Dodaj do ulubionych

Jedna kołdra na dwie osoby

• tryggia Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:24
      Jeśli ktoś lubi pod jedną, jego sprawa. Zetknęłam się jednak z postawą oczekiwania, że jeśli małżeństwo, to musi spać pod jedną kołdrą, inaczej coś tam się źle dzieje. I tak od pewnej osoby uparcie dostawalismy pościel 200x200. Tak leżała biedna, aż odkryłam cud posiadania jednoosobowej kołdry dwusetki.💙
      • tairo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:36
        No ale przecież 200x200 to jest właśnie kołdra dla jednej osoby?
        • milva24 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:32
          Jednoosobowa to 140-160x200.
    • trillian Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:29
      Ja idę o krok dalej, mam w domu dwa materace. Mój mąż przed snem się mości jak bóbr przed snem zimowym i na jednym materacu wszystko podskakuje big_grin
      Jedna kołdra zupełnie odpada, zresztą mamy inne termostaty wewnętrzne i mamy różne kołdry.
      Ale przyznam że na wyjazdach dwie kołdry to standard. Tylko łóżka bywają wąskie.
    • mondovi Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:36
      Oboje jesteśmy zawijaczmi, więc nie ma opcji jednej, tylko że jedna duża kołdra mnie nie dziwi, niektórzy wolą
    • piataziuta Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:37
      big_grin
    • katriel Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:41
      Mam podobnie jak ty, choć chyba nie aż w takim nasileniu, bo pisania maili w sprawie kołder nie praktykuję.
      Ale mam też kuzynkę, która nawet jak są dwie standardowe kołdry, to śpi z mężem pod jedną, a drugiej nie używa w ogóle. Twierdzi, że pod osobną kołdrą jej zimno, smutno i samotnie.
      • mae224 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:05
        Wiadomo smile
      • homohominilupus Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:05
        Mam podobnie jak Twoja kuzynka 😊
        Uważam, ze nie po to wychodziłam za mąż żeby teraz marznąć sama pod kołdrą.
        • mae224 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 00:15
          Miałam to samo napisać.
        • arwena_11 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 08:28
          Dokładnie.
    • mae224 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:04
      A jak wtedy ścieli się małżeńskie łoże? Kołdra na kołdrę czybobok dwie złożone. Pytam, bo homebook mi nie pokazał. wink
      • heca7 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:19
        U mnie każda złożona wzdłuż na pół i położone obok siebie. Na to wspólna narzuta.
    • raadhiyah2020 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:07
      Nie mam bo spimy pod jedna koldra.
    • heca7 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:18
      Jak trzeba to śpimy pod jedną. Ale w domu nieodwołalnie muszą być dwie. Od zawsze. Pamiętam taką goownoburzę na ematce gdzie przekonywano iż spanie pod dwoma kołdrami niechybnie kończy się rozwodem wink My 21 lat po ślubie jakoś się nie rozwiedliśmy.
    • lauren6 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:21
      Od zawsze śpimy pod dwiema kołdrami. Ja mam swoją mniejszą, mąż większą. W hotelu lub apartamencie zawsze każe donieść drugą kołdrę jeśli na łóżku jest tylko jedna.
      • grey_delphinum Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:52
        U nas są hece, bo mój mąż w ogóle nie lubi się niczym przykrywac, ewentualnie - zimą- cienkim kocem lub prześcieradłem, ja natomiast bez przykrycia cieplutka kołderką nie zasnę. Po.prostu muszę owinąć się jak mumia i obowiązkowo położyć jeden róg kołdry na głowę (śpię na boku). Nie ma mowy o zadnym przytulaniu, dotyk w czasie zasypiania mnie drażni, męczę się i nie zasnę.
        Jedna kołdrą na dwie osoby to dla mnie synonim bezsennej nocy 😉
    • leni6 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 07:13
      Nie mam, w domu mamy dwie kołdry (i dwie poduszki, ręczników nawet więcej) ale jedna duża kołdra w hotelu mnie nie dziwi, właśnie dlatego jest duża żeby zmieściły się 2 osoby.
    • astomi25 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 07:22
      Mhh, dosc duzo podrozuje i z reka na sercu...jeszcze w ZADNYM miejscu, nie zdarzylo sie, zeby byla jedna duza koldra.
      Nienawidze tego, w domu tez nie spie pod jedna z mezem. Ktos sie pytal, czy sie nie dziwisz ze jest jedno lozko. Przeciez to zupelnie rozne rzeczy. Jedno lozko, ale duze, dla dwoch osob! A dwie osoby to dwie poduszki i DWIE koldry.
      • redwineiswhatilike Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 07:34
        Często się z tym nie spotykam ale ostatnio się zdarzyło dwa razy i prosiłam o drugą kołdrę.
        Wolę dwie.
    • arwena_11 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 08:26
      A mnie wkurzają dwie kołdry. Zdecydowanie wolałabym jedną dużą. Tak jak mamy w domu.
    • maly_fiolek Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 08:43
      Nie wiem jak Ty, ale ja śpię na boku i głowę mam zawsze na brzegu poduszki, raz lewym raz prawym. Jedna kołdra jest super, można przytulać się do lubego smile.
    • aguar Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 08:46
      W moim przypadku spanie z kimś pod jedną kołdrą nigdy nie wchodziło w grę. Jak już trafialiśmy na taki układ, to jedno z nas spało pod kołdrą, a drugie pod narzutą. Ostatnio, odkąd dziecko podrosło bierzemy większe pokoje/apartamenty niż 3-osobowe więc tych okryć do spania mamy do dyspozycji więcej.
    • bablara Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 09:34
      Właśnie wczoraj wróciliśmy z wyjazdu. W hotelu była jedna kołdra. Uważam ,że to szatański wymysł taka jedna kołdra. Zawsze tylko dwie smile
    • mama-ola Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 09:40
      My mamy jedną kołdrę, za to poduszki muszą być cztery smile
    • igge Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 09:46
      Wolę jedną kołdrę. Ale tylko w hotelu czasem taką mamy. W domu mamy dwie. Tak wyszło. Jak będę mieć straszne ciśnienie na jedną, to trzeba będzie kupić. Mąż woli dwie.
      Nie lubię w lokum wakacyjnym wielkich poduch.
      Wolę jasieczek i to najlepiej swój własny. Starość panie.
      Nienawidzę i staram się nie brać dwuosobowego pokoju z dwoma oddzielnymi łóżkami. Czasem co prawda przysuwamy je do siebie i już. Co do pościeli - też mam swoje przyzwyczajeniawink
    • bigzaganiacz Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 11:10
      Jestes tak gruba ze jedna koldra nie wystarcza na dwie osoby?
    • bazia8 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 14:34
      Zawsze trafiam na dwie osobne kołdry w łożu małżeńskim. Serio, nigdy mi się nie trafiła jedna duża kołdra 😱

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka