Dodaj do ulubionych

Glukoza w moczu 500

22.09.18, 22:51
Emamy niedawno pisałam wam o wujku i jego winikch cukru,przez ten tydzień miał sobie sam robić pomiary i codziennie miał rano ponad 200 (do 220max) wczoraj robił badanie moczu a tam wyniki glukozy w moczu 530.Pytanie do Was co to oznacza bo ten wynik nic mi nie mówi,wiem ze nie powinno być wcale a ten wynik wydaje się buc jakiś kosmiczny.Lekarz w poniedziałek do tego czasu się zamartwimy,możecie coś w temacie napisać?Ten wynik jest zły czy bardzo zły?
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Glukoza w moczu 500 22.09.18, 23:53
      beverlyja90210 napisała:
      >wyniki glukozy w moczu 530.Pytanie do Was co to oznacza

Ten wynik oznacza, ze wujek jest w hiperglikemii, a organizm probuje pozbyc sie nadwyzki cukru.
      Robil wujek badanie A1C?
      • beverlyja90210 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 08:44
        Wczoraj sprawdzałam mu wyniki prez internet i było tylko badanie moczu miał zrobić ta krzywa cukrowa ale Panie laborantki najpierw zrobiły pomiar z palca i powiedziały ze przy takim cukrze nie można takiego badania zrobić. Wujek z ciotka są tacy małpo garnięcie hali chodzi o takie medyczne zagadnienia co im lekarz powie tak jest i nic więcej od siebie nie dopytują dlatego staram się dowiedzieć czegoś na własna rękę a gdzie jak nie tu smile Martwi mnie ta sytuacja
        • beverlyja90210 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 08:46
          O nie mogę znaleźć nigdzie czy ten wynik( 520 dokładnie) glukozy w moczu to jest taka duża tragedia czy u osób z dużym cukrem to norma.
          • princesswhitewolf Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 08:53
            Nie ma czegos takiego jak inna norma dla osob z cukrzyca. Jest ta sama jak dla zdrowych ludzi. Po prostu reguluje sie to tabletkami czy insulina by byl mormalny wynik
    • wadera3 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 09:22
      beverlyja90210 napisała:

> Emamy niedawno pisałam wam o wujku i jego winikch cukru,przez ten tydzień miał
      > sobie sam robić pomiary i codziennie miał rano ponad 200 (do 220max) wczoraj ro
      > bił badanie moczu a tam wyniki glukozy w moczu 530.Pytanie do Was co to oznacza
      > bo ten wynik nic mi nie mówi,wiem ze nie powinno być wcale a ten wynik wydaje
      > się buc jakiś kosmiczny.Lekarz w poniedziałek do tego czasu się zamartwimy,może
      > cie coś w temacie napisać?Ten wynik jest zły czy bardzo zły?

Rozumiem, że wujek dopiero jest diagnozowany, i nie ma o niczym pojęcia(znaczy o cukrzycy).
      I Ty też chyba masz niewielkie.
      Tak, ten wynik jest bardzo zły, bo w moczu nie powinno być cukru - nigdy. Wujek ma pewnie cukrzycę, ale bez lekarza niewiele da się zrobić.
      • beverlyja90210 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 09:42
        Dokładnie dopiero się dowiedział o tym cukrze,badania takie podstawowe miał zlecone przy okazji bo bolało go w nerkach(albo tam gdzie są nerki) od dłuższego czasu i lekarz rodzinny zlecił podstawowe badania i wyszedł ten wysoki cukier. Boje się bo oni mieszkają sami a wujek pracuje w lesie i zastanawiam się czy te wyniki są na tle zle ze zapadnie na jaka śpiączkę w tym lesie i nikt go nie znajdzie sad Objawów cukrzycy żadnych nie było na wakacje byliśmy u nich z dzieciakami i wszystko bulo ok (No za wyjątkiem diety) wujek ma otyłość brzuszna i odrzywia się nienajpiękniejsi moim zdaniem
    • leni6 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 09:30
      Wujek ma cukrzycę, dostanie zalecenie diety, pomiarów cukru i leki (metformine). Jak to nie wystarczy to dostanie insulinę (insulina nie leczy cukrzycy).
    • nena20 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 09:39
      Obciążenia glukozą przy 200 jednostkach cukru na czczo na pewno nie zrobią. Wujek ma cukrzycę i pilnie musi podjąć leczenie u diabetologa. Niech idzie prywatnie oraz zapisze się grzecznie w kolejkę na NFZ.
      • beverlyja90210 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 09:43
        Załatwiłam mu diabetologa prywatnie,jutro idzie
    • memphis90 Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 09:56
      No ale przecież już miałaś pisane, że to cukrzyca i trzeba pędem do diabetologa.. Żadne pomiary na czczo przez 2 tyg nie mają żadnego sensu, skoro wychodzą powyżej 200. Jak ma takie cukry, to one wychodzą w moczu. Tak, wujek może dostać kwasicy ketonowej i wpasc w śpiączkę, jeśli nie podejmie leczenia.
      • majenkir Re: Glukoza w moczu 500 23.09.18, 15:08
        memphis90 napisała:
        > .. Żadne pomiary na czczo przez 2 tyg nie mają żadnego sensu,

Ja sie tylko dziwie, co za lekarz, zamiast od razu wdrozyc leczenie, kaze mierzyc cukier przez 2 tygodnie.... uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka