Dodaj do ulubionych

Spersonalizowane ceny

09.06.19, 14:36
Widziałyście, że cena np. na takim Bookingu zależy m.in. od tego na jakim sprzęcie przeglądacie oferty - że niby jak na lepszym, to będziecie skłonni zapłacić więcej za dany obiekt.

Wyczytałam wczoraj w prasie. Wcześniej w sumie obiło mi się o uszy, ale dokładnie na czym polega personalizacja cen, to nie wiedziałam.

Od czego to jeszcze może zależeć?
I, ważniejsze, jak to obejść?

Pewnie jesteście bardziej zorientowane smile
Kolejne wakacje rezerwuję z komputera mamy w każdym razie big_grin
Obserwuj wątek
    • ajrisz.ka Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 14:40
      A nie. Nie wiedziałam. A ja mam pytanie: czy rezerwując na bookingu, dzieci rzeczywiście mają jakieś zniżki..czy cena 100%?
      • alicia033 Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 14:43
        ajrisz.ka napisała:

> A ja mam pytanie: czy rezerwując na bookingu, dzieci rzeczywiście mają jakieś zniżki..czy cena 100%?

zależy od właściciela obiektu, to on ustala cenę, za którą tam sprzedaje.
      • smoczy_plomien Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 14:56
        Z mojego doświadczenia rzadko mają jakiekolwiek zniżki i domyślam się, że chodzi o to, że konfiguracja różnic w opłatach w zależności od wieku jest tam skomplikowana i niektórzy to po prostu olewają. Z ominięciem bookingu wychodzi mi z dziećmi duużo taniej niż by to wynikało tylko z ominięcia prowizji.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 14:42
      Z cenami biletów lotniczych też tak jest, jak spr cenę kilka razy to podskakuje.
    • hungaria Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 15:09
      Moze zalezec od historii przegladania, miejsca zamieszkania itp. Niedawno wklejalam: www.theguardian.com/global/2017/nov/20/dynamic-personalised-pricing

Mozesz usuwac cookie, ale to tylko polsrodek.
    • bialeem Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 15:48
      W obszarze unii na taką konkretną personalizacje (dopasowanie treści ze skutkiem transakcyjnym) trzeba się aktywnie zgodzić "bo RODO". W innym przypadku jak to udowodnisz, to sprawce czeka płacenie milionów monet.
    • bigzaganiacz Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 16:01
      Widziałyście, że cena np. na takim Bookingu zależy m.in. od tego na jakim sprzęcie przeglądacie oferty - że niby jak na lepszym, to będziecie skłonni zapłacić więcej za dany obiekt.

Bzdura sprawdzam z czterech pieciu kompow z trzech krajow i jakos mi nie chce nic speronaluzowac
      • kosmos_pierzasty Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 19:49
        Oczywiście, Ty wiesz lepiej niż badający rynek. Taaaa...
    • amast Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 18:57
      Ja któregoś razu szukałam ofert na bookingu, w tym samym czasie w dwóch różnych przeglądarkach na tym samym kompie (nie pytać dlaczego). Ceny różniły się o jakieś 200 zł (za tygodniowy pobyt). Być może miało znaczenie, że jednej przeglądarki używam ciągle, a drugiej tylko w bardzo określonych rzadkich momentach.
      • ajrisz.ka Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 19:03
        amast napisała:

> Ja któregoś razu szukałam ofert na bookingu, w tym samym czasie w dwóch różnych
        > przeglądarkach na tym samym kompie (nie pytać dlaczego).

Darknet? wink
        • amast Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 19:11
          Nie.
          Ciągnie mnie żeby tam zajrzeć i zobaczyć tę ciemną stronę świata, ale nie na tyle, żeby mi się chciało zainteresować na poważnie i w końcu spróbować wink
    • al_sahra Re: Spersonalizowane ceny 09.06.19, 19:26
      Z Bookingu nie korzystam, ale zauważyłam to na innych stronach.

I to jest prawdopodobnie powód, dla którego nie mogę wejść na Amazon kiedy jestem podłączona do dynamic IP VPN. W związku z tym prawie tam nie kupuję. Ich strata.
    • dyzurny_troll_forum Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 11:30
      kosmos_pierzasty napisała:

> Widziałyście, że cena np. na takim Bookingu zależy m.in. od tego na jakim sprzę
      > cie przeglądacie oferty - że niby jak na lepszym, to będziecie skłonni zapłacić
      > więcej za dany obiekt.

Wiemy, wiemy, w wielu sklepach online cena jest zależna - na przykłąd- od tego skąd przychodzisz - jak z porównywarki cenowej to jest niższa, żeby ładnie wypadać na tle konkurencji, jak bezporśrednio jako stały klient jest wyższa, bo znaczy że już można cię jechać....
    • dyzurny_troll_forum Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 11:32
      bigzaganiacz napisał(a):

> no taaaa
      >
      > moze jak by badajacy rynek przeczytali warunki uzytkowania servisu to by nie w
      > yskakiwali ze swoimi newsami z brudnej dupy

Ale to dotyczy "gdzie indziej" w internecie. A nie u nich z innego konta. I fakt mogę potwierdzić, działą! Zwrócili kilka razy kilka monet.
      • bigzaganiacz Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 14:32
        Ale to dotyczy "gdzie indziej" w internecie. A nie u nich z innego konta. I

ale to gdzie indziej mozna sprawdzic chociazby na trivago porownywarce stron oferujacych hotele
        czas potrzebny na obsluge zwrotow ,ludzie , zupelnie bez sensu
        przypuszczam ze te co widzialy inne ceny to byly zupelnie inne warunki chociazby pelna przedplata albo cos innego
    • krowa_morska Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 11:53
      Nie wiem jak z bookingiem, ale wczoraj odkryłam to na Bolt (Taxify). Sprawdziłam cenę z domu do miejsca docelowego, pokazało 13 zł. Zadowolona poszłam jeszcze zrobić kawę, skoro się nie spieszę bo jadę autem. 10 min później otwieram apkę, a tam 20 zł. I info, że zwiększone zapotrzebowanie, wyższe ceny. No to czekam jeszcze chwilę, znów włączam. I co? 35 zł! No szlaczek mnie trafił. Olśniło mnie, usiadła, poczyściłam ciastka, zresetowałam tel, chciałam nawet apkę reinstalować, ale po tych dwóch czynnościach znów pokazało 13 i pojechałam.
      Podobnie mam z adresem, ale zobaczyłam to akurat na Uberze. Gdy wpisuję swój adres ręcznie, pokazuje normalną cenę. Ale jak dam go apce wybrać z mapy, a są tu też pod tym samym adresem apartamenty dla turystów i tak zatytułowany jest adres na mapie, cena 100 proc. wyższa.
      Człowiek musi w dzisiejszych czasach być poczwórnie czujny, żeby go elektronika nie zrobiła w konia sad
      • kanna Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 12:01
        Podobno tak jest z UBREem... ale ja jeżdżę na stałej trasie, w stałe dni, od jakiś 3 lat i cena mi wzrosła o 2 zł.
        Ale na mojej wsi nie ma eleganckich apartamentów wink
    • ras.szamra Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 16:12
      Tak, czytałam o tym artykuł w wyborczej chyba że dwa lata temu.
      Tam z kolei chyba podawali przyklad o różnicach w cenie biletów lotniczych
    • leanne_paul_piper Re: Spersonalizowane ceny 11.06.19, 18:13
      To chyba nie zależy od sprzętu, ale od częstotliwości sprawdzania, tak mi skyscanner wystrzelił ceny biletów w kosmos po kilkukrotnym sprawdzeniu.
      Teraz sprawdzam beach cottage na bookingu - z mojego komputera (drogo) , pracowego (cena w dolarach) i na smartfonie (jedyna akceptowalna cena).
      Różnica w cenie 1,5 tys. zł!!!!
      Będę musiała bookować przez smartfona. A jakby się dowiedzieli że to na Flitterwochen, to cena w ogóle by przebiła atmosferę.
    • rozalia_olaboga Re: Spersonalizowane ceny 12.06.19, 00:40
      Nie, nie zależy smile cenę na Bookingu ustala właściciel obiektu, nie Booking wink mozesz mieć Appla wysadzanego diamentami, a i tak zapłacisz tyle ile zazyczyl sobie hotel/pensjonat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka