Dodaj do ulubionych

Lewactwo (левизна )

30.07.20, 21:39
Gdy posługujemy się pewnymi określeniami, traktując je jako pejoratywny epitet, gdy hojnie obdarzamy nimi innych, warto wiedzieć jakie to określenie ma korzenie i z kim/czym kojarzy się ono ludziom lepiej poinformowanym.

"Cała sprawa ma jednak niebywale zabawny aspekt, który najwidoczniej umyka tym, którzy się epitetem na co dzień posługują. I głównie dlatego jest zabawny. „Lewactwo” nie jest wynalazkiem ani konserwatywnych think tanków, ani prawdziwych patriotów. Ojcem chrzestnym (tak potrzebnego konserwatywnym wannabies) pojęcia jest Włodzimierz Uljanow, znany też jako Lenin. To on, jeszcze w 1922 roku w ramach obrony monopartyjnej dyktatury wymyślił, „lewactwo“ (левизна ) jako zbiorowe określenie na tych, którzy w swej infantylnej oraz naiwnej (lecz jego zdaniem na pewno szkodliwej) ślepocie nie zgadzali się z jego wizją przebudowy społeczeństwa. Sylvia Pankhurst mogłaby na ten temat powiedzieć dużo. I swego czasu powiedziała. Bycie „lewakiem” nie było przyjemne w raju robotników i chłopów. Każdy mógł nim zostać, np. domagając się sprawiedliwości społecznej, powołując się na zaszczytne ideały rewolucji lub kwestionując omnipotencję nowej biurokracji. Albo nie robiąc zupełnie nic. Anarchiści, anarchosyndykaliści, związkowcy, feministki, niewygodni krytycy spotykali się (po uzyskaniu etykietki) w tym samym łagrze lub przed tym samym plutonem egzekucyjnym. Po 1945 „lewactwo“ przetrwało w partyjnej nowomowie opierających się reformatorskim tendencjom zachodnich komunistycznych jaczejek (jako leftism lub gauchisme) do ich początku końca, czyli do końca lat 60-tych zeszłego stulecia. Ironia losu sprawiła, że po 1989 reanimatorami językowego, leninowskiego trupa, stali się postkomunistyczni kandydaci na konserwatystów."

pytania.wordpress.com/2011/05/31/lewactwo/

Choć czy można się dziwić, że czerpiący pełnymi garściami z bolszewizmu chodzą w butach dziadka Iljicza?

S.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 21:42
      O, nie wiedziałam, dzięki
    • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 21:51
      Ciekawe info. A niezbyt odkrywczy skądinąd fakt, że 'lewactwo' po chodzi w prostej linii od 'lewizny', wywołuje uśmiech na twarzy smile
      • snajper55 Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:00
        gyubal_wahazar napisał:

> Ciekawe info. A niezbyt odkrywczy skądinąd fakt, że 'lewactwo' po chodzi w pros
        > tej linii od 'lewizny', wywołuje uśmiech na twarzy smile

A gdzież to zauważyłeś stwierdzenie faktu, że "lewactwo" pochodzi od "lewizny"?

S.
        • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:15
          Rozumiem, że łatwo przeoczyć, bo w tytule wątka: 'Lewactwo (левизна ).'
          • iwles Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:24

Jeżeli "dziewczyna" po czesku to "dívka", czy oznacza to, ze w języku polskim dziwka jest synonimem dziewczyny?
            • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:28
              Akurat trafiłaś w "światopogląd" incela. ale co to ma wspólnego z rzeczywistością i faktami, to same wiemy wink
              • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:32
                Haniebnie pominęłaś 'naziola', 'przegrywa' i 'faszola'. Forma już nie ta, co kiedyś. No cóż, lata lecą ..
                • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:53
                  Ja wiem, że ty byś bardzo chciał, żeby ktoś, jakaś kobieta, się tobą zajmowała.
                  Ale na mnie nie licz. Bardzo z uprzejmości i złotego serca, i naprawdę już mnie na język nie ciągnij, powiem ci, że ja już mam mężczyznę do zajmowania. I przyjmijmy, że to jedyny powód.
                  • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:00
                    Wbijasz mi nóż w serce. Jak tylko skończę ogórkową idę na balkon wyć do księżyca i kąsać z rozpaczy swe brzoskwiniowe ciało
            • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:28
              Choć polsko-czeskie etymologie są niewątpliwie fascynującym obszarem poszukiwań, to proponowałbym nie zbaczać z tematu, którym jest (pozornie) zaskakująca zbieżność słów 'lewactwo' i 'lewizna'.
              • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:31
                Ja ci mogę napisać jaki ma związek słowo lewactwo i lewizna. Ma i to bardzo ścisły. Używanie tego rodzaju nowomowy jak "lewactwo' to wyjątkowa lewizna.
                • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:41
                  Absolutnie nie kwestionuję faktu, że znaczenie słowa 'lewizna', lewactwo wysysa z mlekiem matuszki partii i pojęciem tym włada na codzień.

Bładzisz jednak sądząc, że 'lewactwo' to nowomowa. Pewnie dlatego, że przeoczyłaś w tekście snajpera poniższe zdanie:

'Lenin. To on, jeszcze w 1922 roku w ramach obrony monopartyjnej dyktatury wymyślił, „lewactwo“ (левизна )'

No chyba, że dzielą cię z nim jakieś zasadnicze różnice ideologiczne, jak nie przymierzając Lenina z Trockim
                  • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:51
                    Używanie tego sformułowania dzisiaj, które nie ma żadnego związku z nazwą historyczną.
                    • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:02
                      Mam ci wierzyć na komsomolskie słowo ?
                      • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:25
                        Ja jestem kobietą nauki- mnie się czyta i rozumie. Do wierzenia to jest ręcznikowy z niemieckiej sauny- Zięba.
                        • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:37
                          Tylko jedno pytanie: czy wygłaszając pierwsze zdanie, wzięłaś się pod boczki i tak tupnęłaś, że aż zachmajtały warkoczki ? Bo wiesz, że bez tupnięcia się nie liczy ?

Koniecznie wrzuć coś jeszcze, bo nikt i nic nie umie tak rozruszać mej przepony, jak dzieła twego naukowego umysłu
                          • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 00:18
                            Jak chciałbyś popolemizować z którąś z moich publikacji naukowych to śmiało. Wytłumaczę ci słowa, których nie rozumiesz.
                            • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 00:26
                              W wyścigu na osiągnięcia życiowe, może nie mam zbyt wiele do zaoferowania, ale za to w najlepszym gatunku:
                              1. Odznaka 'Już pływam' (choć lekko już nadgryziona zębem czasu) i
                              2. ex aequo III miejsce w drużynowych zawodach zbierania makulatury klas V-VIII

Nie muszę chyba dodawać, jak blado w starciu z tak miażdżącą potęgą, wypadną twoje publikacje naukowe ?
              • iwles Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:43

A dívka i dziwka nie są zaskakująco zbieżne?
                • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:46
                  A ktoś powiedział, że nie są ?
          • snajper55 Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 01:40
            gyubal_wahazar napisał:

> Rozumiem, że łatwo przeoczyć, bo w tytule wątka: 'Lewactwo (левизна ).'

W tytule nie ma ani słowa o pochodzeniu słowa "lewactwo". W tytule nie ma słowa "lewizna". Kombinuj dalej.

S.
            • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 02:31
              Smutne, że nie władasz narzeczem naszych słowiańskich braci, mimo swej z trudem tajonej predylekcji, do ich wspaniałej, leninowskiej historii. Poproś gugla - on włada
              • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 02:33
                PS Albo Iwki lub Ślivki - obie szkoły kończyły, to może dźwigną to wyzwanie
              • snajper55 Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 04:11
                gyubal_wahazar napisał:

> Smutne, że nie władasz narzeczem naszych słowiańskich braci, mimo swej z trudem
                > tajonej predylekcji, do ich wspaniałej, leninowskiej historii. Poproś gugla -
                > on włada

Porównaj te dwa słowa i znajdź kilka różnic.

słowo nr 1: левизна
                słowo nr 2: lewizna

S.
                • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 11:55
                  No w końcu. Udało ci się je namierzyć, więc teraz masz już z górki
    • karola2122 Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:20
      Z tego co wiem, to rosyjskie słówko oznacza nie "lewactwo", tylko "lewicowość". To nie jest to samo.

Zresztą...

https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/72/4f/3b/6664-dziecieca-choroba-lewicowosci-w-komunizmie-czyrna-129331782.jpg
      • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:30
        Czyli 'lewicowość' i 'lewizna' - też fajnie. Dzięki za tą fotę, chętnie przeczytam jeśli znajdę gdzieś pdfa
    • livia.kalina Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:30
      Aktualnie "lewactwo" to partyjna nowomowa, coś jak "zapluty karzeł reakcji" i mówi jedynie o osobie, która tego zwrotu używa.
      • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:43
        Nie dąsaj się tak. Co do mnie, to puchnę z dumy, jeśli jakieś lewactwo, zwie mnie prawakiem
        • iwles Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 22:58
          gyubal_wahazar napisał:

> Nie dąsaj się tak. Co do mnie, to puchnę z dumy, jeśli jakieś lewactwo, zwie mn
          > ie prawakiem
          >

Chyba prawactwem 😃
          • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:05
            Skup się, bo będzie trudne: 'prawactwo' - to ideologia, 'prawak' - to jej wyznawca.
            Coś jak 'LGBT' i 'elgiebeciarz'
            • iwles Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:11

Skonczyles ogorkową?
              To idź wyć do księżyca 😃
              Moze chociaz to jedno ci w zyciu wyjdzie.
              • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:18
                Niepotrzebnie jesteś zazdrosna o mój płomienny afetkt do Ślivki, bo właśnie mnie spuściła po brzytwie. Ogarniaj coś poza własną prozą w tym wątku
                • iwles Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:23

Nie moge wyjsc z podziwu, ze rozmawiasz z ideologią 😃. Te zwidy to po wlewach, jak rozumiem.
                  • gyubal_wahazar Re: Lewactwo (левизна ) 30.07.20, 23:41
                    Daj znać jak ochłoniesz. Zadziwię cię wtedy zniewalającym urokiem logiki komsomolskiego feminizmu. I nie zdołasz mu się oprzeć
        • anorektycznazdzira Re: Lewactwo (левизна ) 01.08.20, 06:03
          > puchnę z dumy, jeśli jakieś lewactwo, zwie mnie prawakiem

No i pomyliłeś. Lewactwo zwie cię prawiczkiem. To się prawiczek nazywa.
      • karola2122 Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 14:30
        livia.kalina napisała:

> Aktualnie "lewactwo" to partyjna nowomowa, coś jak "zapluty karzeł reakcji" i m
        > ówi jedynie o osobie, która tego zwrotu używa.
        >

10/10
    • dramatika Re: Lewactwo (левизна ) 31.07.20, 14:59
      Ale że niby "lewactwo" za bolszewizmu było w jakiejś do niego opozycji? Pewnie tak - po prostu byli bardziej radykalni big_grin Lenin w "Детская болезнь "левизны" в коммунизме" (Dziecięca choroba „lewicowości” w komunizmie) krytykuje zachodnie ruchy lewicowe jako nieskuteczne, bo chcące wprowadzać rewolucję bez odpowiedniej taktyki.
      Przykładem "lewizny" w rozumieniu leninowskim jest zachowanie niejakiego Rabieja, któremu się kiedyś wyrwało, że celem jest legalizacja adopcji przez pary homoseksualne. Lenin by go za to wtrącił do łagru, ponieważ w dojrzała lewica rewolucyjna ukrywa swoje prawdziwe cele przed niedojrzałym społeczeństwem big_grin
      • 1matka-polka Re: Lewactwo (левизна ) 01.08.20, 10:38
        "Lenin... krytykuje zachodnie ruchy lewicowe jako nieskuteczne, bo chcące wprowadzać rewolucję bez odpowiedniej taktyki....
        ponieważ w dojrzała lewica rewolucyjna ukrywa swoje prawdziwe cele przed niedojrzałym społeczeństwem"

Po prostu za dlugie jezory mieli wtedy te glupie, dziecinne lewaki. Teraz sa lepiej szkolone, nie przyznaja sie do niczego. Zlapiesz takiego/taką za ręke, zaprze sie, ze to nie jego ręka, do tego opluje i kopnie 😌
    • dramatika Re: Lewactwo (левизна ) 01.08.20, 00:15
      Snajper, masz za dużo macierzyńskich obowiązków, że nie znalazłeś czasu, aby mi odpowiedzieć?
      • azja1942 Re: Lewactwo (левизна ) 01.08.20, 05:42
        Wydaje ci się że Twoje wypociny są tak błyskotliwe że warto na nie odpowiadać?
    • anorektycznazdzira Re: Lewactwo (левизна ) 01.08.20, 06:00
      Nie można. Dobre big_grinbig_grin
    • 1matka-polka Re: Lewactwo (левизна ) 01.08.20, 10:32
      Znowu od lewackich jajeczek wyzywajo! 😳

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka