Dodaj do ulubionych

Odśnieżasz, eMatko?

17.01.21, 21:09
Dzisiaj cztery razy wyłaziłem. Drugie tyle, co w ciągu ostatnich dwudziestu lat.
Obserwuj wątek
    • jeszcze_blizniaki Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:18
      Odśnieżam, na zmianę z mężem i starszym synem. Bardzo lubię się zmachać wielką łopatą pod domem. Jest klimacik jak po ciemku cisza, w świetle latarni skrzy śnieg. Rano przed pracą ogarnia zawsze mąż.
      • krwawy.lolo Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:20
        Chyba odgarnia? wink
    • em_em71 Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:20
      Zdarzało się. W tym roku nie zdążyłam, mąż był szybszy.
    • mrs.solis Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:23
      Tak, odsniezam i bardzo lubie to robic.
    • eliszka25 Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:23
      pada u nas od piątku. odsniezaja głównie synowie, to ich zadanie. jednak jak byli w szkole i musiałam wyjechać spod domu, to sama musiałam odsniezyc podjazd, bo bym nigdzie nie pojechała. z tym, ze u nas to nie pierwszy śnieg tej zimy. pierwszy raz padało 1 grudnia, potem w wigilie w nocy, wiec zime mamy fajna w tym roku.
    • e-ness Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:27
      Tylko ze schodów, aby nie przymarzło. Reszta leży i czeka na odwilż.
      Zastanawiam się tylko czy osoba poszkodowana na prywatnej ulicy i chodniku ( ulica i chodnik są terenem prywatnym 6 domów) może pociągnąć mnie do odpowiedzialności? Nie mowę tu o mieszkańcach ulicy, śle tych wszystkich spacerowiczach
      • kochamruskieileniwe Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:43
        Tak- może, zwłaszcza, że droga jest ogólnodostępna (myślę że jest, skoro są spacerowicze). Współwłaściciele powinni się dogadać w kwestii odśnieżania.

W przypadku drogi nie prywatnej:
        O ile masz chodnik przylegający do ogrodzenia - to masz obowiązek odśnieżania. Jeżeli jest między chodnikiem a płotem przestrzeń - np. trawnik - obowiązek odśnieżana spada na zarządcę drogi.
        Piszę o Polsce i o domach jednorodzinnych.
        • e-ness Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:51
          Jest to droga prywatna , mamy wieczyste użytkowanie
          Z jednej i drugiej strony jest znak z zakazem wjazdu i info ze teren prywatny
          • kochamruskieileniwe Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 06:52
            Ale zakaz ruchu pieszego również jest?
            To nie ma znaczenia, że droga prywatna. Chodniki mają być odśnieżone.
            • e-ness Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 08:33

Dziękuje za uświadomienie smile
              Jak sobie postawimy szlabany to będzie póki co niestety mamy przechodniów pod oknami

No to teraz, jak nie idzie się dogadać z sąsiadami co do wspólnego odśnieżania, a ja mam 1/6 udziału ( ale nie ma zaznaczone na mapie gdzie są granice a działki są rożnej wielkości) to jak odśnieżenie tylko pod swoim ogrodzeniem to jestem „ chroniona”?
              Sąsiedzi to nawet liści nie zgarniają ze swoich drzew i sama to robię na całej ulicy. Ale odśnieżanie średnio mi pasuje😕
              • kochamruskieileniwe Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 08:39
                ale wiesz, jak sąsiad (współwłaściciel terenu zresztą) złamie nogę przed Twoją nieodśnieżoną posesją - też może rządać od Ciebie odszkodowania...
                Tak to działa.

Ja odśnieżam, zwłaszcza że chodnik przed moim domem to dosyć uczęszczana droga do szkoły (niby obecnie mały ruch, ale jednak). Sąsiad, który się dziwił, że odśnieżam - jak go uświadomiłam co i jak - też szybciutko zaczął dbać o chodnik suspicious
            • memphis90 Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 09:39
              U nas droga prywatna BEZ chodników. Sama jezdnia jest..
        • jowita771 Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 23:19
          kochamruskieileniwe napisała:

> O ile masz chodnik przylegający do ogrodzenia - to masz obowiązek odśnieżania.
          > Jeżeli jest między chodnikiem a płotem przestrzeń - np. trawnik - obowiązek odś
          > nieżana spada na zarządcę drogi.
          > Piszę o Polsce i o domach jednorodzinnych.

Trawnik musi mieć jakąś minimalną szerokość, nie pamiętam, czy to jest metr czy pół metra i należeć do miasta czy gminy, trawnik należący do właściciela posesji się nie liczy.
          U nas na szczęście chodnik jest po drugiej stronie ulicy.
          • trudno_tak Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 07:53
            Nie ma czegoś takiego jak minimalna szerokość. Wystarczy, że chodnik nie przylega BEZPOŚREDNIO do ogrodzenia.
    • wipsania Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:32
      Nie odśnieżam, zmiatam tylko śnieg z dwóch schodków na ganek i z tarasu, tam gdzie się chodzi, żeby nie przywarło. No i samochód w sobotę musiałam odśnieżyć, ale ostatnio używałam codziennie, więc tylko tyle, co dopada. Drogi dojazdowej nie odśnieżałam, bo mi się nie chciało a mąż leży z gorączką. Zresztą droga wiejska też nie odśnieżona, tyle co samochody utwardzą. Przejechałam bez większych problemów, jutro nie ruszam się nigdzie, a we wtorek "sie zobaczy", czy będzie trzeba.
    • myfaith Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:33
      Mamy odśnieżarkę wink więc synowie nią śmigają albo mąż. Jak byli mali to ja i mąż. Zmiana pokoleniowa...
      Pozatym mąż twierdzi że machanie łopatą (tam gdzie sprzęt nie może) to lepsze niż bieganie 🤭
      • wipsania Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:36
        A gdzie mieszkasz? Dawniej zastanawialiśmy się nad odśnieżarką, taką przyczepianą z przodu do traktorka, ale przez ostatnich 10 lat nie trzeba było nawet łopatą machnąć, więc porzuciliśmy ten pomysł. Mazowieckie.
        • myfaith Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 23:02
          wpisania - no właśnie ja tez mazowieckie tylko sporo do odśnieżania i nawet jak to ma być 3-4 razy w sezonie to lepiej odśnieżarka (czasowo i człowiek wiecznie 20 + nie ma smile My mamy odsniezarke samojezdna - tzn ma takie biegi przy rączce + wsteczny

coś takiego

https://image.ceneostatic.pl/data/products/42393448/i-faworyt-odsniezarka-spalinowa-n6560.jpg
          • wipsania Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 23:52
            Nie wiem, co się u nas z tym śniegiem dzieje, rozłazi się gdzieś, czy co, bo nawet raz w sezonie nie było potrzebne odśnieżanie przez kilka ostatnich zim.
            Aha - zapomniałam, że trzeba było ścieżkę do drewutni zrobić, ale to ze 3 metry tylko.
            Jutro muszę śmieci wystawić, to jakoś może w walonkach się przedrę przez śnieg, tylko przy furtce będę musiała odgarnąć, żeby otworzyć.
    • rosapulchra-0 Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:46
      Ale co? Jednego dnia napadało, temp. minus 3 stopnie, na drugi dzień stopniało, bo temperatura wzrosła do ośmiu na plusie. Pies się nie zdążył dobrze zapoznać ze śniegiem.
    • andaba Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:54
      Jeszcze by tego brakowało...
    • ren.s Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 21:58
      Odśnieżam od kilku dni kilka razy dziennie i uwielbiam tosmile Mieszkam na rodzinnym osiedlu z prywatną drogą wewnętrzną i odśnieżanie to rodzinna zabawa i atrakcja, dzieciaki tarzają się w śniegu, dorośli bawię się z nimi udając, że odśnieżają, jedna wielka zabawa big_grin
    • solejrolia Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 22:10
      Owszem. Wczoraj. Kilka razy.
      A dziś już nie padał śnieg, więc narazie mamy spokój.

Odsniezony cały podjazd i chodnik wzdłuż posesji. Ale mamy duże podwórko, i zrobiliśmy z mężem tylko ścieżki -raz on, raz ja- sciezki do furtki, do koszy, na tył podwórka
      ( nie lubię jak mąż odśnieża po całości traktorem całe podwórko bo wtedy robi gigantyczne góry śniegu które potem leżą i do marca. Góry brudnego śniegu . Mam nadzieję że teraz podczas odwilży wszystko równo stopnieje bez konieczności odpalania sprzętu wink)
    • bei Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 22:30
      Odsnieżam, w jeden dzień zaniedbaliśmy, i sąsiadka podjechała odśnieżarką by nam pomóc. Jak sypie to można co godzinę odśnieżać, ale nie jest to jeszcze tak dużo śniegu, jak dawniej bywało.
    • ga-ti Re: Odśnieżasz, eMatko? 17.01.21, 22:53
      Dzieci ganiam, niech się poruszają wink
      • astomi25 Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 06:58
        Zazdroszcze wam.
        U nas nawet pol cm nie ma sad
    • memphis90 Re: Odśnieżasz, eMatko? 18.01.21, 09:37
      Nie ma czego... 2mm śniegu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka