Dodaj do ulubionych

haft krzyżykowy

18.01.19, 17:42
Dziewczyny proszę o poradę. Mam w planie metodą haftu krzyżykowego stworzyć głowę jelenia smile Kłopot w tym, że jestem zielona w temacie. Dawniej kupowałam sobie gotowe zestawy i działałam a teraz chcę zrobić dosyć duży rozmiar dzieła smile Znalazłam parę grafik w necie i chcę to przenieść na tkaninę. Chcę czarną kanwę i białe nici smile I tyle wiem... W temacie rodzaju nici, ilości oczek itd. jestem zielona. Macie jakieś doświadczenia w temacie? Pomożecie? Jak ugryźć temat, gdzie warto kupić itd.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 17:54
      Możesz haftować muliną (najlepiej 2 nitkami) lub cienkim kordonkiem, grafikę wydrukuj, kup papier przebitkowy i przerysuj ołówkiem, potem odwróć na drugą stronę zaciemnij ołówkiem rysunek i przełóż go jeszcze raz na frontową stronę, przyłóż do materiału i dokładnie narysuj po tym co już masz na papierze, rysunek się odbije na materiale. Nie wiem o co chodzi z ilością oczek - krzyżyk to nie oczko.
      • aknad25 Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 18:00
        Oczka na kanwie - są różne ilości na 10 cm i nie wiem co lepiej brać smile
      • 35wcieniu Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 18:02
        Właśnie też nie wiem co z oczkami.
        Od siebie dodam że matka jak mnie nauczyła haftować, a miałam z 8 lat, mówiła ze w hafcie najwazniejsze zeby z obu stron było ładnie big_grin Z tyłu równe kreski, a nie bogowie wiedzą co. big_grin Nie haftowałam od czasów dziecinstwa ale tkwi we mnie silne przekonanie ze w tym tkwi sekret big_grin
        • aknad25 Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 18:16
          Oczka to krzyżyki smile
    • bei Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 17:55
      Są programy, które przerabiają obraz z danego zdjęcia lub grafiki na wzór krzyżykowy. Kiedys na Allegro oferowano obrazy wykonane tym haftem- z dowolnego zdjęcia. Może w taki sposób kupisz wzór.
    • poecia1 Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 18:06
      Zobacz tutaj dobranie ilości nici do gęstości kanwy:

www.haftix.pl/faq_pl/006/haft_krzyzykowy_006.shtml

Co do nici jak haftuje tylko muliną i najczęściej tą droższą DMC, bo się mniej plącze i nie robi "gruzełków".
      • aknad25 Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 18:17
        Dzięki smile Fajnie, "łopatologincznie" opisane.
    • kasiamat00 Re: haft krzyżykowy 18.01.19, 23:08
      Zarabiesz sie. Serio, czarna kanwa jest przy krzyzykach koszmarem, szczegolnie o tej porze roku, gdy nie bedziesz miala za duzo mozliwosci haftowania przy dziennym swietle.

Nici: najlepiej DMC, mulina bawelniana. Zwykle przy gestosci 16-18 punktow dwie nitki, przy 14 dwie lub trzy, przy 11 trzy, 20+ jedna. Jesli nie masz doswiadczenia, to bezwzglednie bawelniana aida, zaden len. Igla do haftu krzyzykowego (z tepym czubkiem!) grubosci 28 dla 18+ punktow, 26 dla 16, 24 dla 14, 22 dla 11. Mozna lekko zawyzyc, ja mam zwykle 26 dla aidy 18. Najbezpieczniejsza bedzie gestosc aidy 14 lub 16.

Jesli chcesz zrobic cos naprawde duzego i nie masz doswiadczenia, to polecam dokupic kawalek materialu, dodatkowy motek muliny i najpierw pocwiczyc.

Przenoszenie wzoru - nie wyglupiac sie z jakimkolwiek przenoszeniem wzoru na aide, szczegolnie jesli jest jednokolorowy, po prostu liczyc. Wzory zwykle maja zaznaczone grubsza linia kratki 10x10, mozesz (powinnas) sobie zrobic taka kratke na materiale: pasjeodnalezione.blogspot.com/2010/07/abc-robienie-siatki-na-tkaninie-aida.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka