17.04.18, 17:31
Badania nie pomogły, może mnie ematka zdiagnozuje tongue_out

Mam od dawna epizody ze wzrokiem, tzw. błyski. Polega to na tym, że w czasie "ataku" widzę taki świecący zygzak, i przez parenaście minut źle widzę, rozmywa mi się wszystko. Oczy przebadałam we wszystkie chyba strony (dno oka, ciśnienie, GDX, pole widzenia, usg oka i coś jeszcze, nie pamiętam nazwy), podejrzenie było na fizjologiczne obkurczanie ciałka szklistego i odrywanie się mikrowłówkien.

Obejrzał mnie też neurolog bo w końcu padło podejrzenie że to może być tzw. migrena oczna, choć głowa mnie w zasadzie nie boli, raczej mam miejscowe odczucie ćmienia, coś jak przy zatkanych zatokach. Też nic. Na moje pytanie co z tym ewentualnie zrobić, usłyszałam że nic, bo w zasadzie tego się nijak nie leczy.

Fajnie sad. Tylko że ostatnio te ataki mam codziennie (kiedyś co parę miesięcy) i mocno mnie to wkurza, bo bardzo utrudnia patrzenie (błyski widać nawet przy zamkniętych oczach).
Jakieś pomysły, podpowiedzi? co by tu jeszcze przebadać?
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Migrena? 17.04.18, 17:37
      ja widziałam iskierki, potem znacznie zawężało mi się pole widzenia i przychodziła migrena z tzw aurą. U mnie było to hormonozalezne, przeszło po odstawieniu tabletek. Teraz eksperymentuję z krążkiem.
      • koronka2012 Re: Migrena? 17.04.18, 18:01
        szmytka1 napisała:

> ja widziałam iskierki, potem znacznie zawężało mi się pole widzenia i przychodz
        > iła migrena z tzw aurą. U mnie było to hormonozalezne, przeszło po odstawieniu
        > tabletek. Teraz eksperymentuję z krążkiem.

Hmm, to może być właśnie taka aura.
        A jak wyłapałaś tę korelację z hormonami? przypadkiem czy jakieś badania? mam Mirenę od lat, więc odstawienie nie jest takie proste tongue_out
        • adriana.la.cerva Re: Migrena? 17.04.18, 18:30
          Ja mam przed okresem migrene z aura. Wyglada identycznie jak u szmytki.
          • szmytka1 Re: Migrena? 17.04.18, 20:10
            mnie czasem też w zaczynają mrockzi altać wąłsnie zaleznie od fazy cyklu,a le wystarczy ze sie położę w ciszy na poł godiznki i zjem przecibólowo cos zwykłego i nic się nie rozwija, a przedtem nieraz taki ból aż do wymiotów.
        • szmytka1 Re: Migrena? 17.04.18, 20:08
          najpioerw mnie przebadali jak ciebie, wzrok okazał się ok, innych problemow zdrowtnych tez nie miałam, a że w ulotce tabletek jest o migrenie, to odstawiłam na probę i mi przeszło jak ręką odjął. Teraz jestem rok po porodzie i miałam koszmarne miesiączki, przerost endometrium, trzeba było włączyć hormony, padła propozycja lekarki, że eksperymentujemy z krażkiem, no to probuję.
    • sonia-3 Re: Migrena? 17.04.18, 18:35
      Kilka razy zdarzyło mi się odczuwać takie same objawy jak Ty. Nie diagnozowałam. Jak czytam Twoje objawy, to jakbyś pisała o mnie.
      • niu13 Re: Migrena? 17.04.18, 18:39
        A co z badaniami neurologicznymi? Nie zalecił TK głowy czy rezonansu?
        • koronka2012 Re: Migrena? 17.04.18, 18:56
          niu13 napisała:

> A co z badaniami neurologicznymi? Nie zalecił TK głowy czy rezonansu?

Ano nie, i właśnie się zastanawiam czy się upominać? Miałam tylko USG Duplex Doppler tętnic dogłowowych, ale nie wykazało odchyleń, wszystko w normie. Czekam na ponowne USG oka.

Głowa mnie w zasadzie nie boli, jak wspomniałam - teraz czuję jedno miejsce jak np. się schylę, ale to wszystko. Te epizody z błyskami od niedawna są codzienne, a kiedyś zdarzało się raz na parę miesięcy.
    • silenta Re: Migrena? 17.04.18, 18:39
      Też to mam. Po badaniach okulistycznych i rezonansie w zasadzie wygląda, że u mnie to aura migrenowa bez bólu głowy/migrena oczna. Tyle, że ja mam co kilka miesięcy. A zasadniczo sama odkryłam co to jest (znalazłam po latach w Wikipedii mroczki fortyfikacyjne, teichopsje) bo jak poszłam z tym pierwszy raz do okulisty to pani dr nie wiedziała o czym mówię. Dopiero po kilku latach jak byłam u innego okulisty to od razu powiedział, że to migrena. Nieraz mam też śnieg optyczny.
      • koronka2012 Re: Migrena? 17.04.18, 18:57
        silenta napisał(a):

> Też to mam.

Ale coś na to bierzesz?
        • silenta Re: Migrena? 17.04.18, 19:21
          Nie, nic nie biorę.
    • anagat1 Re: Migrena? 17.04.18, 19:04
      Nic nie badac.. Badania nie maja pomoc, tylko zdiagnozowac. To co podajesz, to typowa migrena oczna- przy niej w ogole nie musi bolec glowa. Sa rozne czynniki,ktoremoga prowokowac napady migreny. Jesli bierzesz tabletki anty z estrogenami- odstaw. Znajdz neurologa, ktory potrafi leczyc migrene. Jest kilka lekow, ktore mozna sprobowac.
      • koronka2012 Re: Migrena? 17.04.18, 19:18
        anagat1 napisała:

> Jesli bierzesz tabletki anty z estrogenam
        > i- odstaw.

Mam mirenę, od 12 lat (z przerwami naturalnie), więc odstawienie jest dość kłopotliwe.

Znajdz neurologa, ktory potrafi leczyc migrene. Jest kilka lekow, k
        > tore mozna sprobowac.

Poszukam. A co to za leki - brałaś coś, co pomogło? tzn. objawy oczne ustały?
    • ania-z-lasu Re: Migrena? 17.04.18, 20:26
      Ja miewałam takie błyski, tzn, widziałam jakby mi się pół pola widzenia krystalizowało na kilka minut jak lód na szybie, czy pikselizowało ale nie w kwadraty a w romby, jednocześnie świecąc i drgając. Nie miałam przy tym bólu głowy. Niby powinnam wpaść w panikę, ale nigdzie z tym nigdy nie byłam. Miałam tak przez jakiś czas, co jakiś czas do ok 10 lat temu (miem, mistrzyni precyzji). Może to od pigułki było, ciężko sprawdzić, bo od lat już nie biorę i to od dawna nie wróciło... Jak się dowiesz co to, to chętnie poznam szczegóły.
      • koronka2012 Re: Migrena? 17.04.18, 22:35
        ania-z-lasu napisał(a):

> Jak się dowiesz co to, to chętnie poznam szczegóły.

U mnie być może nakładają się 2 sprawa - rzeczona migrena ale z pewnością występuje również to:

okulistyka.mp.pl/chorobyoczu/chorobysiatkowki/95521,tylne-odlaczenie-ciala-szklistego
        bo zrywanie mikrowłókien wyszło mi na USG oka. Niepokojące jest to, że jest to sporo za wcześnie jak na fizjologiczne, choć piszą, że u krótkowidzów może pojawiać się wcześniej.

Więcej będę wiedziała po powtórnym badaniu, ale mam je dopiero w maju, bo skierowano mnie do wąskiej specjalistki tongue_out, która ma odległe terminy.
        • niu13 Re: Migrena? 17.04.18, 22:55
          No nie wiem, ja bym z czymś takim nie odpuściła i zrobiłabym badania obrazowe mózgu. I dopiero potem odpuściła, że migrena. Pewnie tak, ale: codziennie i brak bólu by mnie niepokoił.
          • niu13 Re: Migrena? 17.04.18, 22:57
            ojej przepraszam za te powtórzenia, ale padam😀
        • ania-z-lasu Re: Migrena? 17.04.18, 22:58
          No to mnie pocieszyłaś, bo mętów widzę tyle, że chyba zrezygnuję z białych ścian na rzecz tapety w kwiatki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka