23.03.20, 20:41
Zachęcona wygodną formą zakupów w dzisiejszych czasach, zapoznałam się uwazniej z ofertą Rossmanna i odkryłam dwie marki: Isana i Alterra.

Niektóre z produktów mnie zachwyciły przyjemnym efektem natychmiastowym (nie wiem jak wpłyną długofalowo) ale zastanawiam się czy nie są to marki (zwłaszcza Isana), które mają "więcej chemii w chemii" niż inne popularne marki, ergo czy nie przyniosa więcej szkody niż pożytku. Wiem, że na cud przy tej cenie nie mogę liczyć i składniki nie zawierają tylko szczęsliwych oliwek, pytam czy jest gorzej niż przeciętna. Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Rossmann 23.03.20, 20:43
      Aleterra reklamuje sie jako produkt naturalny, linia eko.
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:47
        Tak też przeczytałam ale jestem ciekawa czy ktos korzystał dłużej, ewentualnie czy zna jakieś w miarę poważne oceny.
        • mid.week Re: Rossmann 23.03.20, 21:04
          Ja ich używam i chwalę sobie.
        • aqua48 Re: Rossmann 23.03.20, 21:31
          chococaffe napisała:

> Tak też przeczytałam ale jestem ciekawa czy ktos korzystał dłużej, ewentualnie
          > czy zna jakieś w miarę poważne oceny.

Nie znam ocen, używam od dłuższego czasu obu marek i jestem zadowolona. Mnie jako alergiczce - nie szkodzą.
      • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:04
        Nie reklamuje, a ma faktycznie ekologiczny certyfikat.
      • mona-taran Re: Rossmann 24.03.20, 07:29
        Alterra to była moja ulubiona marka w pl. Świetna odżywka do włosów i krem do rąk!
    • nikita1906 Re: Rossmann 23.03.20, 20:45
      Lubię te ichniejsze marki, najważniejsze, że nie testują na zwierzętach. Co do ilości chemii, to się nie wypowiem, bo nie wiem
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:46
        Isana też nie testuje?
        • nikita1906 Re: Rossmann 23.03.20, 20:48
          nie, jest cruelty free.
          • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:50
            O, to super.
            • alpepe Re: Rossmann 24.03.20, 16:35
              Ale wiesz, jak wygląda to nietestowanie? Testowane na zwierzętach są poszczególne składniki, np. testy w Chinach, a potem pięknie się pisze na produkcie, że nietestowany na zwierzętach. I wszyscy happy.
    • lot_w_kosmos Re: Rossmann 23.03.20, 20:47
      Serio? Nigdy wcześniej nie byłaś w Rossmannie, aby móc te marji odkryć? Pół Rossmanna w nich jest.
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:49
        Byłam w Rossmanie big_grin I pewnie widziałam ich produkty, ale zwykle szłam po coś konkretnego, innych marek. Jedyne co kupowałam akurat tych (marek) to dezodoranty w rozpylaczy nie w aerozolu.
        • georgia.guidestones Re: Rossmann 23.03.20, 20:52
          niektore pielegnacyjne, lub szampony/maseczki do wlosow nie są najgorsze (alterra). a za tę cenę to już w ogóle.
    • ola_fatyga Re: Rossmann 23.03.20, 20:50
      To zalezy... W niektórych produktach alkohol denat. wysoko w składzie.
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:51
        W których - mniej więcej?
        • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:00
          W wielu. Marki ekologiczne często używają alkoholu jako konserwanta. Ale alkohol jako taki nie jest szkodliwy, albo nieekologiczny, ja nie ma żadnych problemów z kosmetykamiz alkoholem. Jak chcesz unikać, to musisz czytać składy. I jeżeli chodzi o kosmetyki ekologiczne, to bez alkoholu znajdziesz je raczej na wyższej półce cenowej, kremy bez alkoholu ma np. Logona i Dr. Scheller. Za to masz gwarancję, że Alterra nie ma w składach niczego, co jest w jakiś spoósb toksyczne czy rakotwórcze.
          • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 21:05
            Za to masz gwarancję, że Alterra nie ma w składach niczego, co jest w jakiś spoósb toksyczne czy rakotwórcze.

A Isana (deo i sole/pudry do kąpieli w indywidualnych saszetkach)?
            • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 21:08
              p.s. na twarz używam innych kosmetyków, teraz spróbuję tez Alterry, ale te kąpielowe Isany mnie bardzo kuszą.
              • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:29
                Nie dam ci na Isanę gwarancji nieszkodliwości, bo jej nie kupuję, właśnie dlatego, że nie jest ekologiczna. Nie kupiłam też szamponów w kostce marki Balea, to taka Isana z sieciówki DM, bo miały w składzie coś problematycznego. Marki konwencjonalane jak Balea i Isana, nie muszą spełniać wyśrubowanych kryteriów, więc wiele tu zależy jakie ty masz wymagania.
                • chicarica Re: Rossmann 23.03.20, 21:52
                  A Balea i Isana to są odpowiedniki? Miałam kiedyś boską maskę do włosów Balea z olejem arganowym, chętnie bym do niej wróciła.
                  • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 22:00
                    Isana jest Rossmanna, a Balea jest z DM. To nie są te same kosmetyki, ale mniej więcej na tym samym poziomie jakości i ceny. Tak samo jak Alterra z Rossmanna i Alverde z DM. Osobiście preferuję jednak ciągle Alverde z DM, nie wiem dlaczego, ale ich produkty bardziej mi podchodzą.
                    • chicarica Re: Rossmann 23.03.20, 22:47
                      Nie no, wiem. Baleę kupowałam przy okazji wizyt w DE. Tyle że teraz się nie wybieram.
                      Myślałam, że to może ten sam producent czy coś.
                      • arwena_11 Re: Rossmann 24.03.20, 10:03
                        Należę kupuje przez Internet. Uwielbiam ich szampony i maski z węglem. Cena wysylki polska.
                        • arwena_11 Re: Rossmann 24.03.20, 10:04
                          Baleę oczywiscie. Skad moj telefon wziął należę nie mam pojecia
    • balbina99 Re: Rossmann 23.03.20, 20:50
      Alterra to jest chyba najbardziej ekologiczna marka w Rossmanie. Kazdy produkt tej marki jaki sprawdzilam, sklad ma znakomity wrecz.
      Isany nie znam.
    • georgia.guidestones Re: Rossmann 23.03.20, 20:50
      Niektore kosmetyki z Alterry sa spoko.
    • anika772 Re: Rossmann 23.03.20, 20:51
      Alterra jest super i kosztuje grosiki.
    • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 20:55
      Używam niektórych produktów marki Alterra. To marka ekologiczna z ekonomicznej półki, więc nie ma co się spodziewać egzotycznych, drogich składników, ale ekologiczną gwarancję masz. Bardzo dobrą opinię mają ich produkty do włosów, znaczy szampony i odżywki. Lubię od nich też witaminowe serum do twarzy i ampułki z kwasem hialuronowym. Świetnie sprawdza się też ich emulsja do zmywania makijażu aloe vera/woda lodowcowa. Lubię ją, bo dobrze myje, ale się nie maże, dobrze się zymwa wodą.
      Isany nie używam, bo to konwencjonalne kosmetyki, ale wiem, że dobrze się sprzedają i mają całkiem przyzwoite składy. Gorsze niże przeciętna te marki na pewno nie są. Niska cena to przede wszystkim efekt masy sprzedawanych produktów, Alterra i Isana to marki własne Rossmanna, a oni mają tak ogromną ilość filii, że mogą sprzedwać tak tanio i zależy im też na konkurencyjnych do innych marek cenach. To tak jak marki Alverde i Balea drugiej niemieckiej ogromnej sieciówki drogeryjnej DM.
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:59
        Gorsze niże przeciętna te marki na pewno nie są

O dzięki, o to mi chodziło - nie spodziewam się cudów, zwłaszcza po Isanie, ale bałam się, że może mają skład wręcz tragiczny i szkodliwy. Ale rozumiem, że Isana to mnie więcej poziom Nivea czy inny L'Oreal.
        • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:04
          Hmm, ja bym powiedziała, że lepiej niż Nivea, czy L'Oreal. Isana w większości rezygnuje już też z toksycznych skadników, jednak na ekologiczny certyfikat trzeba spełniać jeszcze inne wymagania i ten ma tylko Alterra.
    • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 20:55
      Mam na myśli głownie

Isana - dezodoranty i wszelkie produkty do kąpieli, od mydeł poprzez płyny i peelingi aż po puder do kąpieli
      Alterra - mydła i olejki i kremy do twarzy
    • triismegistos Re: Rossmann 23.03.20, 20:56
      Czytaj składy i sama podejmij decyzję, czy ni8e są "za chemiczne" wink Alterra ma super składy, isana ma sporo świetnych produktów, chociaż nie wszystko jest ok. Obie są CF smile
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 21:01
        Sorry, ale poległam próbując czytac składy - pomijając wielkość czcionki, połowa składników nic mi nie mówi.
        • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:18
          Alterrę możesz brać praktycznie w ciemno, no chyba, że jesteś na coś uczulona. Inaczej na pewno ci nie zaszkodzi, co najwyżej nie podejdzie, bo wiadomo, kosmetyk musi być ze skórą kompatybilny. Ale ceny są tak niskie, że ja często coś tam od nich próbuję. Niektóre rzeczy zostają, inne nie. Na przykład ich balsamy do ciała w tubie są mi za lekkie. Tu wolę masła marki Alverde z DM. Ale z Alterry kupiłam sobie olejki do włosów, ostatnio nawet taki 100% arganowy w bardzo przystępnej cenie. Żel z aloesa te okazał się fajny. Niby ma alkohol, ale używam go pod krem na noc i ładnie wygładza mi skórę. Kupiłam sobie też od nich szampon w kostce, ale jeszcze nie próbowałam, bo mam w użyciu podobny produkt u Alverde, przypuszczam, że będzie podobny, czyli całkiem dobry.
        • triismegistos Re: Rossmann 23.03.20, 22:17
          Fajna maska. Suchym kreęciołkom robi bardzo dobre. Mnie trochę przeciąyła i przetłuściła, stosuję ją więc przed myciem i też fajnie robi. Nawilża i duper nabłyszcza.
          https://static.wizaz.pl/media/cache/500x500/kwc/product/5/d/5d33325068649.jpeg
          • nikita1906 Re: Rossmann 24.03.20, 07:21
            Szampon i odżywka z tej samej serii z olejkiem arganowym też są boskie. Mam kręcone włosy i to moja ulubiona linia z tych najtańszych.
            • triismegistos Re: Rossmann 24.03.20, 08:54
              Muszę dla chłopa kupić, jego kręcone włosy kochają takie rzeczy.
              • triismegistos Re: Rossmann 24.03.20, 10:24
                O, jeszcze to uwielbiam. Mocno silikonowe, więc niespecjalnie piel egnacyjne, ale dobrze chroni końce, pięknie nabłyszcza i nie tłuści. Kosztuje grosze a bardzo lubię. https://static.wizaz.pl/media/cache/500x500/kwc/product/5/e/5e07ad468c564.jpeg
              • arwena_11 Re: Rossmann 24.03.20, 10:26
                Rewelacyjny szampon i odżywkę do włosów kręconych ma Balea
        • mona-taran Re: Rossmann 24.03.20, 07:33
          Ściągnij sobie aplikację do czytania składów:p skanujesz kod i wyskakują ci wszelkie potrzebne info- pełny skład, wymienione składniki problematyczne itp
    • kropkaa Re: Rossmann 23.03.20, 21:15
      Alkohol, który jest dość wyraźnie wyczuwalny w różnych produktach do twarzy w ampułkach oraz fatalne zapachy. Granat zdecydowanie najgorszy, ale też aloes jakoś dziwny. A, i jeszcze dziwne konsystencje szamponów (chyba szamponów, nie pamiętam żelu pod prysznic, bo dawno kupowałam), taka jakby galateta.
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 21:17
        Jak kupiłam własnie olejek do twrzy z granatem Alterry, ale jeszcze nie używałam
        • 35wcieniu Re: Rossmann 23.03.20, 21:21
          jest wporzo
          • kropkaa Re: Rossmann 23.03.20, 21:34
            Mnie ten zapach odpycha.
        • aqua48 Re: Rossmann 23.03.20, 21:34
          chococaffe napisała:

> Jak kupiłam własnie olejek do twrzy z granatem Alterry, ale jeszcze nie używała
          > m

Mam ich olejek do ust i jest bardzo dobry. Ale Eveline egipski krem jest równie dobry.
          • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 21:40
            Ja od dłuższego czasu używam do twarzy przede wszystkim olejków, kremów już tylko dla urozmaicenia.
          • thank_you Re: Rossmann 24.03.20, 08:08
            O, jest krem egipski Eveline? Idę czytać.
      • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:24
        Ale szampony są bez SLS-u. To jest tania marka ekologiczna, więc nie można spodziewać się wodotrysków, za to masz dobre składniki w bardzo przystępnej cenie. Dla większej ilości luksusu trzeba wydać więcej. Co do zapachów, to sprawa indywidualna. Ja to w ogóle mam wrażenie, że mam mało kompatybilny z masą gust zapachowy, bo jak jakiś zapach w żelu, czy szamponu mi podejdzie, to okazuje się, że słabo się sprzedaje i szybko znika z rynku.
        • kropkaa Re: Rossmann 23.03.20, 22:08
          Te składy nie na jakieś super, bez przesady. Dużo alkoholu i nie wiem co to jest, ale jakoś dziwny zagęstnik, robiący tę galaretkę z płynów. Spotyka się tę konsystencję właśnie w takich niby eko markach, ale tanich. Nie odpowiada mi ten glut, niby żel, niby galateta. Szampony poza tym są słabe i mało wydajne.
          Natomiast Isana to marka własna, składy normalne, SLSy, PEGi etc.
          • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 22:28
            kropkaa napisała:

> Te składy nie na jakieś super, bez przesady. Dużo alkoholu i nie wiem co to jes
            > t, ale jakoś dziwny zagęstnik, robiący tę galaretkę z płynów.

Jezu, przecież napisałam, że nie ma co oczekiwać wodotrysków. Ekologię za tę pieniądze nie dostaniesz w lepszej jakości. Ale mimo wszystko to bezpieczne składniki, sprawdzone, nie toksyczne i nie rakotwórcze, z certyfikatem. Szampony są też bez SLS-u więc słabo się pienią. I wiadomo, że istnieją lepsze marki ekologiczne. Droższe, z lepszymi składami i też lepiej mi odpowiadające. Ale nie będę tu ich teraz polecała, bo pytano o Alterrę. Gdyby w Polsce była sieciówka DM, to radziałabym spróbować marki Alverde. W cenie Alterry, ale żele, szampony i balsamy do ciała mają moim zdaniem lepsze, w każdym razie te pierwsze nie glutowate.
      • sea.sea Re: Rossmann 23.03.20, 22:02
        Żele, jeśli dobrze pamiętam, też mają dziwną konsystencję.

I wszystko Alterry, z czym miałam do czynienia, śmierdziało przepotwornie, jeśli nie prosto z opakowania, to już potem, przy używaniu. Trochę mi szkoda było, bo składy i dostępność faktycznie spoko, ale w sumie i tak się przestawiłam na mydła laurowe i szampony w kostkach celem ograniczenia plastiku.
        • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 22:08
          Ja właśnie zakochałam się w mydle alterry (do rąk) ze wzgledu na zapach - olejek pomarańczowy. Dla mnie - super. Werbena i imbir też fajnie pachną.
    • nenia1 Re: Rossmann 23.03.20, 21:34
      Isany nie znam, Alterrę testowałam bo swego czasu była bardzo polecana na blogach "włosomaniaczek" ale jak dla mnie szału nie ma, co z tego, że niedrogo, skoro nie widzę żadnych efektów lub mizerne, wolę naszą polską orientanę, choć cenowo droższa, ale na włosy i skórę głowy bardzo dobrze mi działa.
      • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 21:37
        Włosy to zupełnie inna bajka - ja mam już swoje zestawy/cykle i jestem bardzo zadowolona. Od wielu lat po raz pierwszy nie szukam niczego do włosów bo w końcu znalazłam.
      • snakelilith Re: Rossmann 23.03.20, 21:47
        A ja uważam odżywkę Alterry z morelę o pszenicą za wręcz genialną w tej kategorii cenowej. A orientana kosztuje prawie 4 razy tyle, co ty chcesz tu porównywać?
        • kropkaa Re: Rossmann 23.03.20, 22:15
          Faktycznie, Orientana to inna półka i zupełnie inne kosmetyki. Ten ich słynny szampon jest naprawdę boski. Nie pamiętam, co jeszcze od nich miałam, ale zastrzeżeń też nie pamiętam żadnych. Ładne zapachy.
          Przy okazji wspomnę o zupełnie innej półce - Ilua. Ceny wysokie, ale takich zapachów nie pamiętam nigdzie indziej - piękne, naturalne. Składy, konsystencja, opakowania - sama przyjemność używać. Co ciekawe, nie wyrobiłam się w 4 miesiącach i nic kremom nie było.
          • nenia1 Re: Rossmann 24.03.20, 08:35
            kropkaa napisała:

> Faktycznie, Orientana to inna półka i zupełnie inne kosmetyki. Ten ich słynny s
            > zampon jest naprawdę boski.

Zgadza się, dlatego piszę, że wolę nieco dopłacić, nie kupuję czegoś "bo drogie" i nie kupuję "bo tanie". Co z tego, że tanie i skład dobry jak wysoko jest alkohol i podejrzewam, że dlatego dla włosów delikatnych jakie mam i wrażliwej skóry głowy się nie sprawdza. Szampony mają też wysoko w składzie SCS, który u mnie po krótkim czasie stosowania powoduje suchość skóry głowy i swędzenie. Jak ktoś ma inny rodzaj włosów i nie tak wrażliwą skórę to pewnie mu odpowiada.

Z Ilua miałaś krem do skóry suchej? Polecasz coś konkretnie?
            • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 08:43
              To dosyć oczywiste wink Z tym, że jeżeli efekty są takie jakie oczekujesz (np puder do kąpieli Isana) to po prostu chcesz wiedzieć czy nie robi ci kuku "za plecami"
              • nenia1 Re: Rossmann 24.03.20, 08:45
                No widzisz, a dla mnie nie było oczywiste, bo czytałam głównie zachwyty.
                • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 08:54
                  Bo jak coś działa to dlaczego się nie zachwycać ?smile
                  • nenia1 Re: Rossmann 24.03.20, 08:57
                    U mnie nie działa.
                    • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 09:04
                      Ale Ty piszesz o swoich włosach.smile i szamponach itd

Ja piszę o efekcie (super) przyjemnosciowym dla swojej skóry ciała i solach/pudrach do kąpieli.
                      • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 09:16
                        p.s. kąpiel w pudrze waniliowo-kokosowym była super przyjemna i relaksująca. Zapach nie ulatniał się po 3 sekundach a jednoczesnie nie był nachalny. Taki mały raj w łazience. Skóra po kapieli bardzo przyjemna w dotyku. Po prostu byłam ciekawa czy za tę przyjemność nie zapłacę drogo później bo np składniki mogą zawierać coś podejrzanego o rakotwórczość, zmiany hormonalne i Bóg wie co jeszcze.
                      • nenia1 Re: Rossmann 24.03.20, 09:26
                        A ok, na temat soli i pudrów się nie wypowiem, bo to raczej do kąpieli w wannie, a ja dużo bardziej wolę prysznic, w okresie zimowym czasem lubię się trochę wygrzać w wannie, a w sumie nie znam żadnych pudrów do kąpieli więc może spróbuję, skoro zachwalasz smile
                        • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 09:29
                          Jak lubisz takie zapachy to polecam (wiem, że nie każdy lubi), oczywiście indywidualna reakcja skóry moze się różnić.
                          • nenia1 Re: Rossmann 24.03.20, 09:58
                            Lubię kokos i wanilię też lubię, w orientanie z kolei bardzo mi się podoba zapach jaśminu.
            • kropkaa Re: Rossmann 24.03.20, 19:56
              Miałam na dzień NO 01 i na noc NO 02. Tylko te 2. Dobra konsystencja i bardzo naturalne, piękne zapachy.
    • chococaffe Re: Rossmann 23.03.20, 22:33
      Przykładowy skład dwoch saszetek do kapieli:

1) Maris Sal, Sodium Methyl Oleoyl Taurate, Parfum, Silica, Lavandula Angustifolia Oil, Vanilla Planifolia Fruit Extract, Alcohol, Aqua, Ci 14720, Ci 60730, Linalool, Sodium Chloride, Sodium Sulfate.

2) Maris Sal, Zea Mays Starch, Lac Powder, Magnesium carbonbate Hydroxide, Parfum, Silica, Sodium Methyl Oleoyl Taurate, Cocos Nucifera (Cocconut) Oil.

I dezodorantów:

1) Butane, Propane, Cyclopentasiloxane, Aluminum Chlorohydrate, Isobutane, Parfum, Aloe Barbadensis Extract, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Dimethiconol, Propylene Carbonate, Disteardimonium Hectorite, Caprylic/Capric Triglyceride, Citronellol, Geraniol, Linalool, Limonene.

2) Aqua, Triethyl Citrate, Glycerin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Sodium Hydroxide.

Coś super niebezpiecznego?
      • snakelilith Re: Rossmann 24.03.20, 00:01
        chococaffe napisała:

> 1) Maris Sal, Sodium Methyl Oleoyl Taurate, Parfum, Silica, Lavandula Angustifo
        > lia Oil, Vanilla Planifolia Fruit Extract, Alcohol, Aqua, Ci 14720, Ci 60730, L
        > inalool, Sodium Chloride, Sodium Sulfate.

Ci 14720 to czerwony, Ci 60730 fioletowy barwnik,, mogą być alergenne.

> 2) Maris Sal, Zea Mays Starch, Lac Powder, Magnesium carbonbate Hydroxide, Parf
        > um, Silica, Sodium Methyl Oleoyl Taurate, Cocos Nucifera (Cocconut) Oil.
        >

Nie widzę nic strasznego, ale nie sprawdzam dokładnie wszystkich składników.

> I dezodorantów:
        >
        > 1) Butane, Propane, Cyclopentasiloxane, Aluminum Chlorohydrate, Isobutane, Parf
        > um, Aloe Barbadensis Extract, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, D
        > imethiconol, Propylene Carbonate, Disteardimonium Hectorite, Caprylic/Capric Tr
        > iglyceride, Citronellol, Geraniol, Linalool, Limonene.

Przede wszystkim silikony w składzie - Cyclopentasiloxane i Dimethiconol. Jak ci nie przeszkadza, to ok. Phenoxyethanol to nieco problematyczny konserwant.

> 2) Aqua, Triethyl Citrate, Glycerin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric
        > Acid, Sodium Hydroxide.

Nie widzę nic niebezpiecznego.
        • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 07:57
          Dzięki.
          • katie3001 Re: Rossmann 24.03.20, 20:50
            Aluminium i phenoxyetanol? Absolutnie nie.
    • prezent_urodzinowy Re: Rossmann 23.03.20, 23:41
      Uwielbiam Isanę, krem z mocznikiem jest super, i olejek pod prysznic - genialnie usuwa antyperspiranty. Kocham. Także linia babydream jest fajna.
    • morgen_stern Re: Rossmann 24.03.20, 07:26
      Skład Alterry dobry, ale co z tego, skoro antyperspirant nadaje się chyba tylko do przechadzania się po domu. W akcjach typu podbiegnięcie do autobusu czy szybki marsz kompletnie się nie sprawdza, a nie mam większych problemów z potliwością.
      • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 08:46
        Ja jestem w trakcie próby rezygnacji z deo - na korzyść mydeł z olejkiem z drzewa herbacianego. Skuteczność (jesień, zima) się sprawdza, zobaczymy jak będzie w trakcie upałów. Jednoczesnie uważam, że skóra (przynajmniej moja) lubi płodozmian, nie chcę więc jej zamęczyć tym olejkiem. (a nie znoszę dezodorantów w kulce - mam wrażenie lepienia się)
      • snakelilith Re: Rossmann 24.03.20, 16:28
        morgen_stern napisała:

> Skład Alterry dobry, ale co z tego, skoro antyperspirant nadaje się chyba tylko
        > do przechadzania się po domu.

A Alterra ma w ogóle w asortymencie antyperspirant? Marki ekologiczne nie sprzedają antyperspriantów, bo te mają w składzie sole glinu, uważane za problematyczne. Dlatego w swoich dezodorantach używają innych składników opóźniających rozkładnie się potu, nie redukują jednak pocenia się. Ja używam dezodorantu z alkoholem w sztyfcie marki Speick, w ten sposób alkohol nie wysusza mi skóry i bardzo dobrze działa, należę jednak do osób o raczej mało wyraźnym zapachu potu. Jeżeli ktoś intensywnej się poci i chciałby jednak zostać na ekologicznej półce, to powinien spróbować dezodorantów w kremie z sodą . Alterra takich chyba nie ma, ale w Rossmannie jest chyba marka Greendoor.
    • bib24 Re: Rossmann 24.03.20, 08:54
      isanę omijam szerokim łukiem. absolutnie wszystko z tej firmy u mnie w rodzinie wywołuje wysypkę, swędzenie i jest do bani. to jakiś mega szajs.
      • chococaffe Re: Rossmann 24.03.20, 08:59
        To może być indywidualne - ja mam podobnie z Pharmaceris (na twarz) - w najlepszym wypadku nic mi nie robi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka