Dodaj do ulubionych

Porządkowo

24.03.21, 22:38
Temat świąteczny już był, pochwalcie się, domy wyszorowane?big_grin
Obserwuj wątek
    • szybki-lisek Re: Porządkowo 24.03.21, 22:42
      Myję tylko okna po zimie, reszta jakos ogarniana na bieżąco. Ale okna dopiero jak będzie ciepło. I nie lubię.
      • bominka Re: Porządkowo 24.03.21, 22:43
        Nic jeszcze nie ogarniete🙂🙂to chyba nie mam się czym pochwalić...
      • purchawka2020 Re: Porządkowo 25.03.21, 06:45
        Ja też. Nie na wielkiego bałaganu to i sprzątania niewiele.ale okna to dramat, jest ich dużo i trzeba odpiąc i uprać żaluzje.....
        • szybki-lisek Re: Porządkowo 25.03.21, 08:19
          Och jak mi dobrze, ze ich nie mam...
        • allijja Re: Porządkowo 25.03.21, 12:22
          >trzeba odpiąc i uprać żaluzje.....

no właśnie...jak sobie przypomne firany i zasłony w domu rodzinnym, które wystarczyło wrzucic do pralki to zaczynam nienawidzieć żaluzji. Tym bardziej, że od słońca i z czasem, destrukcji ulegaja też niektóre plastikowe elementy tychze, ktore trzeba wymienic = szukac sprzedawcy, zamawiać jakieś gówienko 1 szt/1 zł - przesyłka 15 zeta
          Żaluzje to był najgłupszy pomysł, na jaki wpadłam.
    • ajr27 Re: Porządkowo 24.03.21, 22:43
      Wczoraj przetarłam listwy i ściany, ale nie dlatego, że święta, tylko były czarne. Okna myła mi pomoc domowa w listopadzie- jeszcze spełniają warunki higieniczne wg moich kryteriów. W weekend zamierzam ogarnąć zabawki dzieciątka walające się po całym mieszkaniu. Wystarczy.
    • borsuczyca.klusek Re: Porządkowo 24.03.21, 22:46
      Nie i chyba się na to nie zanosi. Może w weekend coś bardziej odgruzuje, ale okien myć nie zamierzam.
    • pepsi.only Re: Porządkowo 24.03.21, 22:47
      Na razie łazienka.
      Ale nie dlatego, ze idą święta, tylko dlatego, ze jak jest takie mocne wiosenne słońce, to nagle starsznie zakurzone mieszkanie wydaje się byc. Więc sprzatam.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Porządkowo 24.03.21, 23:14
        Kurz jest wszędzie uncertain co mnie podkusilo żeby kupić ciemne meble sad((
        • purchawka2020 Re: Porządkowo 25.03.21, 06:45
          I psa i kota....
          • ardiss1 Re: Porządkowo 25.03.21, 09:06
            o! o! o! dwa koty...
            kurz jest wszędzie odkurzam codziennie, spieram codziennie.
            on i tak jetssmile))
            • purchawka2020 Re: Porządkowo 25.03.21, 12:26
              Ja nie sprzątam codziennie i nie spieram a jest. Co za oszczędność czasu!
              • nigdynigdynigdy84 Re: Porządkowo 25.03.21, 14:07
                Kocie kłaki 😑 czesze dziada a i tak mogłabym zrobić dywan z niego
    • alina460 Re: Porządkowo 24.03.21, 22:57
      Okna po świętach. Reszta też. O ile mi się będzie chciało.
    • szafireczek Re: Porządkowo 24.03.21, 23:02
      Okna już ok, reszta też. Dekoracji za to brak!
      • nigdynigdynigdy84 Re: Porządkowo 24.03.21, 23:14
        Kupiłam trzy pastelowe zające, wieją kiczem na kilometr, ale były tak piękne, że nie mogłam się powstrzymać 😂
        • szafireczek Re: Porządkowo 25.03.21, 00:05
          Pastelowe zające z pewnością były tego wartesmile mam ładne prawdziwe regionalne pisanki, jeszcze sprzed pandemii, zamierzam je wyciągnąć, może też kupię maślane baranki, widziałam w markecie - będą na śniadanie smile
    • kotejka Re: Porządkowo 24.03.21, 23:09
      Mam pierdolnik bo wzięliśmy się za malowanie czesci dziennej - kuchnia salon przedpokoje
      Więc syf jest, ale tam gdzie już układam po jest perfekcyjnie
      Bo wszystko od nowa prane myte sortowane przekladane odświeżane
      Odkryłam cudo sposob na okna i frontu
      Actifibry od viledy - o matko
      Jakie życie stało się cudowne za 10 zł
      Mycie moich niezliczonych okien trwa pół odcinka gry o tron 🤣🤣🤣
      • nigdynigdynigdy84 Re: Porządkowo 24.03.21, 23:15
        Też mam szmatki do okien, ale czekam na wenę żeby te okna w końcu umyć 😃
      • iberka Re: Porządkowo 24.03.21, 23:22
        O, zalinkuj, proszę v- u mnie ręczniki papierowe, patyczki kosmetyczne, szczotka do zębów no i płyn wink
        • kotejka Re: Porządkowo 25.03.21, 06:31
          iberka napisała:

> O, zalinkuj, proszę v- u mnie ręczniki papierowe, patyczki kosmetyczne, szczotk
          > a do zębów no i płyn wink

Prosz, będzie pani zadowolona
          www.sklep.vileda.pl/produkt/sciereczka_actifibre.php
          www.sklep.vileda.pl/produkt/sciereczka-okienna-actifibre.php
          Pierwsze mycie tobie tradycyjnie - osik płynu, gąbka i ciągaczka, żeby brud zmyć
          Drugie już żółta szmatka - bez polerowania efekt jest niesamowity - zero smug, zacieków
          Lustra w ogóle sama sciereczka
          Fioletowa cudownie robi fronty (mam lakierowane) drzwi, blaty
          Ja kupowalam w Rosmanie, nieco drożej niż w necie
          • ardiss1 Re: Porządkowo 25.03.21, 09:09
            tak, tak, potwierdzam actifibre od Viledy!!
            już jakis czas pisałam tu o tym.
            Ja mam kilka- mniej i wiecej zuzytych.
            najpierw myję okna z kurzy woda z płynenem np ajax, a poźniej biore czystą wodę i tą nowsza szmatka przecieram. I koniec. Tak czystych okien w życiu nie miałam.
      • stephanie.plum Re: Porządkowo 25.03.21, 09:36
        ha, moje wielkie stare skrzynkowe okno w salonie zrobione z 2 x 24 szyb podzielonych szprosami "kosztuje" dwa odcinki!

a i tak wspomagam się takim odkurzaczem do szyb.
    • edelstein Re: Porządkowo 25.03.21, 06:56
      Sprzątam na bieżąco, także okna myję na bieżąco.
    • lucadimontezemolo Re: Porządkowo 25.03.21, 07:58
      Wczoraj schowałam zimowe kurtki, liczy się?
      • ajaksiowa Re: Porządkowo 25.03.21, 08:58
        Okien i dekoracji okien nie myję👍👍czekam na. więcej ciepła👋👋
    • mikams75 Re: Porządkowo 25.03.21, 09:26
      nie i nie planuje.
    • hanusinamama Re: Porządkowo 25.03.21, 12:00
      Nie obchodzę świat.
      • akseinga1975 Re: Porządkowo 25.03.21, 12:06
        Do porzadkow zmobilizowala mnie prognoza pogody. Lubie miec czyste okna i zaslony jaj zaswieci wiosenne slonce, no i balkon oczywiscie zeby mozna przyjemnie posiedziec. Reszta na biezaco.
      • allijja Re: Porządkowo 25.03.21, 12:24
        >Nie obchodzę świat.

ale chyba sprzątasz od czasu do czasu? bo raczej o tym wątek a nie o swietach jako takich.
    • lumeria Re: Porządkowo 25.03.21, 12:24
      Dla Wielkiego Zająca nie pucuję chałupy. On i tak mnie kocha. 🥰
      • aqua48 Re: Porządkowo 25.03.21, 12:27
        Ja sprzątam na bieżąco, a ponieważ jestem przed dużym remontem to generalne porządki dopiero po nim będą. Przy okazji wymiany sofy nawet dywan wytrzepaliśmy dwa tygodnie temu. Okna pewnie przetrę tylko.
        • lumeria Re: Porządkowo 25.03.21, 12:45
          No, okna to mogłabym po zimie przemyć... 🙄
          • aqua48 Re: Porządkowo 25.03.21, 13:57
            Ja już "po zimie" w tym roku myłam smile
    • purchawka2020 Re: Porządkowo 25.03.21, 12:28
      Mam na oknach metalowe, białe żaluzje.
      Raz na jakiś czas czyszczę je w tej sposób, ze wieszam je nad wanna i myję zmywakiem i jakimś płynem.
      Niestety - potrzebuje przy tym asysty bo mam za krótkie ręce.
      Macie może jakież inne metody?
      • nigdynigdynigdy84 Re: Porządkowo 25.03.21, 12:47
        Zdjąć je na zawsze
        Ewentualnie rozłożone kładziesz w wannie, i lejesz gorąca wodę, brud się rozpuszcza
      • morekac Re: Porządkowo 25.03.21, 14:26
        Użyj kogoś z dłuższymi rękami.
        • purchawka2020 Re: Porządkowo 25.03.21, 14:37
          Zazwyczaj używam męża ale w tym roku nie mogę. Albo może odłożę na później....zdjęcie na zawsze nie wchodzi w grę, coś s oknach muszę mieć A nie znoszę firanek. Czyszczenie rolet materiałowych to chyba jeszcze gorzej.
    • panna_lila Re: Porządkowo 25.03.21, 12:51
      przecież jest lockdown, święta odwołanesmile
    • leia33 Re: Porządkowo 25.03.21, 13:06
      Ja mam dobrze : jutro przyjdzie rano moja pani, wyszoruje mi łazienki, umyje największe balkonowe i trzy okrąglaki. Potem przyjdzie w poniedziałek, umyje jeszcze kilka okien i poprasuje. Ja zrobię tylko porządek w szafkach kuchennych. Gości na święta nie przewiduję, nic specjalnie nie gotuję, mam ogólnie wywalone. Za to pogrzebię w ogródku, zrobię od nowa rozsadę brokułów, bo za bardzo mi wyrosły siewki.
    • enigma81 Re: Porządkowo 25.03.21, 13:53
      Okna umyte, firany i zasłony poprane. To zasługa męża, bo ja okien nie znoszę myć.
      W poniedziałek mam jeszcze zaplanowane malowanie holu góra i dół, zejdzie ze 2 dni pewnie, dopiero po tym mam zamiar ogarnąć dom ale nie jakoś szczególnie mocno - zwyczajnie jak przed weekendem.
    • mayaalex Re: Porządkowo 25.03.21, 14:55
      pani sprzatajaca byla dzis, za tydzien znow przyjdzie, jak zwykle. Pana do okien wezme dopiero jak bedzie cieplej. za to nakupilam sobie zielska na taras i w ramach porzadkow wiosennych zamierzam w przyszlym tygodniu poprzesadzac, podosadzac, pozmieniac. mam tez ziemie i doniczki wiec pewnie kwiaty domowe tez od razu poprzesadzam.
      Dzieci od soboty maja wakacje wiec moze porobimy jakies ozdoby?
    • majaa Re: Porządkowo 25.03.21, 15:08
      Sprzątam na bieżąco, nie mam potrzeby robienia "rewolucji" przed Świętami. A okna umyję, jak się zrobi ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka