Dodaj do ulubionych

Douglas a Sephora - jakość

10.02.20, 14:04
Mam bon do Sephory. Zawsze wąchałam i kupowałam perfumy w Douglasie i byłam zadowolona. Raz mi sie zdarzyło upatrzone wcześniej perfumy w Douglasie kupic w Sephorze, bo miałam po drodze i pamiętam, ze się ich pozbyłam, bo jakby nie spełniły moich oczekiwań. Pomyslałam, ze mi sie coś z węchem pozmieniało. Nie pomyslałam, ze to mógł być nieco inny zapach niż ten tester z D.

Wracając do tematu. Byłam w sobote poszukać zapachu w S. aby wykorzystać bon. Psiknęłam trzy zapachy, które pamiętam, że zawsze mi się podobały a poczułam zaduch, przy jednym jakby zapach potu, perfumy mi się nie rozwijały, nie wydobywały sie kolejne nuty, na dodatek cieżko było je zmyć z nadgarstka. Jestem pewna, ze coś jest nie tak z tymi testerami. Moze jakieś podróbki.

Miałam plan, aby wybrać zapach w innej perfumeri i wrócic do S. i zrealizować bon (bo moze tylko testery to jakieś podróby??), ale przypomniałam sobie sytuację z zapachem, który już tam raz kupiłam i wyrzuciłam, że moze coś jest na rzeczy z tą jakością perfum w S. Macie podobne doświadczenia? Mogę spróbowac bon zreazlizowac przez inetrnet, ale czy to coś zmieni? Bon jest na duża kwotę i chciałam za niego kupić perfumy niż na siłę inne kosmetyki. A wy widzicie różnice miedzy perfumami kupowanymi z różnych miejsc?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Douglas a Sephora - jakość 10.02.20, 14:56
      Ale wiesz, że ten sam zapach różnie ci się może rozwijać na skórze, choćby w zależności od dnia cyklu? Ja mam taką wodę toaletową, która na mnie pachnie oszałamiająco w lutym i w marcu, a potem, nic takiego. Podobnie mam z niektórymi perfumami, dobrze pachną na mnie np. tylko w największe upały.
    • bialeem Re: Douglas a Sephora - jakość 10.02.20, 15:13
      Testery zwykle są mocniejsze i trudniej zmywalne od zwykłych perfum nie mówiąc już o wodzie toaletowej. Z tego co kojarzę tak jest w każdym sklepie. Nie ma natomiast różnicy pomiędzy pudełkowymi perfumami.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Douglas a Sephora - jakość 10.02.20, 15:31
        Nie, nie są. To miejska legenda.
      • yuuu11 Re: Douglas a Sephora - jakość 15.11.25, 18:44
        Też to zauważyłem już po raz kolejny w Douglasie i czuję oszukany. Zapach zwykle zbliżony, ale trwałość nabytego flakonu niższa i to zdecydowanie. Co z tym zrobić? Może wizyta w sklepie i porównanie zakupu i testera? Tylko co potem?
        • saszanasza Re: Douglas a Sephora - jakość 15.11.25, 19:04
          yuuu11 napisał:

> Też to zauważyłem już po raz kolejny w Douglasie i czuję oszukany. Zapach zwykl
          > e zbliżony, ale trwałość nabytego flakonu niższa i to zdecydowanie. Co z tym zr
          > obić? Może wizyta w sklepie i porównanie zakupu i testera? Tylko co potem?

Ale wiesz, że zapach perfum jest m.in. uzależniony choćby od daty produkcji? Perfumy naturalnie się starzeją nabierając mocy. Dodatkowo jeszcze istnieją reformulacje, mamy też różne serie tych samych perfum, które wyprodukowane w oparciu o te same składniki i proporcje zawsze będą inne, bo te składniki pozyskiwane są w różnym czasie przy różnych zmiennych. Pójdziesz do sklepu, na półce bedzie stał już inny tester i tak do niczego nie dojdziesz, bo kupisz zupelnie inną flaszke, inaczej przechowywaną z innym numerem serii i inną datą produkcji a ta i z czasem też się zmieni.
    • snakelilith Re: Douglas a Sephora - jakość 10.02.20, 15:29
      Douglas i Sephora sprzedają te same produkty. To duże sieciówki, konkurenci i nie będą strzelać sobie w stopę sprzedając kosmetyki i zapachy z niewiadomego źródła. Różnice w zapachu, które czujesz, to różnice pomiędzy różnymi wersjami tego samego zapachu, eau de toilet pachnie inaczej niż eau de parfum. Testery to może być raz to, a raz to drugie, trzeba dokładnie patrzeć na opakowanie. Poza tym, percepcja zapachu jest u większości ludzi mocno ograniczona i zależna od wielu czynników, także natężenia innych zapachów w powietrzu w perfumerii, więc prawdopodobnie wydaje ci się tylko, że ten sam zapach pachnie inaczej w D. albo w S.
    • mamamisi2005 Re: Douglas a Sephora - jakość 10.02.20, 15:54
      Jeżeli chodzi o oryginalność produktów to nie mam zastrzeżeń ani do S. ani do D.
      Natomiast jeżeli chodzi o D. to za zakupy online na jakiś podziękuję. Irytuje mnie, że stało się regułą, że do kilkusetzłotowych zakupów zamiast wybranych wybranych próbek / upominków dostaję inne, noszące znamiona półkowników.
    • lidek0 Re: Douglas a Sephora - jakość 10.02.20, 17:43
      Nie ma różnicy między oryginalnymi perfumami w takich miejscach, różnica może być w cenie i tym jak ty odbierasz dany zapach. Kupiłabym tam gdzie mam bon. Dla mnie w ogóle problem wymyślony.
    • karoli2121 Re: Douglas a Sephora - jakość 11.02.20, 09:10
      Dzięki za odpowiedzi. Ja też nie wierzę, aby inne perfumy były w D a inne w S. Raczej mogą iść gorszej jakości po prostu na Polskę. Pójdę do innej S. Albo wybiorę zapach w D a kupię w S, skoro testerom S nie ufam. Albo faktycznie kwestia hormonalna, ze mi wszystko śmierdzi.
      • memphis90 Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 08:07
        Serio wierzysz, że firmy mają osobne fabryki dla różnych krajów i dla Polski specjalnie produkują perfumy gorszej jakości? 🤔
        • geez_louise Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 12:47
          Nie wiem jak jest z markowymi perfumami, ale te tanie są produkowane różne na różne rynki, to samo szampony, balsamy do ciała itp.

Mój wujek pracował w wytwórni kosmetyków, pracownicy mogli tam kupować produkty odrzucone przez kontrolę jakości (niedopełnione opakowania, błędne naklejki, krzywe nakrętki) za maleńki ułamek cen sklepowych. Z każdej okazji dostawałam od niego paczkę różnorodnych kosmetyków, zapachów do domu itp. Jak wujek opowiadał, że kupuje tylko rzeczy produkowane na zachód, to na początku brałam to za opowieści dziwnej treści, typowe gadanie wujków z wąsem. Dopóki nie poszłam kupić w polskim sklepie np. szamponu garnier który bardzo mi podpasował. Albo wyjątkowo pięknie pachnących mydeł i odświeżaczy m&s. To były zupełnie inne produkty.

Tak samo miałam z produktami których używałam w USA. Niby to samo kupione w Polsce czasem nie mialo nawet zbliżonego zapachu, a jakość miało tak kiepską, że po chwili zniknęło z rynku, a w USA było kultowe - np. szampony herbal essences.
          • memphis90 Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 14:23
            Nie no, serio, ale nie wierzę. Co innego, jak firma ma fabryki na różnych kontynentach, w różnych krajach jednocześnie i tam się produkuje masowo mydło czy płyn do prania... Na tej samej zasadzie pesto w lidlu w De jest inne niż pesto w PL, bo produkują je różni podwykonawcy, co jest jasno ujęte na słoiczku. Ale już taki Dior ma dwie fabryki perfum, obydwie we Francji i naprawdę nie wierzę, że mają tam wyjątkową linię produkcyjną specjalnie dla Polski - taką o słabszej jakości.
            • geez_louise Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 14:54
              Mówię, że nie wiem jak jest perfumami we Francji, ale wiem jak jest z szamponami w Koszalinie.
      • kropkaa Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 11:37
        Najlepsze perfumy są w Niemczech. Podbnie jak proszki i w ogóle cała chemia.
        • simply_z Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 12:13
          Kiedyś tak było z proszkami i...co ciekawe bywa tak z kawą.
          • geez_louise Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 12:52
            Kawa na 100%. I wiele innych produktów. Jak wracam samochodem z Niemiec, to mój bagażnik wygląda jakbym handlowała na rynku w roku 1992. Ale ja potem te kawę piję i piorę w proszkach i widzę różnicę.
            • geez_louise Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 12:53
              U nas te same niby kawy już od kilku lat nie mają na opakowaniu napisu 100% arabica. Niemieckie wersje mają.
              • simply_z Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 13:12
                Ja wożę z Włoch i co ciekawe, kiedyś się z tego śmiałam, aż za radą koleżanki kupiłam kilka opakowań właśnie tam, no i różnica jest.Ze słodyczy to miałam tak schogetten
        • trina45 Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 13:37
          We Wloszech jest najlepsza chemia i perfumy.
          • apallosa Re: Douglas a Sephora - jakość 16.11.25, 18:46
            Z kolei pamiętam,że kiedyś w Anglii kupiłam balsam Palmolive przepięknie pachnący różami. No cudo...a zanabyłam toto w jakimś Paundlandzie za jednego funta, pamiętam że miał napisy po tajsku chyba.
            Szukałam potem przez internet i nigdzie dranstwa nie było, więc musiał to być jakiś produkt wypuszczony specjalnie na dalekowschodni rynek.
            To samo z balsamami Palmolive,ale ,,mleko i miód" kupiłam dawno temu w Austrii i potem szukałam wszędzie w Polsce. Nie było, nikt nie widział i nie słyszał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka