Dodaj do ulubionych

Tort makowy

10.11.20, 20:11
Szukam dobrego przepisu. Uwielbiam a nie mogę znaleźć takiego jak dawniej jadłam.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
      • minniemouse Re: Tort makowy 11.11.20, 02:55
        ja robię tak
        25 dkg zmielonego i sparzonego maku
        8 jajek
        25 dkg cukru pudru (zwykły tez może być)
        łyżka miodu
        łyżka bułki tartej - ominąć w przypadku wersji bezglutenowej -
        skorka cytrynowa
        dodać do masy wanilie, olejek migdałowy, cytrynowy, rumowy, arakowy w niewielkich ilościach - po kropli, dwóch.
        łyżeczka proszku do pieczenia - sprawdzić skład aby był bez maki

        przygotować tortownice - natrzeć tłuszczem, obsypać bułką tarta lub w wersji bezglutenowej bułka tarta zrobiona z bułek bezglutenowych, lub pokruszone płatki kukurydziane, bądź zmielone/starte ziarenka sezamu czy migdałów, orzechów. odstawić w chłodne miejsce.


        Mak dobrze sparzyć, dobrze zemleć albo utrzeć aż się zrobi 'biały'. odstawić, przykryć.
        Żółtka utrzeć/ubić z cukrem na puszysta masę, dodać miód, dobrze wymieszać.
        Białka dobrze ubić.
        Na piane w dużej misce wyłożyć warstwami mak, ubite żółtka, skórkę cytrynowa, bułkę tarta (lub nie), olejki/aromaty.
        Delikatnie zamieszać składniki tak aby piana nie opadła. 'ciasto' będzie miało dość płynna konsystencje. wlać do tortownicy, wstawić do uprzednio nagrzanego pieca, piec ok 45 - 50 min w temperaturze 185 C lub mniej, lub więcej, zależy jakie macie piekarniki.

        Do tortu makowego dobrze pasuje klasyczna masłowa masa cytrynowa i kawowa lub kakowa
        3 żółtka
        25 dkg cukru pudru
        25 dkg masła (lub margaryny jak kto woli)
        2 -3 łyżki spirytusu lub wódki

        można robić to na parze uważając aby nie ściąć żółtek i rozpuścić masła..

        Minnie
        • mysiulek08 Re: Tort makowy 11.11.20, 03:03
          to mniej wiecej tak samo jak ja robie, z tym ze krem zostal przez lata zmodyfikowany

          jajka cale ubite na parze tak dlugo az masa zbieleje i zgestnieje, zostawic do ostudzenia, miekkie maslo utrzec na puch, dodawac mase jajecznocukrowa

          i teraz dodatki do wyboru
          zaparzona w malej ! ilosci kawa mielona
          ekstrakt z prawdziwej wanili
          rozpuszczona czekolada

          no i alkohol, koniak, rum, likier, jesli likier to mozna poszalec ze smakami, ale wtedy bez dodatkow typu kawa
      • solejrolia Re: Tort makowy 12.11.20, 07:43
        Mam przepis na biszkopt przełożony masą makową.
        Odkopię wieczorem to wrzucę przepis na forum bo teraz jestem w robocie.
        A tak się składa że to ciasto robię co roku na święta, i nastepnie na sylwestra, co roku i lepszego z makiem jak dotąd w swoim życiu nie jadłam.
        • agab51 Re: Tort makowy 12.11.20, 18:58
          Ciasto z masą makową,
          nie jest to typowy tort, tylko przepyszny biszkopt przełożony masą makową, polany polewą czekoladową (najlepiej gorzką, bo ciasto jest bardzo słodkie)

          placek:
          4jajka
          1szkl. cukru
          4łyżki oliwy
          1szkl. mąki
          1łyżeczka proszku do pieczenia

          Białka ubić z cukrem, dodawać po żółtku, dodać oliwę, i mąkę. Piec około 30minut w średniej wielkości tortownicy /na blachę daję 1,5porcji, inaczej placek będzie zbyt cienki, i trudno go przekroić/.

          masa makowa.
          1,5szkl. maku
          3jajka
          2łyżeczki mąki ziemniaczanej
          3/4szkl. cukru
          3/4 margaryny
          zapach migdałowy
          Mak ugotować, zemleć, połączyć z jajkami, mąką, cukrem, zapachem. Zagotować margarynę w dość dużym garnku i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać masę z makiem i stale mieszać. GORĄCĄ i GĘSTNIEJĄCĄ masą makową przełożyć biszkopt. (ja blaszkę zawijam jeszcze w folię aluminiową, i zostawiam na noc, i niech sobie tak wolniutko stygnie).
          Po wystygnięciu ciasto polewam polewą czekoladową, ozdabiam orzechami włoskimi, albo cukierkową posypką.
          Smacznego!!!
        • solejrolia Re: Tort makowy 12.11.20, 18:59
          Ciasto z masą makową,
          nie jest to typowy tort, tylko przepyszny biszkopt przełożony masą makową, polany polewą czekoladową (najlepiej gorzką, bo ciasto jest bardzo słodkie)

          placek:
          4jajka
          1szkl. cukru
          4łyżki oliwy
          1szkl. mąki
          1łyżeczka proszku do pieczenia

          Białka ubić z cukrem, dodawać po żółtku, dodać oliwę, i mąkę. Piec około 30minut w średniej wielkości tortownicy /na blachę daję 1,5porcji, inaczej placek będzie zbyt cienki, i trudno go przekroić/.

          masa makowa.
          1,5szkl. maku
          3jajka
          2łyżeczki mąki ziemniaczanej
          3/4szkl. cukru
          3/4 margaryny
          zapach migdałowy
          Mak ugotować, zemleć, połączyć z jajkami, mąką, cukrem, zapachem. Zagotować margarynę w dość dużym garnku i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać masę z makiem i stale mieszać. GORĄCĄ i GĘSTNIEJĄCĄ masą makową przełożyć biszkopt. (ja blaszkę zawijam jeszcze w folię aluminiową, i zostawiam na noc, i niech sobie tak wolniutko stygnie).
          Po wystygnięciu ciasto polewam polewą czekoladową, ozdabiam orzechami włoskimi, albo cukierkową posypką.
          Smacznego!!!
      • minniemouse Re: Tort makowy 13.11.20, 03:29
        wbrew pozorom w/g mojego przepisu to sie szybko robi. poza tym można rozłożyć robotę na dwa dni - w pierwszy dzień parzenie i mielenie maku, na drugi - ubijanie jajek i łączenie składników i do pieca.
        osobiście robię wszystko maszynka.
    • mysiulek08 Re: Tort makowy 13.11.20, 03:35
      co wy z tym aromatem migdalowym do maku? odkad ja zaczelam robic makowe wypieki, przestalam uzywac aromatu ,fujj, rum tak, daje dobry sznyt ale aromat nie!
          • minniemouse Re: Tort makowy 13.11.20, 04:25
            ojejku, nie wiedziałam.
            i z czego tak sie rechoczesz, właściwie?
            wyobraź sobie ze nie tylko mak w torcie jest, ale np miód i skorka cytrynowa które właśnie dobrze idą z tymi dwiema kroplami aromatu midgalowego a w calosci - z masa kawowa lub kakaowa.
            Bo gdybym np piekła typowego makowca zawijanca z rodzynkami, to bym taki aromat odpuściła.

            poza tym, każdy może sobie dodać lub nie dodać cokolwiek z aromatów. wolny wybór.

            Minnie
      • solejrolia Re: Tort makowy 13.11.20, 08:48
        mysiulek08 napisała:

        > co wy z tym aromatem migdalowym do maku? odkad ja zaczelam robic makowe wypiek
        > i, przestalam uzywac aromatu ,fujj, rum tak, daje dobry sznyt ale aromat nie!
        >

        Dla Ciebie fujj.
        A ja z kolei bardzo lubię! Bardzo. W dudzie mam tradycję, czy co tam jeszcze, aromat migdałowy świetnie pasuje do potraw z makiem. Lubię i tyle.

        (Cynamon też lubię!, dodaję do czego tylko mogę.
        I czosnek !!!! Kolendrę, czy orzeszki arachidowe. Gdzie pół mojej rodziny, mama, siostra, jedna ciocia, 3 kuzynki....nie cierpią i nie wezmą nic do ust z cynamonem, kolendrą,a na sam zapach czosnku zbiera im na obrzydzenie....
        Nie lubią, to nie lubią, szarlotki u mnie nie zjedzą, i tyle. )

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka