Dodaj do ulubionych

Czy zakładanie Mireny boli?

10.05.19, 17:45
Pytanie może głupie, ale internety nic nie mówią na ten temat.
I nie wiem, czy znaczenie ma to, że ktoś nie rodził naturalnie tylko przez cc.
A jeżeli boli, to jak bardzo?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 17:49
      Nie boli.
      Pobieranie materiału do cytologia bywa nieprzyjemniejsze.
    • beneficia Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 17:51
      Troszeczkę, ale tylko sekundę
    • sfornarina Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 17:56
      Zakładanie nie boli, ale natychmiast po możesz dostać skurczy takich jak przy porodzie.
      Pisze o tym w ulotce. Ja się nie spodziewałam bólu wcale, a bez ibuprofenu nie byłam w stanie wyjść z gabinetu. Myślałam, że się do domu nie dowlokę. Do gabinetu przyleciałam niemal na skrzydłach, wyszłam stamtąd zniszczona big_grin

Po 24 godzinach na środkach przeciwbólowych się poprawiło. Krwawiłam przez miesiąc, minęły trzy miesiące i nadal jest xujowo. Pryszcze - tragedia!
      Daje sobie jeszcze miesiąc, bo pomoć 3 miesiące organizm się przystosowuje. Jak się nie poprawi, wracam do pigułek uncertain

Mam nie Mirenę, a Kyleenę, tam jest ponoć jeszcze mniejsza dawka hormonów. Jestem po dwóch cc.

Ale większość kobiet, z tego, co wiem, znosi spiralę bez problemu. Ja mam chyba pecha uncertain
      • stwory_z_mchu Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:00
        Kurde, żałuję że to przeczytałam, zakładają mi kyleene we wtorek sad
        • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:48
          Jesteśmy w średniowieczu? A Wasi faceci to co? Większość z Was ma już docelową liczbę dzieci, czemu nie wyślecie Waszych Paniczyków na wazektomię?
          • hanusinamama Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:50
            Katia pilnuj swoich kochanków, czy juz do żon powracali??/
          • 21mada Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:03
            Katju, wazektomia działa tylko na jednego faceta. If you know what I mean.
            • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:10
              21mada napisała:

> Katju, wazektomia działa tylko na jednego faceta. If you know what I mean.

👍😊
            • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:29
              To niech kobiety w końcu robią to co mężczyźni. Zmieniają Mietka (który zdecydował się dla nich na antykoncepcję męską tj. wazektomię) na Ryśka to wysyłają Ryśka na wazektomię. Tak robią mężczyźni. Mają Kaśkę to niech Kaśka pcha w siebie hormony lub metalowy drut u lekarza, mają Baśkę - Baśka się martwi.
          • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:26
            A kiedy zatrybisz, ze to tylko ochrona z tym jednym, konkretnym facetem?
            • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:30
              To zakładasz rozwód czy kochanka?
              • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:33
                Nic nie zakładam. Lubię polegać na sobie.
                • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:55
                  Zakładasz. Sz..jąc pod siebie z bólu wkładkę uncertain
                  • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 22:59
                    Jeżeli będę miec znieczulenie ? big_grin
      • magia Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:13
        Też mam Kylene od pół roku.
        Zakładanie kod bolało. Skorcze się zaczęły w drodze do domu. Myślałam że nie dojadr do domu.
        Przeciwbólowe lykalam kilka dni. Minęły szybko. Za to płaciłam konkretnie że 3 miesiące. Przez ten czas nie wiedziałam kiedy mam okres a kiedy plamie. Za to teraz okres jest bardzo skąpy i bez bólu, a zawsze miałam bardzo obfity i na nospie jechałam. Polecam.
      • jematkajakichmalo Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:52
        Nie tylko Ty. Morena to był największy koszmar mojego życia, chociaż wiązałam z nią duże nadzieje... Zakładanie było ok, potem też żadnego bólu czy coś, ale przez prawie rok miałam wszystkie możliwe wymienione w ulotce skutki uboczne. Utylam 10 kg, miałam codziennie tępe bile głowy, w połowie wylysialam, bóle miednicy nie dawały mi spać, a rodzina to chciała mnie z domu wyrzucić z moje "humorki". Po roku skapitulowałam i poszłam wyciągnąć.
        Okres się faktycznie zmniejszył, po kilku mcach praktycznie zaniknął, ale niestety negatywy bardzo przeważały.
        Innych hormonów (w sensie w innej postaci) też nie toleruje, dlatego w poniedziałek idę na pierwszy zabieg związany z ablacją endometrium.
        • jematkajakichmalo Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:53
          Mirena oczywiście.
          • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:48
            A czemu mężuś nie mógł dla Ciebie podwiązać sobie jaj?
            • hanusinamama Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:52
              Katia ja wiem ze ty przyzwyczajona do cudzych mężów ale trzeba sie jakos hamować w zaiteresowaniu "jajami" obcych facetów...
              • jematkajakichmalo Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:08
                Ależ nie ma problemu, zaraz odpowiem, bo widzę, że poziom wiedzy w tym temacie i katja Katja jest co najmniej żenujący.
                Otóż mąż przeciął przewodziki lata świetlne temu, ale zapewniam Cię, że nijak nie wpłynęło to na moje mega obfite miesiączki (a z tego względu robię ablację). Ten zabieg nie jest metodą antykoncepcyjną, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest prawie zerowe, ale jest.
                Satysfakcjonująca odpowiedz?
              • rosapulchra-0 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:28
                Hanusina, katja to chłop, który udaje kobietę. Nie wierz w ani jedno jego słowo.
            • bei Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:23
              Katja, napiszę do Ciebie maila- zajrzyj na pocztę
              • beneficia Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:27
                bei napisała:

> Katja, napiszę do Ciebie maila- zajrzyj na pocztę

Czujesz misję?
              • bei Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:28
                Napisalam
                • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:31
                  Ok, sprawdzam.
      • 18lipcowa3 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 22:57
        ojp i w imie czego ta męka?
      • rozwadowka Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 13:38
        Przed założeniem moreny miałam MRI lub TC w celu sprawdzenia budowy narządów. Może u ciebie jest jakiś problem z tylozgieciem?
    • memphis90 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 17:58
      Niespecjalnie. Boli zlapanie szyjki macicy kulociągiem, takie uszczypniecie przez sekundę. Ja miałam zakladany zamiennik mireny i ten miał beznadziejny prowadnik, zaginal się podczas przepychania przez szynkę, skończyło się poszerzaniem kanału uncertain Nieprzyjemne, ale to nie był typowy bol, tylko napięcie i ucisk w krzyżu.
    • wlazkotnaplot Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:04
      Mnie bolało. Pierwszy miesiąc masakra..... Teraz 4 miesiące po założeniu jest ok.
    • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:08
      To ja wam powiem, czemu zapytałam.
      Lekarz mnie przeraził wink
      Umówiłam się na założenie i zaproponował mi dwie opcje, przychodzę, zakłada, wychodzę albo "kładę" się do szpitala na jednodniową hospitalizację i zakłada mi w znieczuleniu. Jak usłyszałam opcję numer 2, na którą w ogóle nie mam ochoty i mi logistycznie kompletnie nie pasuje, to dostałam wielkich oczu. I mi się przypomniało badanie szyjki przy zupełnym braku rozwarcia przy pierwszym porodzie. I teraz siedzę i się boję, tak jak przed rwaniem ósemki smile
      • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:12
        ??? Moze zmien lekarza. Zalozenie spirali trwa nie wiecej niz 5minut, calosc, lacznie z miejscowym znieczuleniem to 20-30 minut.
        Szpita...🤣
        • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:18
          Nie ma sensu, przecież tutaj wszyscy są beznadziejni, a do Londynu mi nie po drodze.
          • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:37
            cruella_demon napisała:

> Nie ma sensu, przecież tutaj wszyscy są beznadziejni, a do Londynu mi nie po dr
            > odze.

Do Londynu mi tez nie po drodze, na szczescie nie musze tak daleko, zrobiono by mi to w lokalnej przychodni.
          • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 09:47
            Tutaj Najma ma rację.
            Też miałam miejscowe znieczulenie, chodziło o ząb, ale w sumie znieczulenie to znieczulenie. Miałam cały dzień z tego powodu siedzieć w szpitalu? Dobre sobie.
            Dziwny ten Twój lekarz i to bardzo delikatne zdanie mówiąc szczerze.
      • evolventa Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:33
        To konował jakiś. Ja też zakładałam kolejny raz spiralę i zachciało mi się zmienić lekarza, wymieniłam starego na "młodszy model". Jak się umawialiśmy na wymianę spirali, to też mnie przeraził tym, że może trzeba mnie będzie położyć do szpitala, bo mam przycięte nitki i może mu się nie udać mi jej wyjąć. Więc z podkulonym ogonem wróciłam do starego lekarza, który, jak mu powiedziałam, co mi powiedział jego młodszy kolega, tylko pokiwał głową, kazał się położyć na fotel i bez problemu wyjął starą spiralę i założył nową. Cała operacja trwała może z 10 minut. Aha, ja mam Mirenę, a z tego co mówił lekarz, ta Kylenee jest jeszcze drobniejsza (jej ramiona są mniejsze), więc to powinno być jeszcze łatwiejsze. To już moja 3 Mirena i za żadnym razem nie bolało mnie za bardzo, co najwyżej miałam takie uczucie rozpierania jak przy miesiączce. No owszem brałam przeciwbólowe, ale to nie był ból jakiś szczególny. Więc po prostu zmień lekarza. Dla lekarza z doświadczeniem, to nie jest jakaś szczególnie trudna procedura i raczej nie powinna być bolesna.
        • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:10
          O ja pierdziu, cała ematka. Jak nie napiszesz historii życia ze wszystkimi szczegółami, to zacznie żyć swoim życiembig_grin
          Lekarz to jeden z lepszych fachowców w mieście. Założenie ze znieczuleniem dożylnym zaproponował mi niejako po znajomości, zresztą podałby mi je znajomy anestezjolog big_grin Logiczne, ze po tym cię nie wypuszczą póki nie wytrzeźwiejesz. Zresztą identyczne procedury są na rozbijanie kamieni, czy kolonoskopię jeżeli wybierzesz opcję ze znieczuleniem smile Na pytanie czy to aż tak boli, powiedział, ze w teorii nie boli ale kobiety różnie reagują i jak się boję mogę z takiej opcji skorzystać. I jak widać po wpisach na ematce miał całkowitą rację, bo część osób pisze, ze wcale a część, że niebyła w stanie się dowlec do domu.
          Czy coś jeszcze jest niejasne? big_grin
          • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:15
            Zakladanie jest nikomfortowe, znieczulenie wystarczy miejscowe. Bol pojawia sie po zalozeniu.
            • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:59
              Ciekawe czy Wasze Misie zdecydowaliby się choć na cień dyskomfortu w okolicy jaj byście Wy nie musiały myśleć o antykoncepcji. Mocno wątpię.
              • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:05
                katja.katja napisała:

> Ciekawe czy Wasze Misie zdecydowaliby się choć na cień dyskomfortu w okolicy ja
                > j byście Wy nie musiały myśleć o antykoncepcji. Mocno wątpię.

Moj maz mial wazektomie. A ty gazeciarz...? Czekaj ty nie uprawiasz seksu wiec ci nie potrzebna. 🤣
            • memphis90 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 08:17
              Jakie miejscowe znieczulenie?
              • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 09:31
                memphis90 napisała:

> Jakie miejscowe znieczulenie?
                >

??? Pytasz serio? Nie slyszalas nigdy o miejscowym znieczuoeniu? Zastrzyki, zele, kremy itp. Wyobraz sobie ze to sie stosuje m in do znieczulenia np szyjki macicy w niektorych zabiegach.
                • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 09:43
                  Ona podobno jest lekarzem...
          • aankaa Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:12
            cruella_demon napisała:

> Lekarz to jeden z lepszych fachowców w mieście... Na pytanie czy to aż tak boli, powiedział, ze w teorii nie boli ale kobiety różnie reagują

super odpowiedź ginekologa (mężczyzny) big_grin
            • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:14
              No a co miał powiedzieć, przecież sobie nie zakładał big_grin
              • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:27
                I to Ty poleciłaś mi bardzo dobry film, który przed chwilą obejrzałaś.
                Tymczasem w tym wątku jesteś podobną zakładniczką mężczyzn jak te nieszczęsne kobiety, tylko one faktycznie tam gdzie mieszkają nie mają wyboru, a Ty masz.
                Pewnie "nie widzisz korelacji".
                • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:36
                  No dobrze. Jaki mam wybór, zakładając, ze chcę mieć swobodę seksualną i nie lubię gum. A przypominam, że sterylizacja jest nielegalna i obecnie mocno karalna i nawet po znajomości lekarz ci nie wykona o ile nie jest twoim bratem lub ojcem.
                  • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:54
                    Robisz to co mężczyźni robią nam - każesz im się zabezpieczać, wazektomia to drobny zabieg i biorąc pod uwagę koszt rozłożony na całe dziesięciolecia skuteczności o wiele niższy niż jakakolwiek forma antykoncepcji. W przypadku mężczyzn legalna, koszt około 2000 zł.
                    Dużo polskich klinik (na terenie Polski) mają w ofercie, wraz z cennikiem oficjalnym.
                    • fawiarina Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 23:08
                      Ale to są dwie różne sprawy. Może oni chcą mieć jeszcze dzieci w przyszłości? A wazektomia jest nie za bardzo odwracalna. Ponadto wazektomia zabezpiecza tylko faceta, a nie kobietę. Jak ktoś zmienia partnerów, albo ma ich kilku, to przecież nie będzie wymagał, żeby się wszyscy podcinali. I najważniejsze - to jest komfort, bo miesiączki zanikają albo stają się plamieniami. A to jest dla mnie osobiście duży luksus.
                      • ciszej.tam Re: Czy zakładanie Mireny boli? 22.05.19, 17:14
                        nieważne czy katja to pan gazeciarz czy nie. Ma rację.
                        Kobiety mają kompletnie inne podejście jak widać.

"Jak ktoś zmienia partnerów, albo ma ich kilku, to przecież nie będzie wymagał, żeby się wszyscy podcinali." no jakoś faceci wymagają od swoich żon i kochanek żeby się zabezpieczały lub nawet nie pytają zakładając że to po prostu babska sprawa jak to załatwią. Zero rozważań, że nie wypada od kilku kobiet wymagać jechania na hormonach.

Mam nadzieję, że pokolenie naszych synów będzie inne
            • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:34
              Racja. W życiu z wyboru nie poszłabym do mężczyzny ginekologa. Jak widać buce, nawet prywatnie bo z tego co kojarzę Kota chodzi prywatnie.
              Zero szacunku do kobiet i ich bólu. Może by się do rzeźni nadawał?
              • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:41
                No to źle fiszki opisałoś big_grin
                Nie chodzę ani prywatnie, ani na fundusz big_grin
                Mało tego, cesarkę miałam tak fachowo wykonaną, ze do domu wypuszczono nas nie po 3 a po 2 dobach wink
                • aankaa Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 00:04
                  cruella_demon napisała:

> Mało tego, cesarkę miałam tak fachowo wykonaną, ze do domu wypuszczono nas nie
                  > po 3 a po 2 dobach wink

lata temu cesarzowe wink wypisywano w 10 dobie po porodzie = matka i dziecko doszli do siebie, ale to PRL tongue_out
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:18
        Bez sensu. Lekarz moze szyjke znieczulic zastrzykiem.
        • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:46
          Boże, słabo mi, chyba jeszcze gorzej.
          Dla facetów nie warto, nie tratujecie własnych ciał jak szamba.
          • dziennik-niecodziennik Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:43
            Zastrzyku sie boisz??? big_grin
      • lauren6 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:42
        > teraz siedzę i się boję, tak jak przed rwaniem ósemki

Czytałam ten wątek o ósemkach. Dowiedziałam się z niego, że ematkę wyrywanie ósamek absolutnie nie boli. A przecież to wszystko indywidualna sprawa i np ja po rwaniu ósemki przez kilka dni chodziłam po ścianach z bólu, a ketonal brałam przez 2 tygodnie.

Ja bym zgodziła się na opcję z jednodniową hospitalizacją.
        • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:23
          > Czytałam ten wątek o ósemkach. Dowiedziałam się z niego, że ematkę wyrywanie ós
          > amek absolutnie nie boli. A

Ale żeby było śmiesznie, to prawda big_grin
          Miałam rwaną ósemkę w pierwszej ciąży! To było pierwsze i jedyne moje rwanie zęba, bo mam zdrowe, pękła mi na orzechu, czy tam jakimś ciastku. Ze względu na ciążę nie chciałam prześwietlenia (tak, tak, wiem, że niby bezpieczne, ale ryzykować zdrowiem wyczekanego dziecka nie miałam zamiaru) zresztą lekarz którego mi polecono po obejrzeniu stwierdził, że nie potrzebuje bo ten ząb to łatwizna. Przy wchodzeniu na fotel pomagali mi z asystentką, bo było mi tak słabo ze strachu, że kolana mi się dosłownie uginały. Podał mi znieczulenie i powiedział, że trzeba chwilę odczekać, po czym pogmerał, myślałam, ze sprawdza jak to wygląda, pytam to kiedy rwiemy, a pomoc pokazuje mi wyrwanego zęba na tacce big_grin
          Nawet tego uczucia szarpnięcia nie czułam. Nic mnie po puszczeniu znieczulenia nie bolało. Uważałam tylko żeby nie wydłubać szczoteczką skrzepu.
          • owmordke Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 09:48
            To pewnie zalezy od tego jak ulozony jest zab i jaki ksztalt maja korzenie. Wczoraj wlasnie mialam przeswietlenie i rozmowe z dentysta i konkluzja byla taka ze moje osemki mnie bardzo nie lubia. Zeby rosna w pozycji horyzontalnej, korzenie mam totalnie zakrecone, a do tego jeden korzen wydaje sie siedziec w zatoce (wiec jakbym wyrwala ten zab to mi sie stworzy korytarz jama ustna - zatoka).
          • lauren6 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 14:00
            U mnie rwanie pierwszej górnej ósemki tak właśnie wyglądało.
            W przypadku drugiej okazało się, że miała korzeń w zatoce nosowej. Zrobiła się przetoka, chirurg musiał zaszyc mi tę zatokę. Ból po zabiegu okropny, bo boli nie tylko dziura po zębie, ale też i ta zatoka. Przez pierwszy dzień po zabiegu musiałam chodzić z tamponem w dziurce od nosa, bo mi krew leciała jak tylko lekko pochylałam głowę.

Dlatego napisałam, że tego typu zabiegi to indywidualna sprawa i opowieści innych nie oddają tego co może nas spotkać po wyjściu z gabinetu.
    • ida_marcowa1 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:34
      Nie boli,bo się zakłada w znieczuleniu miejscowym. Przynajmniej ja tak miałam,cały zabieg jakieś 20 minut. Za drugim razem trochę mnie bolał brzuch przez pierwszą dobę,ale to tak jak przy okresie. Sprawę załatwił jeden Ibuprom. Żadnych krwawień,plamienie zamiast okresu... ja jestem na tak smile Zakładane w Polsce, ale w prywatnym gabinecie.
    • szmytka1 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:40
      Kolezanka wiosna zakladala. Nie byla wnstanie sama wrocic do domu. Musiala byc odebrana i odwieziona do domu. Potem 2 czy 3 dni na silnych lekach przeciwbolowych.
    • rosapulchra-0 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 18:57
      Nic mnie bolało. Mam już drugą mirenę, wcześniej miałam zwykłe miedzianki. Nie bolało mnie przy zakładaniu, ani później. Zero krwawień i święty spokój.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:10
      Zalezy. Mnie boli, ale ja mam nietykalna szyjke macicy.
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:12
        Ale to taki krociutki bol. Jak juz jest na miejscu to jest ok.
    • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 19:45
      Boli, bardzo. Aż mi słabo na samą myśl.
      • joanna05 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:19
        katja.katja napisała:

> Boli, bardzo. Aż mi słabo na samą myśl.
        >
        A gdzieś Ty sobie tę Mirenę wepchnął? Nc dziwnego, że boli, jeśli tam, gdzie myślę
        • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:24
          🤣👍
      • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:25
        Wiesz jak się wtyka ciało obce w penisa, to pewnie że boli.
        • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:31
          cruella_demon napisała:

> Wiesz jak się wtyka ciało obce w penisa, to pewnie że boli.

W jakiego penisa? W d..e
          • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:32
            E nie, spirala jest mała, jak w dupę, to nie boli tongue_out
            • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:43
              cruella_demon napisała:

> E nie, spirala jest mała, jak w dupę, to nie boli tongue_out

To myslisz ze gazeciarz w penisa to wkladal?
              • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:00
                No jak bardzo bolało, to niby w co? W oko?
                kto wie.
                • saskia44 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:05
                  cruella_demon napisała:

> No jak bardzo bolało, to niby w co? W oko?
                  > kto wie.

Moze do nosa albo ucha, a moze do dziur w zebach?
                  • beneficia Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:30
                    Taki kolczyk ze spiralki? Hm, że niby nowy symbol feminizmu?
    • maly_fiolek Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:25
      Nie boli
    • anianatalii Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:29
      Mnie bolało bardzooo. Miałam 2 cesarki i lekarz mówił że to było powodem.
      • cruella_demon Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:33
        Dzięki big_grin
        • chatgris01 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:41
          Nie przejmuj się, ja nawet cesarki nie miałam, a nie bolało (no, przez sekundę, i nie bardzo intensywnie). Znieczulenia nie było.
          Porównywalne do pobierania wymazu przy cytologii (cytologia chyba nawet gorsza).
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:40
        Moze byc. Szyjka bez porodu nieprzyzwyczajona do macania. Ale mozna pojsc na poczatku miesiączki, wtedy bedzie latwiej.
        • chatgris01 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 20:44
          Słuszna uwaga, choć mnie kazali przychodzić na końcu (miedzianki to jeszcze były).
    • bei Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:29
      Nie boli, miałam zakładane w ostatni dzień @
    • fawiarina Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:49
      Mnie bolało sad
      Mam kyleenę. Bolało złapanie i naciąganie szyjki oraz samo zakładanie. Natychmiast dostałam silnych skurczy macicy. Trwało to krótko, kilka minut, ale jednak.
      Potem już luz, choć przez pierwszy miesiąc miałam wrażenie, że moja macica chce się tego pozbyć.
      Ale warto było przeżyć kilka minut bólu, żeby zapomnieć z czasem czym jest okres.
      • katja.katja Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 21:50
        Pogięło Was kompletnie.
        • bominka Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 22:54
          Nieodporna jestem na ból, ale nie mogę powiedzieć, że założenie mireny boli. To jest tak po prostu kłopotliwea czynność, bardziej nieprzyjemna niż bolesna. Ale z gatunku porownywalna do pobrania cytologii... dodam, że mam już drugi raz założona. Plusy ogromne, przede wszystkim żadnego okresu. Choć na początku niespecjalnie byłam przekonana, ale zawierzylam się zaufanej gin. Dzisiaj nie żałuję decyzji.
          • fawiarina Re: Czy zakładanie Mireny boli? 10.05.19, 23:03
            To ewidentnie jest sprawa osobnicza, bo pobrania wymazu nie czuję, a montaż tego ustrojstwa dał mi w kość . Ale ja w ogóle mam mega wrażliwą szyjkę na takie ściskanie. Od razu mam silne skurcze, takie jakbym miała rodzić.
        • aankaa Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 00:12
          katja.katja napisała:

> Pogięło Was kompletnie.

przyjdzie wiosna i panie bardziej otworzą się na fizjologię wink
    • vasaria Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 08:40
      Zakładanie bolało bardzo, miałam ochotę poddusić koleżankę, co mi wkręciła, że to taki relaks wink. Natomiast ból to było parę sekund. Mam Mirenę 1.5 roku, od momentu założenia nie boli nic. Od tego czasu nie mam też okresu, co bardzo mnie cieszy wink. Wcześniej 22 lata brałam tabletki. To co mnie zaskoczyło przy mirenie, to że znowu czuję jajniki, tzn czasem mnie pobolewają. Przy tabletkach nie czułam nic. Rodziłam 2 razy (poród naturalny). Zapytałam o wyjmowanie, lekarz zapewnił mnie, że jest bezbolesne, bo w trakcie wyciągania te "wąski" mireny "składają się" w inną stronę wink.
    • rozwadowka Re: Czy zakładanie Mireny boli? 11.05.19, 13:44
      Przed założeniem brałam tabletki przeciwbólowe. Wyjmowanie nic nie boli. Ja trafiłam na świetna ginke. Zrobiła mi CT czy tez MRI, aby sprawdzić czy mogę mieć założona mierne.
    • cruella_demon The end ;) 21.05.19, 11:23
      Skoro zaczęłam, to dociągnę wątek do końca i napiszę jak było.
      W myśl zasady raz kozie śmierć, wybrałam oczywiście wersję szybką.
      Lekarz lojalnie uprzedził, że może nie być łatwo, bo mam bardzo wąską szyjkę, w końcu nigdy nie rodziłam wink
      Pierwsze zdziwienie, zakładanie wcale nie bolało (a ja z tych niedotykalskich), oczywiście wkładanie wziernika i gmyranie przy szyjce przyjemne nie było, ale na pewno nie bolało.
      No to czekałam na te skurcze i ciąg dalszy po założeniu smile I nic smile

Podsumowując.
      Nie bolało założenie, nie bolało po założeniu, po założeniu to już w zasadzie nic nie czułam. Gdybym wiedziała, że to taki lajcik, to pewnie wcześniej bym się zdecydowała.
      • stwory_z_mchu Re: The end ;) 21.05.19, 11:27
        Mnie też nie bolało jakoś wybitnie (miałam montowaną tydzień temu), później lekkie skurcze jak przy okresie. Za to cały następny dzień uwierała mnie świadomość, że mam tam tą literkę T tongue_out Gin mówił, że mogę wziąć jakiegoś przeciwbólowego, ale nie było potrzeby.
        A teraz po tygodniu dostałam okres sad Karmię jeszcze cycem i to pierwszy okres po porodzie (2.5 mca), myślałam, że nadejdzie później crying Po urodzeniu córki dostałam pierwszą @ po 10mcach, więc trochę jestem zawiedziona.
        Za to okres bez PMSu, jazd hormonalnych, bez migreny (a tego się mocno bałam).
        I świadomość, że mam spokój na 5 lat jest bezcenna smile
        • stwory_z_mchu Re: The end ;) 21.05.19, 11:28
          Aha, mi Kyleene monotowano.
      • katja.katja Re: The end ;) 21.05.19, 22:14
        Zobaczysz po pierwszym miesiącu.
        • cruella_demon Re: The end ;) 21.05.19, 22:20
          Ale, że co niby zobaczę?
          • katja.katja Re: The end ;) 22.05.19, 17:43
            Plamienia, tycie, pobolewanie, częstsze infekcje, tylko po to by mężuś miał dobrze.
    • sol_13 Re: Czy zakładanie Mireny boli? 22.05.19, 17:30
      Samo zakładanie Mireny bolalo ale b krotko, bol oceniam na niewielki- na pewno nieporownywalny do badania szyjki przed porodem. Zadnych skurczy nie mialam, chwile mnie bolalo podbrzusze, przestalo juz w zasadzie w trakcie powrotu do domu. Wracalam normalnie sama samochodem. Byla zakladana w środku okresu, okres wydłużyl się do ok 10 dni ale byl skapy. Potem po dwóch miesiącach mialam dwutygodniowe ni to okres ni to plamienie. Teraz znow spokoj. Samopoczucie ok, nie rejestruje żadnych zmian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka