Dodaj do ulubionych

Meble do salonu

17.02.19, 13:07
Szukam porady, bo sama nie potrafię podjąć decyzji... Musze dokupić szafkę, albo komodę do salonu, bo już mi się szpargały nie mieszczą. Mam witrynkę, szafkę i regał z BRW w ciemnobrązowym kolorze i teraz nie wiem, czy ten dodatkowy mebel kupować z tej samej kolekcji - bo jest taka możliwość i tym samym kolorze, czy np. kupić w innym kolorze z tej samej kolekcji (są dwie wersje do wyboru - ciemna i jasna), czy może w ogóle z innej beczki? Jestem totalnym ignorantem w kwestii aranżacji wnętrz i najchętniej wszystko bym kupiła z jednego kompletu i miała z głowy,ale jakoś mi to jednak zgrzyta. Może dlatego, że wszystko byłoby ciemne, może z jasnymi meblami nie miałabym takich odczuć. A do wymiany jeszcze czeka stolik RTV i stolik przy kanapie... Masakra tongue_out Dodam, że ściany w salonie są koloru kawy z mlekiem powiedzmy smile Jeśli mam wybrać coś zupełnei innego, to poradźcie jaki kolor do takich ścian.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Meble do salonu 17.02.19, 13:26
      Straszne rzeczy opisujesz. Kolory i rodzaje mebli, brakuje jeszcze drzwi z lezkami...
      • mebloscianka_dziadka_franka [...] 17.02.19, 13:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • samawsnach Re: Meble do salonu 17.02.19, 13:42
          Czemu ci zgrzytają meble z tego samego kompletu? Przecież nawet jeśli wszystkie będą ciemne, to łatwo ożywić wnętrze kolorem ścian, sofą i dodatkami. Być może twoja wątpliwość bierze się stad, że już teraz jesteś zmęczona tymi ciemnymi meblami, które masz, ale sposobem na to nie jest połączenie ich z jaśniejszymi, będzie zgrzytać ci jeszcze bardziej, tak mi się wydaje.
        • 1matka-polka Re: Meble do salonu 17.02.19, 13:48
          No ale wlasnie meble i kolory masz do niczego i nie da sie tego uratowac bez generalnego malowania, i wyrzucania mebli.
          • kosmos_pierzasty Re: Meble do salonu 17.02.19, 15:33
            Nie da się, nie da się tongue_out
            Dziewczyna pyta o komodę, a Ty jej remont proponujesz.
            Może nie chce bajzlu albo nie ma kasy.
            • kropka_kom Re: Meble do salonu 07.04.20, 13:35
              ale ze musi mieć tą oklepaną biel?
      • lauren6 Re: Meble do salonu 17.02.19, 20:02
        > brakuje jeszcze drzwi z lezkami...

Żyjemy w wolnym kraju. Ludzie mają pełne prawo do plebejskiego gustu.
        • wbka2 Re: Meble do salonu 07.04.20, 11:56
          Co to jest; 'drzwi z lezkami'?
    • danaide Re: Meble do salonu 17.02.19, 13:57
      I kto pyta?!
      big_grin
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 17.02.19, 14:13
        big_grin
      • solejrolia Re: Meble do salonu 17.02.19, 15:43
        trafne pytanie big_grin
        • ginger.ale Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:09
          Myślę, że ten temat to ewidentna podpucha!
      • gryfna-frelka Re: Meble do salonu 20.02.19, 09:02
        Dokladnie to samo zauwazylam i weszlam tu po to, zeby powiedziec jak celne jest polaczenie tytulu postu z nickiem autorki.

Co do samego mebla : pomysl jakie funkcje mialby spelniac, co okresli jego rozmiary. Pomysl tez o tym gdzie ten mebel by stal i co by w tym miejscu pasowalo : moze mebel w zupelnie innym stylu i kolorze niz reszta, taki akcent? Myslac o gamie kolorystycznej, wez pod uage jakie masz mozliwosci co do zastapienia istniejacych mebli ktore chcesz zastapic, moze te nowe beda stanowily kolorystycznie spojna calosc. Odpus sobie temat na powiedzmy pare dni i po tym czasie sprawdz czy masz jakies nowe spojrzenie na sprawe. Powodzenia Mebloscianko smile
    • danaide Re: Meble do salonu 17.02.19, 13:59
      Dokupić mebel z jednej bajki, a pokój ożywić kolorowymi zasłonami, poduszkami na kanapę, plakatami czy obrazami na ścianę.
      Rada od osoby, która też niewiele wie o dekoracji.
      • danaide Re: Meble do salonu 17.02.19, 14:01
        Zajrzyj do bodajże zeszłorocznego katalogu IKEI, tam było mieszkanko zrobione przez francuską dekoratorkę. Ciemne meble, kolory przewodnie to bodajże coś na pograniczu turkusu i seledynu oraz złoto - plus jeszcze inne detale. Bajeczne!
    • mid.week Re: Meble do salonu 17.02.19, 14:11
      daj linki do mebli które masz, lub podobnych.
      A ściany i tak przemaluj (bo od nadmiaru brązów można omdleć) i to na biało ( to jedyny bezpieczny kolor dla kogoś kto jest "totalnym ignorantem w kwestii aranżacji wnętrz")
    • 1matka-polka Re: Meble do salonu 17.02.19, 14:16
      Skoro potrzebujesz duzo miejsca na szpargaly, to zamien te wszystkie witrynki, szafki i regaly na jednolita zabudowe na jednej scianie. Na drugiej scianie postaw szafke rtv, na trzeciej kanape ze stolikiem. Niech wszystkie meble beda w tym samym kolorze a sciany pomaluj na bialo.
      • solejrolia Re: Meble do salonu 17.02.19, 15:50
        No, to samo pomyslałam, nie kupować kolejnej komody tylko pozbyć się tego co jest, a w to miejsce kupić coś bardziej dostosowanego pod potzreby. I bardziej na czasie. Choćby miała to być zabudowa całej ściany.
      • ginger.ale Re: Meble do salonu 17.02.19, 21:01
        1matka-polka napisała:

> Skoro potrzebujesz duzo miejsca na szpargaly, to zamien te wszystkie witrynki,
        > szafki i regaly na jednolita zabudowe na jednej scianie.

Jednym zdaniem, meblościanka ma kupić meblościankę.
        • mid.week Re: Meble do salonu 18.02.19, 10:39
          Nick zobowiązuje! smile
        • 1matka-polka Re: Meble do salonu 18.02.19, 11:45
          Nowoczesną mebloscianke, najlepiej jak najbardziej jednolita, bez otwartych półek i wtapiajaca sie w tlo, np. w kolorze sciany.
          • 21mada Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:05
            > Nowoczesną meblościankę
            No pewnie, wszak nowoczesna meblościanka to prawie jak nie meblościanka. 😂
            Czuje ze niedługo wrócą meblościanki w stylu PRL jako nowoczesne meblościanki z nutą retro.
            • 1matka-polka Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:15
              Chodzi o miejsce do przechowywania, bo jest deficyt miejsca. Ale ta "mebloscianka" ma byc niewidoczna. Czyli jednolita, najlepiej w kolorze sciany. Taka mebloscianke mozna np. zrobic z mebli Besta z Ikei.
              • 1matka-polka Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:18
                A jak juz bedziemy miec te niewidoczną "mebloscianke" do przechowywania, to mozemy poszalec ze stylowym stolikiem, krzeslami, fotelem, obrazami...
                • 1matka-polka Re: Meble do salonu 19.02.19, 10:17
                  Niennte, wklejam twoją szafę, mogę?
                  Tutaj widzimy białą szafę, która ma służyć do przechowywania a nie pełnić funkcje ozdobne. Ta szafa na ubrania ma pewnie 60 cm głębokości, ale zamiast takiej szafy można zrobić jednolita zabudowę o głębokości 40 cm. Wtedy trochę więcej miejsca zostanie w pokoju.
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/qg/hf/m0uw/iq2mq9pPyzsSnMKGdB.jpg
                  • 1matka-polka Re: Meble do salonu 19.02.19, 10:20
                    Klimat tego pokoju dziennego tworzy stolik z krzesłami, komoda najprawdopodobniej z PRL-u i obrazy. Szafa jest tłem.
                    • niennte Re: Meble do salonu 19.02.19, 19:39
                      Ano, tak to miało być.
                      Szafa ma 40 cm głębokości.
                • 1matka-polka Re: Meble do salonu 19.02.19, 10:38
                  Tutaj też jest szafa w salonie, plus meble rustykalne, nie podoba mi się to do końca ale pokazuje o co chodzi z tą jednolita zabudową do przechowywania, że taka szafa jest tłem a reszta mebli może być dowolna:
                  https://bi.gazeta.pl/im/8e/20/e8/z15212686IH,Jadalnia--Meble-pochodza-z-roznych-epok--co-jest-b.jpg
                  ladnydom.pl/budowa/56,167217,17097933,pomyslowe-mieszkanie-w-bloku-z-wielkiej-plyty-zrobione-na-szaro.html
                  • konsta-is-me Re: Meble do salonu 28.02.22, 15:41
                    Szafa do sufitu bardziej przypomniałaby ścianę...
                    A na to obrazy jeszcze 😉
                    Trochę sobie żartuje, bo skojarzyło mi się z przemeblowanie u Karwowskich z "40-latka".
                    • konsta-is-me Re: Meble do salonu 28.02.22, 15:43
                      Ass no tak, dopiero teraz ujrzałam daty postów...
            • mid.week Re: Meble do salonu 18.02.19, 21:17
              styl PRL wrócił juz dawno...
    • mika_p Re: Meble do salonu 17.02.19, 14:53
      Jeżeli zaczynasz miec dość ciemnych mebli, to nie ma sensu iść w kolejny ciemny, bo następny tez kupisz ciemny, bo wszystkie ciemne, a jak przyjdzie do wymiany najwiekszego, regału, to znowu bedziesz miec wszystko ciemne. Czemu masz wszystkie swoje obecne i przyszłe decyzje podporządkowywac decyzji podjętej x lat temu? To tylko meble.

A ściany maluje się zazwyczaj częściej niż meble zmienia.
    • kosmos_pierzasty Re: Meble do salonu 17.02.19, 15:31
      Jak Cię urządzanie wnętrz nie kręci, to kupo do kompletu. Ewentualnie tej jaśniejszy, ale wtedy jeszcze coś w takim, żeby nie był jeden jak taka sierotka wink

Ogólnie w takim zestawieniu widziałabym niebieski np. ale znów - to nie może być jedno coś, inne niż pozostałe, musiałabyś wszystko przearanżować, dodać trochę kolorów.

A nie ma opcji, żebyś te meble podlinkowała? Bo sam kolor to tak średnio mało mówi o wnętrzu.
      • kk345 Re: Meble do salonu 19.02.19, 21:59
        >kupo do kompletu
        A musisz ją obrażać? big_grin
    • solejrolia Re: Meble do salonu 17.02.19, 15:48
      Kupiłabym taką komodę, która mi się teraz podoba, i nie patrzyłabym już na meble, które kupowałam kiedys i dziś zaczynają mnie męczyć.
      Zwłaszcza, ze jeszcze dokupić zamierzasz 2 stoliki.

Może rozejrzyj się za białymi/jasnymi meblami- wtedy komoda jasna, potem 2 stoliki. I łatwiej pozbędziesz się tych ciemnych z brw.

A tak własciwie, to skoro nie mieścisz się, to może zamiast kolejnego mebla, od razu pozbądź się tych witrynek, i kup coś co ci się podoba a jest bardziej pakowne ...
    • jola-kotka Re: Meble do salonu 17.02.19, 16:41
      Ale ten salin to w jakim stylu jest?
      • solejrolia Re: Meble do salonu 17.02.19, 17:07
        Zwizualizuj sobie: meble wenge plus beżyk na ścianach.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 17.02.19, 19:32
          Salon jest s tylu nijakim, możesz sobie zwizualizować, jak tutaj miła koleżanka wyżej sugeruje.
          • jola-kotka Re: Meble do salonu 17.02.19, 20:42
            a sofy dodatki w jakich sa kolorach . Juz sobie sprawdzilam co to meble BRW
        • majenkir Re: 18.02.19, 19:18
          solejrolia napisała:
          > Zwizualizuj sobie: meble wenge plus beżyk na ścianach.

Czyli 90s wink
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: 18.02.19, 20:04
            Nie pamiętam kolorowych ścian w latach 90-tych.
    • aqua48 Re: Meble do salonu 17.02.19, 18:21
      Tak, komodę kup z tej samej kolekcji skoro się nie możesz zdecydować i nie wiesz co by pasowało innego, to najbezpieczniejsza opcja. Ze stolikiem możesz poszaleć.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 17.02.19, 19:30
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Chyba tak właśnie zrobię, dokupię po prostu komodę do kompletu. smile
        • nuta15 Re: Meble do salonu 17.02.19, 20:28
          Są komody pod telewizor, wyższe, szersze, z dużą ilością miejsca do przechowywania. Może zamiast dwóch mebli- komody i stolika pod tv kup od razu jeden, spełniający dwie funkcje.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 17.02.19, 20:55
            Hmm, to też jest jakaś myśl. Kurde... tongue_out Rozglądnę się jeszcze.
            • 21mada Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:06
              Rozejrzę.
              A w ogóle co to za pomysł - komoda w salonie? To mebel do sypialni. Po co szpargały trzymać akurat w salonie?
              • majenkir Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:20
                Komoda nie, ale bufet (czy jak to sie po polsku mowi) to juz jak najbardziej gdzies niedaleko stolu.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:00
                No, komoda to pomysł męża, żeyb mógł w niej trzymać swoje gry, bo tak by było mu wygodnie, jakby stały grzbietami do góry i widać było tytuły. big_grin Mi to wsio rawno. Może być komoda smile
    • molik28 Re: Meble do salonu 17.02.19, 20:26
      W tym samym kolorze. Jak zgrzyta to może zmieni to pled, poduchy, dodatki. Chyba że masz dość tych mebli to przemyśl to na spokojnie, bo to najlepszy moment jak chcesz zmienić. Jak teraz coś dokupisz to szkoda będzie za chwilę wymieniać jeszcze raz i pozbywać się nowokupionych.
    • princy-mincy Re: Meble do salonu 18.02.19, 11:53
      Kup to co potrzebujesz z tej samej kolekcji co reszta mebli, naprawdę nie ma sensu, by kupować w innym kolorze lub z innej beczki.
      Jeśli mozesz, przemaluj też ściany.
      Jeśli nie, to pozmieniaj poduszki/ zaslony i inne dodatki, by te brązy ożywić.
      • kosmos_pierzasty Re: Meble do salonu 18.02.19, 16:40
        Widziałabym tam np. turkus, o ile dobrze sobie wyobrażam ten pokój.
        • princy-mincy Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:42
          Ja też smile
    • majenkir Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:22
      mebloscianka_dziadka_franka napisała:
      > Musze dokupić szafkę, albo komodę do salonu, bo już mi się szpargały nie mieszczą. Mam witrynkę, szafkę i regał z BRW

Duzy ten pokoj? bo brzmi jak strasznie duzo w nim mebli... wrzuc zdjecie, bedzie latwiej cos wymyslic.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 18.02.19, 19:57
        Dość duży jak na mieszkanie w bloku - 5,5 m na 3,5... mniej więcej. Nie wiem czy aż tak dużo. Jest regał na książki, który ma chyba niecały metr szerokości, ta witrynka jest to taka kolumna wąska - głównie na kieliszki i książki które nie mieszczą sie już na regale smile i szafka, w której mąż trzyma swoje gry, a ja zastawę stołową - no i właśnie chciałabym to rozdzielić, bo gry już się powoli nie mieszczą smile Najwięcej zagracają dwa wielkie, ciężkie fotele z których w zasadzie nikt nie korzysta i się ich na pewno pozbędę...
        • 35wcieniu Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:06
          Wal z tym na "wnetrza mieszkan". Z fotkami.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:12
            Ale, ale, ale ja chciałam tylko dokupić coś do przechowywania rzeczy, a nie robić generalny remont salonu... big_grin
            • 35wcieniu Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:24
              No wlasnie i tam doradza jaki mebel kupic. Tak z opisu to ja bym tez byla za takim z kompletu chociaz sama kompletow nie lubie ale jeden mebel z tej samej serii ale w innym kolorze bedzie wygladal dziwnie. Prawdopodobnie. Bo ciezko ocenic nie widzac.
              • mid.week Re: Meble do salonu 18.02.19, 21:19
                cos czuję, ze na wnetrzach jednak zaleca generalny.... 😉
                • 35wcieniu Re: Meble do salonu 18.02.19, 21:21
                  Myślę że może już ogarnęli że zrobiło się tam towarzystwo wzajemnej adoracji właśnie przez to że każdmu chcą urządzać na swoją modłę i po calości. I że są już na etapie w ktorym potrafią się wznieść ponad własne wizje remontu generalnego i po prostu doradzić mebel big_grin
                • niennte Re: Meble do salonu 19.02.19, 19:42
                  Ja też smile
            • szarsz Re: Meble do salonu 18.02.19, 20:37
              Nie idź na wnętrza mieszkań, będziesz żałować. Życie już nigdy nie będzie takie samo, a co przeczytasz, tego się już nie odprzeczyta.
              • majenkir Re: Meble do salonu 19.02.19, 19:31
                Ja właśnie dzięki WM mam całkiem poprawnie urzadzony dom. 😀
                • szarsz Re: Meble do salonu 19.02.19, 22:07
                  Ale miałaś meble wenge na tle beżowej ściany?
                  • 1matka-polka Re: Meble do salonu 20.02.19, 08:11
                    Ja sto lat temu mialam zielona kuchnie i meble bodzio w roznych kolorach. Nie podobalo mi sie to ale nie wiedzialam dlaczego. Probowalam kopiowac wnetrza z magazynow ale myslalam, ze jak nie mam drogich mebli i dodatkow to nic z tego nie wyjdzie. A potem zaczelam czytac wnetrza mieszkan i mi sie rozjasnilo o co w tym chodzi i jak to sie robi. Nie przecze, ze pewien talent wlasny posiadam, tylko nie potrafilam go zmaterializowac akurat w tej dziedzinie. Zwlaszcza, ze kiedy zaczynalam, królowala wisnia, sraczka i metalowe rurki...
            • jola-kotka Re: Meble do salonu 18.02.19, 21:53
              Napisz jaki jest kolor dodatkuf sofy to jest kluczowe. Bo wtedy mozna kierowac sie przy kupnie barwami tych dodatkow.
              • jola-kotka Re: Meble do salonu 18.02.19, 21:53
                Matko dodatkow smile
    • ga-ti Re: Meble do salonu 19.02.19, 20:03
      Kup meblościankę smile No musiałam.
      Ja mam jaśniejsze meble i stolik kawowy (jak ładnie to brzmi, a po prawdzie to stolik na malunki najmłodszej), a ciemny stół i krzesła oraz kanapę. Według mnie pasuje.
      Jeśli nie masz jakiś swoich wizji to dokup od kompletu i już. Fajny pomysł to większa szafka pod tv mieszcząca te gry, jak ktoś wyżej polecił. Bo może się okazać, że jak kupisz coś od czapy to to się nijak nie zegra.
      Pewnie, że najlepiej to wyrzucić wszystko, wstawić białą lakierowaną szafę, szarą kanapę i krzesła od sasa do lasa, jeszcze jakieś cegiełki na ścianę, wszak musi być 3d tongue_out
      Teraz wiosna idzie, więc możesz sobie coś weselszego kolorystycznie zapodać, poduszki, podkładki, serwetki, zasłonki, żonkile wink albo dywanik nawet.
      • 1matka-polka Re: Meble do salonu 19.02.19, 20:17
        Cegiełki tylko oryginalne, uwolnione spod tynku w jakimś lofcie...
    • mika_p Re: Meble do salonu 20.02.19, 13:20
      Wyjśnijcie mi coś: ten pled/narzutę i poduchy do ozywienia wnętrza Meblościanka ma połozyć na nowej komodzie i stoliku pod telewizor?
      Nie wiem, jak wy korzystacie z salonu, ale ja siadam na kanapie, narzutę widzę najwyżej kątem oka, poducha pod plecy, więc już w ogóle poza zasięgiem wzroku - a w polu widzenia mam pozostałe meble. Czyli tu: witrynkę, komodę, szafkę, stolik pod telewizor i regał. Jak narzutą i poduszkami ozywić ciemne meble, gdy dodatków nie widać?
      • 35wcieniu Re: Meble do salonu 20.02.19, 13:29
        Ale co możemy poradzić jak nie widzisz? Ja tam mam więcej niż 1 poduszkę i widzę, nawet jak jedną wsadzę pod plecy (czego akurat nie robię nigdy). Dlaczego narzutę widzisz kątem oka - też nie wiem. Poza tym zakładam że jak ktoś urzadza pomieszczenie to nie zakłada że elementy na które nie będzie patrzył siedząc na kanapie mają być od czapy. big_grin
        • 1matka-polka Re: Meble do salonu 20.02.19, 13:36
          "że jak ktoś urzadza pomieszczenie to nie zakłada że elementy na które nie będzie patrzył siedząc na kanapie mają być od czapy."
          big_grin
        • mika_p Re: Meble do salonu 20.02.19, 13:55
          > Dlaczego narzutę widzisz kątem oka - też nie wiem.

Bo nie mam narożnika.
    • markowiczolga Re: Meble do salonu 12.03.20, 09:28
      Kielecka Fabryka Mebli - na pewno znajdziesz tam odpowiednie mebli. Ja swój malusieńki salonik urządziłam bez żadnego problemu
    • kropka_kom Re: Meble do salonu 07.04.20, 13:38
      Ja mam też ciemne meble z Ikei (witryna komody, ale stoły mam w kolorze drewna i to też fajnie razem wygląda...nie jest za ciemno...do tego planuję zakup jasnej sofy i fotela a sciany pomalować na jakiś odcień bieli...wtedy ma się przełamanie tego ciemnego...
    • karinaadamska74 Re: Meble do salonu 14.03.22, 09:05
      Super meble ma rad-pol, jak przekopiesz sie przez te "dziadkowe" to znajdziesz perełki, a jakość boska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka