malgosiagosia Re: komary 20.07.20, 17:18 Komarow brak i muszek w tym roku tez nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: komary 21.07.20, 10:18 jestem przeciwniczką oprysku ogrodu preparatami z permetryną, są totalne i nawet nocne opryski nie uchronią przez zabiciem wszystkiego co ma 6 lub 8 nóg a komary i tak za parę dni nowe przylecą od sąsiadów. Mugga 50% działa chwilę, spirala targetu nawet jakoś dała radę odstraszać ale trzeba ich kilka wokół rozpalić i inhalować się dymem. Moskitiery mam ale nie na oknach dachowych i drzwiach wejściowych. Co wieczór odkurzacz wciąga te, które namierzę a i tak w nocy coś brzęczy i wq..wia a potem gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: komary 21.07.20, 12:37 U mnie po jednym oprysku nie było komarów cały lipiec i sierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: komary 21.07.20, 15:16 A innych owadów? A za rok jak już zabraknie tych resztek naturalnych wrogów komarów to co, więcej popryskac na nowe chmary? A śpiewu ptaków nie lubicie? Bo tez giną od oprysków. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: komary 21.07.20, 16:10 Nie było mrówek, akurat to mi nie przeszkadzało, bo mam gigantyczną ilość czerwonych gryzących. Zmniejszonej ilości ptaków wtedy nie zauważyłam. Powtarzam - pryskałam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: komary 21.07.20, 11:18 Moim zdaniem trzeba robić okruszki, ponieważ równolegle działają na kleszcze, a to już bardzo poważna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: komary 21.07.20, 12:33 myślisz, że kruszenie chleba (?) załatwi komary i kleszcze? proponuję mniej % pić Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: komary 21.07.20, 16:14 wbka1 napisał: > Moim zdaniem trzeba robić okruszki, ponieważ równolegle działają na kleszcze, a > to już bardzo poważna sprawa Jezu, a co to znowu jakieś egzorcyzmy na komarach🙈😱 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: komary 21.07.20, 12:05 Ja polecam wyjazd na Mazury. Tutaj tną mocno umiarkowanie przez ok 30 minut wieczorem. Na Mazowszu za to istna plaga. Będę siedziała tutaj jak długo się da Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: komary 21.07.20, 15:19 Przyroda jeszcze jakoś reguluje komary na Mazurach, na Mazowszu wszystko wypryskane, jerzyki zamurowane w corocznej akcji renowacji budynków „zamuruj pisklęta żywcem” - nie ma komu zjadać komarów. Za rok będzie gorzej 😌 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: komary 21.07.20, 16:42 Masz całkowitą rację. Nie ma juz na mazowszu naturalnych wrogów komarów poza ludźmi. A ci tak jak potrafią prawie wszystko w naturze zniszczyć tak z komarami sobie poradzić nie mogą. Może taka kara... Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: komary 21.07.20, 19:32 Ponoć na Kaszubach w tym sezonie komarów jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś