seaborgium 04.01.21, 21:40 Co powiedziałybyście na nianię, która przychodziłaby do pracy z własnym dzieckiem? Dzieci roczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafireczek Re: Niania 04.01.21, 21:45 No nie wiem, wolałabym, aby pełną uwagę poświęciła mojemu dziecku, za co zresztą placiłabym wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Niania 04.01.21, 21:52 Kwestia ustalen. Opieka nad dwójka dzieci ma swoje plusy i minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Niania 04.01.21, 21:54 No, nie wiem, czy przy roczniaku, przy starszych dzieciach, dostrzegam też zalety Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Niania 04.01.21, 21:54 Chyba tylko jeśli wynagrodzenie byłoby znacznie nizsze, bo nie bedzie poswiecala pelni uwagi Twojemu dziecku, pojawi sie problem drzemek, itp. Poza tym widzę problemy w razie choroby tamtego dziecka. Lepsza niania bez dzieci/ z odchowanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Niania 04.01.21, 21:58 Roczne to nie, za małe. Ale juz takie 2-3 latki bardzo fajnie by było Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Niania 04.01.21, 22:22 Jak się dzieci pokłócą o zabawkę to zgadnij sama które dziecko będzie musiało ustąpić? No i problem z chorobami. Jak jedno z nich zachoruje to niania nie przyjdzie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 22:25 Drugi argument do mnie przemawia. Pierwszy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Niania 04.01.21, 22:25 Im dłużej o tym myślę, tym gorszy mi się wydaje ten pomysł. Teraz pomyślałam o spacerach - nie wyobrażam sobie z dwójką dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Niania 04.01.21, 23:03 Nie. -Teraz pomyślałam o spacerach - nie wyobrażam sobie z dwójką dzieci. -A gdy masz bliźnięta? -to jedno oddajesz do okna życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 23:04 Drzewko! Patrz kogo cytujesz. Nie odpowiedź się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Niania 04.01.21, 22:31 No coś Ty, a co mają powiedzieć matki dwójki małych dzieci? Mam znajoma różnica między dziećmi ok roku, wychodzi z dwójką bo co jedno ma w domu zostawić ? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 22:35 Chodzą na zmianę a wtedy jedno dziecko siedzi w domu. Czasami z nianią... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Niania 04.01.21, 22:35 Ale to są ich dzieci. W przypadku niani jest obce i swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Niania 04.01.21, 22:38 Znajoma ma dwoje małych dzieci naraz mniej lub bardziej na własne życzenie. Tu mówimy o człowieku, któremu matka dziecka będzie płacić za opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Niania 04.01.21, 22:40 I to sprawia, że fizycznie nie da się wyjść z dwójką na spacer...? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 22:40 I tym lepiej, bo będzie się czuła zobowiązana chodzić na spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Niania 04.01.21, 22:43 Ale tu będzie dwójka roczniakow ledwo chodzących, które trzeba znieść po schodach, otworzyć wózkownię, najpewniej z dziećmi na rękach, bo obok są schody do piwnicy, wziąć wózek, drugie dziecko w chustę ( bo raczej nie w drugi wózek), zjechać po zewnętrznych schodach i można dopiero iść na spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Niania 04.01.21, 22:58 Ale dla bliźniaków przeważnie masz wózek twins... Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 23:00 To naprawdę najmniejszy problem. Kiedyś takich wózków nie używało się zbyt często. Kwestia podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Niania 04.01.21, 23:02 Opieka nad dwójką maluchów jest trudniejsza niż nad jednym. Czy to jest argument, żeby wybierać taka dla własnego dziecka za własne pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 23:08 To oczywiste. Argumentem jest towarzystwo innego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Niania 04.01.21, 23:24 Towarzystwo innego dziecka nie ejst roczniakowi niezbędne do szczęścia, szczególnie drugiego roczniaka. Roczniaki nie bawią się razem, nawet zabawy równoległe pojawiają się później. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Niania 05.01.21, 17:44 mika_p napisała: > Towarzystwo innego dziecka nie ejst roczniakowi niezbędne do szczęścia, szczegó > lnie drugiego roczniaka. Roczniaki nie bawią się razem, nawet zabawy równoległe > pojawiają się później. > Muszę powiedzieć moim roczniakom, żeby przestały się razem bawić, bo psują statystykę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Niania 05.01.21, 21:58 morgen_stern napisała: > > Muszę powiedzieć moim roczniakom, żeby przestały się razem bawić, bo psują > statystykę 😉 > Kura, Morgen, specjalnie sobie zrobiłaś bliźniaki, żeby móc się mnie czepić na ematce? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 05.01.21, 22:00 'Morgen, specjalnie sobie zrobiłaś bliźniaki, żeby móc się mnie czepić na ematce?' Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Niania 06.01.21, 14:57 mika_p napisała: > morgen_stern napisała: > > > > > Muszę powiedzieć moim roczniakom, żeby przestały się razem bawić, bo psuj > ą > > statystykę 😉 > > > > Kura, Morgen, specjalnie sobie zrobiłaś bliźniaki, żeby móc się mnie czepić na > ematce? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Niania 04.01.21, 22:59 To wez na probe i zobacz jak to sie sprawdzi. Jak sie nei sprawdzi, to znajdziesz inna. A jak sie sprawdzi, to z czasem dzieciak bedzie mial towarzystwo do zabawy, coraz bardziej. Takie przedszkole w malej skali albo namiatska rodzenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Niania 04.01.21, 23:15 Nie wszyscy mają wózkownie. Tu faktycznie przydałby się podwójny wózek. Właśnie znajoma ma. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Niania 04.01.21, 22:39 Moje dziecko miało nianię, która jednocześnie zajmowała się swoim dzieckiem. W sumie nawet obydwoje moich dzieci miało tę nianię, ale przy drugim to dziecko niani już podrosło. I na wakacje dzieciaki miały opiekunkę - w pierwszym sezonie przyjeżdżała do nas z brzuchem, w drugim - z niemowlęciem, w trzecim - z roczniakiem. Ale wtedy moje dzieci były już starsze, więc młode siedziało w leżaczku cz y na macie, a opiekunka organizowała starszym różne zajęcia kreatywne. Albo razem szli na spacer, małe w wózku, moje szalały na placu zabaw. Było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Niania 04.01.21, 22:41 Nie czułabym się z tym dobrze wiedząc że moje dziecko jest uczone od maleńkości że jest mniej ważne niż ktoś inny. Myślę że niania jak bardzo by się nie starała, to będzie większa uwagę poświęcała swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Niania 04.01.21, 22:43 Ale tak jest w życiu: 'moje dziecko jest uczone od maleńkości że jest mniej ważne niż ktoś inny' Z twoja opinią się nie zgadzam jeżeli chodzi o tę konkretną sytuację Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Niania 04.01.21, 22:54 Spoko, przecież nie musisz się zgadzać Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Niania 04.01.21, 23:23 Nie zgadzam się z tobą Bywalczyni. Dziecko przebywające w małej grupie dzieci uczy się ze jest mniej ważne??? Nie sądzę, będzie w pracy, jej praca to opieka nad dziećmi, jeśli to odpowiedzialna niania to będzie się zajmować wszystkimi odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Niania 04.01.21, 23:31 Oczywiście, babka ma pod opieką dwójkę dzieci- jedno swoje, drugie obce. Nie uwierzę by normalna matka nie byłaby bardziej uważna na potrzeby swojego dziecka, nawet nieświadomie. Obce dziecko będzie to wyczuwało i budowało w sobie poczucie odrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Niania 05.01.21, 16:37 Takie masz wyobrażenie, ja jestem matka i mam inne doświadczenia To tylko dwoje dzieci w podobnym wieku, ich potrzeby są podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Niania 05.01.21, 16:51 Fajnie, tylko ty jesteś matką i tylko ty cokolwiek wiesz. Jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Niania 04.01.21, 22:55 To zalezy od podejscia niani i samych dzieci. Jesli maluch lubi inne maluchy i sie do nich garnie, a normalnie ma samych doroslych tylko, to nie jest zly pomysl. I jesli niania jest kompetentna. Albo np. ma inne zalety, typu elastycznosc czy dyspozycyjnosc. Jesli niania taka sobie i dziecko do innych dzieci tez nie bardzo, to poszukalabym takiej bez dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Niania 04.01.21, 22:56 moje dziecko bylo pod opieka niani, kttora tez miala swoje dziecko, ale troche starsze. Opcja calkiem spoko, moja corka uwielbiala tamto dziecko, taki starszy przyszywany brat. Kwestie chorob mielismy ustalona wczesniej, w sumie to uznalysmy, ze dzieciaki i tak sie pozarazaja zanim beda objawy, niech wiec jak rodzenstwo choruja razem. Ale jakos nie chorowaly. Jedyne co to niania zastrzegla, ze nie podejmuje sie opieki z dziecka z goraczka. I uwazam, ze to wazne, zeby takie zasady sobie spisac w umowie na spokojne, poki wszyscy zdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Niania 05.01.21, 16:02 Rozmawiałam dziś osobiście z nianią, na wszystkie moje wątpliwości odpowiadała, że jakoś to będzie, więc chyba się na nią nie zdecyduję. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Niania 05.01.21, 16:27 ja mialam taka nianie przez fime posredniczaca i to byl bardzo uczciwy uklad, zadne jakos to bedzie, wszystkie ewentualnosci byly spisane w umowie. I to bylo dobre dla obu stron - bo ja mialam jakas tam gwarancje ciaglosci opieki a ona gwarancje ciaglosci dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Niania 05.01.21, 17:41 Niania z własnym dzieckiem, to dla mnie nie problem. Jednak na układ „jakoś to będzie” nigdy bym się nie zgodziła. Szczegółowa umowa regulująca wszelkie sytuacje typu choroba itp. jest niezbędna. Nic na gębę ani na zasadzie, że pomyślimy jak już się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Niania 05.01.21, 18:30 Mialam taką, nic nie mialam przeciwko, ale Okazało się,że dziecko niani było problemowe,niszczyło wszystkie zabawki mojego,rozwalało płyty itp a niania ...zamiast zajmować się nimi ...cieszyła się ze same się kotłują i gadała przez telefon Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: Niania 05.01.21, 18:56 Ja prowadzę swoją córkę do niani, która ma pół roku starsza córkę i jest super. Dziewczynki się bawią i są jak siostry 😁 tylko moja zaczęła być pod jej opieka jak miała 1,5 roku, a córka niani 2 latka. Na początku było ciężko niani bo maluszki, ale dała radę i nie narzekała. Teraz jest super bo się świetnie bawią 🙂 ja ufałam tej niani, bo w sumie ona się już dziećmi opiekowała wcześniej, miała doświadczenie i znaliśmy ją. Może nie super dobrze, ale znaliśmy i ją i jej starsze dzieci. Nie żałuję 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
megwhite25 Re: Niania 05.01.21, 21:30 Dziecko roczne wymaga oczu dookoła głowy. A tu dwojka tak małych dzieci. Dzieci w tym wieku nie muszą bawić się razem. Napiszę tylko tak że miałam obok siebie prywatne przedszkole. Grupa została rozwiązana bo nauczycielka w grupie miała swoje dziecko. I to dziecko faworyzowała. Rodzice jak tylko to zauważyli pozabierali sieje dzieci i grupę rozwiązano. Nie wygrasz z tym , to odruch. Matka zawsze będzie stawiała swoje dziecko wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Niania 05.01.21, 21:39 To kiepska nauczycielka. U nas w przedszkolu prawie kazda wychowawczyni ma swoje dziecko w tym przedszkolu (czasami w swojej grupie czasem nie) i wszystko funkcjonuje od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Niania 05.01.21, 21:50 To zależy od charakteru , ja już tak mam. ,że czyjeś rzeczy czy to pożyczone czy dane do mojej dyspozycji traktuje priorytetowo i pilnuje jak oczka w głowie, bo nie wyobrażam sobie żeby ktoś sie na mnie zawiódł. Pilnując dzieci szwagierki i moich, również większą uwage zwracałam na nie , niż na własne Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama