ludzcy..."

mozę na podstawie poprzednich badań? big_grin
            wiesz, z badań wychodzi, ze ludzie się faktycznie czasem wydają innym mniej ludzcy, bo jednostki czasem robią nieludzkie rzeczy. problem, gdy się takie odczucie przypisuje całej grupie etnicznej, społecznej.

ja mogę serio powiedzieć, że mi mniej ludzcy wydają się zwyrodniali pedofile-mordercy, aczkolwiek nie umiesciłabym ich w jakimś innym gatunku niż Homo Sapiens.
            • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:03
              Na podstawie poprzednich badań, przy podobnie skonstruowanych pytaniach? A te poprzednie badania znowu na poprzednich badaniach... i tak w nieskończoność.

Skoro "ludzie się wydają czasem innym..." to ja stawiam na to, ze tym "innym" jest pytający. Kropka.
            • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:05
              Kiedyś oglądałem taki film o Zimbardo. Opisywał zbrodnie nazistów. Uzasadnił dlaczego na przykład kazali się im rozbierać. to powodowało że mniej przypominali ludzi. Dlatego często kazali im klękać.
              • owmordke Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:04
                Zgadza sie. U podstaw ludobojstwa zawsze stoi jako pierwsze odczlowieczenie wroga.
      • miss_fahrenheit Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:32
        Zaraz, człowiek, który stworzył to badanie, jest profesorem? Przecież studenci pierwszych lat socjologii uczą się, że tak nie wolno konstruować pytań.
        • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:48
          tak, też mi się wydaje, że nie powinno być tak skonstruowane, jednakże odpowiedzi nie zwalałabym na badacza.
          • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:58
            No ale to pytanie i odpowiedz na nie jest kluczowe w dyskusji, sama je podkreśliłaś. Sugeruje czysty, biologiczny rasizm. Tylko u kogo?
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:00
              Czy odpowiadajacy mieli wybor czy nie?
              • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:03
                Pytający tez miał wybór, a wybrał taką formę.
                • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:13
                  Ale mowimy o odpowiadajacych. Mieli wybor, wskazali jak wskazali, let's blame someone else
                  • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:21
                    Nie, akurat mówimy o pytającym.
                    • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:24
                      Watek jest o odpowiadajacych, odpowiedz ty skierowalas na inne tory.
                      • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:39
                        To po coś do niego wlazła? Wpisuj się w głównym wątku.
                        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:43
                          Zeby ci pokazac ze chocbys bardzo chciala zaczarowac rzeczywistosc jest ona jaka jest.
                          • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:56
                            Tak, operując półzdaniami i dziecinnie się przekomarzając. big_grin
                            Daruj sobie dalsze trolowipsy.
                            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:02
                              Powiedz mi jak definiujesz trolla. Bo jesli sobie z taka definicja nie radzisz to co dopiero z bardziej skomplikowanymi problemami. Przy okazji, fajnie wiedziec jak latwo wydajesz osądy na podstawie slow ktorych znaczenia jedynie sie domyslasz i mylnie je definiujesz.
                              • fadilla [...] 01.02.18, 16:03
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:05
                                  Wytykanie ci twoich uprzedzen az tak cie irytuje? Alez dlaczego, jestes teraz w wiekszosci. Moze napisz ze jestem nie czlowiekiem i powinno sie mnie palic w piecu krematoryjnym jak Zydow. Lepiej sie poczujesz.
                                  • sumire Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:16
                                    Nie, fadilla tylko broni wolności słowa za wszelką cenę, ergo zamiast argumentów rzeczowych z lubością używa personalnych, po czym gdy ktoś udowodni, że wolność słowa może działać w obie strony, dostaje ciśnienia, jak widać po powyższym - bardzo na temat - poście.
                                  • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:29
                                    W swojej manipulacji jesteś bardziej obrzydliwa niż sie na początku wydawałaś. A ty kogo chcesz palić, albo zamrażać, skoro śmierć himalaisty cie rajcuje, a małpka przyporządkowana do człowieka nie oburza, juz za sam pomysł takiego przyporządkowania. A może mnie za wytknięcie braku logiki i hipokryzje. Napisz to, poczujesz się lepiej.

Moderacjo, usunęłaś wpis zawierający dosadniejszą formę wink zwrotu oznaczającego, żeby ktoś się zwyczajnie odczepił, jednocześnie zostawiając to co powyżej. Tak tylko przypominam, gdyby proporcje sie komuś w przyszłości również pochrzaniły.
                                    • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:43
                                      Skoro krytyke utozsamiasz z zyczeniem smierci to caly PZA zyczyl jej Mackiewiczowi. I taka opinia pod trollowanie podpada. Choc patrzac na twoja chec do nauki definicji nie sprawdzilas.
                                      Czym jest u ciebie hipokryzja? Ze inaczej badacz nie mialby szans sie dowiedziec o odczlowieczeniu Zydow?
                                      Znamienne, ze kazda krytyka Polaka to dla ciebie zyczenie mu smierci. Mowienie o Zydzie jako nieczlowieku to tylko blad w pytaniu. Widac jak sama bys odpowiedziala w tej ankiecie. Bedac z tego dumna
                        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:48
                          Czyli jak by tobie dali.prawo wyboru ze jakas grupa ludz to nie homo sapiens to z radoscia byd z tej opcji skorzystala? Wow
                          • fadilla [...] 01.02.18, 15:58
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:03
                              Pisze sie troll, moja droga fadillo. Dobrze sprawdzic zanim pojdziesz w bardziej finezyjna obrone tego ze niektorzy ludzie najwyrazniej nie sa dla ciebie homo sapiens.
          • miss_fahrenheit Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:23
            claudel6 napisała:

> tak, też mi się wydaje, że nie powinno być tak skonstruowane, jednakże odpowied
            > zi nie zwalałabym na badacza.

Nie do końca się zgodzę. Odpowiednio skonstruowanym pytaniem można przekazać wiele, a w takich sytuacjach chodzi o zachowanie jak największej neutralności. Gdyby pytanie brzmiało inaczej, odpowiedzi również mogłyby być inne. W zasadzie to konkretne pytanie nie tyle dało odpowiedź na to kogo uważamy za nie-człowieka, ile raczej pozwoliło na dostrzeżenie, jak łatwo ludźmi manipulować dobierając odpowiednio słowa. Dlatego słowa są tak ważne (wielokrotnie podawany tu przykład z polskimi i żydowskimi obozami koncentracyjnymi).
        • owmordke Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:10
          miss_fahrenheit napisała:

> Zaraz, człowiek, który stworzył to badanie, jest profesorem? Przecież studenci
          > pierwszych lat socjologii uczą się, że tak nie wolno konstruować pytań.

Well, zalezy co badamy. W tym pytaniu chodzilo o badanie postaw potencjalnie wstydliwych, do ktorych respondent moze nie chciec sie przyznac mimo ich posiadania. Pytanie mialo na celu osmielenie respondenta i wydobycie tych gleboko ukrytych postaw. Inna sprawa ze moim zdaniem takie rzeczy jak rasizm, ktore po pierwsze sa drazliwe, po drugie czesto nieuswiadomione itp lepiej badac w mniej doslowny sposob, nie poprzez deklaracje a np. badajac reakcje mozgu itp.

Mowie to jako eks-student socjologii
          • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:25
            otóż to. gdyby pytanie brzmiało "czy Żydzi nie są ludźmi" - nikt by tak nie odpowiedział, bo wiedziałby, że jest "haczyk". ale jakieś ukryte głębokie przekonania, że nie do końca są takimi ludźmi jak my, IMO wylazło w tym badaniu.
          • miss_fahrenheit Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:36
            owmordke napisała:

> Well, zalezy co badamy. W tym pytaniu chodzilo o badanie postaw potencjalnie ws
            > tydliwych, do ktorych respondent moze nie chciec sie przyznac mimo ich posiadan
            > ia. Pytanie mialo na celu osmielenie respondenta i wydobycie tych gleboko ukryt
            > ych postaw.

Owszem, zapewne cel był właśnie taki, ale wykonanie nie do końca trafione. Podobnie można byłoby zasugerować rzecz przeciwną i wyniki byłyby inne.

> Mowie to jako eks-student socjologii

Ale uczono cię takiego formułowania pytań w badaniu jakościowym? Mnie przekazywano nieco inną wiedzę, a podobnie tworzone pytania służyły za przykłady, jak nie należy przeprowadzać badań.
            • owmordke Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:37
              miss_fahrenheit napisała:

> owmordke napisała:
              >
              > > Well, zalezy co badamy. W tym pytaniu chodzilo o badanie postaw potencjal
              > nie ws
              > > tydliwych, do ktorych respondent moze nie chciec sie przyznac mimo ich po
              > siadan
              > > ia. Pytanie mialo na celu osmielenie respondenta i wydobycie tych gleboko
              > ukryt
              > > ych postaw.
              >
              > Owszem, zapewne cel był właśnie taki, ale wykonanie nie do końca trafione. Podo
              > bnie można byłoby zasugerować rzecz przeciwną i wyniki byłyby inne.
              >
              > > Mowie to jako eks-student socjologii
              >
              > Ale uczono cię takiego formułowania pytań w badaniu jakościowym? Mnie przekazyw
              > ano nieco inną wiedzę, a podobnie tworzone pytania służyły za przykłady, jak ni
              > e należy przeprowadzać badań.

To bylo badanie ilosciowe, nie jakosciowe.

Z tego co pobieznie przeczytalam, to kwestionariusz jest przemyslany i wydaje sie miec solidne oparcie w teorii (ma mierzyc 3 zdefiniowane w raporcie rodzaje antysemityzmu).

To kontrowersyjne pytanie z humanoidami bylo juz wczesniej uzyte w innych badaniach poza Polska (wygooglaj sobie "blatant dehumanization study"). Pytanie wymyslil nie student pierwszego roku, a jakis profesor ze swoimi wspolpracownikami, ktory w swoim CV ma miedzy innymi studia na Harvardzie (co prawda z filozofii, nie socjologii, ale za to PhD). Byc moze z taka edukacja koles wie co robi?

Tu jest pelny raport z przypisami: cbu.psychologia.pl/uploads/PPS3_raporty/Antysemityzm_PPS3_Bulska_Winiewski_fin.pdf

Od lat siedze z dzieckiem w domu i badan nie robie. Natomiast rozumiem zamysl osoby ukladajacej to pytanie. Jesli temat jest trudny, kontrowersyjny, to trzeba podejsc do niego w sposob niestandardowy, dac przed pytaniem zajawke, w stylu "jedni ludzie uwazaja ze jest tak, inni ze jest inaczej, a Pan/Pani jak uwaza?". Jak zapytasz wprost to nic Ci nie wyjdzie, bo ludzie nie ujawnia swoich prawdziwych postaw i udziela odpowiedzi poprawnych politycznie.

Wiesz, mozna by zadac te same pytania, tylko w innej kolejnosci i tez wyniki bylyby inne. Takie sa uroki badan ankietowych... Pamietam ze Sulek o tym ciekawie pisal.
          • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:41
            O dobrze mówisz, że nie poprzez deklaracje, bo jakoś tak tym najbardziej zdeklarowanym (pani na N) to ja nie ufam, za dużo gadają chcąc zrobić co do własnej osoby dobre wrażenie, choć z drugiej strony sprowokowanie do określonych zachowań, nie oznacza, że ten ktoś bez tej prowokacji zachowałby się podobnie, tak sam z siebie. A na czym polegałoby badanie mózgu?
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:48
              Profesor z UW cie nie przekonuje. Czego sie boisz, wlasnej opinii o Zydach? Ze sa nie ludzmi?
              • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 20:05
                Ty juz się tak nie deklaruj, bo czym więcej piszesz tym mniej wiarygodna jesteś. Boisz się tego, co jednak tak naprawdę myślisz, i swoje myśli musisz przypisać innym. Klasyczne przeniesienie. Serio za dużo tego. Juz się nie kompromituj.
                • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:10
                  klasyczne na podstawie czego? twojej opinii? jesli bylabym wiarygodna w twoich oczach to by mnie to na serio zaniepokoilo. a ty warto by bylo bys sie zmierzyla ze swoimi lękami - tylko tak bedziesz miala szanse je pokonac a nie ze beda buzowaly pod pokrywka.
            • miss_fahrenheit Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:52
              fadilla napisała:

> A na czym polegałoby badanie mózgu?

Podejrzewam, że przy pomocy funkcjonalnego rezonansu magnetycznego.
              • fadilla Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 20:08
                No badania tego typu mogłyby być niezwykle ciekawe. Pewnie wiele by obnażyły.
              • owmordke Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 22:31
                Mozna tez badac szybkosc reakcji mozgu:

en.m.wikipedia.org/wiki/Implicit-association_test
    • woman_in_love a trzeba było promować te polskie obozy śmierci? 01.02.18, 14:29
      sama broniłaś tego to teraz masz. Akcja budzi reakcję, a ten antysemityzm to nie jest bezinteresowny, tylko wywołany wieloletnimi żydowskimi kłamstwami na temat polskich obozów.
      • claudel6 Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 14:46
        co masz na myśli "promowanie polskich obozów śmieci"? ktoś je promuje?
        • sumire Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 14:54
          W sumie to najbardziej w tym temacie zasłużył się dzielny nasz minister Jaki. Za to, co nawyczyniał w ostatnich dniach, powinien wylecieć i już nigdy nie piastować żadnego stanowiska na świeczniku, bo widać, że nie tylko sobie nie radzi, ale praktycznie działa na szkodę państwa.
          • lauren6 Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 15:30
            Osobiście jestem zdumiona, że PIS na poważnie potraktował wypociny pana Jakiego i je przegłosowali. Mam nadzieję, że rację ma redaktor Wielowieyska, ktora twierdzi, że prezes kazał ten gorący kartofel jak najszybciej przepchnąć przez parlament, by PAD go szybko zawetował i tym samym zamknął temat.
        • lauren6 Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 15:27
          Pewnie ma na myśli to o czym napisał Tusk. Dzięki polskiemu rządowi cały świat dyskutuje o polskich obozach śmierci i zastanawia się czy faktycznie Polacy mordowali Żydów.
          • fadilla Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 15:45
            Czyli zasugerowali innym, co maja myśleć. No to jednak to działa.
          • super_hetero_dyna Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 15:47
            I bardzo dobrze, bo jeśli sprawie towarzyszy taka zadyma, to może ten cały świat, zamiast, jak dotychczas, bezrefleksyjnie kupować kłamstwa niemiecko-żydowskiej propagandy, zainteresuje się tematem, zastanowi trochę, zajrzy do ogólnodostępnych źródeł i wreszcie dowie, czyje były te obozy.
        • olena.s Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 16:09
          No, promowali jak cholera.

"Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Center, opposes the new legislation passed by the Polish parliament, which is liable to blur the historical truths regarding the assistance the Germans received from the Polish population during the Holocaust. There is no doubt that the term "Polish death camps" is a historical misrepresentation! The extermination camps were set up in Nazi-occupied Poland in order to murder the Jewish people within the framework of the "Final Solution."
          "The American Jewish Committee has stated that AJC "has been for decades critical of such harmful terms as "Polish concentration camps" and "Polish death camps," recognizing that these sites were erected and managed by Nazi Germany during its occupation of Poland."

"Israel's Education and Diaspora Affairs Minister Naftali Bennett called the term a "misrepresentation". The latter statement is also the official position of Yad Vashem. Though the Israel government in parts disagree on the term, there is no dispute that the concentration camps were initiated, planned and built by the Nazis in occupied Poland. "

"Israeli Foreign Ministry Spokesman Emmanuel Nahshon said (official gov. twitter): Of course they were not Polish. Those were German death camps ."

"They are wrong about this in the case of the White House, but their anger is understandable. Poland was a victim of the Nazi terror machinery. It was the first country invaded, occupied and partly destroyed by the Nazis. To hear that they, rather than the Germans, set up the camps is galling to say the least (...)
          Anna Azari, Israel's ambassador to Poland, said "everybody knows" it was not Poland who built the death camps.
          • woman_in_love takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 17:44
            znaczenie mają takie ruchy:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22794699,administracja-trumpa-zakazala-uzywania-tych-siedmiu-slow-zaproponowano.html
            albo takie:
            wpolityce.pl/swiat/348582-oto-wolnosc-slowa-po-amerykansku-agencja-prasowa-narzuca-stosowanie-poprawnej-politycznie-nowomowy-wideo

I w obu przypadkach zarówno rząd USA jak i Izraela dawno temu powinien wpisać "polskie obozy śmierci" na listę zakazów.
            • nathasha Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 17:47
              Wskazesz poprzez decyzje Supreme Court jak dziala wolnosc slowa w USA?
              • woman_in_love Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 17:54
                Ale po co? Nie jest mi to do niczego potrzebne. Mi wystarczy info o tym, że zarówno AP jak i administracja tworzą takie listy i może, owszem, nie mają one tak do końca mocy prawa, ale w rzeczywistości zdecydowana większość podmiotów grzecznie się potem stosuje do wytycznych i nie ryzykuje.
                Więc jak już "polskie obozy" tam trafią, to wtedy pomyślimy co dalej.
            • claudel6 Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 19:31
              kilka czołowych dzienników amerykańskich (m.in. Washington Post) po aferze z Obamą (to on użył tego określenia, chyba nie jest Żydem? czy jest?) wpisało sobie wyrażenie "nazistowskie obozy na terenach okupowanej Polski" jako jedyne obowiązujące ich dziennikarzy do stylebook'ów. ale to nie dzięki rządowi PIS, tylko dzięki dzialalności polskiego ngosu.
              • woman_in_love Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 20:51
                a po co "nazistowskie obozy na terenach okupowanej Polski"?
                Nie wystarczy "obozy nazistowskie"? Tak bardzo trzeba podkreślać Polskę? Tym bardziej,ze masa obozów była poza Polską, nawet okupowaną?
                • iziula1 Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 21:00
                  woman_in_love napisała:

> a po co "nazistowskie obozy na terenach okupowanej Polski"?
                  > Nie wystarczy "obozy nazistowskie"? Tak bardzo trzeba podkreślać Polskę? Tym ba
                  > rdziej,ze masa obozów była poza Polską, nawet okupowaną?

Wymień te masę obozów poza Polską.
                  I określmy liczbę "masę". Zakładam,że mówimy o liczbie trzy-cztero cyfrowej ,prawda? bo inaczej uzyłabys słowa"kilka,kilkanaście".
                  • woman_in_love Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 21:23
                    Buchenwald
                    Dachau
                    Stutthof
                    Sachsenhausen
                    Mittelbau-Dora
                    Auschwitz (ten rejon nie był częścią okupowanej Polski, bo włączono go do 3 Rzeszy)
                    Ravensbrück
                    Flossenbürg
                    Neuengamme
                    Hertogenbosch
                    Mauthausen-Gusen
                    Sachsenburg
                    Natzweiler-Struthof
                    Esterwegen
                    Theresienstadt
                    Beaune-la-Rolande
                    Compiegne
                    Drancy

i setki pomniejszych.

• tanebo2.0 Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 21:04
                  Jeśli ktoś pisze o Oświęcimiu to jak ma pisać? Poza tym to co proponujesz to sankcjonuje władzę Niemiec nad terytorium Polski w trakcie wojny.
                  • woman_in_love Re: takie ruchy mają żadne znaczenie 01.02.18, 21:30
                    "Oświęcim dekretem Hitlera z 8 października 1939 został wcielony do III Rzeszy i znalazł się administracyjnie w Niemczech".

No więc jak to jak? Może obóz nazistowski na terenie Niemiec?
      • iwles Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 14:50

to weź mi wytłumacz jeszcze, kogo obejmie karanie za używanie określenia "polskie obozy koncentracyjne"? Zdaje się że Polacy nie używają tego zwrotu (w sensie obwiniania Polski za obozy).
        Nasze "prawo" ma karać obywateli obcych krajów, którzy użyją tego określenia, czy jak ?
        • woman_in_love Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 15:15
          Ale juz zydow przyjezdzajacych na zwiedzanie obozow czy dziennikarzy zagranicznych ktorzy tu przyjada moze dotknac.
          • iwles Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 15:26

Dlaczego "Żydów" napisalas małą literą ?
        • super_hetero_dyna Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 19:12
          Skoro nasze prawo ma karać Polaków, to po co Izrael podnosi taki jazgot?
          I jeszcze tak się zastanawiam, dlaczego Żydzi mają taki żal do "złych, polskich nazistów" za to, że powierzali Żydów w opiekę dobrym Niemcom?
          • tanebo2.0 Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 19:39
            Ale karanie z twierdzenie że zabijano żydów.
          • iwles Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 01.02.18, 23:30
            A ciebie nie mierzi fakt, ze Pis chce tworzyc nowe biale plamy w historii, niczym komunisci, ktorzy wszystkie zbrodnie wojenne, w tym i Katyn przypisali Niemcom?
            Nie interesuja cie fakty historyczne, a jedynie opowiesc historyczna (okreslenie cytuje za Jakim)?
            • super_hetero_dyna Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 13:35
              PiS chce tworzyć? Fałszowanie historii w odniesieniu do niemieckiego ludobójstwa trwa od dziesięcioleci, a konkretnie od geszetftu zawartego w 1960 roku przez Adenauera z Ben-Gurionem. Niemcy zgodziły się za 100 miliardów dojczmarek odkupić od Izraela skóry pomordowanych Żydów, w zamian za zdjęcie odpowiedzialności za ludobójstwo z Niemców i przerzucenie jej na bliżej niezidentyfikowanych "nazistów". Jednocześnie pojawiło się hasło, o które obecnie toczy się spór. Wobec braku przeciwdziałania ze strony komuchów, w świadomości większości zachodnich nieuków nastąpiło zamierzone przez obie strony geszeftu skojarzenie jednego z drugim i obecnie mamy to, co mamy. Ustawa o IPN żadnych białych plam nie tworzy, jest tylko spóźnioną o kilkadziesiąt lat próbą wywabienia czarnej plamy na naszej reputacji. Plamy, którą w zaplanowany sposób spowodował odrażający geszeft niemiecko-żydowski.
              • sumire Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 13:44
                Dynia, obawiam się, że to, co zażywasz, jest nielegalne i mocno toksyczne.
                • super_hetero_dyna Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 14:44
                  Obawiam się, że to przemawia Twoja ignorancja i brak orientacji w meandrach współczesnej polityki. Lepiej coś ugotuj, a dyskusje o polityce sobie daruj.
                  • iwles Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 15:18

szowinizm - brat bliźniak głupoty.
                    • sumire Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 15:35
                      Prawda? Ale to tylko taki internetowy szowinizm. W realu dynia nie odważyłby się odezwać do kobiety jakimkolwiek słowem, a co dopiero kretyńskim tekstem o gotowaniu. To i przesiaduje na forum dla bab i wydaje mu się, że chamstwo doda mu testosteronu. Albo inteligencji. Niestety ono jedno i drugiego skutecznie odejmuje.
                    • super_hetero_dyna Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 17:20
                      Mówisz o żydowskim szowinizmie? Tym, który tkwi w żądaniach, żeby kwestię żydowskiego mienia pozostawionego bez spadkobierców rozstrzygnąć nie według cywilizowanego prawa, tylko według kryterium narodowościowego? Żeby Żydów traktować na innych zasadach? Bo to Naród Wybrany? O to chodzi z tym szowinizmem? Bo jeśli nie, to o co?
                  • snakelilith Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 16:48
                    super_hetero_dyna napisał(a):

> Obawiam się, że to przemawia Twoja ignorancja i brak orientacji w meandrach wsp
                    > ółczesnej polityki. Lepiej coś ugotuj, a dyskusje o polityce sobie daruj.

A ty idź lepiej spuścić wodę w kiblu, bo najwyraźniej ci się przelewa i smród się za tobą już kilometrami ciągnie. Fuj.
                    • super_hetero_dyna Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 02.02.18, 17:24
                      Tak się zastanawiam, przed kim chcesz się popisać swoim filosemityzmem, bijącym się o palmę pierwszeństwa z głupotą?
      • sylwus34 Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 03.02.18, 09:17
        I pewnie ten antysemityzm międzywojenny, też był wywołany, wieloletnimi kłamstwami na temat polskich obozów?
        • tanebo2.0 Re: a trzeba było promować te polskie obozy śmier 03.02.18, 09:54
          Nie to wynik wstępowania żydów do UB po 45'
    • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 14:57
      Zaraz przyjdzie polski katolik dynka przekonywac ze Zydzi sami sponsorowali holokaust i sa polakozercami. Warto byloby tez podyskutowac o roli polskiego KK w krzewieniu antysemityzmu.
    • lady-z-gaga Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:10
      Ja nie jestem w stanie nawet tego czytać. Chyba żyłam w błogiej nieświadomości, bo nie sądziłam, że może byc aż tak źle.
    • marianna_gers Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:18
      W głowie się nie mieści
    • sniyg Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:31
      Przyczyny narastania antysemityzmu chyba nie jest do końca są takie proste, na zasadzie "to wszystko przez PIS", choć niewątpliwie niektóre ich działania się do tego przyczyniają, a raczej do tego, że pewne rzeczy ludzie mówią śmielej głośno. W końcu PIS w Europie nie rządzi, a z badań wynika narastanie postaw antysemickich również w Europie, w tym szczególnie we Francji czy w Niemczech.

wyborcza.pl/1,76842,17365068,Rosnie_fala_antysemityzmu_w_Europie_Zachodniej__Z.html
      W Wielkiej Brytanii liczba antysemickich incydentów była w 2014 r. najwyższa w powojennej historii, we Francji w ciągu roku się podwoiła. Według Centrum Szymona Wiesenthala aż 6 na 10 najbardziej jaskrawych przypadków antysemityzmu zdarzyło się w Europie Zachodniej.

Przedstawicielskiej Instytucji Żydowskich we Francji (CRIF) liczba aktów antysemickich podwoiła się we Francji w roku 2014 w porównaniu z 2013, przy czym akty przemocy fizycznej wzrosły o 130 proc. W raporcie przez "incydenty antysemickie" rozumie się: akty wandalizmu, ostrzały synagog z broni palnej, pobicia, napaści.
      • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:35
        We Francji te incydenty biora sie z zaostrzenia polityki Netanjahu wobec Palestyny i sa obecne u Arabow. Nie do porownania z Polska
        • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 15:59
          tak, myślę, że są to incydenty antyizraelskie, nie antysemickie. mi się też nie podoba bardzo polityka Izraela wobec Palestyny.
          • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:27
            Twierdzisz że Polacy popierają islamistów?
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 17:27
              Pamietaj ze socjalistyczna Polska jak najbardziej popierala sprawe Arabow przeciwko Izraelowi
              • woman_in_love Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 17:58
                Socjalistyczna Polska nie była niezależna i robiła jedynie to co kazało ZSRR. Zatem miej pretensje nie do Polski, ale ZSRR, że popierał Arabów.
                • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:01
                  oczywiscie, antysemityzm tez jej narzucil ZSRR
                  • woman_in_love Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:05
                    Całkiem możliwe.
                    • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:06
                      tak jak ze Zydzi stworzyli obozy kontentracyjne i sami sie tam zabijali.
                      • woman_in_love Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:15
                        Obozy były żydowskie (bo ginęli tam żydzi), tak jak fermy są kurze (bo giną tam kury), to oczywiste.
                        Ponieważ członkami kapo były często gęsto osoby religii żydowskiej, to faktycznie sami się też zabijali big_grin.
                        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:18
                          obozy byly polskie (bo byly na terenie Polski) tak jak getto jest warszawskie. Przy czym, kochanie, w obozach koncentracyjnych nie gineli tylko Zydzi, nie kompromituj historii Polski.
                          • woman_in_love Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:23
                            Skarbie, żydzi twierdzą że ginęli tam żydzi, czyli znaczy że były żydowskie.

Na pewno też nie były polskie, gdyż nie były na terenie Polski bo Polski nie było.
                            A już taki Auschwitz w ogóle nie był polski, bo: "Oświęcim dekretem Hitlera z 8 października 1939 został wcielony do III Rzeszy i znalazł się administracyjnie w Niemczech".
    • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:13
      claudel6 napisała:

> Szczególnie zwracam uwagę na fakt, ze 34% Polaków uważa, że Żydzi nie do koń
      > ca są ludźmi.
      Są jakimś stadiem pośrednim miedzy małpą a człowiekiem.
      > W tej kwestii 34% Polaków przybiłoby sobie piatkę z Adolfem.

Z treści pytania wynika, że badającym nie chodziło scricte o porównanie wynikające z ewolucji, a o przyporządkowanie "zachowania" (być może sposobu życia, poglądów) do poszczególnych faz w ewolucji. Respondenci nie postrzegają Żydów jako małpy, a sposób ich funkcjonowania jako bardziej lub mniej "zacofane"

> 24% uważa, że Żydzi porywali chrześcijańskie dzieci. 27% - zaskakujące – w tym
      > temacie nie ma zdania lub twierdzi, że trudno powiedzieć. Tak, faktyczie „trudn
      > o powiedzieć”. To już nam daje połowę społeczeństwa, które nie może się podpisa
      > ć pod stwierdzeniem, że to jest bzdura wymyślona w czasach antysemickiej nagonk
      > i.
      >
      > Przy czym widać zmianę na gorsze – czyli wzrost antysemickich uprzedzeń w porów
      > naniu np. z rokiem 2009, kiedy też robono te badania.
      >
      > Inżynierowie dusz z PISu budują nowego Polaka, to jest jedna z jego twarzy.

Moim zdaniem cały ten sondaż jest ukierunkowany tak by przedstawić Żydów w niekorzystnym świetle. Właściwie wszystkie pytania są pejoratywne, respondent ma tylko określić, w jakim stopniu.
      • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:25
        Tzn jesli ktos cie pyta w 2017 r, w Polsce, czy Zydzi porywaja dzieci na mace, to 27,9% odpowiadajacych bylo tak pod wplywem tego pejoratywnego pytania ze rzucilo sie odpowiadac "tak"?
        • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:28
          Ale na macę? To ze 120%
          • sniyg Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:33
            Niedawno był sondaż gdzie się ludzie oburzali, że ktoś z ich rodziny może być homo sapiens...
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:36
              big_grin
            • danaide Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 20:17
              Na to też się ludzie dali podpuścić.
              wiadomosci.wp.pl/cyfry-arabskie-w-polskich-szkolach-zobaczcie-wideo-ktore-dzisiaj-podbilo-caly-internet-6025270971818625a

Generalnie sondaże powoli w coraz mniejszym stopniu badają określone zjawiska, a w coraz większym obrazują sam fakt rosnącego zidiocenia społeczeństw.
        • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 16:50
          nathasha napisała:

> Tzn jesli ktos cie pyta w 2017 r, w Polsce, czy Zydzi porywaja dzieci na mace,
          > to 27,9% odpowiadajacych bylo tak pod wplywem tego pejoratywnego pytania ze rzu
          > cilo sie odpowiadac "tak"?

Nie wiem, ja zwyczajnie nie wierzę, że co trzeci Polak ma galaretę zamiast mózgu.
          • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 17:21
            A jesli tak jest? Warto ryzykowac pomylke?
            • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 17:59
              nathasha napisała:

> A jesli tak jest? Warto ryzykowac pomylke?

Ostatnio jakoś nie wierzę w żadne ankiety i badania. Nie bardzo wiem o jakiej pomyłce piszesz, to byłaby raczej smutna rzeczywistość. Narod w 1/3 to debile którzy nie odróżniają małpy od człowieka i którym kler i władza zrobiły z mózgu sieczkę.
              • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:03
                ok, ale jesli to nie jest pomylka, nie mylna badania tylko naprawde prawie 28% ankietowanych wierzy ze Zydzi przerabiaja dzieci na mace. czy mozemy sobie pozwolic na pomylka i tych badan nie uznac zamiast wziac je na serio i cos z tym zrobic? ok, nie mam pojecia kto mialby cos z tym zrobic bo rzad i prezydent oraz jego zydowska zona dysza nienawiscia do Zydow.
                • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:50
                  nathasha napisała:

> ok, ale jesli to nie jest pomylka, nie mylna badania tylko naprawde prawie 28%
                  > ankietowanych wierzy ze Zydzi przerabiaja dzieci na mace. czy mozemy sobie pozw
                  > olic na pomylka i tych badan nie uznac zamiast wziac je na serio i cos z tym zr
                  > obic? ok, nie mam pojecia kto mialby cos z tym zrobic bo rzad i prezydent oraz
                  > jego zydowska zona dysza nienawiscia do Zydow.

Czy uważasz, ze aktualna wladza, która hoduje sobie właśnie psy gończe w postaci nacjonalistow, będzie chętna do pomocy? Kto ma się za to wziąć i jak?
                  • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:52
                    nie, nie bedzie. masz racje. i to mnie dobija. ja zupelnie tej nienawisci nie moge zrozumiec. absolutnie wcale.
          • gulcia77 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 17:57
            Też długo w to nie wierzyłam. Ale mam coraz mniej złudzeń.
            • danaide Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 20:21
              Ale dlaczego właściwie Polacy mieliby być jakąś wyjątkową nacją? Bo w szkole pakowano Wam to do głowy na lekcjach o romantyzmie?
      • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:51
        no są pejoratywne, bo to jest badanie uprzedzeń, a nie miłości. może trzeba byłoby zrobić badanie sympatii Polaków do Żydów i wyszłoby, że wszyscy jednak Żydów lubią.
    • super_hetero_dyna Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 17:53
      "Oprócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić."
      (A. Słonimski)
      • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:05
        i jak to sie ma do tego ze glosisz ze jestes chrzescijaninem ergo nadstawiasz zawsze drugi policzek i kazdy jest twoim bliznim ktorego masz milowac bardziej niz siebie?
      • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:06
        super_hetero_dyna napisał(a):

> "Oprócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemny stosunek Ż
        > ydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów,
        > jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Naród, który krzyczy o ni
        > enawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić."

> (A. Słonimski)

Ale jest w tym dużo prawdy. Kilka lat temu oglądałam dokument o Żydach w Izraelu. Pamiętam do dziś, bo wywarł na mnie wrażenie. Pokazywał jak funkcjonuje panstwo żydowskie, o czym uczą młodzież....naprawdę bylam w szoku. Mlodych ludzi uczy się nacjonalizmu, uczą się, że poza Izraelem każde panstwo ich nienawidzi. Ludzie tam czekają, by ich ograbić, zabić lub wsadzić do więzienia. Panuje kult strachu, wyobcowania, niezrozumienia wśród innych nacji. Taki ich fundamentalizm. Pokazywali, jak organizują wycieczki- zatrudniają ochroniarzy, którzy mają bronić te dzieciaki przed atakami "obcych". Oni sami się izolująsad
        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:17
          saszanasza, porownanie tego - czyli panstwa izrael otoczonego przez panstwa ktore na nie napadly, z sytuacja polskich obywateli swiadczy tylko o tym ze masz jak najgorsze zdanie o swoich rodakach. czy jak Polacy dbali o swoja kulture pod zaborami to bylo ok? czy jednak nie ok bo sie izolowali?
          • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:40
            nathasha napisała:

> saszanasza, porownanie tego - czyli panstwa izrael otoczonego przez panstwa kto
            > re na nie napadly, z sytuacja polskich obywateli swiadczy tylko o tym ze masz j
            > ak najgorsze zdanie o swoich rodakach. czy jak Polacy dbali o swoja kulture pod
            > zaborami to bylo ok? czy jednak nie ok bo sie izolowali?

Ciekawe spostrzeżenia, tylko niczym nie poparte. odnioslaś się do szczątkowego wpisu i jeszcze dopisałaś sobie historię, że chodzi wyłącznie o panstwa ościenne. Nie widziałaś dokumentu, nie oceniaj. Niestety nie jestem w stanie go znaleźć.
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:54
              Izrael jest otoczony samymi wrogami - dowodem jest na to wojna szesciodniowa. Przy okazji, ze wzgledu na solidarnosc, inne panstwa arabskie chca jego zniszczenia. Wiec jakby ci bomby spadaly na panstwo tylko dlatego ze istniejesz tez bys sie bronila.
        • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:30
          saszanasza napisała:

... uczą się, że poza Izraelem każde panstwo ich nienawidzi.

Ja na co dzień nie widzę tej nienawiści do Żydów w Polsce. Owszem, czasami słyszę od różnych ludzi komentarz: "a bo to Żyd/Żydówka", ale to jest na zasadzie, że "wszyscy politycy są siebie warci i kradną".
          • saszanasza Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 18:54
            asia-loi napisała:

> saszanasza napisała:
            >
            > ... uczą się, że poza Izraelem każde panstwo ich nienawidzi.

>
            > Ja na co dzień nie widzę tej nienawiści do Żydów w Polsce. Owszem, czasami słys
            > zę od różnych ludzi komentarz: "a bo to Żyd/Żydówka", ale to jest na zasadzie,
            > że "wszyscy politycy są siebie warci i kradną".
            >
            >
            Ja też nie widzę, ale w dokumencie tym tak wlaśnie przedstawiało się realia z szkołach izraelskich. W Polsce aktualnie robi się podobnie, tyle, że jeszcze do szkół ten "trend" nie dotarł. Polakom przedstawia się fakty tak, by uważali, że są na marginesie państw, niechciani, nielubiani, dyskryminowania przez UE nawet przez ukochaną Amerykę!
          • gris_gris Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:12
            wow, i to nie jest wedlug Ciebie antysemityzm?!
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:16
              jak to sie zlalo z krajobrazem do stopnia ze az stalo sie zwyczajne i normalne
            • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:36
              gris_gris napisała:

> wow, i to nie jest wedlug Ciebie antysemityzm?!

Ty naprawdę wśród swojej rodziny i znajomych, masz ludzi którzy zioną nienawiścią do Żydów?
              Ja nie mam na myśli tych głupków, którzy w telewizji lub na jakiś demonstracjach wykrzykują jakieś głupie, pełne nienawiści okrzyki wobec innych ludzi, ale to jest margines. I takie głupki zawsze były i będą, ale takie głupki to nie jest większość Polaków, tylko zdecydowana mniejszość, którą powinien spotkać ostracyzm.
              • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:41
                W 1934 też tak myślano...
                • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:55
                  tanebo2.0 napisał(a):

> W 1934 też tak myślano...

Sama tu nieraz pisałam, że odkąd władzę w Polsce objął PiS + to wszystko co się dzieje przez te dwa lata, to wszystko bardzo mi przypomina to, co się działo w latach 30. XX w. w Niemczech.
                  Mam nadzieję, że choć raz Polacy wyciągną wnioski z historii i sytuacja się nie powtórzy. Taką nadzieję dają mi młodzi Polacy, którzy nie żyją historią, nie zioną nienawiścią do innych ludzi (ale to ci wykształceni i jeżdżący po świecie). Wierzę w moc Internetu i wierzę, że młodzi ludzie skrzykną się przez net, i nie pozwolą na powtórkę z historii. Dzisiaj młodzi ludzie mają większą wiedzę niż ich rówieśnicy w latach 30. XX w. i są bardziej przyjaźnie nastawieni do ludzi innych narodowości i wyznań. To te stare dziady tak jątrzą i podjudzają do nienawiści (np. jaśniepan). Na szczęście głupki stanowią mniejszość.
              • gris_gris Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:01
                Ale co w tym, co napisalam, daje Ci podstawy do myslenia, ze mam takich ludzi w rodzinie? Wlasnie nie mam, ale ja juz od dawna widze, ze zyje w jakiejs bance. Mnie szokuje, ze wedlug Ciebie okreslenie kogos "Zyd", "Zydowka" w kontekscie "wszyscy politycy kradna" to nie jest antysemityzm!!

Podobnie ohydne okreslenie "pozydzic", "przyzydzic" czyli skapic, ktore uslyszalam jakies 15 lat temu wypowiedziane zupelnie normalnie i bez cienia refleksji.
                • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:17
                  gris_gris napisała:

... ale ja juz od dawna widze, ze zyje w jakiejs bance.

Wcale nie żyjesz w jakiejś bańce, bo tak jest u większości Polaków. Dla większości Polaków nie ma znaczenia kto Żyd, a kto nie.

> Mnie szokuje, ze wedlug Ciebie okreslenie kogos "Zyd", "Zydowka" w kontekscie
                  > "wszyscy politycy kradna" to nie jest antysemityzm!!

Nie jest to antysemityzm. Nic głębszego z tego nie wynika, tak się po prostu mówi i nikt nie przywiązuje do tego wagi. Ot, jednym uchem wleci drugim wyleci.
                  >
                  > Podobnie ohydne okreslenie "pozydzic", "przyzydzic" czyli skapic, ktore uslysza
                  > lam jakies 15 lat temu wypowiedziane zupelnie normalnie i bez cienia refleksji.

Z tego też nic nie wynika. O Polakach też cudzoziemcy często źle mówią i różnie nas nazywają. I też np. często mówią Polak-złodziej. Ale też jakoś specjalnie nie zioną do nas nienawiścią (ci z zachodu). Nasi najbliżsi sąsiedzi, to trochę inna bajka, ale to też u ludzi starszych. Młodzi są inni.
                  • gris_gris Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:18
                    brak mi slow
                    • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:21
                      gris_gris napisała:

> brak mi slow
                      >

Podtrzymuję to co napisałam. Nie widzę tej ogromnej niby nienawiści Polaków do Żydów.
                      To wszystko nakręcają media.
                      • iziula1 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 21:04
                        Twoja wypowiedź jest doskonałym podsumowaniem wątku.
                        Co jeszcze,wyraźnie udowadniasz,że to nie media są winne "histerii". Antysemityzm ma się świetnie,jest codzienny,bliski,jak druga skóra. Taki normalny.
                        Mówisz,że nie ma to nic wspólnego z nienawiścią, co smuci najbardziej. Bo już do tej nienawiści przywykłaś jak do chleba powszedniego. Smutne to.
                        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 23:11
                          zreszta Asia sama jakby przyznaje ze antysemityzm jest - bo media sluza tylko podkreceniu a nie temu ze sie tworzy. sluza tylko temu ze wylazi na wierzch a nie ze nigdy go nie bylo.
                  • olena.s Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 23:37
                    tak się po prostu mó
                    > wi i nikt nie przywiązuje do tego wagi.
                    No, ciekawe. Odpowiem tekstem z GW:

"Polacy oburzają się na oskarżenie o antysemityzm. Przecież nie jest antysemityzmem nazywanie gazety - koszerną, nie jest mówienie o gazecie „polskojęzyczna”, nie jest wyrazem antysemityzmu malowanie szubienic z gwiazdami Dawida na przystankach, nie jest nazywanie klubu piłkarskiego żydowskim, nie są antysemickie napisy na ścianach domów : „Jude raus”, nie są antysemickie rozliczne „listy Żydów” (jak np. lista Żydów w Episkopacie Polski, gdzie bodajże tylko trzech czy czterech biskupów nie jest Żydami).

Nie jest antysemityzmem fala hejtu zahaczająca o obłęd a dostępna na każdym, dowolnym portalu internetowym. Nie jest antysemityzmem używanie słowa „parch” przez znanego dziennikarza. To wszystko wyraz polskiej, chrześcijańskiej i katolickiej miłości bliźniego zapewne
                    . (całość tu)
                    • sniyg Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 08:43
                      olena.s napisała:

> tak się po prostu mó
                      > > wi i nikt nie przywiązuje do tego wagi.
                      > No, ciekawe. Odpowiem tekstem z GW:
                      >
                      > [i]"Polacy oburzają się na oskarżenie o antysemityzm. Przecież nie jest antysem
                      > ityzmem nazywanie gazety - koszerną, nie jest mówienie o gazecie „polskojęzyczn
                      > a”, nie jest wyrazem antysemityzmu malowanie szubienic z gwiazdami Dawida na pr
                      > zystankach, nie jest nazywanie klubu piłkarskiego żydowskim, nie są antysemicki
                      > e napisy na ścianach domów : „Jude raus”, nie są antysemickie rozliczne „listy
                      > Żydów” (jak np. lista Żydów w Episkopacie Polski, gdzie bodajże tylko trzech cz
                      > y czterech biskupów nie jest Żydami).

A ja się zgadzam z asią, żyję w Polsce i napis "Jude raus" czy szubienicę z gwiazdą Dawida namalowaną na murze nigdy nie widziałem na żywo, bo na zdjęciach owszem, dlatego nie twierdzę, że się nie zdarza, ale z pewnością nie jest to powszechność. Powszechnością są raczej różnego rodzaju wizerunki penisa albo wulgaryzmy na murach, zostawiana przez mało lotnych małolatów.
                      • iwles Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 08:51
                        sniyg napisał:
                        > żyję w Polsce i napis "Jude raus" czy szubienicę z gwi
                        > azdą Dawida namalowaną na murze nigdy nie widziałem na żywo, bo na zdjęciach ow
                        > szem, dlatego nie twierdzę, że się nie zdarza, ale z pewnością nie jest to pows
                        > zechność.

Parafrazując ciebie:

A słyszałeś na żywo (nie radio, nie tv), aby ktoś użył sformułowania "polskie obozy koncentracyjne"? Bo ja nie, czyli z pewnością nie jest to powszechne, problem jest marginalny (ulubione słowo obecnej władzy).
                        • sniyg Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 09:03
                          Były oficjalne publikacje, oficjalne artykuły, na murach faktycznie nikt nie pisał.

Szkoda, że dyskusja znowu idzie w kierunku, nie jesteś z nami = jesteś z nimi.

• asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 17:45
                          iwles napisała:

> A słyszałeś na żywo (nie radio, nie tv), aby ktoś użył sformułowania "polskie obozy koncentracyjne"? Bo ja nie, czyli z pewnością nie jest to powszechne, problem jest marginalny (ulubione słowo obecnej władzy).

Ja nigdy nie słyszałam, aby Polak powiedział "polskie obozy koncentracyjne", ale tak mówią cudzoziemcy. Nawet wczoraj na TVN pokazywali filmik, jak powiedział to prezydent Obama przed kamerami w czasie, kiedy prezydent Komorowskim był w USA. Komorowski w związku z tym napisał list do Obamy, ale nie zostało ujawnione co było w tym liście. Miała o to wczoraj Komorowskiego zapytać dziennikarka z TVN (J. Pieńkowska), ale nie oglądałam wywiadu i nie wiem, co odpowiedział Komorowski na ten temat.
                          • snakelilith Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 18:03
                            asia-loi napisała:

> Ja nigdy nie słyszałam, aby Polak powiedział "polskie obozy koncentracyjne", al
                            > e tak mówią cudzoziemcy. Nawet wczoraj na TVN pokazywali filmik, jak powiedział
                            > to prezydent Obama przed kamerami w czasie, kiedy prezydent Komorowskim był w
                            > USA.

No powiedział, a teraz zastanów się co on chciał przez to powiedzieć? Że Polacy założyli i prowadzili te obozy? Na pewno nie. Więc tak, to jest lingwistyczny błąd i dla ścisłości znaczenia należy go unikać, ale na Boga, kontekst się liczy i histeryczne reagowanie oraz dopatrywanie się złych zamiarów, spisków i innych bzdetów na pewno nie przyniesie korzyści. Nikt normalny do tej pory nie przenosił winy za holocaust na Polaków. I nie, Niemcy tego też nie robią i ma żadnego niemiecko- żydowskiego spisku. Ten jest tylko w głowie tego psychopaty Kaczyńskiego. Nie słyszałam nawet by jacyś neonaziści w Niemczech tego wyrażenia używali, ci bowiem od razu negują holocaust i obozy. I to podlega zresztą w Niemczech nawet karze. Więc na razie mamy samosprawdzającą się przepowiednię, Polska zachowuje się bowiem na arenie międzynarodowej jakby cierpiała na syndrom wieczenie oblężonej twierdzy przez wyimaginowanych wrogów i chyba się tego doigra.
                      • iziula1 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 17:15
                        Snyg,w Białymstoku jest cmentarz żydowski,obok cmentarza należącego do kosciola. Od kiedy pamiętam ludzie tam wyrzucali śmieci,chodzili za potrzebą,jak potrzebował ktoś kamiennej płyty to brał. Byłam dzieckiem,wtedy. Po '89 Żydzi zwrócili się do miasta i władz o pomoc w odzyskaniu tego miejsca. Czyli postawiono mur,zadbano o teren.
                        Przywrócono pamięć i godność tego miejsca. Wtedy,jako 18 letnią dziewczyna poczułam wstyd. Że żeby zachować się godnie w tym miejscu trzeba było nam to przypomnieć.
                        Mamy plac zabaw na wzgórzu który jest dawnym cmentarzem żydowskim.
                        Mamy swastyki na murach cmentarnych itp.
                        Nie pamiętamy o tym.
                        Jedz do Tykocina,poznasz domy żydowskie i żadnego żydowskiego właściciela.
                        Zobaczysz też sprofanowane miejsca pamięci po naszych sąsiadach Żydach.
                        Owszem,zmazane,po próbach nieudolnego mycia.
          • iziula1 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:55
            asia-loi napisała:
            > Ja na co dzień nie widzę tej nienawiści do Żydów w Polsce. Owszem, czasami słys
            > zę od różnych ludzi komentarz: "a bo to Żyd/Żydówka", ale to jest na zasadzie,
            > że "wszyscy politycy są siebie warci i kradną".

Przecież właśnie podajesz przykład tej nienawiści do Żydów. Tak codziennej,"zwykłej",obecnej tuż obok i tak niezauważalnej sad
            • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:03
              iziula1 napisała:

> Przecież właśnie podajesz przykład tej nienawiści do Żydów. Tak codziennej,"zwykłej",obecnej tuż obok i tak niezauważalnej sad

Jak to podaję? Przecież z powiedzenia "bo to Żyd lub Żydówka" w sensie negatywnym, tak naprawdę niewiele wynika. Ktoś od czasu do czasu rzuci taki tekst, ale ludzie zaraz przechodzą do innych swoich spraw i nikt nie zionie nienawiścią do Żydów i nie rozpamiętuje historii. To bardziej jest obecne w mediach, polityce, a nie w życiu zwykłych ludzi. To media nakręcają tą histerię i niby nienawiść Polaków do Żydów. Widzisz tą nienawiść do Żydów w swoim środowisku?
              • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:10
                Nie! To jest obecne w życiu. Oni tam myślą naprawdę. Nie nie jest ja słynny polski przecinek na "K". I tylko kwestią okazji jest czy przejdą od słów do czynów...
              • iziula1 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 20:12
                Ty naprawdę nie rozumiesz?
                Przecież takie słowa,to krople deszczu z których najpierw tworzą się kałuże a potem rwące rzeki.

W tym powiedzeniu wstaw zamiast "Żyd" słowo "Polak". Teraz rozumiesz?
              • iskierka3 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 21:07
                To bede teraz uzywala Twojego nicka jak bede chciala uzyc synonimy zlodziejki i ograniczonej kretynki, chcesz? Jako zamiennika. Luz przeciez, nic z tego nie wynika i wcale by nie bylo to odzwierciedleniem mojego stosunku do Ciebie, tak?
                • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 21:32
                  iskierka3 napisała:

> To bede teraz uzywala Twojego nicka jak bede chciala uzyc synonimy zlodziejki i ograniczonej kretynki, chcesz? Jako zamiennika. Luz przeciez, nic z tego nie wynika i wcale by nie bylo to odzwierciedleniem mojego stosunku do Ciebie, tak?

Żydzi i Amerykanie są bardzo przewrażliwieni na swoim punkcie. Ich nie można skrytykować, z nich nie można żartować. O wszystkich innych można mówić źle tylko nie o nich. Żydzi też nie pałają jakąś wielką miłością do Polaków. Ja nie żyłam przed wojną, więc osobiście do Żydów nie mam nic, ale też znane są mi opowieści ludzi starszych (żyjących obok Żydów przed wojną) i słyszałam nieraz, że dla Polaków wcale dobrzy nie byli, delikatnie mówiąc.
                  A po drugie: nie tak dawno jaśniepan nazwał większość Polaków - gorszym sortem, a o białej róży powiedział, że jest to symbol nienawiści i głupoty. Zdarzyło mi się być na protestach przed sądami i wiesz jak witali organizatorzy uczestników protestów? Witali tak: "witamy gorszy sort" i były oklaski i śmiech (wśród uczestników), nikt nie pałał żądzą zemsty i nikt jakoś specjalnie się nie obraził. A wielu uczestników miało białe róże i te białe róże niosło z dumą, na przekór jaśniepanu.
                  Gdyby nie to, że oglądam telewizor, czytam wiadomości w necie, słucham radia, to w ogóle nie miałabym pojęcia o tej całej awanturze między Polską a Izraelem, a teraz jeszcze USA, bo USA zawsze stoi po stronie Izraela. W ogóle nie wiedziałabym, że jest tak ogromny antysemityzm wśród Polaków, bo ja go na co dzień nie widzę. Mam kolegę Palestyńczyka i on o Żydach mówi bardzo źle, i też opowiada, jakie krzywdy jego rodzinie/znajomym wyrządzili Żydzi w Palestynie i to nie jest jakaś zamierzchła historia z I połowy XX wieku. A swoją drogą ciekawe, że taki cudny i wspaniały naród wybrany, jest tak nielubiany przez swoich najbliższych sąsiadów (nie tylko Palestyńczyków).
                  • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 22:53
                    A skąd Palestyńczyk w Polsce? Piszesz z Polski? Bo jeśli nie to by tłumaczyło brak antysemityzmu...
                    • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 17:30
                      tanebo2.0 napisał(a):

> A skąd Palestyńczyk w Polsce? Piszesz z Polski? Bo jeśli nie to by tłumaczyło brak antysemityzmu...

Przyjechał do Polski na studia (jakieś 25 lat temu), ożenił się z Polką i został w Polsce.
                  • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 23:15
                    ale co innego jest nie lubic Izrael za obecna polityke (na marginesie, czy ten znajomy sie rownie krytycznie wyraza o zamachowcach palestynskich wysadzajacych w powietrze autobus pelen zwyklych ludzi) a co innego bo kogos bo jest Zydem. i do tego nie trzeba zyc 50 lat temu - widac jak sama to wchlonelas, w koncu Zydzi byli niemili dla Polakow. I mozna to odwrocic - jakbys zareagowala gdyby twoi sasiedzi zagrabili ci mienie, wydali twoja rodzine Niemcom a tych ktorzy przerwali i wrocili do swoich ziem zabili? sadzilabys ze sa mili i mieli racje?
                    • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 17:38
                      nathasha napisała:

I mozna to odwrocic - jakbys zareagowala gdyby twoi sasiedzi zagrabili ci mienie, wydali twoja rodzine Niemcom a tych ktorzy przerwali i wrocili do swoich ziem zabili? sadzilabys ze sa mili i mieli racje?

Żydzi źle traktowali Polaków, zanim jeszcze wybuchła wojna. Skądś się przecież wzięło to, że Polacy i Żydzi się nie lubią, to się przecież nie zaczęło w czasie II wojny światowej czy w czasach PRL-u. Nie neguję, że byli Polacy, którzy zrobili dużo krzywdy Żydom, ale Żydzi też nie są święci, a i Żyd na Żyda donosił Niemcom.
                      • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 18:16
                        Ale coś wiesz na ten temat? Czy po prostu przypuszczasz? Może po prostu wzięło się to z tego że żydzi podobno zabili Jezusa? Dlaczego Hitler nienawidził żydów skoro żydowski lekarz leczył jego matkę?
                        • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 18:36
                          tanebo2.0 napisał(a):

> Ale coś wiesz na ten temat? ...

O tym, że Żydzi źle traktowali Polaków jeszcze przed wybuchem II wojny, wiem bezpośrednio od ludzi żyjących wówczas (to moi znajomi i rodzina), niektórzy jeszcze żyją, ale są to ludzie teraz 80+ i 90+, a sporo z nich już nie żyje. I pomimo, że mieszkali w różnych miejscowościach, ale jakby w jednym okręgu/rejonie, to mówią prawie to samo, więc nie mam powodu im nie wierzyć. Natomiast to, że Żyd donosił na Żyda - to przeczytałam.
                          • iziula1 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 18:47
                            Asiu,sorry ale świadkowie z okresu z przed 2 wojny światowej aby osobiście doświadczyć złego traktowania przez Żyda musiałby urodzić się w latach dwudziestych i wcześniej. Chyba,ze twoi świadkowie przekazują wiedzę nabytą w drodze "babcia/ciocia,sąsiad mi mówiła".
                            Jeśli tak jest to masz sporo stulatkow w swoim otoczeniu.
                            • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 19:39
                              Chapeau bas
                            • asia-loi Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 20:51
                              iziula1 napisała:

Chyba,ze twoi świadkowie przekazują wiedzę nabytą w drodze "babcia/ciocia,sąsiad mi mówiła".

Pisałam, że niektórzy już nie żyją, a ci co żyją są wiekowi, i przed wojną byli dziećmi. W/g Ciebie opowieści przekazane im przez rodziców, dziadków są nieprawdziwe, niewiarygodne?
                              • tanebo2.0 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 21:03

> Pisałam, że niektórzy już nie żyją, a ci co żyją są wiekowi, i przed wojną byli
                                > dziećmi. W/g Ciebie opowieści przekazane im przez rodziców, dziadków są niepra
                                > wdziwe, niewiarygodne?
                                Co żydzi ich gonili by na macę przerobić? I tak, mogą być niewiarygodne. Bo mogą być subiektywne lub zgoła fałszywe. Poza tym dotyczą tylko wycinka społeczeństwa. Poszczególnych osób. Jeśli mi brazylijczyk nastąpi na odcisk to mam zabić wszystkich Brazylijczyków? To odpowiedzialność zbiorowa!
                          • iskierka3 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 21:14
                            Coz, ja od ludzi wtedy zyjacych wiem rzeczy dokladnie odwrotne. Z obu stron rodziny. Lacznie z zydowskim lekarzem narazajacym zycie w czasue wojny by ratowac obcego czlowieka. I w czym Twoje opowiesci lepsze od moich?
                  • iwles Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 23:19
                    Zdziwilabym sie, gdyby Palestynczyk mowil z miloscia o Izraelicie. I vice versa. Ale nie wynika to z rasizmu, tylko z historii obu panstw.
                  • owmordke Re: Antysemityzm w Polsce 1924 02.02.18, 00:09
                    A Polacy byli dla Zydow dobrzy? A getta lawkowe to byl pies?
        • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 01.02.18, 19:55
          saszanasza tylko w przypadku Zydów akurat nie mozna tak łatwo stawiać znaku równości między państwem a narodem, bo jest historyczna ogromna diaspora Żydów żyjąca poza Izraelem, kompletnie niepopierająca tej nacjonalistycznej polityki. to w nich przede wszystkim jest wycelowany antysemityzm spiskowy - bo "spiskowcy" wierzą, ze światem sterują Żydzi z Ameryki (banki Wall Street, Waszyngton, Hollywood).
        • sylwus34 Re: Antysemityzm w Polsce 1924 03.02.18, 09:22
          Ej, Sasasza to już wiemy skąd Kaczyński brał inspiracje do stworzenia obecnej sytuacji w kraju. Znowu winni Żydzi. No i może Niemiec Tusek.
      • iwles Antysemityzm w Polsce 1938 - Słonimski - do Dyńki 02.02.18, 07:58

"Dziś, wyznać muszę, choć to niełatwo przychodzi,
        W mieście moim. rodzinnym czasami jak złodziej
        Pod ścianą biegnę chyłkiem, pod każdym spojrzeniem
        Jak pies obcy się chyląc, ścigany kamieniem
        [...]
        Ale jak nam uciekać, nam, którzy wolności
        Kraju swojego długo czekali w młodości,
        Nam, którzy z dawnych Polaków cierpieniem
        Jedną żyli rozpaczą i jednym marzeniem?
        Ścigani nienawiści podejrzliwym wzrokiem,
        Dzisiaj oto błądzimy tak niepewnym krokiem,
        Jak służąca o kradzież w domu posądzona,
        Choć jeszcze na pokojach, lecz już odprawiona."

(autor: Antoni Słonimski, z pochodzenia Żyd, rok 1938 )
    • woman_in_love Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 18:04
      Kto wie. Całkiem możliwe.
    • inguszetia_2006 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:29
      claudel6 napisała: 27% - zaskakujące – w tym temacie nie ma zdania lub twierdzi, że trudno powiedzieć.
      Witam
      Z pozoru zaskakujące. Pytałam córki i ona nigdy nie słyszała o tym, że Żydom zarzucano porywanie dzieci. Przed chwilą się dowiedziała ode mnie. Byłaby w tych 27% jeszcze godzinę temuwink
      Pzdr.
      Ing
      • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 19:50
        Twoja corka nie ma zdania lub trudno jej powiedziec czy Zydzi mogli porywac dzieci?
        • miss_fahrenheit Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 22:00
          To nie tak - jeśli córka Inguszetii nie słyszała wcześniej o tym, że Żydom zarzucano porywanie dzieci, ani nie wie, do jakiego zjawiska to przypisać, mogłaby udzielić np. odpowiedzi w stylu: "Naprawdę? Nic mi o tym nie wiadomo. Czy coś takiego mogłoby mieć miejsce? Trudno powiedzieć, może w czasie wojny z jakiegoś powodu? Nie wiem, nie mam pojęcia" - takie odpowiedzi zalicza się do "trudno powiedzieć". Poza tym - brak lub odmowa odpowiedzi (np. z powodu braku wiedzy, choć nie tylko) też wpada w tę kategorię, co zresztą jest zaznaczone na wykresie.
          • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:21
            a tam nie ma chyba o porywaniu dzieci tylko o porywaniu na mace. serio naprawde ktos moze wierzyc ze jakis narod masowo tak robil?
            • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:55
              *w czasie wojny
      • claudel6 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 20:00
        no ja bym sie tym nie chwaliła prawdę mówiąc...
    • mamma_2012 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:29
      Wątku nie czytałam, ale w ostatnich dniach naszła mnie pewna refleksja. Jeśli Polacy w czasach wojny mieli choćby podobne podejście do Żydów jak dzisiejsi Polacy, to musiały się dziać gorsze rzeczy niż te o których wiemyuncertain
      • simply_z Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:38
        Tylko, że w Polsce i na Ukrainie za ukrywanie żydów groziła kara śmierci to raz. Dwa poczytaj sobie kto tak naprawdę najczęściej wydawał Żydów, donosił itd..ano sami Żydzi..
        Interesująca biografia Światło..
        pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_%C5%9Awiat%C5%82o
        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:54
          I to jest dowod na to ze to Zydzi najczesciej wydawali Zydow przed wojna?
      • verdana Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:43
        Mieli gorsze. Zajmuję sie zawodowo stosunkami polsko-żydowskimi przed wojną i naprawdę, spora część Polaków była przekonana, że zniknięcie Żydów będzie wielką szansą dla Polaków, a ratowanie Żydów mogła uznać za czyn niepatriotyczny. Przedwojenna propaganda endeków, ONR-U, po 1935 także części sanacji, nie mówiąc już o części KK mogła wzbudzić w ludziach przekonanie, ze choć moze i naszego Mośka czy Ruchli szkoda, to w zasadzie może i dobrze, ze Żydzi znikną.
        • nathasha Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 01.02.18, 23:57
          Mnie zastanawia jak duza czesc KK to byla. Z relacji Bikont wychodzi ze calkiem spora.
        • mamma_2012 Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 02.02.18, 14:36
          Ostatnio od kilku osób, które wydawały mi się normalne usłyszałam paskudne teksty. Mam wrażenie, że poziom antysemityzmu w Polsce jest mocno niedoszacowany, stąd ta refleksja.
        • igge Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 02.02.18, 19:19
          Czytam co mi w ręce wpadnie na ten tragiczny temat i bardzo mi przykro, że tej tematyki nie ma w adekwatnie dużym wymiarze w szkołach jako obowiązkowej lektury. I na lekcjach polskiego, historii, godzinach wychowawczych, akademiach rocznicowych. Na religii. Na etyce zamiast głupich treści np demonologii.
          Zamiast karać za publikacje o treści rzekomo antypolskiej powinno się od małego popularyzować i uczyć rzetelnego i uczciwego podejścia do prawdy historycznej. W ramach zwykłej przyzwoitości i zadośćuczynienia.
          To skandal jakie reakcje podszyte antysemityzmem lub jawnie antysemickie słychać po filmach typu " Pokłosie", "Ida", książkach Grassa, Bikont. Przykro też, że KK tak cicho i nieśmiało i nie na szeroką skalę prezentuje swoje obecne stanowisko w tej sprawie.
    • dzikka Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 02.02.18, 14:15
      Z jednej strony szambo się wylało, z drugiej należy być uczciwym i przyznać, ze podobna ilość hejtu wylewa się na Polaków. Uważam, że można ostro stać na stanowisku prawd historycznych, rozmawiać itp. Jednak nie karaniem. Jak wiadomo najlepszy jest przekaz medialny. Tyle kasy idzie w błoto a przecież dzisiaj w dobie internetu można słać przekaz w świat. No to poszedł #polishdeathcumps sad. jak ten rząd się za coś weźmie to zawsze wyjdzie jakiś bubel i problem.
      Z drugiej strony nie mamy prawa milczeć o Wołyniu? Dlaczego mamy pozwalać aby obraz szmalcowników przesłonił bohaterstwo Polaków? Żydzi na całym świecie maja dobry pr i wiedza jak z niego korzystać. Powinniśmy się tego od nich uczyć.
      A tak dla przypomnienia:
      https://img5.dmty.pl//uploads/201703/1489670923_vjxs90_600.jpg
      • zona_glusia Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 02.02.18, 16:31
        Na marginesie chciałam zwrócić uwagę, że takie mapy są trochę mylące bez kontekstu. Bo na przykład duńscy Żydzi prawie wszyscy ocaleli.
        • verdana Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 02.02.18, 17:47
          Jest też różnica, czy Żydzi stanowili 10% społeczeństwa, czy 0,1%. To znaczy, ile osób w ogóle trzeba było ratować.
          • olena.s Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 03.02.18, 08:49
            Jest. Jest też różnica, czy kraj był podbity i kedy był podbity.
            Ale sądze, że o wiele bardziej zaszkodziło nam "żydki się palą", "po wojnie trzeba będzie Hitlerowi pomnik postawić, za to że uwolnił nas od Żydów", szmalcownicy i chłopskie polowanie na Żydów, niż to, że nie powstało pospolite ruszenie do rozbijania murów gett i ścian krematoriów.

• verdana Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 03.02.18, 09:56
              Zaszkodziło to, ze przedwojenna narracja wskazywała na Żydów jako wrogów państwa, narodu, ew. ludzkości jako takiej.I część z nich odczłowieczała Żydów. W czasie wojny stosunkowo łatwo było pomyśleć, że z punktu widzenia Polaków "odżydzenie" złe nie jest, choć może niektórych ludzi szkoda. Więc ratowanie Żydów mogło być przez niektórych uznane za czyn antypolski.
      • igge Re: Antysemityzm w Polsce 2018? Nie, skąd.... 02.02.18, 19:40
        Tak jak podziwiam bohaterstwo, heroizm i znowu zwykłą bezrefleksyjną, prostą i odruchową przyzwoitość Sprawiedliwych, osób, których drzewka zasadzono by upamiętnić ich człowieczeństwo i ratowanie innych - tak jednak mam wrażenie, że obraz szmalcowników , obojętnych i wręcz cieszących się lub pomagających w tropieniu, przejmujących błyskawicznie cudze mienie, niezadowolonych z powrotu do rodzinnych stron i domów Ocalonych - dawno już przesłonił bohaterstwo Polaków. I jeszcze 68 rok to dobił. Jeszcze całkiem niedawno tym bohaterskim Polakom nie wolno było tzn strach i wstyd był przyznawać się do swojego bohaterstwa. Jak to o nas świadczy? Lata nieobecności jakiegoś sensownego rozliczenia się ze swoich win i zero poczucia odpowiedzialności i winy i wstydu za swój kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka